Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΪΑΜΙ.- Η αμερικανική ακτοφυλακή συνέλαβε ομάδα Κουβανών, που επιχείρησε να διαφύγει στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών με μια Μπιούικ (μοντέλο του 1959), την οποία μετέτρεψε σε πλοιάριο προσθέτοντας προπέλα και μηχανισμούς πλεύσης. Είναι η δεύτερη φορά, που κάποια μέλη της ίδιας ομάδας Κουβανών προσπαθούν να περάσουν τα στενά της Φλόριντας με πλωτό όχημα. Πέρσι είχαν συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές, προσπαθώντας να διασχίσουν τα στενά με ένα φορτηγό, μάρκας Σεβρολέτ, που είχαν μετατρέψει σε πλεούμενο. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, οι Κουβανοί, έξι ενήλικες και πέντε παιδιά, θα οδηγηθούν από τις αμερικανικές αρχές πίσω στην Κούβα, ακριβώς για να ασκηθεί πίεση και να υπάρχει η αφορμή για εξαπόλυση κατηγοριών περί παραβίασης των όρων της διμερούς συμφωνίας μετανάστευσης.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ.- Γερμανικό δικαστήριο απάλλαξε τον Αμπντελγκανί Μζουντί από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Η δίκη του ήταν η δεύτερη στον κόσμο σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης ενέκρινε σε πρώτη φάση νομοσχέδιο, που απαγορεύει σε δασκάλους να φορούν μουσουλμανικές μαντίλες και άλλα θρησκευτικά διακριτικά. Σύμφωνα με το BBC, το υπουργείο Παιδείας θέλει να απαγορεύσει όλα τα θρησκευτικά ή πολιτικά διακριτικά, που θέτουν σε κίνδυνο την ουδετερότητα του κρατικού συστήματος εκπαίδευσης. Παρόμοιες ρυθμίσεις αναμένεται να υιοθετήσουν στο εγγύς μέλλον και άλλα επτά γερμανικά κρατίδια, ανάμεσά τους και η Βαυαρία.

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Πολύνεκρη η χτεσινή επιδρομή ενόπλων του αμφιλεγόμενου «Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου» στο προσφυγικό στρατόπεδο «Αμπια» του βόρειου τμήματος της Ουγκάντας. Ανακοινώθηκε πως έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 44 άμαχοι...

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον 37 Κινέζοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από την κατάρρευση γέφυρας κοντά στο Πεκίνο, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί πολίτες για το λεγόμενο Φεστιβάλ των Φαναριών, στη διάρκεια του οποίου ρίχνονται πυροτεχνήματα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-«Χάρη» στον ομολογήσαντα ότι εμπλεκόταν στο «διεθνές λαθρεμπόριο πυρηνικών» Αμπντούλ Καντίρ Χαν, τον πρώην επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, αποφάσισε να δώσει ο στρατηγός - «πρόεδρος» Μουσάραφ. Ωστόσο, ο στρατηγός είπε ότι «δε θα παραδώσει» στοιχεία στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σχετικά. Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η υπόθεση Χαν είναι η «κορυφή του παγόβουνου».

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Ο πόλεμος στο Κασμίρ συνεχίζεται - παρά την «εκεχειρία» που έχουν κηρύξει Ινδία και Πακιστάν: Χτες σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι σε επιθέσεις στο κρατίδιο.

ΝΤΑΚΑ.- Δύο οχηματαγωγά πλοία γεμάτα κόσμο συγκρούστηκαν στο Μπαγκλαντές χτες. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για 13 πνιγμούς. 100 άνθρωποι διασώθηκαν.

ΑΓΚΥΡΑ.- Συνέχιζαν χθες τα σωστικά συνεργεία τις προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων από την πολυκατοικία που κατέρρευσε στο Ικόνιο της Τουρκίας, παρασύροντας στο θάνατο 43 ανθρώπους. Αλλοι 60 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι. Οι συλληφθέντες για τα εγκληματικά κατασκευαστικά σφάλματα - αντί για μπετόν είχε χρησιμοποιηθεί άμμος! - είναι δύο υπεργολάβοι.

ΣΕΒΙΛΛΗ.- Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και απεργών ναυτεργατών σημειώθηκαν χτες στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Οι εργάτες απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καινούρια συλλογική σύμβαση. Η αστυνομία απάντησε «κατάλληλα»...

ΡΙΓΑ.- Κατέρρευσε χτες ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Λετονίας. Χτες επίσης χιλιάδες ρωσόφωνοι μαθητές διαδήλωσαν στη Ρίγα ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, που υποχρεώνει όλα τα σχολεία να διδάσκουν τουλάχιστον το 60% των μαθημάτων στα λετονικά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Ερευνα για την εμπλοκή της εταιρίας «Χαλιμπάρτον» σε υπόθεση δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων στη Νιγηρία ξεκίνησε χτες το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης. Στόχος να εξακριβωθεί αρχικά, εάν δωροδοκήθηκαν αξιωματούχοι, προκειμένου η εταιρία να εξασφαλίσει κατασκευαστικά έργα ύψους πολλών εκατ. δολαρίων.

ΣΚΟΠΙΑ.- Απεβίωσε χτες σε ηλικία 57 χρόνων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Στέβο Τσερβένκοφσκι. Το 1992 διατέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ την τριετία 1993 - 1996 διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών, αναλαμβάνοντας το κύριο βάρος των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση των Σκοπίων, μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας το 1991. Το 1997 τοποθετήθηκε πρέσβης της ΠΓΔΜ στη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ