Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
«Απρόσμενη» νίκη των ινδουιστών - εθνικιστών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Με την καταμέτρηση των ψήφων στα τέσσερα κρατίδια, όπου διεξήχθησαν εκλογές, να πλησιάζει στην αποπεράτωσή της, το κυβερνών ινδουιστικό -εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) καταγάγει μια σημαντική νίκη στα τρία από αυτά, ανατρέποντας τις προβλέψεις που ήθελαν το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου να διατηρεί τις δυνάμεις του.

Σύμφωνα με στοιχεία διαθέσιμα από τους διαδικτυακούς κόμβους της εφημερίδας «The Hindu» και του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου PTI:

  • Στο Τσάτισγκαρ, από τις 90 έδρες (με καταμετρημένους τους ψήφους σε 89) το BJP καταλάμβανε την πλειοψηφία με 50, το Κογκρέσο έχασε την εξουσία μένοντας στις 36 έδρες, το κόμμα BSP 2 και το NCP 1.
  • Στο Δελχί, από τις 70 έδρες (με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένων) το Κογκρέσο διατήρησε την εξουσία με 47 έδρες, το BJP ακολούθησε με 20, το JD(S) κατέλαβε 1 έδρα, το NCP 1 και 1 ανεξάρτητος.
  • Στο Ρατζαστάν, από τις 200 έδρες (με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένων), το BJP έκανε την έκπληξη καταλαμβάνοντας 120 έδρες και την κυβέρνηση, το Κογκρέσο καταποντίστηκε μένοντας στις 56 έδρες, το BSP κατέλαβε 2, το CPM κατέλαβε 1, και λοιποί 21.
  • Στο Μάντια Πραντές, από τις 230 έδρες (και με καταμετρημένες τις 221) το BJP καταλάμβανε τις 166 έδρες, το Κογκρέσο 38 και λοιποί 17.

Η «εκπληκτική» νίκη του κυβερνώντος κόμματος που ο πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δήλωσε ότι «δεν περίμενε» οδήγησε αρκετούς αναλυτές να προβλέψουν ότι θα κηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές, αν και ο ίδιος το αρνήθηκε. Η ηγέτης του Κογκρέσου Σόνια Γκάντι δήλωσε «απογοητευμένη» με το αποτέλεσμα, ενώ σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) έκανε λόγο για «αρνητική ψήφο κατά του Κογκρέσου» και «ανάγκη να αντιταχθούμε στις πολιτικές του ρατσισμού και της ινδουιστικής ανωτερότητας». Το ΚΚ Ινδίας ανέφερε ότι «αξιολογεί» τα αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ