Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναμένουν κινητικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα

Την Κυριακή οι εκλογές στα Κατεχόμενα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι αναμένει πως αμέσως μετά την ψηφοφορία στα Κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή θα υπάρξει κινητοποίηση για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης πριν από την 1η του Μάη του 2004.

Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ήδη οι Αμερικανοί άρχισαν να κινητοποιούνται και υπογράμμισε τη σημερινή μετάβαση στην Τουρκία του υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Γκρόσμαν, και την περιοδεία, που θα αρχίσει την Κυριακή στο τρίγωνο Λευκωσίας-Αθήνας-Αγκυρας ο Αμερικανός συντονιστής, Τόμας Γουέστον.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο άφιξης στην περιοχή του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο Δ. Χριστόφιας υπενθύμισε τις προϋποθέσεις, τις οποίες έχει θέσει ο Κ. Ανάν προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθεί, και πρόσθεσε πως οι προϋποθέσεις αυτές δε φαίνεται να εκπληρώνονται από την τουρκική πλευρά. Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε πως παρά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για συζήτηση του «σχεδίου Ανάν», στην Αγκυρα «μαγειρεύεται» κάτι διαφορετικό, καθώς μιλούν και για εναλλακτικό σχέδιο από τον Ραούφ Ντενκτάς ή για δύο σχέδια, που θα γίνουν ένα.

Επιπλέον, τόνισε ότι «θέση όλων των συνομιλητών μας είναι πως για να φθάσουμε σε λύση θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία της τουρκικής πλευράς».

Αναφερόμενος στην ψηφοφορία στα Κατεχόμενα, ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να κερδίσει η αντιπολίτευση και να υλοποιήσει τις θέσεις της για έναρξη συνομιλιών στη βάση του «σχεδίου Ανάν», με στόχο να εξευρεθεί λύση πριν από την 1η του Μάη και να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι, σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης, «η Αγκυρα δε θα μπορεί να κρύβεται και να παίζει παιγνίδια με τον Ραούφ Ντενκτάς».

Αποστάσεις Αμερικανών για τις εκλογές της Κυριακής

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας για τις εκλογές στα Κατεχόμενα, λέγοντας πως δεν έχει συγκεκριμένη θέση να ανακοινώσει.

Σε ερώτηση ποια είναι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εκλογές ο Ρ. Μπάουτσερ απάντησε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί οι Τουρκοκύπριοι να είναι σε θέση να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και να αποφασίζουν ποια θα είναι η ηγεσία τους.

Κατά τη χτεσινή τακτική συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο Ρ. Μπάουτσερ ρωτήθηκε και για την επίσκεψη στην Αγκυρα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, και τα θέματα που θα συζητήσει με την τουρκική ηγεσία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η επίσκεψη Γκρόσμαν εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του στην Τουρκία, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Θα συζητήσει, πρόσθεσε, το θέμα της οργάνωσης και του εκσυγχρονισμού των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν σε διάφορες χώρες.

Ο Μ. Γκρόσμαν, είπε ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, θα πληροφορηθεί ποιες είναι οι θέσεις των κυβερνήσεων των χωρών που θα επισκεφθεί, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αξιολογήσουν όταν θα πάρουν τελικές αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ