ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στην Ουάσιγκτον η «Γενεύη», αγανάκτηση στο Τελ Αβίβ

Κοιτώντας μέσα από το «τείχος»

Associated Press

Κοιτώντας μέσα από το «τείχος»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΚΑΪΡΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η πρωτοβουλία της Γενεύης μπορεί να είναι χρήσιμη εφόσον σέβεται αρχές που διέπουν τις αρχές της ειρηνευτικής διαδικασίας και του "οδικού χάρτη"», δήλωσε, χτες, ο Πρόεδρος Μπους, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο ανεπίσημο ισραηλινο-παλαιστινιακό σχέδιο και προκαλώντας τις έντονες, πλην ασυνήθιστες στις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις, αντιδράσεις του Τελ Αβίβ. Την ίδια στιγμή, οι ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες άρχιζαν στο Κάιρο υπό καθεστώς συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Θετικός εμφανίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος απέναντι στην «Πρωτοβουλία της Γενεύης», σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα. Ο Μπους επανέλαβε ότι στόχος θα πρέπει να είναι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ και η διασφάλιση ενός δημοκρατικού και ελεύθερου παλαιστινιακού κράτους». Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι ο παλαιστινιακός λαός «χρειάζεται μια ηγεσία που θα πραγματοποιήσει τα οράματά του και θα καταστείλει τη δράση όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων». Ο Μπους τόνισε ότι οι αμερικανο-ισραηλινές συνομιλίες για το διαχωριστικό τείχος συνεχίζονται και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να διαλυθούν «οι παράνομοι εποικισμοί» και να «παγώσει» κάθε εποικιστική δραστηριότητα.

Πάνω από τα χαλάσματα του γκρεμισμένου σπιτιού του

Associated Press

Πάνω από τα χαλάσματα του γκρεμισμένου σπιτιού του
Σήμερα, στην Ουάσιγκτον φθάνουν οι δύο αρχιτέκτονες της «Πρωτοβουλίας της Γενεύης», και οι δύο πρώην υπουργοί, ο Ισραηλινός Γιόσι Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Κόλιν Πάουελ. Η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, αναβλήθηκε «λόγω έλλειψης χρόνου», ενώ φέρεται να αποκλείεται η πραγματοποίηση συνάντησης με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις. Κατά πολλούς αναλυτές, οι δύο «ακυρώσεις» εκφράζουν μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να επιδείξει «συγκρατημένη αντίδραση» και να υποβαθμίσει την «Πρωτοβουλία» στο επίπεδο μιας «εξαιρετικά θετικής προσπάθειας ενίσχυσης του "οδικού χάρτη"» χωρίς να δημιουργηθεί δυναμική αυτόνομου νέου σχεδίου ειρήνευσης.

Παρ' όλα αυτά, η στάση της Ουάσιγκτον φέρεται να έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην ισραηλινή ηγεσία. Σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά των ισραηλινο-αμερικανικών σχέσεων ύψωση των τόνων, ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ντόρε Γκολντ, σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση Μπεϊλίν - Αμπέντ Ράμπο με τον Πάουελ, δήλωνε ότι «μόνο μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να παρουσιάζει σχέδια και ελπίζουμε ότι οι φίλες χώρες θα σεβαστούν τις δημοκρατικές επιλογές των λαών και να μην ανακατεύονται στα εσωτερικά άλλων χωρών»!

Διαπραγματεύσεις και απειλές

Αρχισαν, χτες, στο Κάιρο οι 3ήμερες συνομιλίες ανάμεσα σε 12 παλαιστινιακές οργανώσεις. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μεταβαίνει και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, που έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, κατ' αρχάς ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις, και στη συνέχεια με το Ισραήλ. Κατά τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Αχμάντ Μάχερ, οι πιθανότητες θετικής έκβασης των συνομιλιών δεν είναι λίγες, αν και, όπως είπε, εξαρτώνται κατά πολύ από την ισραηλινή προθυμία να δεχτεί μια συμφωνία. Παρ' όλα αυτά, το κλίμα ήταν βαρύ μετά τη δημοσίευση άρθρου του εκπροσώπου της «Χαμάς» σε αραβική εφημερίδα, με το οποίο τονίζεται ότι «καλύτερα θα ήταν οι συνομιλίες να καταλήξουν σε συντονισμό της αντίστασης παρά σε εκεχειρία».

Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας, Ζέεφ Μπόιμ, άφηνε να εννοηθεί ότι ο ισραηλινός στρατός «μπορεί να χαλαρώσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις» σε περίπτωση εκεχειρίας. Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι εάν «γίνει μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, τότε θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα», κάτι που ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας προσδιόριζε ως πιθανότητα απέλασης του Γιάσερ Αραφάτ.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναζητείται τρόπος αντιμετώπισης της αντίστασης

Το Ισραήλ διόγκωσε τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς, δηλώνει πρώην στρατηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΑΜΑΝΤΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, πιθανότατα, χρηματοδοτεί μέρος των αντικατοχικών επιθέσεων με χρήματα που σήκωσε από την κεντρική τράπεζα του Ιράκ, λίγο πριν την εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη. Αυτό υποστήριξε, χτες, αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους της κατοχικής διοίκησης, η οποία αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης των αντικατοχικών επιθέσεων. Την ίδια στιγμή, πρώην ανώτερος αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δήλωνε ότι το Ισραήλ «διόγκωσε την απειλή που εκπροσωπούσε το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς».

Ενα δισεκατομμύριο δολάρια πήρε ο ηγέτης του προηγούμενου ιρακινού καθεστώτος από την κεντρική τράπεζα του Ιράκ, λίγες ώρες πριν τα αμερικανικά στρατεύματα εισέλθουν στη Βαγδάτη. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε στοιχεία που έχει, ήδη, στα χέρια της η CIA και σε χειρόγραφες επιστολές του ίδιου του Σαντάμ Χουσεΐν. Επικαλούμενο, μάλιστα, Αμερικανούς αξιωματούχους, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αρκετά από αυτά τα λεφτά πιθανότατα έχουν χρηματοδοτήσει τις αντικατοχικές επιθέσεις, που η κατοχική διοίκηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει με τη σύσταση παραστρατιωτικού σώματος από ένοπλους Ιρακινούς, μέλη των βασικών οργανώσεων που συνεργάζονται μαζί της.

Στο μεταξύ, περί χρημάτων ο λόγος και στο Λονδίνο, χτες, όπου ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το συνολικό κόστος, μέχρι στιγμής, της συμμετοχής της Βρετανίας στους «αντιτρομοκρατικούς πολέμους» στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Συνολικά, το Λονδίνο έχει δαπανήσει 5,55 δισεκατομμύρια λίρες, εκ των οποίων τα 3 προορίζονταν για τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ. Ο Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι, εκτός από αυτά τα χρήματα, θα χορηγηθούν άλλα 250 εκατομμύρια λίρες, άμεσα, για την ανασυγκρότηση της χώρας και άλλα 300 εκατομμύρια λίρες αργότερα.

Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίστηκαν. Ρουκέτες έπληξαν αστυνομικό τμήμα στο Ραμάντι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 Ιρακινοί. Επίσης, αμερικανική αυτοκινητοπομπή έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο της Βαγδάτης, χωρίς, όμως, να ανακοινωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Σχολιάζοντας την τωρινή κατάσταση στο Ιράκ, ο Ισραηλινός απόστρατος στρατηγός των μυστικών υπηρεσιών, Σλομ Μπρον, που σήμερα εργάζεται για ισραηλινό Ινστιτούτο Ερευνών, υποστήριξε, χτες, ότι το Ισραήλ «διόγκωσε υπερβολικά τον κίνδυνο που το Ιράκ αντιπροσώπευε για την ανθρωπότητα, πριν την εισβολή, δίνοντας έτσι ώθηση στην επιχειρηματολογία των ΗΠΑ και Βρετανίας». Ο Μπρον δε δίστασε να μιλήσει για «πολιτικές αποχρώσεις» στην ισραηλινή στάση, που «πιθανότατα επηρεάστηκε από τη βαθιά θέλησή της να δει την ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος», αλλά απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση για το αν ήταν ηθελημένη ή απλώς εκ παραδρομής η ισραηλινή υπερβολή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την αναστολή εκτέλεσης του συμβολαίου για την παράδοση 100 αεροσκαφών ανεφοδιασμού, συνολικού προϋπολογισμού 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την εταιρία «Μπόιγκ» ζήτησε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η απόφαση φέρει σε δυσχερέστερη θέση την «Μπόιγκ», καθώς τον Ιούλη της αφαιρέθηκαν από την κυβέρνηση συμβόλαια αξίας 1 δισ. δολαρίων για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών, προς όφελος της ανταγωνίστριας «Λόκχιντ».

ΡΙΑΝΤ.-- Νέα ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν για τη Σαουδική Αραβία, τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, προειδοποιώντας για άμεσο κίνδυνο εκδήλωσης νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στο σαουδαραβικό έδαφος.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Συνομιλίες με εκπροσώπους ενόπλων οργανώσεων είχε χτες ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λόρεντ Γκμπάγκμπο, επιχειρώντας να τους πείσει να αφοπλιστούν. Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας υποστηριχτών της κυβέρνησης έξω από τη μεγαλύτερη γαλλική στρατιωτική βάση στο Αμπιτζάν συνεχίστηκαν χτες για τέταρτη μέρα...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ερευνες για το θάνατο 64 ανθρώπων στο χωριό Μποσόμπε, που φέρεται πως φαρμακώθηκαν πίνοντας πόσιμο διάλυμα που τους σέρβιρε ρωμαιοκαθολικός ιερέας για να ξορκίσει «τα κακά πνεύματα», ανακοίνωσαν χτες οι αρμόδιες Αρχές της ΛΔ Κονγκό.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Με «ρήγμα» απειλείται η διάσκεψη ηγετών της 53μελούς Βρετανικής Κοινοπολιτείας, που άρχισε χτες στη Νιγηρία. Αφορμή, η προσπάθεια των πλούσιων χωρών να επισημοποιήσουν το μποϊκοτάζ στην κυβέρνηση του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στο οποίο αντιτίθενται σφόδρα αναπτυσσόμενες χώρες, ως επί το πλείστον της Αφρικής.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Δάνεια και πιστώσεις ύψους 3,78 δισ. δολάρια ανακοίνωσαν πως θα δώσουν στην κυβέρνηση του προέδρου της Κένιας, Μουάι Κιμπάκι, για την προσεχή τριετία διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, ανάμεσά τους το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα...

ΣΕΟΥΛ.-- Το νοτιοκορεατικό Κοινοβούλιο αγνοώντας το βέτο του προέδρου της χώρας, Ρο Μου-γιουν, προχώρησε χτες στο διορισμό ανεξάρτητης αρχής ερευνών σε σχέση με σκάνδαλα που πλήττουν πρώην συμβούλους του προέδρου.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- «Εξαιρετικά αυξημένη» χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τον στρατό και τους μαοϊκούς αντάρτες στο Νεπάλ διαπιστώνουν οργανώσεις κατά της χρήσης ναρκών. Τους τελευταίους 33 μήνες, σύμφωνα με τη Διεθνή Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών, έχουν καταγραφεί γύρω στους 500 θανάτους, εκ των οποίων οι 100 ήταν αμάχων.

ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ.-- «Αγνωστοι» εκτέλεσαν τέσσερις μουσουλμάνους, ανάμεσά τους και έναν κληρικό, μπροστά από τζαμί σε χωριό στις Νότιες Φιλιππίνες. Αλλοι τρεις μουσουλμάνοι πιστοί είχαν εκτελεστεί πριν δύο εβδομάδες.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Το αυστριακό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των κρατικών σιδηροδρόμων, που προβλέπει χιλιάδες απολύσεις μέχρι το 2010.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Η οικογένεια του Ούγγρου Πέτερ Βάργκα - Μπάλαζ, που σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, σκοπεύει να μηνύσει τον αμερικανικό στρατό και την εταιρία για την οποία εργαζόταν.

ΡΩΜΗ.-- «Ή θα ολοκληρωθεί η ομοσπονδιοποίηση ή θα επιστρέψουμε στην πολιτική απόσχισης από την Ιταλία», δήλωσε ο ηγέτης της Λίγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι...

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε το ελικόπτερο του Πολωνού πρωθυπουργού, Λέσεκ Μίλερ, 25 χιλιόμετρα νότια της Βαρσοβίας. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Μίλερ βγήκε σώος από το ατύχημα αλλά υπήρξαν 4 τραυματίες.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
«Απρόσμενη» νίκη των ινδουιστών - εθνικιστών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Με την καταμέτρηση των ψήφων στα τέσσερα κρατίδια, όπου διεξήχθησαν εκλογές, να πλησιάζει στην αποπεράτωσή της, το κυβερνών ινδουιστικό -εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) καταγάγει μια σημαντική νίκη στα τρία από αυτά, ανατρέποντας τις προβλέψεις που ήθελαν το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου να διατηρεί τις δυνάμεις του.

Σύμφωνα με στοιχεία διαθέσιμα από τους διαδικτυακούς κόμβους της εφημερίδας «The Hindu» και του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου PTI:

  • Στο Τσάτισγκαρ, από τις 90 έδρες (με καταμετρημένους τους ψήφους σε 89) το BJP καταλάμβανε την πλειοψηφία με 50, το Κογκρέσο έχασε την εξουσία μένοντας στις 36 έδρες, το κόμμα BSP 2 και το NCP 1.
  • Στο Δελχί, από τις 70 έδρες (με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένων) το Κογκρέσο διατήρησε την εξουσία με 47 έδρες, το BJP ακολούθησε με 20, το JD(S) κατέλαβε 1 έδρα, το NCP 1 και 1 ανεξάρτητος.
  • Στο Ρατζαστάν, από τις 200 έδρες (με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένων), το BJP έκανε την έκπληξη καταλαμβάνοντας 120 έδρες και την κυβέρνηση, το Κογκρέσο καταποντίστηκε μένοντας στις 56 έδρες, το BSP κατέλαβε 2, το CPM κατέλαβε 1, και λοιποί 21.
  • Στο Μάντια Πραντές, από τις 230 έδρες (και με καταμετρημένες τις 221) το BJP καταλάμβανε τις 166 έδρες, το Κογκρέσο 38 και λοιποί 17.

Η «εκπληκτική» νίκη του κυβερνώντος κόμματος που ο πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δήλωσε ότι «δεν περίμενε» οδήγησε αρκετούς αναλυτές να προβλέψουν ότι θα κηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές, αν και ο ίδιος το αρνήθηκε. Η ηγέτης του Κογκρέσου Σόνια Γκάντι δήλωσε «απογοητευμένη» με το αποτέλεσμα, ενώ σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) έκανε λόγο για «αρνητική ψήφο κατά του Κογκρέσου» και «ανάγκη να αντιταχθούμε στις πολιτικές του ρατσισμού και της ινδουιστικής ανωτερότητας». Το ΚΚ Ινδίας ανέφερε ότι «αξιολογεί» τα αποτελέσματα.

ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινό «όχι» και απειλές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Εάν είχε πετύχει η επίθεση αυτοκτονίας που σχεδίαζε η Τζιχάντ στο Βόρειο Ισραήλ, θα ήμασταν, πιθανότατα, σήμερα σε πόλεμο με τη Συρία», σχολίαζε Ισραηλινός αξιωματούχος λίγο μετά τη σύλληψη δύο μελών της παλαιστινιακής οργάνωσης, στο Βόρειο Ισραήλ, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχεδίαζαν μεγάλη επίθεση και έφεραν 10 κιλά εκρηκτικά. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η εντολή για την επίθεση δόθηκε από αξιωματούχους της Τζιχάντ στη Δαμασκό.

Με αυτήν την αφορμή, σειρά Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων καθιστούσε, χτες, σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάλογος με τη Συρία «όσο υποθάλπει την τρομοκρατία». Ο Σύρος Πρόεδρος, σε συνέντευξή του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», δήλωσε, πριν από λίγες ημέρες, «έτοιμος για διάλογο με το Ισραήλ, από εκεί που σταμάτησε το 2000», οπότε φέρεται το Ισραήλ να είχε αποδεχτεί την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των κατεχομένων υψωμάτων του Γκολάν. Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εκτίμησε ότι «μάλλον είναι τακτικός ελιγμός της Δαμασκού, προκειμένου να αποφύγει την πίεση που δέχεται διεθνώς λόγω της υποστήριξης της τρομοκρατίας».

Απότιση τιμής στους Ισπανούς, αλλά ούτε λέξη για τους Ιρακινούς νεκρούς

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των επτά Ισπανών πρακτόρων, που σκοτώθηκαν πρόσφατα στο Ιράκ. Παίρνοντας το λόγο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης έκανε την εξής δήλωση:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ακολουθήσαμε την πρότασή σας, κ. Πρόεδρε, για σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των επτά Ισπανών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ.

Θλιβόμαστε βαθιά για την αναίτια απώλεια ανθρώπινης ζωής, ακόμα και αν πρόκειται για μυστικούς πράκτορες, με αδιευκρίνιστη αποστολή, και συλλυπούμαστε θερμά τις οικογένειές τους. Δεν μπορούμε όμως να μη σημειώσουμε ότι την αποκλειστική ευθύνη για το θάνατό τους την έχει η ισπανική κυβέρνηση που τους έστειλε εκεί.

Πολύ περισσότερο θλιβόμαστε για τους δεκάδες χιλιάδες Ιρακινούς που βρήκαν το θάνατο από τους ξένους επιδρομείς και κατακτητές της πατρίδας τους και καταδικάζουμε δριμύτατα το γεγονός ότι δεν κάνατε καμία αναφορά σε αυτούς, σαν να ήταν κατώτερης κατηγορίας ανθρώπινα όντα.

Ελπίζουμε να επικρατήσει η σωφροσύνη και να αποχωρήσουν από το Ιράκ οι ξένοι επιδρομείς, πριν τους τρέψει σε άτακτη φυγή η αντίσταση του ιρακινού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ