ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΩΚΙΔΑ
Απεργία, απάντηση στα εργασιακά γκέτο

Καθολική η συμμετοχή, παρά το όργιο τρομοκρατίας. Ισχυρή περιφρούρηση και δυναμική εμφάνιση των απεργών, με συγκέντρωση και πορεία στην Αμφισσα

Η χτεσινή 24ωρη πανεργατική απεργία στη Φωκίδα σημαδεύτηκε από τη σχεδόν καθολική συμμετοχή των εργαζομένων και ήταν μια ισχυρή απάντηση ενάντια στα γκέτο που έχουν δημιουργήσει οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλου, «ΑΕΕ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ» και «ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟ» της ΠΕΣΙΝΕ.

Ηταν η οργή, μετά και τους δύο νεκρούς εργάτες της περασμένης Παρασκευής, που χτες και κάτω από τις σημαίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έγινε αγώνας. Σπάζοντας την τρομοκρατία και τις απειλές, που εξαπέλυσαν οι παρατρεχάμενοι του Κυριακόπουλου τις προηγούμενες μέρες, οι εργαζόμενοι με μπροστάρηδες τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τα ξημερώματα περιφρούρησαν την απεργία τους, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Λαού και στη συνέχεια στην πορεία. Εκαναν σαφές ότι δε θα επιτρέψουν να επαναληφθεί το έγκλημα της περασμένης Παρασκευής. Γιατί έγκλημα, και μάλιστα προδιαγεγραμμένο, το αποκαλεί όλη η εργατική τάξη της περιοχής, καθώς τα τελευταία χρόνια όλοι το περίμεναν ότι θα γίνει κάποια στιγμή.

Εβλεπαν και φώναζαν χρόνια τώρα για την εγκληματική αδιαφορία της εργοδοσίας σ' ό,τι αφορά στα μέτρα ασφάλειας των εργατών. Από τους οποίους η εργοδοσία αξίωνε να δουλεύουν χωμένοι βαθιά μέσα στις σκοτεινές στοές σε μήκος 2, 3, 4 και 5 χιλιομέτρων και να κάνουν εξόρυξη βωξίτη σε τρελούς ρυθμούς, ενώ, ταυτόχρονα, επιδίωκε να μειώνει το κόστος εργασίας στο χαμηλότερο βαθμό. Γι' αυτό μετέτρεψε σε «εργολάβους» τους μόνιμους εργαζόμενους και επέβαλε να πληρώνονται με το κομμάτι, με αποτέλεσμα να δουλεύουν διπλοβάρδιες και Σαββατοκύριακα. Ετσι κατάφερε να παράγει σήμερα περισσότερο βωξίτη με 250 εργαζόμενους, από 1.200 που είχαν πριν χρόνια τα μεταλλεία. Κι αυτό κόστισε, ήδη, τις ζωές δύο εργατών.

Ταξική συσπείρωση και αγώνας για να μην υπάρχουν νεκροί εργάτες

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Λαού της Αμφισσας με τη συμμετοχή εργαζομένων, επαγγελματιών, αγροτών, ανέργων, συνταξιούχων και νέων της περιοχής. Πίσω από το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Οχι άλλο αίμα στο βωμό των κερδών», αλλά και μέσα από το ψήφισμα που εγκρίθηκε, ομόφωνα απαίτησαν να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τους δύο νεκρούς εργάτες, δηλαδή ο εργοδότης, ο διευθύνων σύμβουλος και τα άλλα διευθυντικά στελέχη και όχι κάποια άλλα εξιλαστήρια θύματα στο μεταλλείο και απαίτησαν να μπει φραγμός στην κατάσταση γκέτο που επικρατεί σήμερα στο μεταλλείο. Οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο νεκρών εργατών.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ Κώστα Παρασκευά, αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και σωματεία, σύλλογοι και φορείς της περιοχής.

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο Γιώργος Ιωσηφίδης, πρόεδρος του εργοταξιακού σωματείου των μεταλλείων, ξεκίνησε κάνοντας σαφές ότι τα ατυχήματα στους χώρους εργασίας δε συμβαίνουν, προκαλούνται. Το θανατηφόρο, σημείωσε, της περασμένης Παρασκευής δεν ήταν τυχαίο γεγονός, είχε συγκεκριμένες αιτίες και κυρίως την έλλειψη μέτρων ασφάλειας. Ηταν ένα έγκλημα της εργοδοσίας των μεταλλείων, η οποία στο βωμό των υπερκερδών της έχει σκοτώσει και σακατέψει δεκάδες εργαζόμενους.

«Η εντατικοποίηση της εργασίας και τα διάφορα συστήματα αύξησης της παραγωγικότητας, όπως οι εργολαβίες, οι παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας, οι διπλοβάρδιες, η λαθραία απασχόληση, η τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης σε καθημερινή βάση, εξαντλούν σωματικά και ψυχικά τους εργαζόμενους», σημείωσε ο συνδικαλιστής και κατήγγειλε για μία ακόμα φορά ότι είχαν επισημανθεί οι ανασφαλείς συνθήκες εργασίας, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας στα μεταλλεία, αλλά και ότι η συγκεκριμένη στοά είχε ξανακαταρρεύσει το Μάη. Η Επιθεώρηση Μεταλλείων όμως ήρθε μόλις προχτές και έκανε αυτοψία στο χώρο μαζί με την εργοδοσία και χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων.

Ο Γ. Ιωσηφίδης από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε ακόμα ότι τα ατυχήματα θα συνεχιστούν και θα υπάρξουν και άλλα θύματα, όσο δεν μπαίνει βαθιά το νυστέρι στο κόκαλο. Οσο τιμωρούνται εξιλαστήρια θύματα, ενώ οι ένοχοι, ο Κυριακόπουλος και τα στελέχη του, κυκλοφορούν ελεύθεροι. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι, γι' αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να τους τιμωρήσει ο λαός. Να τιμωρήσει και αυτούς και τα πολιτικά υποχείριά τους.

Η εργοδοσία, συνέχισε, δεν πρόκειται να συγκινηθεί από το θάνατο των δύο εργατών. Θα χύσει κάποια κροκοδείλια δάκρυα, θα κάνει μνημόσυνα και θα περιμένει να ξεχαστεί το γεγονός. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συσπειρωθούν στα σωματεία, να συμμετέχουν στους αγώνες πιο μαζικά, μαχητικά, ενάντια σ' αυτά που ετοιμάζουν για την εργατική τάξη και τα παιδιά της.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ και το μέλος της Γραμματείας του Θοδωρής Κούτρας, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία με τον αγώνα τους αποφάσισαν να βάλουν τέλος στο έγκλημα που έγινε και δεν ήταν τυχαίο. Οι ελλείψεις μέτρων ασφάλειας, οι εργολάβοι, η εντατικοποίηση, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων ήταν η αιτία που οδήγησε στο θάνατο τους δύο εργαζόμενους. Γι' αυτό πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με συντονισμένο αγώνα με τους ΕΒΕ, τους αγρότες και τους νέους να συγκροτήσουν ένα πανίσχυρο μέτωπο, που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι, συμπλήρωσε, είναι ώριμοι και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να καταδικάσουν αυτή την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, που υλοποιούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που βάζουν πλάτη. Γιατί η επίθεση θα συνεχίζεται καθημερινά και θα παίρνουν και νέα αντεργατικά μέτρα, θα ανατρέπουν ακόμα περισσότερο το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, θα θρηνήσουμε κι άλλους εργάτες, ενώ κυβέρνηση και εργοδότες θα καμαρώνουν για τη μείωση του εργατικού κόστους και ότι έχουμε τα χαμηλότερα μεροκάματα.

«Με το φόβο ότι δε θα βγούμε απ' τις στοές»

Την τραγική κατάσταση όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας που επικρατεί μέσα στις στοές των μεταλλείων του Κυριακόπουλου, αλλά και σ' αυτές της ΠΕΣΙΝΕ, περιέγραψαν στο «Ρ» εργαζόμενοι, αλλά και συνταξιούχοι μεταλλωρύχοι, που μέχρι πρόσφατα δούλευαν εκεί και μάλιστα για πολλά χρόνια.

Ο Δημήτρης Μανιτάρης εργάζεται στα συνεργεία των μηχανικών, που κάνουν συντήρηση τις περισσότερες φορές μέσα στις στοές. Δεν υπάρχει κανένας εξαερισμός, σημειώνει, και τις περισσότερες φορές, δουλεύουμε ο ένας δίπλα στον άλλο με μεγάλο κίνδυνο, όπως οι ηλεκτροσυγκολλητές που χρησιμοποιούν και αέρια.

Ο Θόδωρος Κουλός βγήκε σε σύνταξη πρόσφατα, μετά από 36 χρόνια μέσα στις στοές. Εδώ και μια 10ετία, θα μας πει, είχε ξεκινήσει η εργοδοσία να προσπαθεί να μειώσει το κόστος, απολύοντας εργαζόμενους. Οσον αφορά στο δυστύχημα, δεν τον παραξενεύει γιατί δεν είναι το πρώτο, καθώς δεκάδες ακόμα έχουν γίνει, τα οποία απλά δεν είχαν νεκρούς, όπως το 1998 που έπεσαν στο νταμάρι «νερά 7» 15.000 κυβικά χώμα, γεγονός για το οποίο και πάλι είχαν προειδοποιήσει, αλλά και όλοι αδιαφορούσαν. Η εντατικοποίηση, όπως σημειώνει, είναι τεράστια και ιδιαίτερα στους εργολάβους που δουλεύουν μέχρι και 16 ώρες για να βγάλουν όσα περισσότερα τονάζ μπορούν.

Ο Γιάννης Λουκόπουλος, εργαζόμενος στο άλλο μεταλλείο, αυτό της ΠΕΣΙΝΕ, λέει ξεκάθαρα ότι η πίεση από τους εργοδότες για να βγάλουν περισσότερο κέρδος τα τελευταία χρόνια είναι αφόρητη. Κανένας έλεγχος δε γίνεται από καμία Επιθεώρηση, σημειώνει, και έχουμε φτάσει στο σημείο να δουλεύουμε πλέον καθημερινά, με το φόβο ότι δε θα βγούμε από τις στοές.

Η πορεία

Σε μια οργισμένη πορεία εξελίχτηκε η συγκέντρωση των απεργών μετά το τέλος των ομιλιών. Εργάτες που κουβαλούσαν στις πλάτες δύο φέρετρα, συμβολικά για τους δυο νεκρούς συναδέλφους τους, διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Αμφισσας, φωνάζοντας ξανά και ξανά «Κυβέρνηση, εργοδότες, πλουτοκρατία, θάβουν τους εργάτες στα ορυχεία». Εχοντας στην κεφαλή το πανό του ΠΑΜΕ, έστειλαν το μήνυμα σε κάθε γωνιά της πόλης ότι δεν πρέπει να ανεχτούν άλλα θύματα στο βωμό των κερδών του Κυριακόπουλου και των άλλων εργοδοτών. Η πορεία κατέληξε έξω από τη Νομαρχία Φωκίδας, όπου στην είσοδο του κτιρίου έμειναν και τα δύο φέρετρα, για να θυμίζουν στο νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο τις ευθύνες που έχουν για την ασυδοσία του Κυριακόπουλου, τον οποίο έχουν αναγορεύσει σε χορηγό και συνέταιρο σε νομαρχιακές εταιρίες. Αντιπροσωπεία των απεργών, η οποία συναντήθηκε με το νομάρχη, του κατέθεσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Από τα χαράματα στην περιφρούρηση

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας ήταν δύσκολη και όλες τις προηγούμενες ημέρες οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν σκληρό αγώνα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έστηνε. Γι' αυτό και χτες τα ξημερώματα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μαζί εργαζόμενους της περιοχής, έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους στην περιφρούρηση της απεργίας. Απέκλεισαν με αυτοκίνητα την Εθνική Οδό Αμφισσας - Λαμίας στο ύψος της εξόδου της πόλης από όπου περνάνε τα πούλμαν για να πάνε τους εργαζόμενους στις στοές. Ανάβοντας φωτιές και υψώνοντας τις σημαίες του ΠΑΜΕ, έπεισαν και τους ελάχιστους, που πιέζονταν από τους εργοδότες να πάνε για δουλιά, ότι η θέση τους είναι στο απεργιακό μέτωπο. Ταυτόχρονα, ανάλογα μπλόκα στήθηκαν και σε συγκεκριμένες εισόδους σε στοές, αλλά και στα κεντρικά γραφεία απ' όπου κανείς δεν πέρασε τελικά.

ΠΑΜΕ
Η χτεσινή απεργία δείχνει το δρόμο

«Δεν έχουν σταματημό τα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης». Το παραπάνω επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με αφορμή τους τελευταίους νεκρούς εργαζόμενους και σημειώνει ότι η πετυχημένη απεργία, που κήρυξε και οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, δείχνει το δρόμο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Αυτά τα εγκλήματα, τονίζει ειδικότερα, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά τις ευθύνες της κυβέρνησης, που αφού αφήνει τους εργοδότες ασύδοτους και ατιμώρητους για την προκλητική περιφρόνηση της ζωής των εργαζομένων αναλαμβάνει ουσιαστικά τις ευθύνες του ηθικού αυτουργού.

Τέλος, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να αναπτύξουν κίνημα υπεράσπισης της ίδιας τους της ζωής, να βάλουν εμπόδιο με την ταξική αγωνιστική τους παρέμβαση στην κυβερνητική πολιτική, που καταργεί δικαιώματα, ενισχύοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία.

ΚΚΕ
Περιοδεία και συζήτηση για τα εργατικά ατυχήματα

Περιοδεία στην επιχείρηση «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» θα πραγματοποιήσει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη, με επικεφαλής τον βουλευτή Τάκη Τσιόγκα, συνοδευόμενο από κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του Κόμματος.

Στις 7 μ.μ. της ίδιας ημέρας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με διοργανώτρια τη ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, εργατικά ατυχήματα και οι θέσεις του ΚΚΕ» στην οποία θα μιλήσουν: ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Μάκης Παπαδόπουλος, τεχνικός εργασίας και μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιώργος Ιωσηφίδης, γραμματέας της ΝΕ Φωκίδας και πρόεδρος του Σωματείου «Ενωση Εργαζομένων στην ΑΜΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης».

Ρεπορτάζ: Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Φωτογραφίες: Γιώργος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ