ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δαγκωτή ψήφο»!

Ενώνω τις ευχές μου με τις χιλιάδες των κομμουνιστών και οπαδών του ΚΚΕ για τα 85 χρόνια από την ίδρυσή του, που γιορτάζει αυτές τις μέρες.

Αναλογίζομαι τον τραχύ, δύσκολο και αγκαθωτό δρόμο που διήνυσε αυτό το κόμμα σ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του. Φυλακές, εξορίες, εκτελέσεις, διωγμούς και κατατρεγμούς, ρετσινόλαδα και όλων των ειδών τα βασανιστήρια σε συνθήκες πολύχρονης παρανομίας. Κι όμως μέσα απ' αυτές τις θύελλες και κατακλυσμούς ξεπηδάει ζωντανό και πάντα νεανικό και ώριμο.

Είναι το Κόμμα που πάντα υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα ιδανικά του ελληνικού λαού, των εργαζομένων όλης της χώρας. Είναι το Κόμμα που ανδρώθηκε και μεγαλούργησε στον καιρό της Εθνικής Αντίστασης. Είναι το Κόμμα που άντεξε σε όλες τις δοκιμασίες των κοσμογονικών αλλαγών που έγιναν σε διεθνές επίπεδο. Το 1990 ξεπέρασε τα εμπόδια και τους υφάλους και βάσταξε ψηλά τον τιμημένο τίτλο του ΚΚΕ, πιστό στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού και του Προλεταριακού Διεθνισμού.

Με την ευκαιρία αυτή και αισθανόμενος το χρέος που έχουμε σαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, εύχομαι από μέσα απ' την καρδιά μου στο ΚΚΕ παραπέρα επιτυχίες και δράση για το καλό του ελληνικού λαού. Αποτείνομαι στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στους πρώην μαχητές του ΔΣΕ, όπως πάντα έτσι και τώρα, να υπερασπιστούμε αυτό το Κόμμα που βγήκε από τα σπλάχνα του ελληνικού λαού και αποφασιστικά και ανεπηρέαστα να δώσουμε δαγκωτή ψήφο στο ΚΚΕ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

ΝΤΑΜΠΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

Λάρισα

Το ΚΚΕ δικαιώνεται πέρα απ' τους καιροσκοπισμούς των άλλων

Αλίμονο, αν το εκλογικό ποσοστό που συγκεντρώνει κάθε κομματικός σχηματισμός στις εκλογές του αστικού κοινοβουλίου, προσδιορίζει το ορθό ή το εσφαλμένο της πολιτικής του επιλογής και τον προσανατολισμό σε κάθε περίπτωση που παρουσιάζεται. Αν συνέβαινε αυτό, τότε θα έπρεπε τα κόμματα εξουσίας του δικομματισμού να έχουν επιλέξει ορθά, για όσα υποστηρίζουν και ψηφίζουν εκάστοτε στο αστικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια εφαρμόζουν με φανατισμό. Δέχονται την άποψη αυτή, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ.

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει μεν σήμερα χαμηλό εκλογικό ποσοστό, πλην όμως, οι εξελίξεις συνεχώς το δικαιώνουν και το κύρος του είναι αναμφισβήτητο σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Δικαιώθηκε για όσα υποστηρίζει και αγωνίζεται ενάντια στην αμερικάνικη μονοκρατορία, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, ενάντια στον αντιλαϊκό προσανατολισμό της καθιέρωσης του ευρώ και εν γένει της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ, ενάντια στις συνεργασίες με την πλουτοκρατία και το παραμύθι των κοινωνικών εταίρων και του κοινωνικού διαλόγου.

Το ΚΚΕ σεβόμενο την ιστορία του και τους αγώνες του, πιστό στους ιδεολογικούς προσανατολισμούς του, χωρίς καιροσκοπισμούς, που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, αγωνίζεται να πείσει τον ελληνικό λαό για την ορθότητα της πολιτικής του. Και θα το επιτύχει, αναμφισβήτητα, και θα πολλαπλασιάσει το εκλογικό του ποσοστό, όπως και στο παρελθόν. Οπότε, τότε, να δούμε οι διάφορες αντιδραστικές και αντιλαϊκές Κασσάνδρες τι θα επινοήσουν, για μια φορά ακόμα, στο κατ' επάγγελμα αγοραίο αντικομμουνιστικό παραλήρημά τους.

Αυτή είναι η απάντηση σε όσα ανιστόρητα υποστηρίζει η πλειοψηφία των δημοσιογράφων των αστικών ΜΜΕ και νομίζει ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα φέρει σε δύσκολη θέση τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, όταν και όποτε, σπάνια, τους προσκαλούν. Κι αυτό, όχι για ενημέρωση μα για να το αφυδατώσουν από την κάθε γνήσια καταβολή του, που εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, δεδομένου ότι σήμερα βάρβαρος και μόνο βάρβαρος είναι ο καπιταλισμός. Και το γεγονός αυτό δικαιώνει τους θεωρητικούς του Μαρξισμού -Λενινισμού, ότι δεν υπάρχει καλός και φιλολαϊκός καπιταλισμός.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΗΒ.

Αγία Παρασκευή Αττικής

Είναι στο χέρι μας «να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση»!

Αγαπητέ Ριζοσπάστη,

Διάβασα σε ένθετο για το Πολυτεχνείο στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 17/11/2003, τις απόψεις πολλών και διάφορων για την... «Επανάσταση» με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης.

Ζώντας στον απόηχο της εξέγερσης, καθότι μαθητής στην Κρήτη το 1973, οδηγήθηκα γρήγορα στην αμφισβήτηση της βίαιης επιβολής από τη δοσιλογική και φασιστική δεξιά, μιας ιδεολογίας αντιδραστικής, ψεύτικης και προδοτικής, με κύριο χαρακτηριστικό τον πρωτόγονο αντικομμουνισμό.

Τα αναφέρω αυτά για να δείξω πως τελικά τις ιδέες της επανάστασης όσο τις χτυπάς τόσο περισσότερο ριζώνουν. Και φάνηκε αυτό το Νοέμβρη του '73 που, παρά τη βία, την τρομοκρατία, τα βασανιστήρια, τις εξορίες και τα όπλα, οι αμερικανοκίνητοι δικτάτορες άρχισαν να τρεκλίζουν, μόλις ο λαός άρχισε έμπρακτα να τους αμφισβητεί. Αυτό δείχνει και κάτι άλλο. Οι τύραννοι και οι δικτάτορες όσο ισχυροί κι αν φαίνονται, καταρρέουν με την επαναστατική δράση των μαζών.

Ερχόμαστε τώρα στο θέμα της Επανάστασης. Δεν πιστεύω πως έχουμε οδηγηθεί στο τέλος της ιστορίας, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Παρά το γεγονός ότι τα λάθη, ο δογματισμός, οι αδυναμίες και η προδοσία οδήγησαν τελικά στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, αυτό δε σημαίνει και το τέλος της ιστορίας. Αντίθετα, οι κοινωνικές αντιθέσεις και οι οικονομικές ανισότητες θα οδηγήσουν, έτσι κι αλλιώς, στο άμεσο μέλλον, στη δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων, που θα στοχεύουν στην άρση των αντιθέσεων και στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γιατί όπως έλεγε και ο γίγαντας της σκέψης Καρλ Μαρξ, οι επαναστάσεις είναι οι ατμομηχανές της ιστορίας.

Κατά τη γνώμη μου, ο καπιταλισμός ως σύστημα οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης έχει χρεοκοπήσει. Αυτό αποδεικνύεται από την κατάσταση που επικρατεί στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία, αλλά και στις χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού. Αυτό που μένει είναι να χρεοκοπήσει και πολιτικά. Στο χέρι της εργατικής τάξης, της νεολαίας και της προοδευτικής διανόησης είναι να επιταχύνουν τις εξελίξεις για την έφοδο στον ουρανό. Για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.

Θα ήθελα, τελειώνοντας, να θυμίσω στο συνάδελφο Β. Αγγελόπουλο πως το ρόλο του Βιντέλα και των άλλων δικτατόρων της Λατινικής Αμερικής στην πατρίδα μας τον έπαιξαν δεξιά, κεντρώα κόμματα και πρόσωπα, όπως ο Γ. Παπανδρέου, ο Πλαστήρας, ο Παπάγος, ο Σοφούλης κ. ά., ων ουκ έστι τέλος. Που, από το 1944 μέχρι το 1974, με αποφάσεις δικαστηρίων κιόλας εκτέλεσαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αριστερούς. Τις εξαφανίσεις σ' εμάς εδώ, τις είχαν αναλάβει οι στρατοδίκες και το επίσημο κράτος και παρακράτος.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΔΡΙΔΑΚΗΣ

Τεχνολόγος Τροφίμων - Εκπαιδευτικός, Μενίδι Αττικής

Εμπαιγμός και αναλγησία

Στον πρωθυπουργό απευθύνεται, με επιστολή του, ο Νίκος Κιουρτσιδάκης, συνταξιούχος γεωπόνος ΕΛΓΑ και τονίζει:

Κύριε πρωθυπουργέ, με υπομνήματα που Σας υπέβαλα διαμαρτυρήθηκα, διότι εμάς τους γεωπόνους, που από τον ΟΓΑ μεταταχθήκαμε στον ΕΛΓΑ, όταν συνταξιοδοτούμαστε, ο ασφαλιστικός φορέας μας, ο ΟΓΑ, μας χορηγεί μικρότερη σύνταξη και εφάπαξ αποζημίωση (30% περίπου). Ετσι, μας υποχρεώνεται να καταξοδευόμαστε σε Δικαστήρια, για να δικαιωθούμε μετά από χρόνια. Με αναβολές και εφέσεις επιδιώκεται να δικαιωθούμε μετά θάνατο! Παραβλέπεται το δεδικασμένο και συνεχίζεται η ίδια τακτική, χωρίς λόγο.

Σας τονίζω, κ. πρωθυπουργέ, ότι το ποσό που στερούμαστε είναι μηδαμινό για το Δημόσιο... Υπέβαλα 2 αναφορές στον αρμόδιο υπουργό που, όμως, αδιαφόρησε! Εσείς στείλατε στις 26/8/03 έγγραφο στον Διοικητή του ΟΓΑ «για να εξετάσει το θέμα και να απαντήσει σ' εμάς και στο Γραφείο σας». Ο διοικητής αδιαφόρησε, πάλι! Ενώ, μετά τις έγγραφες διαμαρτυρίες μας στον Τύπο, ο διοικητής του ΟΓΑ αδιαφόρησε και πάλι να απαντήσει σε σχετική επιστολή σας... Τι συμβαίνει;

Πρόσφατα εξακριβώσαμε ότι ο διοικητής έχει εξοργιστεί από τις καταγγελίες μας και μνησίκακα δηλώνει στο περιβάλλον του, ότι θα μας εκδικηθεί! Με e-mail, στις 23/11/03, σας τα έκανα και αυτά γνωστά, αλλά ο κ. διοικητής παραμένει ανένδοτος. Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι αδύνατο να κατανοήσω ότι αυτή η ανίερη τακτική εκφράζει τη νοοτροπία σας, εις βάρος απλών και έντιμων πολιτών της χώρας μας.

ΣΚΕΨΕΙ Σ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

85χρονα του ΚΚΕ

Μανάτος Φ.-- Ογδόντα πέντε χρόνια ζωής και δράσης./ Το ΚΚΕ είναι να το θαυμάζεις!/ Σε όλη την πορεία του, αγώνες και θυσίες/ και με μοναδικό σκοπό: Ανθρώπινες αξίες.

Τιμή και δόξα σ' αυτούς που έπεσαν για τα ιδανικά σου!/ Που μένουν πάντα ζωντανοί/ μες στις καρδιές μας, Φάροι φωτεινοί!

Και δε θ αργήσει ο καιρός/ που θ' αφυπνίσει ο λαός! Και θα πάρει στα δικά του χέρια τα ινία./ Να γίνει πράξη το όραμα του ΚΚΕ/ για μια Ελλάδα ελεύθερη και σοσιαλιστική, τη ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

«ΣΤΗΝ ΚΝΕ»

Καραμπίδης, Καλαμαριά.-- Είστε η νέα γενιά/ το παρελθόν,/ το σήμερα,/ το αύριο.

Είστε σεις η σκέψη,/ η ζωή,/ η συνείδηση,/ η πράξη.

Δε σταματάτε πουθενά./ Για το μέλλον,/ τη δουλιά,/ την επιστήμη.

Στον αγώνα για τη δουλιά,/ ευτυχία,/ δημοκρατία,/ ανεξαρτησία.

Είστε νέοι εργάτες,/ αγρότες,/ διανοούμενοι, ποιητές.

Είστε η νέα γενιά,/ της ΟΚΝΕ,/ της ΕΠΟΝ,/ του Λαμπράκη.

(Αυτό το ποιηματάκι το είχα στείλει από την προσφυγιά, όπου ήμουν στο Πέρνικ Βουλγαρίας και δημοσιεύτηκε στις 26-2-1975. Θα ήθελα να τ' ακούσουν και οι πιο νέοι ΚΝίτες που γιορτάζουν τα γενέθλιά τους, τα 35 χρόνια της ΚΝΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ