Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Δίκες διαδηλωτών...

ΓΕΝΟΒΑ.--

Μερικούς μήνες μετά την αθώωση του Μάριο Πλακανίκα, του αστυνομικού που σκότωσε τον διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι, με τη δικαιολογία της «αυτοάμυνας» (και ενώ στην τελική απόφαση αναφερόταν επίσης ότι η σφαίρα που βρήκε τον Τζουλιάνι εξοστρακίστηκε και γι' αυτό τον βρήκε...) και μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για τις «προβοκάτσιες» των αστυνομικών δυνάμεων τις μέρες των διαδηλώσεων, οι δικαστικές αρχές της Γένοβας αποφάσισαν χτες να στείλουν στα δικαστήρια 25 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του G-8 το 2001.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, οι 25 θα δικαστούν για «βανδαλισμό, αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών και λεηλασία». Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Μαρτίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διερεύνηση του φόνου Τζουλιάνι σημαδεύτηκε από παρατυπίες, ενώ οι αστυνομικές αρχές κατασκεύασαν στοιχεία (τοποθέτησαν βόμβες μολότοφ, σκηνοθέτησαν τραυματισμούς αστυνομικών και φαντάστηκαν πετροβολισμούς), προκειμένου να ξυλοκοπήσουν και να συλλάβουν δεκάδες στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Παρ' όλα αυτά μόνο τυπικές ήταν οι τιμωρίες λίγων από αυτούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ