Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ - ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

«ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»...«Η Δικαιοσύνη μίλησε με την απόφαση της για τη 17Ν. Και επεσφράγισε το βαρύ κατηγορητήριο αναγορεύοντας ως αρχηγό και καθοδηγητή της οργάνωσης τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, στον οποίον το δικαστήριο επεφύλαξε απόφαση καταδίκης κατά το κατηγορητήριο... Η ολοκλήρωση της απόφασης, που σχολιάσθηκε ως νίκη της Δημοκρατίας, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα ανακοινωθούν οι ποινές». («ΒΗΜΑ»)

«ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ»...«Με μια καλοζυγισμένη απόφαση, πολιτικά ισορροπημένη, όπως λένε οι παράγοντες μεγάλης δίκης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων υπό τον πρόεδρο Μιχάλη Μαργαρίτη, έπειτα από 9 μήνες κοπιώδους ακροαματικής διαδικασίας και εξαντλητική αξιολόγηση στοιχείων, μαρτυριών και καταθέσεων, απέδωσε δίκαιο για τους 19 κατηγορουμένους της 17Ν... Η πολιτική ηγεσία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αντιμετώπισαν με ικανοποίηση την ισορροπημένη απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ θετική ήταν η επίσημη αντίδραση των ΗΠΑ» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ...«Δικαίωση για τη δημοκρατία και την πολιτική ομαλότητα υπήρξε η απόφαση του δικαστηρίου για τη 17 Νοέμβρη, με την οποία κλείνει το πιο αιματηρό κεφάλαιο στην ιστορία της μεταπολίτευσης... Και αυτή ασφαλώς ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του δικαστηρίου, το οποίο κατάφερε να πείσει ότι αποδίδει δικαιοσύνη, καταδικάζοντας σε βαριές ποινές τους πρωτεργάτες, χωρίς ταυτόχρονα να φανεί ότι εκδικείται, αφού δε δίστασε μα αθωώσει τέσσερις από τους κατηγορουμένους» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ...«εύλογες απορίες δημιουργεί η απόφαση για την ενοχή του Αλεξ. Γιωτόπουλου ως ηθικού αυτουργού σε όλες ανεξαιρέτως τις εγκληματικές πράξεις της 17Ν. Ακόμη και η αναγνώρισή του ως αρχηγού της οργάνωσης, που δεν προέκυψε από στοιχεία (δημιουργούνται αμφιβολίες, διότι το κατέθεσαν μόνο συγκατηγορούμενοί του) δε θα αρκούσε για να καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός για κάθε μία πράξη... Γεγονός, όμως, είναι, ότι από τα πρακτικά της δίκης, που έχουν δημοσιευθεί, δε φαίνεται να προέκυψαν επαρκή στοιχεία ενοχοποίησής του ως αρχηγού και ηθικού αυτουργού...». (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»)

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ...«Η χθεσινή απόφαση επιτυγχάνει την τήρηση δύσκολων πολιτικών ισορροπιών τις οποίες έχει ανάγκη η κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο. Αφενός, με την καταδίκη των 15, ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα καταδικάζοντας συγκεκριμένους ανθρώπους για συγκεκριμένα εγκλήματα. Αφετέρου, με την αθώωση των 4, ικανοποιεί μια μερίδα της κοινής γνώμης που παρέμεινε επιφυλακτική απέναντι στην καθαρότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και στο κατά πόσον τελικώς επρόκειτο για μια δίκαιη δίκη» (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ