ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση επιθέσεων και ανησυχίας

Με τις πέτρες «υποδέχονται» τα οχήματα των κατακτητών -«απελευθερωτών» τα παιδιά του Ιράκ

Associated Press

Με τις πέτρες «υποδέχονται» τα οχήματα των κατακτητών -«απελευθερωτών» τα παιδιά του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το πλέον αιματηρό εικοσιτετράωρό έζησαν, την Κυριακή, οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ από την επίσημη λήξη των εχθροπραξιών μέχρι σήμερα, καθώς κατέρρευσε άλλο ένα «δεδομένο», αυτό της ανυπαρξίας αντιαεροπορικών όπλων. Η κατάρριψη του μεταγωγικού ελικοπτέρου Σινούκ, έξω από τη Φαλούτζα, προκάλεσε ρίγη ανατριχίλας στους κατοχικούς επιτελείς και, όπως σημείωνε ο ανταποκριτής της «Ουάσιγκτον Ποστ», επανέφερε στη μνήμη τις ανάλογες εικόνες από το Βιετνάμ εντείνοντας την, ήδη, υπάρχουσα ανησυχία.

Πιθανότατα σε αντιαεροπορικούς πυραύλους αποδίδεται η κατάρριψη ενός μεταγωγικού ελικοπτέρου Σινούκ, το μεσημέρι της Κυριακής, έξω από τη Φαλούτζα. Δεκαέξι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, ενώ το ελικόπτερο ιδίου τύπου που ακολουθούσε δεν επλήγη. Τα ελικόπτερα φέρονται να μετέφεραν Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη, από όπου επρόκειτο να φύγουν για δύο βδομάδες με άδεια. Αμερικανοί επιτελείς επέμεναν ότι ερευνώνται τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι αυτόπτες μάρτυρες που ανέφεραν την εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων. Μάλιστα, από χτες, ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν ειδικούς ελέγχους σε οδικές αρτηρίες και σε πόλεις του σουνιτικού τριγώνου, με στόχο να ανακαλύψουν φορητούς εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων.

Τα υπολείμματα του ελικοπτέρου των κατοχικών δυνάμεων τα μαζεύει ο γερανός

Associated Press

Τα υπολείμματα του ελικοπτέρου των κατοχικών δυνάμεων τα μαζεύει ο γερανός
Το περιστατικό, αν και λόγω του χαρακτήρα του και των μαζικών απωλειών του προκάλεσε ανατριχίλα στους κατοχικούς επιτελείς, δεν ήταν το μόνο. Την Κυριακή το βράδυ, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη ενώ λίγο νωρίτερα 2 Αμερικανοί εργολάβοι που εργάζονται για λογαριασμό του Σώματος Μηχανικών σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο στη Φαλούτζα. Αλλος ένας τραυματίστηκε.

Βαρύς ήταν, όμως, ο φόρος αίματος και για τους Ιρακινούς, όμως, την Κυριακή. Στο Μπάλαντ, το βράδυ, 6 Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον φορτηγού στο οποίο επέβαιναν, επειδή «θεωρήθηκε ύποπτο». Ενας 11χρονος σκοτώθηκε στη Φαλούτζα από διασταυρούμενα πυρά και άλλοι 2 σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν από επίθεση όλμων στο Κιρκούκ.

Χτες, αργά το βράδυ, 5 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη δυτική όχθη του Τίγρη, κοντά στο αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για όλμους, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό τίποτε περισσότερο. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε, κοντά σε τέμενος, και στην Καρμπάλα, όπου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 12. Στη Μπαακούμπα, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε και 7 τραυματίστηκαν από αμερικανικά πυρά, ενώ στη Νατζάφ δολοφονήθηκε από αγνώστους που τον απήγαγαν Ιρακινός δικαστής που είχε αναλάβει την ανάκριση για πρώην αξιωματούχους του ιρακινού καθεστώτος.

«Διακυβεύονται πολλά
δε φεύγουμε»

Καμένο όχημα των κατακτητών

Associated Press

Καμένο όχημα των κατακτητών
«Τραγική», χαρακτήρισε την Κυριακή για τα αμερικανικά στρατεύματα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τονίζοντας, όμως, ότι είναι «μία από τις τραγικές ημέρες ενός μακρόχρονου και δύσκολου πολέμου». Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε τη θλίψη του «για κάθε απώλεια χωριστά» έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι διακυβεύονται πολλά στο Ιράκ για την αμερικανική ασφάλεια «και απατώνται οι εχθροί μας που νομίζουν ότι θα τραπούμε σε φυγή, επειδή σκοτώνουν αθώους πολίτες. Η Αμερική δεν εγκαταλείπει ποτέ, θα παραμείνουμε στο Ιράκ μέχρι να ολοκληρώσουμε το στόχο μας και έχουμε τη μαζική υποστήριξη του ιρακινού λαού».

Οι διαβεβαιώσεις Μπους δεν κατευνάζουν, όπως φαίνεται, τις ανησυχίες, καθώς πληθαίνουν όσοι επικρίνουν την πολιτική που ακολουθεί στο Ιράκ και ζητούν την ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του, μίλησε για «μακάβρια εβδομάδα για τις συμμαχικές δυνάμεις» και υπογράμμισε ότι «δε θα πρέπει να καλυφθεί πίσω από αυτά τα γεγονότα η πρόοδος που έχει επιτευχθεί». Από την πλευρά του, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πίσω από την κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων βρίσκεται ο Σαντάμ και αναγνώρισε ότι παρατηρείται «ένας καλύτερος τοπικός και περιφερειακός συντονισμός», ενώ επέρριψε μεγάλο μέρος της ευθύνης «στους μαχητές της αλ Κάιντα που εισέρχονται κυρίως από τη Συρία».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σφαγών συνέχεια

Ενώ παρουσιάστηκε σχέδιο «Συντάγματος» κομμένο και ραμμένο υπέρ Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Τουλάχιστον οκτώ μέλη μιας εκτεταμένης οικογένειας στην ανατολική επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν χτες σε «από αέρος βομβαρδισμό», ενώ άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ αντιμαχομένων φραξιών στη βόρεια επαρχία Σαριπούλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The News» του Πακιστάν, «δεν είναι σαφές ποιος έκανε την επίθεση» στην περιοχή Βίγκολ, όπου σκοτώθηκαν οι οκτώ, μέλη της οικογένειας τοπικού φυλάρχου, του Γκουλάμ Ραμπανί. Ωστόσο, κανένας άλλος πέρα από τις δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έχει δυνατότητα αεροπορικών επιχειρήσεων στην περιοχή, όπου τίποτα δεν κινείται στον αέρα δίχως αμερικανική άδεια. Ο Ραμπανί είναι μέλος του Τζαμιάτ-ι-Ισλάμι και υπήρξε κυβερνήτης της επαρχίας Κουνάρ για μια δεκαετία. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί οι Αμερικανοί τον έβαλαν στο στόχαστρό τους. Ουδείς Αμερικανός αξιωματούχος «ήταν διαθέσιμος για σχόλια», σύμφωνα με το «Ρόιτερς».

Στο μεταξύ η «εκεχειρία» Ουζμπέκων και Τατζίκων μαχητών στη Σαριπούλ έμοιαζε να καταρρέει, καθώς την Κυριακή σκοτώθηκαν επτά άτομα - περιλαμβανομένων δύο αμάχων - σε μάχες ανάμεσα στις ένοπλες ομάδες των δύο εθνοτικών κοινοτήτων. Τα μέλη των Τζαμιάτ των Τατζίκων και των Τζούνμπις των Ουζμπέκων συνέχιζαν να μάχονται και χτες, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχέδιο Συντάγματος γραμμένο υπέρ Καρζάι

Στην Καμπούλ την Κυριακή παρουσιάστηκε με τις αναγκαίες κορόνες - και καθυστέρηση αρκετών μηνών - το σχέδιο Συντάγματος του Αφγανιστάν, το οποίο, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στόχο έχει «να ενώσει το έθνος». Στην πραγματικότητα οι διατάξεις που περιλαμβάνει αποσκοπούν στο να διαιωνίσουν το αμερικανοκίνητο καθεστώς στη χώρα, καθώς προβλέπεται να υπάρχει «ισχυρός πρόεδρος», ο οποίος θα αναδειχτεί σε εκλογές στα μέσα του 2004, και αυτός, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», «φαίνεται ότι θα είναι ο Χαμίντ Καρζάι». Παρ' όλ' αυτά, η εξουσία του ανθρώπου της Ουάσιγκτον στην Καμπούλ μοιάζει να μειώνεται καθημερινά - παρά την απόπειρα του ΟΗΕ να τον στηρίξει, με την αποστολή στην Καμπούλ των μονίμων αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Μεξικού, της Ισπανίας και της Βουλγαρίας.

ΡΩΣΙΑ
Παραίτηση Χοντορκόφσκι

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρίας «Yukos», ο οποίος κρατείται εδώ και δέκα μέρες με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και απάτης, παραιτήθηκε χτες από τη θέση του.

«Φεύγω από την εταιρία. Είμαι σίγουρος πως μια ομάδα έμπειρων διευθυντών, με την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου, θα ανταποκριθούν με επιτυχία στο καθήκον των παγκόσμιων δραστηριοτήτων του ομίλου YukosSibneft», σημείωσε στην ανακοίνωση του ο Χοντορκόφσκι.

Χτες πάντως έγινε και το πρώτο επίσημο σχόλιο από πλευράς Κρεμλίνου σχετικά με τη δέσμευση του 42% των μετοχών της εταιρίας την προηγούμενη βδομάδα. Χαρακτηριστικά ο νέος προσωπάρχης Ντμίτρι Μεντβέντεφ (που θεωρείται άνθρωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν) δήλωσε ότι «η απόφαση να δεσμευτεί το 42% των μετοχών της "Yukos" δεν ελήφθη ύστερα από ώριμη σκέψη». «Οι μετοχές αυτές ανήκουν σε εταιρίες του εξωτερικού που ζητούν αποζημίωση. Η νομική αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας δέσμευσης δεν είναι προφανής... Οι εισαγγελείς πρέπει πιθανότατα να σκεφθούν τις συνέπειες των μέτρων που λαμβάνουν» κατέληξε ο Μεντβέντεφ.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, που εν μέσω της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στις ρωσικές κεφαλαιαγορές, έσπευσε να δικαιολογήσει τη σύλληψη Χοντορκόφσκι αλλά και τη δέσμευση των μετοχών ως «εφαρμογή του νόμου» που μεσοπρόθεσμα θα βοηθήσει και την οικονομία της αγοράς...

Τέλος, ανακοίνωση σχετικά με τις επικρίσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την υπόθεση «Yukos», εξέδωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «τέτοιες επικρίσεις αποτελούν ανάμειξη στις δικαστικές υποθέσεις μιας ανεξάρτητης χώρας και πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών», αφού «χρεοκοπίες και συλλήψεις μεγάλου βεληνεκούς συμβαίνουν και στις ΗΠΑ και το υπουργείο Εξωτερικών δεν αναμειγνύεται στις εκεί δικαστικές διαδικασίες».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Ενα χρόνο πριν τις εκλογές...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εάν υφίστατο έστω ένα ίχνος δημοκρατικότητας στην καρδιά του αμερικανικού συστήματος διακυβέρνησης, η ήττα του Τζορτζ Ουόκερ Μπους κατά τις προεδρικές εκλογές του 2004 θα ήταν ένα γεγονός αναμενόμενο. Κατά τη διάρκεια της «βασιλείας» του, χάθηκαν περισσότερες από 3.000.000 θέσεις εργασίας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Η πείνα και η φτώχεια έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για τα δύο πρώτα έτη της διακυβέρνησης Μπους, με 1,7 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν προστεθεί σ' αυτούς που στοιβάζονται πίσω από το όριο που καθορίζει τη φτώχεια και την πείνα...

Τι έκανε η κυβέρνηση μπροστά σε αυτές τις ανάγκες του αμερικανικού λαού, που κορυφώνονται... προώθησε γιγάντιες φορολογικές περικοπές... για τις πολυεθνικές και τις ανώτατες οικονομικά τάξεις, απεμπολώντας -επί της ουσίας- τη δυνατότητα εξεύρεσης πόρων για το ομοσπονδιακό κράτος αναφορικά με τις κοινωνικές δαπάνες. Αντιθέτως όμως, ξοδεύει αλόγιστα, παρά το τεράστιο έλλειμμα, στις στρατιωτικές δαπάνες και στον πόλεμο...

Μέχρι τώρα, τρία χρόνια μετά την πλέον αμφισβητούμενη προεδρική εκλογή στην ιστορία των ΗΠΑ και επτά μήνες μετά τη «λήξη» των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος απολάμβανε της υψηλότατης αποδοχής εκ μέρους του αμερικανικού λαού, αλλά... δημοσκόπηση των «Washington Post» -«ABC News» καταδεικνύει ότι ο αμερικανικός λαός είναι και πάλι οριακά διχασμένος μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Βάσει των όσων μεταδίδει το «Reuters» επικαλούμενο στοιχεία της δημοσκόπησης, η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου που άγγιζε ακόμη και το 90% μετά την 11η Σεπτέμβρη, έχει πέσει στο 56% -με το 42% των ερωτηθέντων να εκφράζει αρνητική άποψη για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει πως ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους έρχεται πρώτος με διαφορά μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας από τον υποψήφιο που θα προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα (48-47%). Η δημοτικότητα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ παρουσιάζει σταδιακή πτώση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κατά βάση λόγω του αυξανόμενου ανθρώπινου και οικονομικού κόστους της κατοχής του Ιράκ, ενώ σε «αγκάθι» έχει αναδειχτεί αδιαμφισβήτητα και η οικονομική πολιτική Μπους, καθώς και τα επίπεδα της ανεργίας.

Στο μεταξύ, νέο περιστατικό, που σχετίζεται με τα μέτρα ασφάλειας στις ΗΠΑ και όχι φυσικά με την «τρομοκρατία», προκάλεσε αναστάτωση, αυτή τη φορά στο Σάουθχεβεν της πολιτείας του Μισισιπή, όταν όχημα, που έσπασε τον κλοιό ασφαλείας, προσέκρουσε σε τοίχο του γηπέδου, όπου βρισκόταν ο Αμερικανός πρόεδρος, για να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση. Και αυτό, δύο ημέρες μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στο αμερικανικό Καπιτώλιο, όταν γυναίκα εισήλθε στο κτίριο φέροντας «όπλο» στο σάκο της, το οποίο -όπως τελικά αποδείχτηκε- ήταν ψεύτικο και αποτελούσε τμήμα αποκριάτικης στολής της!

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δεκάδες νεκροί μετανάστες

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Τα πτώματα 6 ακόμα μεταναστών βρέθηκαν χτες κοντά στον κόλπο του Κάδιξ (νότια Ισπανία), με αποτέλεσμα να φτάσει τους 34 ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών από το ναυάγιο που σημειώθηκε στις 25 Οκτώβρη. Παράλληλα, εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη ακόμα 15 ανθρώπων. Οι αρχές έχουν εντοπίσει μόλις πέντε επιζήσαντες, τους οποίους και κρατούν...

Το ναυάγιο αυτό είναι το πιο πολύνεκρο, που έχει συμβεί το 2003 και ανεβάζει σε 117 τον αριθμό των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου. Αλλωστε, η κυβέρνηση Αθνάρ είναι και αυτή «αποφασιστική» σε ό,τι αφορά στην «καταπολέμηση του φαινομένου»...

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές

ΣΟΦΙΑ.- Η δεξιά Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων διατήρησε τελικά τον έλεγχο της Σόφιας και της Φιλιππούπολης, μετά το πέρας και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Από την άλλη πλευρά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τελικά το 37% από τις θέσεις στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια της χώρας, ενώ το κυβερνών Εθνικό Κίνημα Συμεών ο Δεύτερος καταποντίστηκε. Πάντως, θέμα πρόωρων εκλογών δεν τέθηκε από τους Σοσιαλιστές, αφού, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Ρούμεν Οβτσάροφ, «ενδεχόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση θα ήταν επικίνδυνη και βλαβερή για τη Βουλγαρία παραμονές της ένταξης στο ΝΑΤΟ και ενόψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ»...

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Λύση - «αστραπή» στο πυρηνικό ζήτημα, εάν οι ΗΠΑ...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η ΛΔ Κορέας είναι έτοιμη να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να δεχτεί στο έδαφός της παρατηρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, εάν οι ΗΠΑ δεσμευτούν να συνάψουν διμερείς διπλωματικές σχέσεις και να εγγυηθούν πως δε θα εξαπολύσουν επίθεση. Αυτό διαμήνυσαν οι βορειοκορεατικές αρχές στον Γερμανό βουλευτή Χέλμουτ Κόσικ, που ολοκλήρωσε την περασμένη βδομάδα επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ.

Ο Κόσικ (βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών) συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ναμ, αλλά και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τσόε Σου Χον. Οι αξιωματούχοι του επισήμαναν τις σαφείς θέσεις της Πιονγιάνγκ αναφορικά με τους τρόπους επίλυσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί με βάση τις αιτιάσεις των ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Και ο Γερμανός βουλευτής, μεταφέροντας, όπως είπε, αυτολεξεί την επίσημη θέση της ΛΔ Κορέας, δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Εάν οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να συνυπάρξουν ειρηνικά με τη ΛΔ Κορέας, τότε το πυρηνικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί συντομότατα»...

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Η κατάθεση του λόρδου Οουεν...

ΧΑΓΗ.- «Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βασικά δεν είναι ρατσιστής, αλλά ένας εθνικιστής που απέτυχε να χρησιμοποιήσει την εξουσία του και την επιρροή του στους Σερβοβόσνιους ηγέτες, ώστε να σταματήσει τον πόλεμο στη Βοσνία το 1993», υποστήριξε χτες, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στο δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πρώην απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια και υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Οουεν.

Ο λόρδος Οουεν υποστήριξε πως ο πόλεμος στη Βοσνία θα είχε λήξει δύο χρόνια νωρίτερα από το 1995, οπότε υπεγράφη η Συνθήκη Ντέιτον, λέγοντας πως έως το Γενάρη του 1993 ο Μιλόσεβιτς είχε επιρροή στους Σερβοβόσνιους ηγέτες, Κάρατζιτς και Μλάντιτς, την οποία όμως αργότερα έχασε... Ο πρώην απεσταλμένος της ΕΕ στα Βαλκάνια, που αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα την κατάθεσή του, ξέχασε τουλάχιστον χτες να αναφερθεί στο βρώμικο ρόλο και τις τρικλοποδιές των ΗΠΑ στα κατά καιρούς ειρηνευτικά σχέδια των Βρυξελλών και του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ