ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους: «Δε βρήκαμε όπλα, αλλά είχαμε δίκιο»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δε βρήκαμε ακόμη τα όπλα που πιστεύαμε ότι υπήρχαν στο Ιράκ» παραδέχτηκε ανοιχτά ο Αμερικανός Πρόεδρος, σπεύδοντας να συμπληρώσει, όμως, ότι «ήταν ξεκάθαρο ότι είχε πρόθεση να εξοπλίσει τη χώρα του με απαγορευμένα όπλα και γι' αυτό εξαπολύοντας την επίθεση εναντίον του Ιράκ, δείξαμε ότι ήμαστε απολύτως σοβαροί όταν λέγαμε ότι οφείλουμε να απαλλαγούμε από αυτήν την απειλή». Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφραζε την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής ηγεσίας στον επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των επικρίσεων.

Ο ίδιος ο Τένετ χτες υπεραμύνθηκε των επιδόσεων της CIA, υποστηρίζοντας ότι ήταν βέβαιη η πρόθεση του Χουσεΐν να αποκτήσει απαγορευμένα όπλα. Παραδέχτηκε, όμως, ότι μπορεί να υπερεκτιμήθηκε η πρόοδος που είχε κάνει σε αυτόν τον τομέα. Ο Τένετ δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι μυστικές υπηρεσίες δε δέχτηκαν πολιτικές πιέσεις, αλλά επισήμανε ότι δεν πρέπει το ζήτημα της ποιότητας των πληροφοριών να πολιτικοποιηθεί, γιατί «τότε το αποτέλεσμα θα είναι να καταλήξουμε σε άνευρες και περιορισμένες μυστικές υπηρεσίες». Κατέληξε, μάλιστα, ότι η εργασία της συλλογής των πληροφοριών «είναι εξαιρετικά δύσκολη, ασχολείται με τη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων, και δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχει εγγυημένη επιτυχία ή θα φέρει τα τέλεια αποτελέσματα».

Στο μεταξύ, στην ίδια την κατεχόμενη χώρα, νέα επίθεση με όλμους σημειώθηκε χτες κατά αμερικανικής βάσης κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστεί ένας δεύτερος. Επίσης, έγινε γνωστό ότι από την ερασιτεχνική φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναγνωρίστηκε ο ένας από τους δύο καμικάζι της επίθεσης αυτοκτονίας στο Αρμπίλ, την Κυριακή, που στοίχισε τη ζωή σε 106 ανθρώπους, και είναι Υεμενίτης. Επίσης, μια εντελώς άγνωστη οργάνωση υπό την ονομασία «Στρατός της Ανσάρ αλ Σούνα» ανέλαβε την ευθύνη.

Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ επέμενε χτες ότι οι επιθέσεις αντιμετωπίζονται αρκετά ικανοποιητικά και ότι έχουν μειωθεί σε αριθμό, ανακοινώνοντας ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 100 άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των οποίων «υψηλόβαθμα στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος». Ο Μπρέμερ επανέλαβε, επίσης, ότι η κατοχική διοίκηση παραμένει δεσμευμένη στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα και την υπάρχουσα διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, συμπληρώνοντας, όμως, ότι εάν ο ΟΗΕ εισηγηθεί κάτι διαφορετικό, θα εξεταστεί σοβαρά.

  • Αργά το βράδυ, μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Μεγάλου Αγιατολλάχ Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών, ο οποίος επέζησε, χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΪΑΜΙ.- Η αμερικανική ακτοφυλακή συνέλαβε ομάδα Κουβανών, που επιχείρησε να διαφύγει στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών με μια Μπιούικ (μοντέλο του 1959), την οποία μετέτρεψε σε πλοιάριο προσθέτοντας προπέλα και μηχανισμούς πλεύσης. Είναι η δεύτερη φορά, που κάποια μέλη της ίδιας ομάδας Κουβανών προσπαθούν να περάσουν τα στενά της Φλόριντας με πλωτό όχημα. Πέρσι είχαν συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές, προσπαθώντας να διασχίσουν τα στενά με ένα φορτηγό, μάρκας Σεβρολέτ, που είχαν μετατρέψει σε πλεούμενο. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, οι Κουβανοί, έξι ενήλικες και πέντε παιδιά, θα οδηγηθούν από τις αμερικανικές αρχές πίσω στην Κούβα, ακριβώς για να ασκηθεί πίεση και να υπάρχει η αφορμή για εξαπόλυση κατηγοριών περί παραβίασης των όρων της διμερούς συμφωνίας μετανάστευσης.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ.- Γερμανικό δικαστήριο απάλλαξε τον Αμπντελγκανί Μζουντί από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Η δίκη του ήταν η δεύτερη στον κόσμο σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης ενέκρινε σε πρώτη φάση νομοσχέδιο, που απαγορεύει σε δασκάλους να φορούν μουσουλμανικές μαντίλες και άλλα θρησκευτικά διακριτικά. Σύμφωνα με το BBC, το υπουργείο Παιδείας θέλει να απαγορεύσει όλα τα θρησκευτικά ή πολιτικά διακριτικά, που θέτουν σε κίνδυνο την ουδετερότητα του κρατικού συστήματος εκπαίδευσης. Παρόμοιες ρυθμίσεις αναμένεται να υιοθετήσουν στο εγγύς μέλλον και άλλα επτά γερμανικά κρατίδια, ανάμεσά τους και η Βαυαρία.

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Πολύνεκρη η χτεσινή επιδρομή ενόπλων του αμφιλεγόμενου «Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου» στο προσφυγικό στρατόπεδο «Αμπια» του βόρειου τμήματος της Ουγκάντας. Ανακοινώθηκε πως έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 44 άμαχοι...

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον 37 Κινέζοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από την κατάρρευση γέφυρας κοντά στο Πεκίνο, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί πολίτες για το λεγόμενο Φεστιβάλ των Φαναριών, στη διάρκεια του οποίου ρίχνονται πυροτεχνήματα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-«Χάρη» στον ομολογήσαντα ότι εμπλεκόταν στο «διεθνές λαθρεμπόριο πυρηνικών» Αμπντούλ Καντίρ Χαν, τον πρώην επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, αποφάσισε να δώσει ο στρατηγός - «πρόεδρος» Μουσάραφ. Ωστόσο, ο στρατηγός είπε ότι «δε θα παραδώσει» στοιχεία στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σχετικά. Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η υπόθεση Χαν είναι η «κορυφή του παγόβουνου».

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Ο πόλεμος στο Κασμίρ συνεχίζεται - παρά την «εκεχειρία» που έχουν κηρύξει Ινδία και Πακιστάν: Χτες σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι σε επιθέσεις στο κρατίδιο.

ΝΤΑΚΑ.- Δύο οχηματαγωγά πλοία γεμάτα κόσμο συγκρούστηκαν στο Μπαγκλαντές χτες. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για 13 πνιγμούς. 100 άνθρωποι διασώθηκαν.

ΑΓΚΥΡΑ.- Συνέχιζαν χθες τα σωστικά συνεργεία τις προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων από την πολυκατοικία που κατέρρευσε στο Ικόνιο της Τουρκίας, παρασύροντας στο θάνατο 43 ανθρώπους. Αλλοι 60 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι. Οι συλληφθέντες για τα εγκληματικά κατασκευαστικά σφάλματα - αντί για μπετόν είχε χρησιμοποιηθεί άμμος! - είναι δύο υπεργολάβοι.

ΣΕΒΙΛΛΗ.- Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και απεργών ναυτεργατών σημειώθηκαν χτες στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Οι εργάτες απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καινούρια συλλογική σύμβαση. Η αστυνομία απάντησε «κατάλληλα»...

ΡΙΓΑ.- Κατέρρευσε χτες ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Λετονίας. Χτες επίσης χιλιάδες ρωσόφωνοι μαθητές διαδήλωσαν στη Ρίγα ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, που υποχρεώνει όλα τα σχολεία να διδάσκουν τουλάχιστον το 60% των μαθημάτων στα λετονικά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Ερευνα για την εμπλοκή της εταιρίας «Χαλιμπάρτον» σε υπόθεση δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων στη Νιγηρία ξεκίνησε χτες το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης. Στόχος να εξακριβωθεί αρχικά, εάν δωροδοκήθηκαν αξιωματούχοι, προκειμένου η εταιρία να εξασφαλίσει κατασκευαστικά έργα ύψους πολλών εκατ. δολαρίων.

ΣΚΟΠΙΑ.- Απεβίωσε χτες σε ηλικία 57 χρόνων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Στέβο Τσερβένκοφσκι. Το 1992 διατέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ την τριετία 1993 - 1996 διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών, αναλαμβάνοντας το κύριο βάρος των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση των Σκοπίων, μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας το 1991. Το 1997 τοποθετήθηκε πρέσβης της ΠΓΔΜ στη Βρετανία.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ακόμη μία έρευνα για τη Χαλιμπάρτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ουκ ολίγα ανώτατα διοικητικά στελέχη της «Χαλιμπάρτον» αρχίζουν να δυσφορούν και μεγαλοφώνως πια, αναφορικά με τη σχέση του πετρελαϊκού κολοσσού με τον νυν αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι.

Ειδικά μετά τη νέα έρευνα σε βάρος της «Χαλιμπάρτον» για πιθανή δωροδοκία την εποχή που πρόεδρός της ήταν ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι (1995-2000), λίγο καιρό μετά την έρευνα για τις κατηγορίες περί υποτιμολογήσεων του πετρελαίου προς τον αμερικανικό στρατό.

Την αποκάλυψη έκανε το περιοδικό «Newsweek», όπου αναφέρει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άρχισε την έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει αν η «Χαλιμπάρτον» εμπλέκεται στην καταβολή 180 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να εξασφαλίσει συμβόλαια για να κατασκευάσει ένα συγκρότημα φυσικού αερίου στη Νιγηρία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η Επιτροπή Ομολογιών και Συναλλάγματος (SEC), που ελέγχει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα για τη «Χαλιμπάρτον», ενώ η υπόθεση μελετάται επίσης, από τον Οκτώβρη του 2003, από το Γάλλο δικαστή Ρενό βαν Ρουιμπέκ, καθώς μια γαλλική εταιρία, η «Technip», φέρεται να εμπλέκεται στα γεγονότα. Τον περασμένο Δεκέμβρη η γαλλική εφημερίδα «Figaro» είχε αποκαλύψει ότι η Εισαγγελία του Παρισιού μελετά το ενδεχόμενο να ασκήσει δίωξη στον Τσένι για συνέργεια ή αποδοχή κατάχρησης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες εξηγήσεις από τον Τζεφ Χουν

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, που πολλάκις έχει βρεθεί στο στόχαστρο, τόσο των ΜΜΕ, αλλά κυρίως των διαδηλωτών, αναφορικά με το ρόλο του στον πόλεμο κατά του Ιράκ, βρέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, δίνοντας εκ νέου εξηγήσεις, σχετικά με το φάκελο που η βρετανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε ώστε να πείσει για την αναγκαιότητα του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Τζεφ Χουν αρνήθηκε και πάλι πως ο ισχυρισμός των «45 λεπτών» ήταν παραπλανητικός, παρόλο που οδήγησε το βρετανικό Τύπο να κάνει λόγο για άμεση απειλή των βρετανικών συμφερόντων από τα όπλα του Ιράκ. Οπως τόνισε, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το ντοσιέ για το Ιράκ, το ζήτημα της μεθόδου διασποράς των όπλων δεν αποτελούσε αντικείμενο σοβαρού δημόσιου διαλόγου.

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι του BBC, μετά από πρόσκληση των σωματείων τους, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία του οργανισμού σε ολόκληρη τη Βρετανία, υπερασπιζόμενοι την πολιτική ανεξαρτησία του BBC και αντιδρώντας στο πόρισμα Χάτον, που ήταν κόλαφος για το βρετανικό πρακτορείο, εν αντιθέσει «με τη συγκάλυψη», μέσω της αθώωσης, που παρείχε στη βρετανική κυβέρνηση.

ΙΡΑΝ
Καταιγίδα παραιτήσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την παραίτησή τους από το Κοινοβούλιο και την απόσυρσή τους από κάθε προσπάθεια συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές της 20ής Φλεβάρη ανακοίνωσαν, με επιστολή χτες, 130 «μεταρρυθμιστές» βουλευτές. Η απόφασή τους γνωστοποιήθηκε μετά την είδηση ότι το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης ολοκλήρωσε την πολυσυζητημένη επανεξέταση των αιτήσεων υποψηφιοτήτων αναιρώντας την απόρριψη μόλις 51 υποψηφιοτήτων σε σύνολο 2.500. Στην ανακοίνωση των βουλευτών υπογραμμίζεται ότι «όπως φαίνεται η παράνομη και άδικη διαδικασία συνεχίζεται, οπότε δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής μας σε αυτήν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ