ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναμένουν κινητικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα

Την Κυριακή οι εκλογές στα Κατεχόμενα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι αναμένει πως αμέσως μετά την ψηφοφορία στα Κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή θα υπάρξει κινητοποίηση για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης πριν από την 1η του Μάη του 2004.

Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ήδη οι Αμερικανοί άρχισαν να κινητοποιούνται και υπογράμμισε τη σημερινή μετάβαση στην Τουρκία του υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Γκρόσμαν, και την περιοδεία, που θα αρχίσει την Κυριακή στο τρίγωνο Λευκωσίας-Αθήνας-Αγκυρας ο Αμερικανός συντονιστής, Τόμας Γουέστον.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο άφιξης στην περιοχή του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο Δ. Χριστόφιας υπενθύμισε τις προϋποθέσεις, τις οποίες έχει θέσει ο Κ. Ανάν προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθεί, και πρόσθεσε πως οι προϋποθέσεις αυτές δε φαίνεται να εκπληρώνονται από την τουρκική πλευρά. Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε πως παρά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για συζήτηση του «σχεδίου Ανάν», στην Αγκυρα «μαγειρεύεται» κάτι διαφορετικό, καθώς μιλούν και για εναλλακτικό σχέδιο από τον Ραούφ Ντενκτάς ή για δύο σχέδια, που θα γίνουν ένα.

Επιπλέον, τόνισε ότι «θέση όλων των συνομιλητών μας είναι πως για να φθάσουμε σε λύση θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία της τουρκικής πλευράς».

Αναφερόμενος στην ψηφοφορία στα Κατεχόμενα, ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να κερδίσει η αντιπολίτευση και να υλοποιήσει τις θέσεις της για έναρξη συνομιλιών στη βάση του «σχεδίου Ανάν», με στόχο να εξευρεθεί λύση πριν από την 1η του Μάη και να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι, σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης, «η Αγκυρα δε θα μπορεί να κρύβεται και να παίζει παιγνίδια με τον Ραούφ Ντενκτάς».

Αποστάσεις Αμερικανών για τις εκλογές της Κυριακής

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας για τις εκλογές στα Κατεχόμενα, λέγοντας πως δεν έχει συγκεκριμένη θέση να ανακοινώσει.

Σε ερώτηση ποια είναι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εκλογές ο Ρ. Μπάουτσερ απάντησε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί οι Τουρκοκύπριοι να είναι σε θέση να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και να αποφασίζουν ποια θα είναι η ηγεσία τους.

Κατά τη χτεσινή τακτική συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο Ρ. Μπάουτσερ ρωτήθηκε και για την επίσκεψη στην Αγκυρα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, και τα θέματα που θα συζητήσει με την τουρκική ηγεσία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η επίσκεψη Γκρόσμαν εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του στην Τουρκία, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Θα συζητήσει, πρόσθεσε, το θέμα της οργάνωσης και του εκσυγχρονισμού των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν σε διάφορες χώρες.

Ο Μ. Γκρόσμαν, είπε ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, θα πληροφορηθεί ποιες είναι οι θέσεις των κυβερνήσεων των χωρών που θα επισκεφθεί, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αξιολογήσουν όταν θα πάρουν τελικές αποφάσεις.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Η υποκρισία στο τετράγωνο...

Τον υποκριτικό και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα των κυβερνητικών κομπασμών περί θεσμοθέτησης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, αλλά και των αντίστοιχων προτάσεων της ΝΔ, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» που εισηγήθηκε το υπουργείο Εσωτερικών.

Γενικότερα, για τη συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από το νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «έναν κρίκο στον αποπροσανατολισμό, αφού η κύρια αντιπαράθεση δεν είναι το αν θα εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας και το αν θα πειθαρχούμε στη Νέα Τάξη, αλλά ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα το ...ποιο κόμμα είναι πιο έντιμο».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Αντώνης Σκυλλάκος μίλησε για «υποκρισία», αφού όπως είπε «όσοι υποστηρίζουν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δεν μπορούν να λένε ότι θα έχουμε ικανοποιητικούς μηχανισμούς ελέγχου της διαπλοκής», συμπληρώνοντας πως «το να λέμε ότι λύσαμε το πρόβλημα ή δεν καταλαβαίνουμε ή υποκρινόμαστε». Αλλωστε αναφέρθηκε στους μηχανισμούς ανώνυμων επενδύσεων ή των off shore εταιριών, τασσόμενος υπέρ της πλήρους ονομαστικοποίησης των μετοχών, αλλά και του ελέγχου του εξαγόμενου συναλλάγματος.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, οποιαδήποτε ουσιαστική πρόταση και αν γίνει, «η απάντηση θα είναι πως αυτό είναι αντίθετο στην ελεύθερη αγορά» και ότι «είμαστε μέλος της ΕΕ, δε γίνεται να βάλουμε φραγμούς». Σημείωσε πάντως πως «εμείς είμαστε υπέρ του πραγματικού ελέγχου και φραγμού όχι μόνο για μια βιτρίνα. Να υπάρχει πόθεν έσχες και στους επιχειρηματίες», καθώς και «να μην υπάρχει το απόρρητο όχι μόνο για τα πρόσωπα που αναφέρετε στο νομοσχέδιο, αλλά για όλη την κοινωνία», ζητώντας τέλος «να υπάρχει κοινωνικός και λαϊκός έλεγχος». Ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως «και μόνο οι συνεχείς τροποποιήσεις των νόμων δείχνουν ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα», διευκρινίζοντας πάντως πως «σε επιμέρους διατάξεις που μπορούν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα εμείς θα ψηφίσουμε ναι». Οσον αφορά τον έλεγχο των δημόσιων οργανισμών, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων μέρος της διοίκησης θα ορίζεται από τους μετόχους», ζητώντας να επεκταθεί ο έλεγχος «σε όποιες επιχειρήσεις συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο το δημόσιο», αλλιώς όπως είπε «θα ελέγχονται λιγότερα από όσα ελέγχονταν με τον προηγούμενο νόμο». Επίσης τάχθηκε «υπέρ της αναδρομικής εξέτασης των διοικητών των ΔΕΚΟ και των τραπεζών». Τέλος, ειδικά για το «πόθεν έσχες» των αστυνομικών, σημείωσε ότι το ΚΚΕ αντιτίθεται στον ορισμό του με προεδρικό διάταγμα και της ευθύνης στους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, αφού «δεν παρέχονται οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε ο έλεγχος να είναι σωστός και να μη είναι μεροληπτικός».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης εισηγήθηκε στο νομοθέτημα την επέκταση του ελέγχου, επεκτείνοντας το «πόθεν έσχες» στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων και της Βουλής, τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, τους γενικούς γραμματείς περιφερειών καθώς και τους υπαλλήλους ή συμβούλους ειδικών θέσεων και τους μετακλητούς υπαλλήλους, «οι οποίοι διορίζονται με πράξη μονομελούς ή συλλογικού κυβερνητικού οργάνου».

«Εφυγε» ο Γιάννης Δανιγγέλης

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης, πραγματοποιήθηκε χτες, Τρίτη 9 Δεκέμβρη, στις 4 το απόγευμα, η κηδεία του αγωνιστή και μέλους του ΚΚΕ, Γιάννη Δανιγγέλη, στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Τρίπολη, που απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών. Συγκεντρωμένοι για να του πουν το τελευταίο «αντίο», πολλοί σύντροφοι και συναγωνιστές του, ενώ για να τον τιμήσουν για την προσφορά και τη μαχητικότητά του στους αγώνες του Κόμματος, το «παρών» έδωσαν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου, με επικεφαλής τη γραμματέα, Λουίζα Ράζου και ο Νίκος Γόντικας, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου, του ΚΚΕ, που εκφώνησε και τον επικήδειο στη μνήμη του.

Ο Γιάννης Δανιγγέλης, ήταν ένας πιστός και συνεπής αγωνιστής, με μεγάλη προσφορά στο Κόμμα, καθ' όλη τη διάρκεια της 85χρονης ζωής του, γι' αυτό και η οργάνωση και οι σύντροφοί του, μετά την ασθένειά του στάθηκαν δίπλα του, προσφέροντας τη βοήθειά τους, σε ό,τι χρειαζόταν. Οπως είπε και ο Ν. Γόντικας, στον επικήδειό του, ο Γ. Δανιγγέλης από μικρός πάλεψε για να στεριώσει και να δημιουργήσει την επιχείρησή του στην Τρίπολη, προερχόμενος από φτωχή οικογένεια. Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια παρέμεινε σταθερός στα «πιστεύω» του και προέτρεπε και τους νέους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, τον καιρό της αμφισβήτησης και να μην παραιτηθούν. Παρά τις δυσκολίες κατάφερε να σταθεί, οικονομικά, στα πόδια του και να αγοράσει τα γραφεία του ΚΚΕ στην Τρίπολη, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, την πλατεία Κολοκοτρώνη. Με την πράξη αυτή σφράγισε την προσφορά του στο ΚΚΕ, σημείωσε ο Ν. Γόντικας, για να «έχει το Κόμμα το δικό του κεραμίδι», όπως έλεγε και ο ίδιος, σε ιδιαίτερα εμφανές σημείο.

Ενας σπάνιος άνθρωπος και συνεπής κομμουνιστής, ο Γιάννης Δανιγγέλης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 χρόνων, αφήνοντας το παράδειγμά του, οδηγό για τις επόμενες γενιές, που θα διδάσκονται απ' αυτόν...

Ιδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε προχτές το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία». Πρόεδρος του ιδρύματος είναι ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης και σε αυτό συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων και οι πρώην πρωθυπουργοί. Παρόντες στη συνεδρίαση εκτός από τον Α. Κακλαμάνη ήταν ο Κ. Σημίτης, ο Κ. Καραμανλής, η Αλ. Παπαρήγα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος και οι πρώην πρωθυπουργοί Γ. Ράλλης και Κ. Μητσοτάκης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε ως αντιπρόεδρο του Ιδρύματος τον Γ. Κασιμάτη και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής τον Α. Γιαννόπουλο και την Ε. Τσαλδάρη.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Βουλής, σκοπός του Ιδρύματος είναι «η μελέτη και προβολή των κοινοβουλευτικών θεσμών και της δημοκρατίας, η ενίσχυση των προσπαθειών για τη βελτίωση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας και η υποστήριξη γενικώς των συμφερόντων του Ελληνισμού, η συμβολή στην καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης του λαού και ιδίως των νέων και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των λαών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ