ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι εργατοπατέρες πρωτοστατούν στο πλιάτσικο

Ανω - κάτω έχει γίνει το πρώτο λιμάνι της χώρας από τον αναβρασμό που επικρατεί ανάμεσα στους λιμενεργάτες, οι οποίοι φαίνονται να μην ανέχονται άλλο την προδοτική στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν στη διοίκηση της Ενωσης Λιμενεργατών. Οι εν λόγω συνδικαλιστές εξόφθαλμα πια όχι απλώς βάζουν πλάτη στην κυβερνητική διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά ΑΕ και των μετόχων της, για να κατακρεουργήσει κάθε εργασιακή κατάκτηση του κλάδου, στο όνομα της ...ανταγωνιστικότητας της εταιρίας, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένοι από αυτούς συμμετέχουν ενεργά και στο πλιάτσικο του λιμανιού. Εντοπίστηκε ότι κατέχουν μετοχές εταιριών, που έχουν εισβάλει στο λιμάνι όπως η ΚΟΝ ΕΛΛΑΣ, αναλαμβάνοντας υπηρεσίες που παρείχε ο ΟΛΠ, επισπεύδοντας έτσι το ολοκληρωτικό ξεπούλημα.

Οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, με πρωτεργάτη τον πρόεδρο της Ενωσης Λιμενεργατών και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Πέτρο Κυριακού, ο οποίος είναι και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «έστησαν» μία παρωδία που ονόμασαν γενική συνέλευση, προκειμένου να υφαρπάξουν την έγκριση των λιμενεργατών, για να περάσει ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο οποίος προβλέπει τη δραστική μείωση των αποδοχών, αλλάζοντας τον ειδικό τρόπο υπολογισμού του μεροκάματου που έχει κατακτήσει ο κλάδος. Ακόμα αυτή η ...γενική συνέλευση είχε ως «θέμα» και την έγκριση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις ψίχουλα.

Οι συνδικαλιστές αυτοί, προκειμένου να αποσπάσουν το επιθυμητό για την κυβέρνηση και τους μετόχους του ΟΛΠ αποτέλεσμα, επιστράτευσαν αντικαταστατικές και αυθαίρετες διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραβιάζοντας το καταστατικό απαίτησαν να συμμετάσχουν στη συνέλευση και οι αρχιεργάτες, δεν εξέλεξαν ψηφοελεγκτική επιτροπή και άλλα. Οι λιμενεργάτες, κάτω από την άμεση παρέμβαση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αντέδρασαν έντονα, διαλύοντας τη γενική συνέλευση και δίνοντας ηχηρό χαστούκι στους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές που ανοίγει νέους δρόμους.

Η οργή των λιμενεργατών τώρα έχει ξεχειλίσει, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, χωρίς να έχουν την έγκριση του κλάδου, στη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού που έγινε στις 18 του μήνα, ενέκριναν αυθαίρετα το νέο Κανονισμό και τη Συλλογική Σύμβαση! Ο Ιορδάνης Ναζεντιάδης, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Λιμενεργατών, συσπειρωμένος στις γραμμές του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ενωση επισήμανε: «Ο κλάδος των λιμενεργατών, χαλώντας τη γενική συνέλευση που έστησαν οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ανέβασε τον πήχη ψηλότερα. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να τους κόψουμε τη φόρα ότι μπορούμε να τους ανατρέψουμε τα διαλυτικά τους σχέδια που θέλουν το λιμάνι παραδομένο στους ιδιώτες και τους εργάτες χωρίς εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις».

«ΚΑΜΠΟΤΑΖ»
Οι εφοπλιστές θα δρουν ασύδοτοι

Σε 10 μέρες από σήμερα, σύμφωνα με την αξίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τίθεται σε πλήρη ισχύ το Κοινοτικό νομοθετικό εξάμβλωμα κανονισμός 3577/92 που προβλέπει την πλήρη «ελευθεριότητα» του εφοπλιστικού κεφαλαίου στις ελληνικές θάλασσες και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας βέβαια και την πλήρη συγκατάθεση της ΝΔ, είναι έτοιμη να τα «δώσει όλα»! Ο υπουργός δεν ήταν σε θέση να δώσει την παραμικρή δέσμευση, για κάποιους τουλάχιστον υποτυπώδεις περιορισμούς απέναντι στην εφοπλιστική ασυδοσία, ούτε ακόμα ότι θα παραμείνει σε ισχύ έστω το πλαφόν στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων της τρίτης (οικονομικής) θέσης!

Ειδικότερα από όσα ανέφερε ο υπουργός έγινε φανερό ότι από την 1η Γενάρη του 2004 η κυβέρνηση δε θα είναι σε θέση να διατηρήσει ακόμα και αυτό το ανάπηρο καθεστώς εκπτώσεων που ισχύει σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών (πολύτεκνοι, συνταξιούχοι του ΝΑΤ και άλλοι) και αυτές μόνο στην οικονομική θέση. Ενώ για το πλαφόν στην τιμή του εισιτηρίου της οικονομικής θέσης ανέφερε: «Το πλαφόν της οικονομικής θέσης είναι κάτι που το κρατήσαμε το 2003, από εκεί και πέρα αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι αυτό το πλαφόν της οικονομικής θέσης θα συνεχίσει να ισχύει για τους κατοίκους των μικρών νησιών και για κάποιες κατηγορίες που θεωρούμε ευαίσθητες κοινωνικά. Τώρα για έναν που θέλει να κάνει τουρισμό, θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευέλικτοι»!

Σε ό,τι αφορά τις οργανικές συνθέσεις (του αριθμού του πληρώματος) των ακτοπλοϊκών πλοίων, αυτές τις εναπέθεσε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όπου έχουν προσφύγει οι ακτοπλόοι εφοπλιστές οι οποίοι ως γνωστό απαιτούν τη δραστική τους μείωση και για την ακρίβεια να τις καθορίζουν οι ίδιοι!

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ξενοδοχείο - κρεματόριο

Ενας νεκρός κι ένας τραυματίας από πυρκαγιά

Ενας αλλοδαπός εργαζόμενος έχασε τη ζωή του και ένας ακόμα τραυματίστηκε από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 7.30 χτες το πρωί στο ξενοδοχείο «Δελφίνι», στην οδό Λεωχάρους 7, στο λιμάνι του Πειραιά. Νεκρός, πιθανότατα από αναθυμιάσεις, είναι ο 24χρονος Ρουμάνος Mapoleahil Catallih, που εργαζόταν ως οδηγός στο ξενοδοχείο. Με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ο 32χρονος Αλβανός ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου Robert Cotossi.

Τα αίτια της πυρκαγιάς ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο η όλη υπόθεση φαίνεται ότι «μπάζει» σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας. Ως ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου εμφανίζεται ο Μιχαήλ Φερνάντος. Το ξενοδοχείο προμηθεύεται άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ και σύμφωνα με τη νομοθεσία, ανά 5 έτη ελέγχεται για την καταλληλότητα των μέτρων προστασίας ενοίκων και εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, το ξενοδοχείο είχε ελεγχθεί το 2000 και θα έπρεπε να επαναλεγχθεί το 2005, όμως όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, όπως ειπώθηκε από τους πυροσβέστες, δεν μπόρεσαν να εκκενώσουν εύκολα το κτίριο, που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ασφαλείς έξοδοι κινδύνου.

Οι 40 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έσπευσαν με δεκατρία οχήματα, κατάφεραν και απεγκλώβισαν, κάτω από αντίξοες συνθήκες διάσωσης, τους ενοίκους. Προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική.

ΣΥΝΟΔΟΙ - ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Κλείνουν σχεδόν ένα μήνα στους δρόμους

Για 25η μέρα συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα οι αεροσυνοδοί - φροντιστές της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), αρνούμενοι να εργαστούν στη νέα εταιρία («Ολυμπιακές Αερογραμμές»), σε συνθήκες «ιπτάμενου Νταχάου», όπως περιγράφουν οι ίδιοι το νέο εργασιακό περιβάλλον.

Οι απεργοί, χτες, το απόγευμα συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις» κυβέρνησης και διοίκησης, που οδηγούν: Σε περικοπή των αποδοχών τους μέχρι και 40%. Σε διπλασιασμό των εβδομαδιαίων ωρών απασχόλησης. Στη διευκόλυνση ομαδικών απολύσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Στην κατάργηση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στον εξοστρακισμό του δικαιώματος στη μητρότητα και στη δραστική περικοπή των καλοκαιρινών αδειών.

Στο ψήφισμα που επέδωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου στον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: Η διοίκηση στην προσπάθειά της να λειτουργήσει όπως - όπως τη νέα εταιρία: Χρησιμοποιεί απεργοσπαστικό μηχανισμό, ανεκπαίδευτο προσωπικό, ενώ έχει ενοικιάσει και ξένα αεροσκάφη μαζί με τα πληρώματα, επιβαρύνοντας σημαντικά με αυτό τον τρόπο, τα λειτουργικά έξοδα.

Οι αεροσυνοδοί της ΟΑ ζητούν τη συμπαράσταση των κομμάτων, επισημαίνοντας «δεν επαιτούμε, απαιτούμε τίποτα περισσότερο από τα ελάχιστα αυτονόητα δικαιώματά μας».

«TVX HELLAS»
Αποζημιώσεις για τους απολυμένους

Στην άμεση καταβολή ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε απολυμένο της «TVX Hellas», έναντι της συνολικής αποζημίωσης και αμοιβής που δικαιούνται, συμφώνησαν χτες κυβέρνηση και οι πρώην, αλλά και οι νέοι υποψήφιοι - νέοι- αγοραστές των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε - διά του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα - στους υποψήφιους αγοραστές ότι θα επαναφέρει στη Βουλή τη σχετική τροπολογία για τη μεταβίβαση των μεταλλείων στο νέο επενδυτικό σχήμα, αμέσως μετά τις διακοπές των εορτών των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η συμφωνία κυβέρνησης και του... επενδυτικού σχήματος που αναλαμβάνει τη λειτουργία των μεταλλείων, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι: α) «Καταβάλλεται άμεσα, οικονομική ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ για κάθε έναν από τους 470 εργαζόμενους των Μεταλλείων, έναντι των αποζημιώσεων και αμοιβών που θα καταβληθούν μετά την επικύρωση των συμβάσεων από την Ελληνική Βουλή». β) Η κυβέρνηση «θα επαναφέρει τη σχετική τροπολογία (σ.σ. δε διευκρινίζεται αν θα υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις)... εντός του Ιανουαρίου» και πως «η ψήφιση της τροπολογίας θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 12 Δεκεμβρίου 2003», που υπογράφτηκε η σύμβαση.

24ωρες επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές απεργίες ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας διεκδικώντας οικονομικά αιτήματα.

«ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ»
Χριστούγεννα στο εργοστάσιο

Χριστούγεννα στο εργοστάσιο θα κάνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Φλώρινα - Χωναίος» στη Θεσσαλονίκη, που εδώ και μήνες πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα περίπου ενός χρόνου. Η επιχείρηση υπολειτουργεί εξαιτίας προβλημάτων «ρευστότητας» που προέκυψαν με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας, η οποία δε φαίνεται να ενδιαφέρεται να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι, μπροστά στο ενδεχόμενο να αρχίσουν οι κατασχέσεις από πλευράς τρίτων και να χάσουν τα δεδουλευμένα τους, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και την περιφρούρηση του εργοστασίου, μέχρι να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους.

Σε ένδειξη συμπαράστασης, τη βραδιά των Χριστουγέννων θα διοργανωθεί εκδήλωση μέσα στο εργοστάσιο, στην οποία θα παραβρεθούν τα μέλη της Διοίκησης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και συνάδελφοί τους από άλλα σωματεία του κλάδου των εμφιαλωμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ