ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Βιομετρικό «φακέλωμα» στις νέες βίζες προτείνει η Κομισιόν...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Στην εφαρμογή βιομετρικής τεχνολογίας (δηλαδή αναγνώρισης προσώπων με βάση φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, ίριδα ματιού, γενετικά αποτυπώματα κλπ) σε βίζες και νέες άδειες παραμονής πολιτών από τρίτες χώρες προς εκείνες της ΕΕ προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τη γνωστοποίηση πληροφοριών που αφορούν τις προτάσεις της για τον «εκσυγχρονισμό» ταξιδιωτικών εγγραφών και τις οποίες αποστέλλει στις κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν η εφαρμογή βιομετρικών συστημάτων συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση νέων ευρω-ενωσιακών διαβατηρίων έως το 2004, όπως άλλωστε αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής στη Χαλκιδική τον περασμένο Ιούνη...

Οι νέες βίζες εισόδου και παραμονής που θα χορηγούνται σε πολίτες από μη χώρες της ΕΕ, θα πρέπει (σύμφωνα με την Κομισιόν) να εκδοθούν το αργότερο έως το 2005 και θα περιλαμβάνουν φωτογραφία, ηλεκτρονικούς μικροεπεξεργαστές (τσιπ) με βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης χαρακτηριστικών προσώπου και δακτυλικών αποτυπωμάτων.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ
Επίκεινται συνομιλίες «προθέρμανσης» για το Κοσσυφοπέδιο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Διάλογος «προθέρμανσης» με στόχο την «προλείανση» (και όχι επίλυση...) των διαφορών ανάμεσα σε Βελιγράδι - Πρίστινα, μέχρις ότου τεθεί - μεσοπρόθεσμα... - επί τάπητος ο καθορισμός του τελικού στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου, φαίνεται πως θα αποτελέσουν οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων από τη Σερβία και την (υπό εποπτεία ύπατου διοικητή του ΟΗΕ) κοσσοβάρικη κυβέρνηση...

Την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα έως τα μέσα του ερχόμενου μήνα στη Βιέννη αποφάσισαν αργά προχτές βράδυ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αξιωματούχοι της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό, που συγκροτούν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ιταλία και η ΕΕ...

Οι αξιωματούχοι της «Ομάδας Επαφής» υποστήριξαν, σε σχετικό ανακοινωθέν, πως σ' αυτό το γύρο συνομιλιών «δε θα τεθεί οιοδήποτε ζήτημα που σχετίζεται με τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου» («διαίρεση», ανεξαρτητοποίηση, προσάρτηση σε Σερβία, μια που αποτελεί επαρχία της κλπ.). Δεν ξεκαθάρισαν τις δικές τους διαφωνίες και αντιπαραθέσεις πάνω στα σχέδια που καταστρώνουν για το Κοσσυφοπέδιο. Αντίθετα, «προειδοποίησαν» Βελιγράδι και Πρίστινα πως δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα στον καθορισμό της τύχης του Κοσσυφοπεδίου και πως «δε θα γίνουν αποδεκτές οιεσδήποτε "προληπτικές" προσπάθειες αμφοτέρων των πλευρών, σχετικά με το τελικό στάτους κβο της περιοχής».

Στη συνάντηση των αξιωματούχων της Ομάδας Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό, ήταν παρών και ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χάρι Χόλκερι, που αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα του πως οι συνομιλίες «θα γίνουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Κατά πληροφορίες, η ατζέντα των συνομιλιών θα περιορίζεται στη διευθέτηση ζητημάτων, όπως ενέργεια, μεταφορές, αγνοούμενοι και επαναπατρισμός προσφύγων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.- Χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, παραμένουν κοινότητες του βορειοδυτικού Μεξικού, μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Μάρτι, που, αν και έχει μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα, προκάλεσε χτες το θάνατο δέκα ανθρώπων.

ΓΕΝΕΥΗ.- Οργάνωση, που εκπροσωπεί τα θύματα των γκανγκστερικών επιδρομών, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη Λιβύη τον Απρίλη του 1986, ανακοίνωσε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη πως σκοπεύει να επαναδιατυπώσει το αίτημά της για την καταβολή «δίκαιων αποζημιώσεων» απ' την πλευρά της Ουάσιγκτον.

ΓΕΝΕΥΗ.- Πιο πολλά είναι τα πιστόλια παρά τα τρόφιμα, σε αναλογία πληθυσμού χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, υποστηρίζει η ετήσια έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης, που επισημαίνει πως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τέτοιων όπλων στη λεγόμενη «Μαύρη Ηπειρο» είναι πρώην (;) αποικιοκρατικές δυνάμεις της ΕΕ, με δεύτερες τις ΗΠΑ και τρίτη τη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.- Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη κυβερνήτη στην Καλιφόρνια θα γίνει στις 7 Οκτώβρη. Οι εκλογές στην Καλιφόρνια θα είναι διπλές, αφού οι πολίτες θα ψηφίσουν, εάν επιθυμούν να ανακαλέσουν τον νυν κυβερνήτη Γκρέι Ντέιβις και μετά να αναδείξουν τον κυβερνήτη της πολιτείας μεταξύ των υποψηφίων.

ΣΙΑΤΛ.- Η «Μάικροσοφτ» ανακοίνωσε χτες πως απ' τα μέσα Οκτώβρη προχωρεί στον τερματισμό των δωρεάν υπηρεσιών διαδικτυακής συνομιλίας (chat) σε χώρες της ΕΕ, Λατινικής Αμερικής και Ασίας. Το πρόσχημα ήταν η ...«καταπολέμηση»(;) κρουσμάτων παιδικής πορνογραφίας και αποπλάνησης παιδιών στο Ιντερνετ. Η πρόθεση ήταν η διάθεση των ίδιων υπηρεσιών chat με χρέωση πιστωτικής κάρτας (ώστε να είναι ευκολότερος και ο εντοπισμός της ταυτότητας των χρηστών) σε άλλες αγορές, όπως εκείνες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας.

ΣΚΟΠΙΑ.- Από δύναμη άοπλων αστυνομικών χωρών της ΕΕ, θα αντικατασταθεί η στρατιωτική αποστολή του Ευρωστρατού «ΚΟΝΚΟΡΝΤΙΑ» στην ΠΓΔΜ. Η αλλαγή σκυτάλης θα γίνει μετά τις 15 Δεκέμβρη, οπότε εκπνέει η προθεσμία αποστολής της ΚΟΝΚΟΡΝΤΙΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το «όραμά» του για την ...«απελευθέρωση» της ΛΔ Κορέας από το Κόμμα Εργατών Κορέας με την «εξέγερση του λαού», ανέλυσε χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε κεκλεισμένων των θυρών εκδήλωση του επιχειρηματικού λόμπι «US-Korea Business Council».

ΟΠΕΚ
Αποφάσισαν μείωση της παραγωγής πετρελαίου...

ΒΙΕΝΝΗ.--

Στην ημερήσια μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 3,5% ήτοι 900.000 βαρέλια από την 1η Νοέμβρη κατέληξαν χτες στη Βιέννη εκπρόσωποι των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ, σε μία προσπάθεια να αναστρέψουν ενδεχόμενη σημαντική πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού στις διεθνείς χρηματαγορές από την επικείμενη επάνοδο του ιρακινού πετρελαίου και τα μεγάλα πετρελαϊκά αποθεματικά.

Η αισθητή μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, αν δεν παραβιαστεί μεμονωμένα από ορισμένα κράτη - μέλη του καρτέλ, αναμένεται να οδηγήσει σε (σημαντικές) αυξήσεις της τιμής του προϊόντος σε βιομηχανικές χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου, όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, κρίσιμο -τηρουμένων των αναλογιών- ρόλο αναμένεται να παίξουν σ' αυτήν την υπόθεση πετρελαιοπαραγωγές χώρες - μη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, που δεν έχουν αποσαφηνίσει (έως χτες βράδυ) εάν προτίθενται (και έως ποιο βαθμό) να συμπλεύσουν με την απόφαση του ΟΠΕΚ...

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, οι χώρες - μέλη του οργανισμού θα επανεκτιμήσουν την απόφασή τους εξετάζοντας τα διεθνή δεδομένα και την (τότε...) συγκυρία στις 4 Δεκέμβρη.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Η αστυνομία συνέλαβε νέο ύποπτο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι απελευθέρωσε τον άντρα που κρατούσε για περίπου μία εβδομάδα ως το βασικό ύποπτο για το φόνο της υπουργού Εξωτερικών Ανα Λιντ. Ανώτατοι αστυνομικοί έκαναν σαφές ότι δε βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία που να τον συνδέουν με τη δολοφονία και ότι πλέον δε θεωρείται ύποπτος. Μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι ο ύποπτος ήταν ο 35χρονος Περ Ολοφ Σβένσον, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε από τις αρχές.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας και της εισαγγελίας ωστόσο έκαναν γνωστό σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι συνέλαβαν έναν ακόμη ύποπτο, η ταυτότητα του οποίου δε δόθηκε στη δημοσιότητα. Η εισαγγελέας Ανιέτα Μπλίντμπεργκ δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερα στοιχεία εναντίον του καινούριου υπόπτου, που συνελήφθη στην περιοχή της Στοκχόλμης το πρωί της Τετάρτης, αλλά δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες. Πάντως ο αρχηγός της αστυνομίας της Στοκχόλμης, Λέιφ Γιένεκβιστ, ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος έχει ποινικό μητρώο και ότι μοιάζει με τον άντρα που μαγνητοσκόπησαν οι κάμερες του πολυκαταστήματος στο οποίο έγινε ο φόνος. Τέλος, δεν έγινε γνωστό αν θα γίνει εξέταση DNA στον καινούριο ύποπτο για να συγκριθεί με το δείγμα DNA που βρέθηκε σε καπέλο που πιστεύεται ότι άφησε πίσω του ο δράστης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ