ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ
Ελέγχεται η νομιμότητα του ξεπουλήματος!

Σήμερα θα συζητήσει το ΣτΕ την εισήγηση - καταπέλτη κατά του ξεπουλήματος της τουριστικής περιουσίας μέσω της κερδοσκοπικής εταιρίας

Αποστάσεις.... από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» κράτησε χτες ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Κ. Μποτόπουλος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους για τις θέσεις της ΝΔ για τον τουρισμό! Κι αυτό, μία ημέρα πριν συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εισήγηση - καταπέλτης για το ξεπούλημα της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, που κρίνει έκνομη τη λειτουργία της ΕΤΑ ΑΕ, με αφορμή την προσφυγή κατοίκων της Αναβύσσου που ζητούν να ακυρωθεί η πράξη παραχώρησης 1.600 στρεμμάτων στην εταιρία.

Ο Κ. Μποτόπουλος επισήμανε ότι εάν η εισήγηση γίνει δεκτή από το ΣτΕ, θα πρέπει να γίνει ένας νέος νόμος που να ρυθμίζει τη λειτουργία της, καθώς ουσιαστικά αυτή θα καταστεί αντισυνταγματική. Πρόσθεσε ότι η αποδοχή της εισήγησης θα προκαλέσει «χιονοστιβάδα» προσφυγών και κατέληξε ότι είναι αναγκαίο ένα πλαίσιο διαλόγου μεταξύ όλων των κομμάτων για την τουριστική πολιτική.

Με βάση την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Μ. Καραμανώφ, όλο το έργο της «διαχείρισης», που έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ΕΤΑ, είναι νομικά μετέωρο, αλλά και οι μεταβιβάσεις κυριότητας ακινήτων που έχουν γίνει με πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου! Κι αυτό γιατί η εισήγηση υποστηρίζει ότι τα ακίνητα του Δημοσίου, που εξυπηρετούν «θεμελιώδεις και πάγιους σκοπούς της κυριαρχίας και βιωσιμότητας, είναι αναντικατάστατα και ανεπίδεκτα μεταβιβάσεως». Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση της εισηγήτριας, αυτό σημαίνει ότι είναι άκυρες και παράνομες οι αποφάσεις της διοίκησης, με τις οποίες ξεπουλήθηκε η δημόσια περιουσία και ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρία δεν μπορεί να «καταστεί ιδιοκτήτης των ακινήτων του Δημοσίου».

Η εισήγηση θα αναφέρει ότι η ΕΤΑ κατά το «νόμο φέρεται να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενεργεί ως ιδιώτης, μεταπράτης ακινήτων ή ως συνεταίρος τουριστικής επιχειρήσεως». Οσο για τα δικαιώματα του Δημοσίου, επισημαίνεται ότι «η συμμετοχή του Δημοσίου (διά των μετοχών του) στην ασκούμενη υπό της ΕΤΑ ΑΕ επιχείρηση, ουδόλως αντισταθμίζει την απώλεια του εμπράγματου δικαιώματος της κυριότητας επί των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, το οποίο απεμπολείται και αντικαθίσταται με τα εκ της μετοχής απορρέοντα δικαιώματα».

ΠΡΟΚΟΠΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Καταπάτηση δάσους με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Την άρνηση της κυβέρνησης να επιλύσει νομοθετικά τις διεκδικήσεις του μεγαλοτσιφλικά Μπέικερ σε δασική περιοχή στο Προκόπι Εύβοιας εισέπραξε, χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης στη Βουλή.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, Απ. Φωτιάδης, «το αίτημά σας ώστε με νομοθετική πρωτοβουλία να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία προσκρούει στο άρθρο 17 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία, εάν θεωρηθεί ότι είναι ιδιοκτησία». Επιχειρώντας πάντως να παρουσιάσει τις ...κυβερνητικές προσπάθειες σημείωσε: «Εμείς το αρνούμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η υπεράσπιση του ελληνικού δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από το Νομικό Συμβούλιο. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι αυτό είναι δημόσιο δάσος διά των νομικών συμβούλων που θα υπερασπιστούν την υπόθεση στον Αρειο Πάγο».

«Υπάρχει μία τεράστια περιουσία ενός ξένου τσιφλικά που ουσιαστικά διεκδικεί εδάφη του δημοσίου», τόνισε ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Πρόσθεσε ακόμα: «Είμαστε στον 21ο αιώνα και με την τακτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις - και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων στο να έχουμε τσιφλικά χωρίς χαρτιά, ούτε καν από την τουρκοκρατία, που θα πάει να κατοχυρώσει μέσω Αρείου Πάγου τα δικαιώματά του σε σαράντα πέντε χιλιάδες στρέμματα δάσους». Αναφερόμενος στην κυβερνητική τακτική τόνισε: «Επαφίεσθε στο τι θα βγάλουν τα πολιτικά δικαστήρια ή ο Αρειος Πάγος, και οδηγούμαστε μαθηματικά στο γεγονός, ο Μπέικερ να παραμείνει επί καταπατημένης δασικής έκτασης για όλη του τη ζωή και για τους απογόνους του». Κατέληξε δε τονίζοντας: «Πληροφορούμαστε από τους δημοσιογράφους και από τους κατοίκους ότι ο Μπέικερ φιλοξενεί κάθε τόσο επώνυμα στελέχη και τα ταΐζει. Είναι πράγματα αυτά, στον 21ο αιώνα, να χαϊδεύει τον Μπέικερ και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ;».

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Συστάσεις αντί για μέτρα...

Με την απουσία των συναρμόδιων υπουργών έγινε χτες η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος οδικής ασφάλειας από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδη. Τη στιγμή που στη χώρα μας κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται, τραυματίζονται και μένουν ανάπηροι από τροχαία, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα, επικεντρώνοντας την πολιτική της κυρίως στη συμπεριφορά του οδηγού.

Ετσι, χτες, δεν έγινε καμιά αναφορά στις κακοτεχνίες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, στις ελλείψεις στο φωτισμό και τη σήμανση, στον ανεπαρκή αριθμό των ασθενοφόρων, αλλά ούτε και στις κλίνες που λείπουν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας, αφού στη συνέντευξη δεν παρουσιάστηκε κανείς εκπρόσωπος των αρμόδιων υπουργείων. Ο Γ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της Τροχαίας, που με τους ελέγχους της «πέτυχε» τη μείωση των τροχαίων κατά 6,1% το 2003 σε σχέση με το 2002. Πέρυσι, σκοτώθηκαν στην άσφαλτο 1.607 άνθρωποι, 2.347 τραυματίστηκαν σοβαρά και 18.196 τραυματίστηκαν ελαφρά.

Οι κάμερες

Σε ερώτηση δημοσιογράφου που αφορούσε στις κάμερες παρακολούθησης που στήνονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας ανέφερε πως «εκτός από την κυκλοφορία, αυτό θα διευκολύνει και θέματα ασφάλειας». Οι υποδομές που εγκαθίστανται έχουν τη δυνατότητα λήψης εικόνας και ήχου, ενώ η λειτουργία τους, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το σύστημα αυτό θα αποτελέσει «τα μάτια και τα αυτιά» των κατασταλτικών μηχανισμών.

Αναφερόμενος στα μέτρα τροχαίας που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, «ομολόγησε» ότι πολλές φορές έκλειναν δρόμοι για ώρες και αυτό οφείλονταν στα αστυνομικά μέτρα που παίρνονταν, και όχι μόνο σε διαδηλωτές. Δηλαδή, απέδωσε το φαινόμενο και στην τακτική να αποκλείονται από τις αρχές για μεγάλο χρονικό διάστημα δρόμοι της Αθήνας, με αφορμή ένα συλλαλητήριο.

Διαμαρτύρονται για την αύξηση της βάσης

«Τη βάση την περάσαμε, τις εξετάσεις χάσαμε», φώναζαν χτες το πρωί μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη οι πτυχιούχοι Ιατρικής (από πανεπιστήμια εκτός της ΕΕ), που αδικήθηκαν στις τελευταίες εξετάσεις ισοτιμίας του ΔΙΚΑΤΣΑ.

Συγκεκριμένα, από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν το Νοέμβρη του 2003, επιτυχόντες θεωρήθηκαν εντελώς αυθαίρετα όσοι συγκέντρωσαν βαθμό 6,25 και πάνω, αντί για αυτούς που συγκέντρωσαν 5 και πάνω. Ο βαθμός 5 είναι η βάση, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων (ΦΕΚ Β΄ 439, 11/4/2003), όμως στην τελευταία εξεταστική περίοδο, χωρίς καμιά εξήγηση ή δικαιολογία από πλευράς του ΔΙΚΑΤΣΑ ή του υπουργείου Παιδείας, θεωρήθηκε ως βάση ο βαθμός 6,25, με αποτέλεσμα μερικές εκατοντάδες πτυχιούχοι που έγραψαν ανάμεσα σε 5 και 6,25 να κόβονται!

Βασικό τους αίτημα, λοιπόν, είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος τους.

Οι πτυχιούχοι αυτοί, που αδικούνται από την αυθαίρετη αύξηση της βάσης, έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο όμως αναμένεται να βγάλει απόφαση μετά από αρκετούς μήνες. Χτες, αντιπροσωπεία τους κατέθεσε για δεύτερη φορά ψήφισμα στη Βουλή και στη συνέχεια πορεύτηκαν όλοι μαζί για να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Παιδείας. Εκεί, είχαν συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, από τον οποίο όμως δεν κατάφεραν να αποσπάσουν καμιά δέσμευση υπέρ τους, σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Δηλώνουν άγνοια...

Μπορεί σε όλη την Αθήνα εδώ και μήνες, να φυτρώνουν εκατοντάδες συστήματα παρακολούθησης (κάμερες που φέρουν και μεγάφωνα) με πρόσχημα τον έλεγχο της κυκλοφορίας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δε γνωρίζουν τι θα κάνουν αυτά τα συστήματα..! Αυτή, ήταν και η ουσία της απάντησης που έδωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, δημοσιογράφος ρώτησε γιατί οι στύλοι που φέρουν τις κάμερες έχουν και μεγάφωνο. Τόσο όμως ο Γ. Φλωρίδης, όσο και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Φ. Νασιάκος, δήλωσαν άγνοια, προσθέτοντας ότι έχουν δυνατότητα λήψης ήχου και εικόνας. «Θα σας πούμε σε λίγες μέρες», είπαν αμφότεροι και το θέμα έκλεισε εκεί... Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, είναι ότι πολλά από όσα ετοιμάζονται με πρόσχημα τους αγώνες και που βέβαια ετοιμάζονται εν κρυπτώ, περιορίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Γι' αυτό για καλό και για κακό, όποιος περνά κάτω από τους στύλους παρακολούθησης ας μιλά ψιθυριστά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ