ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
OXI στις κάμερες παρακολούθησης

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Κυριακής
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Κυριακής
Φραγμό στα σχέδια εκείνων που προωθούν μεθόδους παρακολούθησης των πολιτών με το πρόσχημα της ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, έβαλε την περασμένη Κυριακή το πρωί ο Δήμος Νίκαιας. Ο δήμαρχος της πόλης, μαζί με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και εργαζόμενους του Δήμου, συγκεντρώθηκαν στο χώρο της Μηχανικής Καλλιέργειας, όπου οι οικοδόμοι πραγματοποιούσαν το συνέδριό τους και, όλοι μαζί πήγαν στα σημεία που έχουν εγκατασταθεί κάμερες τύπου DΟΜΕ και με τη βοήθεια γερανών του δήμου, τις απενεργοποίησαν και με σπρέι έγραψαν συνθήματα ενάντια στη λειτουργία τους.

Πρόκειται για κάμερες που τοποθετούνται σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αττικής στο πλαίσιο του προγράμματος ασφάλειας για το 2004. Τρεις από αυτές τις κάμερες εγκαταστάθηκαν σε κεντρικά σημεία της Νίκαιας και τέθηκαν σε λειτουργία το προηγούμενο Σάββατο.

Υπενθυμίζουμε πως ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, τον Οκτώβρη του 2003, είχε αποστείλει έγγραφο στην Κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ ΣΗΜΕΝΣ ΑΕ», η οποία είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου, ζητώντας να αναστείλουν κάθε εργασία και να αποσύρουν τους ήδη εγκατεστημένους ιστούς από την πόλη μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Η εταιρία, όμως, δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημα και με τη σειρά της η δημοτική αρχή δεν έδωσε άδεια για την τοποθέτησή τους.

«Δε δεχόμαστε, τόνισε ο δήμαρχος Στ. Μπενετάτος, να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν αυτές οι κάμερες στα όρια του δήμου μας, γιατί το συγκεκριμένο έργο δεν είναι μόνο για την Ολυμπιάδα, αλλά στόχο έχει και την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των πολιτών».

Ο Δήμος Νίκαιας ζητά να ενημερωθεί επίσημα από τους αρμόδιους φορείς για τη χρησιμότητα αυτών των καμερών, τις δυνατότητές τους, αλλά και τον τρόπο, με τον οποίο θα διασφαλίζεται ο αρχικός σκοπός της λειτουργίας τους.

«Εως σήμερα, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου, κανένας φορέας δεν επιχείρησε να επικοινωνήσει με το δήμο πριν και μετά την τοποθέτησή τους, αν όχι για να πάρει έγκριση από το Δήμο, τουλάχιστον για να ζητήσει τη γνώμη του. Εφαρμόζεται, λοιπόν, μια πρακτική η οποία είναι αντίθετη με τη συμμετοχική δημοκρατία που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται, ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Κάμερες παρακολούθησης που περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα και παραβιάζουν κατάφωρα προσωπικά δεδομένα γίνονται οι προπομποί της πολιτικής αλλαγής και των νέων ηθών». Οσο το καθεστώς της παράκαμψης της δημοτικής αρχής συνεχίζεται, καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου, ο δήμος της Νίκαιας είναι αποφασισμένος να μην ανεχτεί αυτές τις ενέργειες και να αποτρέψει με κάθε τρόπο τη λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης, γιατί η δημοκρατία, σε μια κοινωνία ενεργών πολιτών, πρέπει πρώτα να εφαρμόζεται και στη συνέχεια να χειροκροτείται.

ΓΟΥΔΙ
Να δημιουργηθεί πάρκο υψηλού πρασίνου

Την αντίθεσή τους στην καταστροφή μεγάλου τμήματος του πάρκου στο Γουδί, για την κατασκευή γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, διατράνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου, κάτοικοι και φορείς της πόλης στην πλατεία Ελευθερίας, σε κινητοποίηση, που διοργάνωσε η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν την τακτική της σαλαμοποίησης και του κατατεμαχισμού του χώρου, που προωθείται από την κυβέρνηση, με τη συνηγορία των διοικήσεων των Δήμων Αθήνας και Ζωγράφου, και απαίτησαν τη δημιουργία ενιαίου πάρκου υψηλού πρασίνου στα 965 στρέμματα του χώρου. Πράγματι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, «απαιτούμε ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου με 90% πράσινο και 10% ερασιτεχνικές αθλητικές εγκαταστάσεις (ν. 732/78), απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων και των εγκαταστάσεων της αστυνομίας, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση, τη λειτουργία και την ανάπτυξη του ενιαίου πάρκου».

«Την ίδια στιγμή, που ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, υπόσχονταν, ότι δε θα τσιμεντοποιηθεί το Γουδί, παρασκηνιακά, τσαλαπατούν τις ίδιες τις υποσχέσεις τους», σημείωσε ο επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου, Ν. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε, πως είναι ανάγκη η άμεση ενεργοποίηση του λαού, για να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους και να αποτρέψουμε ένα ακόμα περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα.

Ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», τόνισε στο χαιρετισμό του, πως πρόκειται για συνολική πολιτική, που εφαρμόζουν κυβέρνηση και ΝΔ, που σαν στόχο έχει να παραδώσει «φιλέτα» γης στο μεγάλο κεφάλαιο. Συσχέτισε δε τα γεγονότα του πάρκου στο Γουδί με την υπόθεση Πάχτα, όπου τσιμεντοποιούνται δεκάδες στρέμματα δάσους.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Γ. Θεοδωράτος και ο Γ. Χασιώτης, εκπρόσωπος του παραρτήματος οικοδόμων της περιοχής.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στην υπηρεσία της αντιλαϊκής πολιτικής

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η «Δημοτική Συνεργασία»

Χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για το λαό της Λάρισας, αλλά αντίθετα με τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος του, έκλεισε τα πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας της στα δημοτικά πράγματα η Δημοτική Αρχή της πόλης, επισήμαναν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της «Δημοτικής Συνεργασίας», Αγ. Παπαστεργίου, επικεφαλής και οι Γ. Λαμπρούλης και Β. Ζωγράφος.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή τον απολογισμό δράσης που έκανε η Δημοτική Αρχή, ο οποίος, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της «Δημοτικής Συνεργασίας», έγινε όχι ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά με έντονο πανηγυρικό χαρακτήρα μονολόγου. «Θύμιζε - τόνισε ο Αγ. Παπαστεργίου - αυτοκρατορικό διάγγελμα προς υπηκόους. Χωρίς αντίλογο, χωρίς συζήτηση, χωρίς δεύτερη άποψη. Επομένως, η εκδήλωση, η οποία δεν κινήθηκε στα πλαίσια της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ελάχιστα έως καθόλου δημοκρατική».

Αναφερόμενος ο Αγ. Παπαστεργίου στον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το 2003, υπογράμμισε πως ήταν από τους πλέον λιτούς στην ιστορία του δήμου και πρόσθεσε: «Την προηγούμενη χρονιά γνωρίσαμε μπαράζ αυξήσεων στα δημοτικά τέλη, στα δίδακτρα του ωδείου, στα τέλη τραπεζοκαθισμάτων, στη θέσπιση τέλους για τον πολιτικό γάμο, αύξηση στα τέλη ταφής και μεγάλο εισιτήριο στη Δημοτική Πινακοθήκη, αύξηση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Από την προ πενταετίας ανάληψη της Δημοτικής Αρχής από την παράταξη του κ. Τζανακούλη, οι Λαρισαίοι έχουν χορτάσει εξαγγελίες για έργα, που συνεχώς προγραμματίζονται, αλλά ουδέποτε πραγματοποιούνται».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι παρά την αυστηρή λιτότητα που επέβαλε η Δημοτική Αρχή, το χρέος του δήμου εξακολουθεί ν' αυξάνεται, με αποτέλεσμα να προγραμματίζεται εντός του 2004 η σύναψη νέου δανείου μεγαλύτερου του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών. Και τόνισε ότι ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή γενικότερα υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο μέσα στο δήμο, αλλά και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως στην ΚΕΔΚΕ, από θέσεις που έχει εκλεγεί.

Καταλήγοντας, ο Αγ. Παπαστεργίου υπογράμμισε πως η παράταξη της «Δημοτικής Συνεργασίας» θα εξακολουθήσει να ασκεί δημιουργική αντιπολίτευση, να βρίσκεται κοντά στο λαό της Λάρισας, πρωτοπορώντας στον αγώνα για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους Λαρισαίους.

ΒΟΛΟΣ
Πυρκαγιά σε εργοστάσιο

Ζημιές ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου, προκάλεσε σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες στις 9.45 π.μ. στο τμήμα βαφείου του εργοστασίου «Κιολεΐδη», στο Βόλο. Την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, ευτυχώς, πρόλαβαν να βγουν έγκαιρα έξω από το κτίριο. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμμετείχαν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ για τα αίτια που την προκάλεσαν διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ