ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Απεργούν πανελλαδικά!

Στις 10πμ στην πλατεία Κάνιγγος η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, στις 11πμ στο Εργατικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη και δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις

Αγωνιστικό «τείχος» ορθώνουν οι οικοδόμοι στην αντεργατική και επικίνδυνη πολιτική μεγαλοκατασκευαστών και κυβέρνησης, προχωρώντας σήμερα σε πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έχει καθοριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ στην Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

«Δεν είμαστε εξαρτήματα της μηχανής που πολλαπλασιάζει τα κέρδη της εργοδοσίας, η ζωή μας δεν τους ανήκει» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και καλεί τους οικοδόμους: «Ολοι μαχητικά, αποφασιστικά στην απεργία».

Σημείο αιχμής του διεκδικητικού πλαισίου των οικοδόμων, είναι βεβαίως και τα δυστυχήματα και ατυχήματα που «θερίζουν» τον κλάδο, καθώς μέσα σε μια βδομάδα θρήνησαν 4 νεκρούς συναδέλφους τους, ενώ μέσα στο '99 ο κλάδος μετρά 40 νεκρούς. Πολυάριθμα και τα σοβαρά καταγραμμένα εργατικά ατυχήματα στην οικοδομή αυτό το χρόνο, τα περισσότερα των οποίων συνέβησαν σε μεγάλα και, υποτίθεται, οργανωμένα εργοτάξια.

«Δε θα τους αφήσουμε να μετατρέψουν - τονίζει η Ομοσπονδία - σε μεσαιωνικό γκέτο τους χώρους δουλιάς. Θα υπερασπιστούμε τη ζωή και τη σωματική μας ακεραιότητα, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας». Αίτημα του κλάδου είναι να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής στα εργοτάξια και τα γιαπιά, αυστηρές και αποτελεσματικές κυρώσεις στους εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, η επάνδρωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των ΚΕΠΕΚ και ουσιαστικές αρμοδιότητες στις μεικτές επιτροπές ελέγχου.

Επίσης, οι οικοδόμοι διεκδικούν λύσεις σε μια σειρά προβλήματα του κλάδου, όπως επαναφορά του συντελεστή υπολογισμού ενσήμων στις οικοδομές στα 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, νομοθέτηση 7ωρου - 35ωρου με πλήρεις αποδοχές κ.ά.

«Για να αντιμετωπίσουμε - καταλήγει η Ομοσπονδία - τις δύσκολες μέρες που έρχονται, ένας δρόμος υπάρχει, της στράτευσης, του αγώνα, της αντίστασης και της διεκδίκησης».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παλλαϊκή καταδίκη!

Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική καταδικάστηκε χτες, από το λαό της Λάρισας. Ακολουθεί σήμερα ο Βόλος, στις 6 μμ, στο Εργατικό Κέντρο

Ενωμένοι σε ένα κοινό μέτωπο πάλης, εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, νέοι και συνταξιούχοι της Λάρισας, συμμετείχαν χτες βράδυ στο συλλαλητήριο καταδίκης του κρατικού προϋπολογισμού που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία ΕΒΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος.

Την αγωνιστική «σκυτάλη» παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του Βόλου, με τη συγκέντρωση που οργανώνει στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στις 6 μμ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.

Το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, «άνοιξε» ο Β. Κατής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά, εξαιτίας της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στους αγροτικούς αγώνες για την ανατροπή της που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Αυτός ο προϋπολογισμός - είπε χαρακτηριστικά - θα "σπάσει" από την ορμή των μαθητών, από τη δύναμη των μπλόκων της αγροτιάς, από την αγωνιστική αντίδραση εργαζομένων, ανέργων, επαγγελματοβιοτεχνών, συνταξιούχων, από την πάλη όλου του λαού».

Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Δ. Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2000 αποτυπώνει την ίδια αδιέξοδη πολιτική που ζούμε για δεύτερη δεκαετία και που κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα προγράμματα λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους». Οπως τόνισε «αυτή η πολιτική δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση».

Ο Τ. Τσόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, επισήμανε ότι «για άλλη μια χρονιά οι μεγάλοι χαμένοι από τον προϋπολογισμό είναι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι το κεφάλαιο και η πλουτοκρατία, γιατί είναι φτιαγμένος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Δεν έχει καμιά σχέση με τα δικά μας συμφέροντα, αφού εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε το κόστος της ένταξης στην ΟΝΕ και θα κληθούμε να πληρώσουμε και το κόστος παραμονής σε αυτή». Οπως υπογράμμισε «διορθώσεις αυτή η πολιτική δε σηκώνει. Οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες και η νεολαία που είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής, ένα δρόμο έχουν. Το δρόμο της αφύπνισης, της αγωνιστικής δράσης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για τη διεκδίκηση μια άλλης φιλολαϊκής».

Στη συνέχεια εγκρίθηκε από τους διαδηλωτές το ψήφισμα με τα αιτήματα και ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία όπου και επιδόθηκε. Στο ψήφισμα τονίζεται ότι τα λαϊκά στρώματα θα συντονίσουν ακόμα καλύτερα τον αγώνα τους για: Την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία και τη λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Την ενίσχυση των μικρομεσαίων με μέτρα περιορισμού των πολυεθνικών και κίνητρα για την ανάπτυξη συνεταιρισμών. Την απόκρουση της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, με στήριξη της οικογενειακής και συνεταιριστικής εκμετάλλευσης κ.ά.

Στις 13 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί πανεργατική συγκέντρωση στα Τρίκαλα και στις 14 Δεκέμβρη στην Καρδίτσα.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ενότητα σε στέρεη βάση

Στο Εργατικό Κέντρο συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες

Η κοινή πάλη των εργαζόμενων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών της Ζακύνθου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που γεννά τα προβλήματα όλων, έγινε από χτες πράξη με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή του λαού της Ζακύνθου στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν το ΕΚ Ζακύνθου, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Ζακύνθου και δεκάδες άλλοι μαζικοί φορείς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κοινή πεποίθηση όλων ήταν πως ήρθε πια η ώρα για ενιαία δράση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική με στόχο την ανατροπή της. Αυτό φάνηκε τόσο από τις ομιλίες που έγιναν όσο και από την καθολική αποδοχή του κοινού ψηφίσματος που εκδόθηκε, στο οποίο γίνεται λόγος για τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα κάθε μεμονωμένου χώρου και την ανάγκη να αντιπαλευτούν αυτές στο σύνολό τους και όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα από κάθε χώρο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΕΚ, Δ. Σιγούρος.

Η επιτυχία του συλλαλητηρίου βάζει εκ των πραγμάτων τις βάσεις για το στέριωμα της ενότητας όλων των κοινωνικών στρωμάτων που καταπιέζονται από την κυβερνητική πολιτική. Γι' αυτό και όλοι συμφώνησαν χτες, ότι ήταν μόνο η αρχή.

Από θύμα ... έγινε θύτης

Επίθεση από τον γραμματέα του ΕΚ Χανίων, δέχτηκε εργαζόμενη συνδικαλίστρια

Την αδικαιολόγητη επίθεση του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γ. Τζανιδάκη, στην Χαρίκλεια Γεωργογιαννάκη, υπάλληλο του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Χανίων της ΕΣΑΚ. Η επίθεση έγινε απρόκλητα, μέσα στα γραφεία του ΕΚ. Μετά από το γεγονός, σαν να ευθυνόταν η ίδια, απειλήθηκε και με απόλυση, γιατί δε φερόταν καλά!

Η ΤΕ της ΕΣΑΚ ζητά από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου την καθαίρεση του γενικού γραμματέα και την ανάκληση της απειλής απόλυσης της συναδέλφου, που αναδεικνύεται από θύμα σε θύτη. Επίσης, απαιτεί να λυθούν τα εργασιακά θέματα στο Εργατικό Κέντρο μέσα από διάλογο με ευθύνη μόνιμης διαπαραταξιακής επιτροπής.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η μέχρι τώρα πορεία της εργαζόμενης στο εργατικό κέντρο δε δικαιολογεί αυτή την επίθεση, ενώ η στάση του γ.γ. δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. ?Οταν αυτοί που είναι ταγμένοι να διαφυλάξουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τη συνδικαλιστική δραστηριότητα και τα συμφέροντα των εργαζομένων, τα καταστρατηγούν, δείχνουν ότι έχουν χάσει την αίσθηση του ρόλου τους?, υπογραμμίζει η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ.

?Καλούμε την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου να σταματήσει τις παρεμβάσεις σε μη αρεστούς της συνδικαλιστές και σωματεία, με οποιοδήποτε τρόπο. Καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και απόκρουση τέτοιων φαινομένων?, καταλήγει.

Την αδικαιολόγητη επίθεση του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου προς την υπάλληλο και πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
«Επεσαν οι μάσκες»

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ μεθόδευσαν αποκλεισμό της «Ταξικής Ενότητας Εργαζομένων» από το προεδρείο του ΕΚΑ

«Ιερά συμμαχία» συνέστησαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, προκειμένου να αποκλείσουν από το προεδρείο της νεοεκλεγείσας διοίκησης την « Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» (ΕΣΑΚ), αν και αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στο πρόσφατο συνέδριο.

Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης, οι δυο αυτές παρατάξεις αρνήθηκαν την πρόταση της «Ταξικής Ενότητας» για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού αναλογικού προεδρείου, πρόταση που στήριξε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση». Τελικά, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ εξέλεξαν στη θέση του προέδρου τον «εκλεκτό» της ΠΑΣΚΕ Σ. Μπαλτζώη, στη θέση του γενικού γραμματέα τον Κ. Πλάκια από τη ΔΑΚΕ, αν και είναι τέταρτη δύναμη με μια μόνο έδρα και στη θέση του ταμία τον Α. Γρετσίστα, επίσης από την ΠΑΣΚΕ. Οι υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου θα πληρωθούν σε νέα συνεδρίαση.

«Απέδωσαν» οι προεκλογικές συζητήσεις και συμφωνίες μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στις «πλάτες» των εργαζομένων, για να συνεχιστεί η απραξία και ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός, σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων». «Η λογική των αποκλεισμών - συνεχίζει - των διαφορετικών απόψεων, που θυμίζει άλλες εποχές, πληρώθηκε ακριβά από αυτούς που την εφάρμοσαν. Το πισωγύρισμα, που επιχειρείται σήμερα, μπορεί να δημιουργεί προσωρινές δυσκολίες στο κίνημα, αλλά αυτοί που θα πληρώσουν θα είναι οι εμπνευστές του».

Οπως τονίζει, αυτοί που επέλεξαν το συγκεκριμένο πρόσωπο στη θέση του προέδρου, ο οποίος δέχτηκε καταιγισμό καταγγελιών για εκτεταμένη απεργοσπασία και δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών, βαρύνονται με σοβαρές πολιτικές ευθύνες». «Καταγγέλλουμε - τονίζει - αυτές τις πρακτικές και δηλώνουμε ότι μέσα και έξω από το ΔΣ του ΕΚΑ θα συμβάλουμε αποφασιστικά στην οργάνωση και το συντονισμό πάλης των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ