Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στην Ουάσιγκτον η «Γενεύη», αγανάκτηση στο Τελ Αβίβ

Κοιτώντας μέσα από το «τείχος»

Associated Press

Κοιτώντας μέσα από το «τείχος»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΚΑΪΡΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η πρωτοβουλία της Γενεύης μπορεί να είναι χρήσιμη εφόσον σέβεται αρχές που διέπουν τις αρχές της ειρηνευτικής διαδικασίας και του "οδικού χάρτη"», δήλωσε, χτες, ο Πρόεδρος Μπους, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο ανεπίσημο ισραηλινο-παλαιστινιακό σχέδιο και προκαλώντας τις έντονες, πλην ασυνήθιστες στις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις, αντιδράσεις του Τελ Αβίβ. Την ίδια στιγμή, οι ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες άρχιζαν στο Κάιρο υπό καθεστώς συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Θετικός εμφανίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος απέναντι στην «Πρωτοβουλία της Γενεύης», σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα. Ο Μπους επανέλαβε ότι στόχος θα πρέπει να είναι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ και η διασφάλιση ενός δημοκρατικού και ελεύθερου παλαιστινιακού κράτους». Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι ο παλαιστινιακός λαός «χρειάζεται μια ηγεσία που θα πραγματοποιήσει τα οράματά του και θα καταστείλει τη δράση όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων». Ο Μπους τόνισε ότι οι αμερικανο-ισραηλινές συνομιλίες για το διαχωριστικό τείχος συνεχίζονται και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να διαλυθούν «οι παράνομοι εποικισμοί» και να «παγώσει» κάθε εποικιστική δραστηριότητα.

Πάνω από τα χαλάσματα του γκρεμισμένου σπιτιού του

Associated Press

Πάνω από τα χαλάσματα του γκρεμισμένου σπιτιού του
Σήμερα, στην Ουάσιγκτον φθάνουν οι δύο αρχιτέκτονες της «Πρωτοβουλίας της Γενεύης», και οι δύο πρώην υπουργοί, ο Ισραηλινός Γιόσι Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Κόλιν Πάουελ. Η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, αναβλήθηκε «λόγω έλλειψης χρόνου», ενώ φέρεται να αποκλείεται η πραγματοποίηση συνάντησης με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις. Κατά πολλούς αναλυτές, οι δύο «ακυρώσεις» εκφράζουν μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να επιδείξει «συγκρατημένη αντίδραση» και να υποβαθμίσει την «Πρωτοβουλία» στο επίπεδο μιας «εξαιρετικά θετικής προσπάθειας ενίσχυσης του "οδικού χάρτη"» χωρίς να δημιουργηθεί δυναμική αυτόνομου νέου σχεδίου ειρήνευσης.

Παρ' όλα αυτά, η στάση της Ουάσιγκτον φέρεται να έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην ισραηλινή ηγεσία. Σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά των ισραηλινο-αμερικανικών σχέσεων ύψωση των τόνων, ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ντόρε Γκολντ, σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση Μπεϊλίν - Αμπέντ Ράμπο με τον Πάουελ, δήλωνε ότι «μόνο μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να παρουσιάζει σχέδια και ελπίζουμε ότι οι φίλες χώρες θα σεβαστούν τις δημοκρατικές επιλογές των λαών και να μην ανακατεύονται στα εσωτερικά άλλων χωρών»!

Διαπραγματεύσεις και απειλές

Αρχισαν, χτες, στο Κάιρο οι 3ήμερες συνομιλίες ανάμεσα σε 12 παλαιστινιακές οργανώσεις. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μεταβαίνει και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, που έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, κατ' αρχάς ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις, και στη συνέχεια με το Ισραήλ. Κατά τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Αχμάντ Μάχερ, οι πιθανότητες θετικής έκβασης των συνομιλιών δεν είναι λίγες, αν και, όπως είπε, εξαρτώνται κατά πολύ από την ισραηλινή προθυμία να δεχτεί μια συμφωνία. Παρ' όλα αυτά, το κλίμα ήταν βαρύ μετά τη δημοσίευση άρθρου του εκπροσώπου της «Χαμάς» σε αραβική εφημερίδα, με το οποίο τονίζεται ότι «καλύτερα θα ήταν οι συνομιλίες να καταλήξουν σε συντονισμό της αντίστασης παρά σε εκεχειρία».

Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας, Ζέεφ Μπόιμ, άφηνε να εννοηθεί ότι ο ισραηλινός στρατός «μπορεί να χαλαρώσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις» σε περίπτωση εκεχειρίας. Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι εάν «γίνει μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, τότε θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα», κάτι που ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας προσδιόριζε ως πιθανότητα απέλασης του Γιάσερ Αραφάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ