ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Καταργείται το άσυλο;

Τις προσπάθειες δίωξης δυο συνδικαλιστών φοιτητών καταγγέλλει η ΠΚΣ

Στα διογκωμένα προβλήματα που υπάρχουν και καταγράφονται κατά καιρούς σε φοιτητικές εστίες έρχεται να προστεθεί και το περιστατικό που καταγγέλλει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας για τη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ) στον Αγ. Λουκά: Δυο οικότροφοι - μέλη της ΠΚΣ παραπέμφθηκαν στην Εφορία της ΦΕΑ με την απειλή ακόμα και να εκδιωχθούν από την Εστία γιατί διεκδίκησαν «στέκι» για την παράταξη, που μάλιστα έχει δυο έδρες στο ΔΣ του συλλόγου εστιακών φοιτητών.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές - μέλη της ΠΚΣ, Γιάννης Πάτσης και Ελένη Μακρή, που διαμένουν στη ΦΕΑ και είναι μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών, έχουν θέσει εδώ και καιρό το αίτημα να αποκτήσουν «στέκι» για την παράταξη, ένα χώρο δηλαδή, όπου να φυλούν προκηρύξεις, αφίσες, να μπορούν να συγκεντρώνονται και να συζητούν με μέλη και φίλους της ΠΚΣ κλπ. Η διευθύντρια τους παραχώρησε ένα μικρό δωμάτιο, που σύμφωνα με τους φοιτητές ήταν σαν «κελί» και ζήτησαν έναν άλλο χώρο της Εστίας που παραμένει ανεκμετάλλευτος. Με την κατηγορία ότι έσπασαν την κλειδαριά και προσπάθησαν να καταλάβουν αυτό το χώρο, κάτι που τα μέλη της ΠΚΣ αρνούνται κάθετα, τα δυο παιδιά παραπέμπονται στην Εφορία που είναι αρμόδια για πειθαρχικά θέματα, ενώ παράλληλα, σε συζητήσεις που είχαν στελέχη της ΠΚΣ με τη διευθύντρια της Εστίας για το θέμα, άκουσαν έκπληκτοι να τους λέει ότι η Εστία δεν καλύπτεται από το Ακαδημαϊκό Ασυλο (που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών) και ότι δεν είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει «στέκι» στην ΠΚΣ.

Τις προσπάθειες δίωξης των δυο φοιτητών καταγγέλλει με απόφασή του το ΔΣ του συλλόγου οικοτρόφων της ΦΕΑ, για το ίδιο θέμα θα πραγματοποιηθεί και Γενική Συνέλευση Οικοτρόφων ενώ τη συμπαράστασή τους στους συνδικαλιστές φοιτητές εξέφρασαν και τα ΔΣ των συλλόγων οικοτρόφων ΦΕΕΜΠ και ΦΕΠΑ (από τις Εστίες Πολυτεχνείου και Ιλισίων αντίστοιχα). Η ΠΚΣ προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία της ΦΕΑ όποτε συνεδριάσει για το θέμα των δυο φοιτητών και παράλληλα καταγγέλλει έντονα τις κυνικές προσπάθειες κατάλυσης του ασύλου στο χώρο της Εστίας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), προκειμένου να διεκδικήσει το δημοκρατικό δικαίωμα όλων των μαθητών να εκλέγουν τα μαθητικά όργανα σε ενιαία ημερομηνία για όλα τα σχολεία της χώρας. Αίτημα του Συντονιστικού είναι να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις 30 Οκτώβρη για τα πενταμελή και 6 Νοέμβρη για τα δεκαπενταμελή.

Στη συνάντηση μεταξύ του ΣΑΣΑ και του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκείνος αποποιήθηκε τις ευθύνες του υπουργείου για την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση. «Ο διευθυντής (τι ειρωνεία) μίλησε σα να μην έχει το υπουργείο καμία ευθύνη για την έλλειψη δημοκρατίας στα σχολεία, σαν να μην έφτιαξε η κυβέρνηση το νέο σχολικό κανονισμό, σαν να μην είναι δικό της σχέδιο η προσπάθεια υποβάθμισης των μαθητικών οργάνων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΑΣΑ.

Και καταλήγει: «Θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά. Οι μαθητικές εκλογές είναι υπόθεση του μαθητικού κινήματος, για να μπορεί να παίρνει μέτρα και να δραστηριοποιείται για τα μικρά και μεγάλα προβλήματά μας. Με ή χωρίς την "άδεια" του υπουργείου θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την πραγματοποίηση των εκλογών όπως οι μαθητές θέλουν: Επειτα από γενικές συνελεύσεις, χωρίς νοθείες για να εκφραστούν οι πραγματικές διαθέσεις των μαθητών».

Ενώ ο Αρης Φωλιάς, μέλος του Συντονιστικού, με δήλωσή του στο «Ρ» υπογράμμισε: «Η εκλογή των συνδικαλιστικών μας οργάνων πρέπει να πάψει να είναι μια τυπική διαδικασία. Αν δε γίνει δεκτό το αίτημά μας θα κινητοποιηθούμε και το υπουργείο Παιδείας θα έχει επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά την αντιεκπαιδευτική πολιτική που θέλει τα όργανα των μαθητών επιτροπές για χοροεσπερίδες».

Αγορεύσεις για Θ. Ψαραδέλλη και «Θεσπρωτούς»

Ολοκληρώθηκαν χθες στη δίκη της «17 Ν» οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Θ. Ψαραδέλλη και ξεκίνησαν οι αγορεύσεις της υπερασπιστικής ομάδας συνηγόρων των λεγόμενων Θεσπρωτών, με πρώτο αγορητή τον Θέμη Σοφό, συνήγορο υπεράσπισης των Κ. Καρατσώλη και Π. Σερίφη.

Αναφορικά με τον Θ. Ψαραδέλλη, ο συνήγορός του Δ. Ζώτος υπογράμμισε ότι η αθώωση του πελάτη του είναι μονόδρομος, διότι το δικαστήριο δεν έχει τα αντικειμενικά στοιχεία για να στηρίξει καταδικαστική, σε βάρος του, απόφαση. Επίσης, αμφισβήτησε τις προανακριτικές ομολογίες συγκατηγορουμένων, που εμπλέκουν τον πελάτη του και πρόσθεσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη «17 Ν», επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τη δράση του στις τάξεις των τροτσκιστών.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Θ. Σοφός, ο οποίος μίλησε επί μακρόν πάνω σε θεωρητικά νομικά ζητήματα, ενώ για τους δύο κατηγορούμενους που υπερασπίζει υποστήριξε την αθωότητά τους. Ειδικά για τον Π. Σερίφη, είπε ότι παγιδεύτηκε με «χειρουργικό τρόπο» από τις διωκτικές αρχές, με στόχο εμπλέξουν τον Γιάννη Σερίφη και χαρακτήρισε πλαστή την απολογία του στην ανακρίτρια Θεώνη Μπούρη. Είπε, επίσης, ότι ο πελάτης του είναι ανάπηρος από το 1980, ενώ πάσχει και από σκλήρυνση κατά πλάκας που σιγά - σιγά τον φθείρει και πρόσθεσε ότι η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί στη φυλακή.

Ο Θ. Σοφός αναφέρθηκε στην, προ ημερών, δήλωση του προέδρου περί πολιτικών κινήτρων των κατηγορουμένων, θέλοντας, όπως είπε, να τον προστατέψει διότι έπεσε θύμα των ΜΜΕ που τον παρερμήνευσαν. «Αδικηθήκατε κατάφωρα και από τα ΜΜΕ», είπε χαρακτηριστικά. Στο διάλογο που ακολούθησε, ο Μ. Μαργαρίτης σημείωσε: «Εγώ είπα κάτι, αναλαμβάνω την ευθύνη αυτών που λέω, πάει και τελείωσε». Αφησε, όμως, να εννοηθεί πως συμφωνεί ότι αδικήθηκε από τα ΜΜΕ. Χαρακτήρισε τον Τύπο ως «μαντρόσκυλο της Δημοκρατίας», με την έννοια ότι «φυλάει τη Δημοκρατία» και πρόσθεσε: «Αν τραβάει και καμία δαγκωνιά κάπου - κάπου και σ' εμένα, ας την τραβήξει, δεν πειράζει».


ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΧΑΙΡΑ

χήρα ΙΩΑΝ. ΜΑΝΤΗ

Συνταξιούχος Δασκάλα

Ετών 80

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 25-10-2003 και ώρα 10.30 π.μ. από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Χολαργού. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Χολαργού.

Τα παιδιά της: Κώστας και Λένα. Ο εγγονός: Φίλιππος. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Μαραθώνια κατάθεση Τζαβάρα

Για 12 ώρες κατέθετε προχτές στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελ. Ράιου, ο σύζυγος της Ρ. Σταθέα, Π. Τζαβάρας, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διαταχθεί σχετικά με τις κατεδαφίσεις στην Ανατολική Αττική, χωρίς όμως να ολοκληρώσει την κατάθεσή του.

Πιθανότατα την προσεχή βδομάδα θα ξαναεπισκεφτεί το γραφείο της εισαγγελέα για να συνεχίσει την κατάθεσή του. Εξερχόμενος από την Εισαγγελία ο Π. Τζαβάρας αρνήθηκε να δηλώσει οτιδήποτε και είπε μοναχά ότι ανέλυσε καρέ καρέ την υπόθεση που ερευνά η εισαγγελέας.

Οταν προσήλθε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, κατ' αρχήν επισκέφτηκε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Δ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν εμφανίστηκε την καθορισμένη ημερομηνία στην εισαγγελέα.

Οπως είχε προαναγγείλει στη συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Χολαργού, ο Π. Τζαβάρας στην κατάθεσή του συμπεριέλαβε όλα όσα τμηματικά είχε πει στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες και αφορούν τις ενέργειες της συζύγου, ως αναπληρώτρια διευθύντρια της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

¬ Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει εκδήλωση τιμής, σήμερα Σάββατο 25 Οκτώβρη 2003 και ώρα 10.30 π.μ., στο μνημείο των 11 εκτελεσμένων από τους Γερμανούς αγωνιστών στις 16.7.1944 στη θέση «ΒΙΝΑΡΙΕΣ» και στη συνέχεια στο δημοτικό νεκροταφείο «ΔΡΑΠΑΝΟΥ», στο μνημείο των 104 εκτελεσθέντων πατριωτών την περίοδο 1948-'49 από τις Φυλακές Αργοστολίου.

-- Η ΠΕΑΕΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας εγκαινιάζει τα νέα γραφεία της στην πλατεία Κέρκυρας 7 - στάση εργατικές κατοικίες Ν. Φιλαδέλφειας (τηλ.: 210.2776.879), την Κυριακή 26.10.03 και ώρα 11 π.μ.

-- Τα Παραρτήματα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 2/11/03 και ώρα 6 μ.μ. στο χώρο μέσα στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (οδός Μαρίνου Αντύπα και Ελ. Βενιζέλου 146), εκδήλωση τιμής για τα 62 χρόνια ΕΑΜ, την επέτειο της εκτέλεσης της ΕΠΟΝίτισσας Ηρώς Κωσταντοπούλου και των 56 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ.

-- Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) πραγματοποιεί ημερήσια εκδρομή, την Κυριακή 2 Νοέμβρη στο Λουτράκι, Ηραίο, Λίμνη Βουλιαγμένης, Αλεποχώρι. Πληροφορίες για συμμετοχή, στο τηλ: 210.8952.780.

-- Το Παράρτημα Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση για τις εκλογές και την απλή αναλογική, την Τετάρτη 5/11/03 και ώρα 5 μ.μ., στα γραφεία του (Θεμιστοκλέους 48, ισόγειο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ