Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Η υποκρισία στο τετράγωνο...

Τον υποκριτικό και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα των κυβερνητικών κομπασμών περί θεσμοθέτησης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, αλλά και των αντίστοιχων προτάσεων της ΝΔ, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» που εισηγήθηκε το υπουργείο Εσωτερικών.

Γενικότερα, για τη συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από το νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «έναν κρίκο στον αποπροσανατολισμό, αφού η κύρια αντιπαράθεση δεν είναι το αν θα εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας και το αν θα πειθαρχούμε στη Νέα Τάξη, αλλά ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα το ...ποιο κόμμα είναι πιο έντιμο».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Αντώνης Σκυλλάκος μίλησε για «υποκρισία», αφού όπως είπε «όσοι υποστηρίζουν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δεν μπορούν να λένε ότι θα έχουμε ικανοποιητικούς μηχανισμούς ελέγχου της διαπλοκής», συμπληρώνοντας πως «το να λέμε ότι λύσαμε το πρόβλημα ή δεν καταλαβαίνουμε ή υποκρινόμαστε». Αλλωστε αναφέρθηκε στους μηχανισμούς ανώνυμων επενδύσεων ή των off shore εταιριών, τασσόμενος υπέρ της πλήρους ονομαστικοποίησης των μετοχών, αλλά και του ελέγχου του εξαγόμενου συναλλάγματος.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, οποιαδήποτε ουσιαστική πρόταση και αν γίνει, «η απάντηση θα είναι πως αυτό είναι αντίθετο στην ελεύθερη αγορά» και ότι «είμαστε μέλος της ΕΕ, δε γίνεται να βάλουμε φραγμούς». Σημείωσε πάντως πως «εμείς είμαστε υπέρ του πραγματικού ελέγχου και φραγμού όχι μόνο για μια βιτρίνα. Να υπάρχει πόθεν έσχες και στους επιχειρηματίες», καθώς και «να μην υπάρχει το απόρρητο όχι μόνο για τα πρόσωπα που αναφέρετε στο νομοσχέδιο, αλλά για όλη την κοινωνία», ζητώντας τέλος «να υπάρχει κοινωνικός και λαϊκός έλεγχος». Ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως «και μόνο οι συνεχείς τροποποιήσεις των νόμων δείχνουν ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα», διευκρινίζοντας πάντως πως «σε επιμέρους διατάξεις που μπορούν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα εμείς θα ψηφίσουμε ναι». Οσον αφορά τον έλεγχο των δημόσιων οργανισμών, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων μέρος της διοίκησης θα ορίζεται από τους μετόχους», ζητώντας να επεκταθεί ο έλεγχος «σε όποιες επιχειρήσεις συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο το δημόσιο», αλλιώς όπως είπε «θα ελέγχονται λιγότερα από όσα ελέγχονταν με τον προηγούμενο νόμο». Επίσης τάχθηκε «υπέρ της αναδρομικής εξέτασης των διοικητών των ΔΕΚΟ και των τραπεζών». Τέλος, ειδικά για το «πόθεν έσχες» των αστυνομικών, σημείωσε ότι το ΚΚΕ αντιτίθεται στον ορισμό του με προεδρικό διάταγμα και της ευθύνης στους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, αφού «δεν παρέχονται οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε ο έλεγχος να είναι σωστός και να μη είναι μεροληπτικός».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης εισηγήθηκε στο νομοθέτημα την επέκταση του ελέγχου, επεκτείνοντας το «πόθεν έσχες» στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων και της Βουλής, τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, τους γενικούς γραμματείς περιφερειών καθώς και τους υπαλλήλους ή συμβούλους ειδικών θέσεων και τους μετακλητούς υπαλλήλους, «οι οποίοι διορίζονται με πράξη μονομελούς ή συλλογικού κυβερνητικού οργάνου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ