ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Και στη Βαγδάτη αιματηρή επίθεση σε γραφείο στρατολογίας

Κατοχικοί στρατιώτες στο χώρο της έκρηξης

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες στο χώρο της έκρηξης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΡΑΜΑΝΤΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέα επίθεση αυτοκτονίας, στο κέντρο της Βαγδάτης, σημειώθηκε, χτες, πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από την ανάλογη επίθεση στην Ισκαντιρίγια. Στόχος και αυτής της επίθεσης, όπως και στην Ισκαντιρίγια, ήταν Ιρακινοί που αναζητούσαν μια θέση στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας που συνεργάζονται με τις δυνάμεις κατοχής. Ο απολογισμός βαρύς και το μήνυμα σαφές προς τους κατακτητές, που, ματαίως, χτες, προσπαθούσαν να συνδέσουν και αυτή την επίθεση με τις λεγόμενες προσπάθειες της «αλ Κάιντα» να προκαλέσει θρησκευτικό εμφύλιο στο Ιράκ, αν και οι ίδιοι παραδέχονταν ότι τα θύματα των δύο επιθέσεων δεν ανήκαν σε μία και μόνο θρησκευτική κοινότητα.

Το θάνατο τουλάχιστον 47 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 55 προκάλεσε, χτες νωρίς το πρωί, η επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε κέντρο στρατολογίας, πολύ κοντά στο φράχτη που ορίζει τη ζώνη υψίστης ασφαλείας της έδρας των κατοχικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης. Εκείνη την ώρα, μπροστά στο κέντρο συνωστίζονταν δεκάδες Ιρακινοί, οι οποίοι περίμεναν ή να καταθέσουν αιτήσεις για συμμετοχή στον ιρακινό στρατό που φτιάχνουν οι κατοχικές δυνάμεις ή να πάρουν φύλλο πορείας, προκειμένου να μεταβούν στην Ιορδανία για να εκπαιδευτούν για τον «νέο ιρακινό στρατό». Ολοι οι νεκροί είναι Ιρακινοί και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, όπως έγινε και με την επίθεση στην Ισκαντιρίγια.

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η κλιμάκωση που παρατηρείται στις επιθέσεις κατά Ιρακινών που συνεργάζονται με τις δυνάμεις κατοχής «αποδεικνύει ότι όλοι αυτοί οι τρομοκράτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους όσο πλησιάζει ο καιρός για τη μεταβίβαση της εξουσίας». Επίσης, κατέβαλαν επίπονες προσπάθειες να συνδέσουν τις δύο επιθέσεις με το φερόμενο ως σχέδιο της «αλ Κάιντα» να προκαλέσει θρησκευτικό εμφύλιο στο Ιράκ, αν και παραδέχτηκαν ότι τα θύματα των επιθέσεων, που συνολικά αγγίζουν τους 100 νεκρούς σε λιγότερο από μία ημέρα, ήταν τόσο Σουνίτες όσο και Σιίτες. Πάντως, οι αμερικανικές δυνάμεις διπλασίασαν την αμοιβή που προσφέρουν σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τον Ιορδανό Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, που θεωρείται σύνδεσμος της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, 1 Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο στο Ραμάντι, ενώ άλλοι 3 τραυματίστηκαν από ανάλογη επίθεση στο Κιρκούκ. Στην ίδια πόλη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων για τη σύλληψη καταζητουμένων. Τέλος, στη Μοσούλη άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά των γραφείων του Δημοκρατικού Ασσυριακού Κόμματος.

Παρ' όλα αυτά, λίγο πριν τη δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε τη Βαγδάτη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπως και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, δήλωναν «αισιόδοξοι» για τις εξελίξεις στο Ιράκ και για την πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας. Σχολιάζοντας τις πολύνεκρες επιθέσεις, ο Ράμσφελντ αρκέστηκε να πει ότι «σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου γίνονται δολοφονίες, αυτοί είναι οι άνθρωποι», ενώ δε δίστασε να δηλώσει ότι «δε θυμάται καθόλου» την αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού περί δυνατότητας του ιρακινού πυρηνικού οπλοστασίου να πλήξει στόχους εκτός Ιράκ εντός 45 λεπτών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρές εισβολές σε Γάζα - Ράφα

Για άλλη μια φορά, σπέρνεται ο τρόμος στον παλαιστινιακό λαό

Associated Press

Για άλλη μια φορά, σπέρνεται ο τρόμος στον παλαιστινιακό λαό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΩΜΗ.-

Πολλούς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός που εισέβαλε, χθες, σχεδόν ταυτοχρόνως στις ανατολικές συνοικίες της Λωρίδας της Γάζας και στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία επιμένει ότι είναι ειλικρινής στην πρόθεσή της για εκκένωση των εβραϊκών εποικισμών της Γάζας, χωρίς, όμως, να αποκλείει την πιθανότητα διατήρησης, στα συγκεκριμένα σημεία, των ισραηλινών στρατευμάτων.

Λίγο μετά το ξημέρωμα, ισραηλινές δυνάμεις, συνοδευόμενες από τεθωρακισμένα, εισέβαλαν στη συνοικία αλ Σουτζάια, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, «με στόχο να εντοπίσουν τους δράστες των αλλεπάλληλων εκτοξεύσεων όλμων και ρουκετών στους γειτονικούς εβραϊκούς εποικισμούς». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους, ακολούθησε σφοδρή πολύωρη μάχη ανάμεσα στους Ισραηλινούς στρατιώτες και σε Παλαιστινίους ενόπλους. Οι δρόμοι γέμισαν, αμέσως, και με πολλούς απλούς πολίτες, με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι μαχητές, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να εγκαταλείπουν συχνά τις θέσεις τους για να απομακρύνουν από το πεδίο της μάχης μικρά παιδιά και νεαρούς.

Παρ' όλα αυτά, ανάμεσα στους τραυματίες, συγκαταλέγονται πολλοί νεαροί Παλαιστίνιοι και μάλιστα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης μάχης, σκοτώθηκαν 12 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους ο 25χρονος Χάνι Αμπού Σκχάια, στέλεχος της «Χαμάς» και ο 17χρονος Μουχάμαντ Χίλες, γιος του Αχμαντ Χίλες, επικεφαλής της «Φατάχ» στην πόλη της Γάζας. Επίσης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων αρκετοί πολύ σοβαρά. Πριν υποχωρήσουν, νωρίς το απόγευμα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν 3 σπίτια και ξερίζωσαν δεκάδες ελαιόδεντρα και πορτοκαλεόδεντρα. Ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων που πραγματοποίησαν την εισβολή, Γιόελ Στρικ, παραδέχτηκε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνάντησαν ισχυρότατη αντίσταση.

Ο μικρός Παλαιστίνιος έχει τραυματιστεί από πυρά του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Ο μικρός Παλαιστίνιος έχει τραυματιστεί από πυρά του ισραηλινού στρατού
Αργά το απόγευμα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στις κηδείες των θυμάτων της πολύωρης μάχης. Το πλήθος, οργισμένο, ζητούσε εκδίκηση. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της «Χαμάς», η οποία κάλεσε όλους τους μαχητές της να εξαπολύσουν «ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις κατά ισραηλινών στόχων». Την ίδια ώρα, 4 ρουκέτες τύπου Κασάμ προσγειώνονταν σε ισραηλινό έδαφος, στην περιοχή Σντερότ και στο Κιμπούτζ Νάχαλ Οζ, βορείως της Λωρίδας της Γάζας.

Ταυτόχρονα με την εισβολή στην πόλη της Γάζας, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας με την Αίγυπτο, για πολλοστή φορά. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, σκοτώθηκαν 2 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 9, ενώ ένας τρίτος 19χρονος Παλαιστίνιος ξεψύχησε λίγο αργότερα. Μέχρι αργά χθες, ο ισραηλινός στρατός δεν είχε αποχωρήσει από τον καταυλισμό της Ράφα.

Σχολιάζοντας τη διπλή εισβολή από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται για συνομιλίες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός μίλησε για «στυγνό έγκλημα». Ο διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, που τον συνοδεύει, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προχώρησε «σ' αυτήν τη σφαγή υπονομεύοντας τις υπάρχουσες προσπάθειες ειρήνευσης».

Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή πολιτική ηγεσία απέφυγε τα σχόλια. Αντίθετα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ», φέρεται να εκτιμά ότι είναι πιθανή η παραμονή του ισραηλινού στρατού σε ορισμένα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, ακόμη και μετά την εκκένωση των εκεί εποικισμών, «τόσο για να ελέγχεται η δράση των τρομοκρατών, όσο και για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα εδάφη ως διαπραγματευτικό χαρτί». Κατά τη γνώμη ενός εν ενεργεία στρατηγού, του Ζεεβί Φαρκάς, που μίλησε στην Επιτροπή Αμυνας της Κνέσετ, μια ενδεχόμενη εκκένωση των εποικισμών «δεν είναι απαραίτητα θετική, γιατί μπορεί να εκληφθεί ως νίκη από τα πλέον ακραία τρομοκρατικά στοιχεία».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ατιμώρητοι παραμένουν οι βασανιστές

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.- Παρά την ύπαρξη εντάλματος σύλληψης εδώ και ένα χρόνο σε βάρος του Σουλεϊμάν Σινκίλ, του ανθρώπου που κατηγορείται ότι βασάνισε μέχρι θανάτου ένα φοιτητή το 1991, ο - πρόσφατα συνταξιοδοτημένος - αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας έχει απαξιώσει να εμφανιστεί στη δίκη του, και οι αρχές δεν τον έχουν... «βρει». Αλλοι δύο συνάδελφοί του, οι Ιμπραήμ Ντεντέογλου και Χασάν Τζαβίτ Ορχάν, απαξίωσαν επίσης να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία. Το δικαστήριο αξίωσε από τη Διεύθυνση Ασφαλείας τις διευθύνσεις τους για να τους παραδοθούν οι εντολές κλήτευσης. Η διεύθυνση έδωσε επανειλημμένως, εμπαίζοντας τους δικαστές, εσφαλμένα στοιχεία. Αν η υπόθεση δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν κωμωδία. Δεν έχει ακόμη δοθεί καν εντολή για βίαιη προσαγωγή τους - ενάμιση χρόνο μετά... Σήμερα, στο ποινικό δικαστήριο της Αγκυρας, η διαδικασία επαναλαμβάνεται και η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε χτες με έκκλησή της σε μαζική συγκέντρωση στο κτίριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας...

Οι βασανιστές μπορεί να μένουν ατιμώρητοι, δεν ισχύει όμως καθόλου το ίδιο για τα στελέχη της τουρκικής Αριστεράς. Χτες ήταν η Νεντιμέ Γιλντιρίμ, σύζυγος ενός βαριά ανάπηρου πολιτικού κρατούμενου που παραμένει φυλακισμένος μετά την καταδίκη του για «συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση» της εξωκοινοβουλευτικής τουρκικής Αριστεράς. Σε αυτή την περίπτωση, η τουρκική δικαιοσύνη δεν κωλυσιέργησε ούτε μέρα: σαράντα μέρες αφού έμεινε ανάπηρος, ο Γιλντιρίμ εγκλείστηκε στις φυλακές με τα Λευκά Κελιά - που δε φημίζονται, ακριβώς, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των κρατουμένων...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ο Μοχάμεντ Ισα, στέλεχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών στην επαρχία Χοστ του Αφγανιστάν, δολοφονήθηκε χθες από «μαχητή των Ταλιμπάν». Οταν άνδρες του στρατού περικύκλωσαν τον εκτελεστή, «αυτοανατινάχτηκε».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Ισχυρή έκρηξη βόμβας αναφέρθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Ινδίας. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μόλις δύο τραυματίες.

ΑΓΚΥΡΑ.- Τερματίστηκαν χθες οι έρευνες για επιζώντες στα συντρίμμια της «χάρτινης» πολυκατοικίας στο Ικόνιο. Επίσημος απολογισμός: 92 νεκροί.

ΠΕΚΙΝΟ.- Η κινεζική διπλωματία επέμεινε ότι «δεν παρεμβαίνει» στις εκλογές της Ταϊβάν. «Ενδιαφέρεται» μόνο για τις συνέπειές τους «στις διμερείς σχέσεις».

ΡΩΜΗ.- Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε χτες τον Σέρτζιο Κρανιότι, πρώην διευθυντή της εταιρίας «Τσίριο». Μαζί με τον Κρανιότι, συνελήφθησαν ο γιος του και ο γαμπρός του. Ο Κρανιότι κατηγορείται για απάτη σε ό,τι αφορά στη χρεοκοπία της «Τσίριο».

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Σε ηλικία 74 ετών πέθανε χτες στην Ουάσιγκτον ο συνταγματάρχης Ρίζαρντ Κουκλίνσκι, κορυφαίος κατάσκοπος της CIA στην Πολωνία από το 1972 μέχρι το 1981 - χρονιά που διέφυγε στις ΗΠΑ. Η ποινή εις βάρος του για προδοσία ήρθη το 1995.

ΡΙΓΑ.- Χιλιάδες ρωσόφωνοι Λετονοί μαθητές διαδήλωσαν χτες στη Ρίγα ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο όλα τα δημόσια σχολεία (ακόμα και αυτά με ρωσόφωνους μαθητές) υποχρεούνται να διδάσκουν τουλάχιστον το 60% των μαθημάτων στα λετονικά.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Περίπου 200 εργάτες σε βιομηχανία ζάχαρης της βόρειας σερβικής πόλης Ζρένγιανκ πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση και ολονύκτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το Κοινοβούλιο, διεκδικώντας από την κυβέρνηση (που διατηρεί το 60% των μετοχών της εταιρίας που είναι η πιο παλιά βιομηχανία ζάχαρης στη Σερβία) σχέδιο αναδιοργάνωσης της βιομηχανίας και την άμεση καταβολή δεδουλευμένων.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.- Τη διενέργεια έρευνας μετά από καταγγελίες πως Νοτιοαφρικανός γαιοκτήμονας έριξε προχτές στα λιοντάρια ζωντανό έναν εργάτη, επειδή είχε μαζί του εργασιακές διαφορές, ξεκίνησε χτες το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εργασίας. Το ίδιο 24ωρο, παραδόθηκαν απ' τον πρώην Πρόεδρο της Ν. Αφρικής, Ν. Μαντέλα, ...εννιά διώροφες κατοικίες σε ισάριθμους μαύρους Νοτιοαφρικανούς που εκδιώχθηκαν, επί καθεστώτος απαρτχάιντ, μαζί με άλλους 67.000 γείτονές τους από τις οικίες τους στο προάστιο του Κέιπ Τάουν, γνωστό ως «Περιοχή Εξι»...

ΡΩΣΙΑ
Ξηλώνουν και τις τελευταίες κατακτήσεις του σοσιαλισμού στην υγεία
  • Κλείνουν τις δωρεάν παιδιατρικές κλινικές και τα γυναικολογικά εξωτερικά ιατρεία
  • Αναστάτωση του ιατρικού κόσμου

Οι Ρώσοι παιδίατροι και γυναικολόγοι «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με τα νέα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης να κλείσει τις δωρεάν παιδιατρικές κλινικές και τα γυναικολογικά εξωτερικά ιατρεία, που αποτελούσαν στο ρωσικό υγειονομικό σύστημα την πρωτοβάθμια εξειδικευμένη βαθμίδα ιατρικής φροντίδας.

Με βάση τα νέα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης, η δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα θα παρέχεται μόνο από γιατρό - παθολόγο, ενώ δεν προβλέπεται πλέον η ύπαρξη της δωρεάν πρωτοβάθμιας παιδιατρικής και γυναικολογικής εξέτασης. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση «σερβίρει» στο ρωσικό λαό τη νέα καινοτομία με το βαρύγδουπο επιχείρημα της εισαγωγής στη Ρωσία του «οικογενειακού γιατρού».

Στο συνέδριο των Ρώσων παιδιάτρων, που ξεκίνησε στις 10/2/2004 στη Μόσχα, όλη η προσοχή ή καλύτερα «τα πυρά» στράφηκαν ενάντια στα νέα αυτά σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης, που όπως ορισμένοι ομιλητές σημείωσαν προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους του ρωσικού υπουργείου Υγείας.

Παίρνοντας το λόγο ο κύριος παιδίατρος της χώρας Αλεξάντρ Μπαράνοφ υποστήριξε ότι το σύστημα υγείας παιδιού και μητέρας, που «κληρονόμησε» η σημερινή Ρωσία από τη Σοβιετική Ενωση είναι το καλύτερο στον κόσμο, κάτι που όπως είπε αναγνωρίζει και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποία συστήνει την εφαρμογή της ρωσικής εμπειρίας των δωρεάν παιδικών πολυκλινικών και των γυναικολογικών εξωτερικών ιατρείων και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Σημείωσε μάλιστα πως αν περάσουν τα νέα σχέδια, θα αυξηθούν οι θάνατοι μεταξύ των παιδιών και τα ποσοστά παιδικής αναπηρίας.

Ιδιαίτερα εξοργισμένος εμφανίστηκε και ο γνωστός στη Ρωσία παιδίατρος Λεονίντ Ρόσαλ, που κατά λέξη δήλωσε ότι «αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί σκευωρία του ιμπεριαλισμού σε βάρος του ρωσικού λαού». Ο ίδιος κατηγόρησε τους δημιουργούς της μεταρρύθμισης ότι επιδιώκουν την πτώση της υγειονομικής φροντίδας, που παρέχεται στα παιδιά, στο επίπεδο του Τρίτου Κόσμου!

Επίσης ο γνωστός Ρώσος καρδιολόγος Ρενάτ Ατσκουριάν σχολίασε στην εφημερίδα «Γκαζέτα» την παραπάνω εξέλιξη ως εξής: «Με τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται οι παιδίατροι. Μήπως προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα από την παιδιατρική; Δε θα τους περάσει!».

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Εμπορευματοποίηση γονιδίου του καρκίνου

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Μπορεί μία εταιρία να έχει αποκλειστικά δικαιώματα ευρεσιτεχνίας πάνω σε ένα ανθρώπινο γονίδιο μόνο και μόνο γιατί ένας ερευνητής του οποίου την έρευνα χρηματοδότησε ήταν ο πρώτος που το ταυτοποίησε και το συνέδεσε με την (πιθανή) πρόκληση μίας σοβαρής ασθένειας; Μολονότι παράλογο και βιοηθικώς μεμπτό... η απάντηση είναι θετική! Χτες, η βρετανική εταιρία γενετικών ερευνών «Cancer Research UK» ανακοίνωσε πως εξασφάλισε αποκλειστικά δικαιώματα σ' όλη την Ευρώπη για την ερευνητική και εμπορική εκμετάλλευση του γονιδίου BRCA2, που «ενοχοποιείται» για την κληρονομική ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες και για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες...

Το γονίδιο BRCA2 ταυτοποιήθηκε το 1995 από τον Μάικ Στράτον, που αν και εργαζόταν στο Ιδρυμα Καρκινικών Ερευνών του Λονδίνου, διενεργούσε σχετική έρευνα υπό την «ευγενική χορηγία» της «Cancer Research UK»... Η πατέντα καλύπτει όλες τις προσπάθειες «χαρτογράφησης» του γονιδίου ή του εντοπισμού γενετικών εξετάσεων για τον εντοπισμό μεταλλάξεών του... Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε ερευνητικό εργαστήριο επιθυμήσει εφεξής να κάνει έρευνα γύρω απ' το συγκεκριμένο γονίδιο, θα πρέπει να πληρώσει δικαιώματα «πνευματικής ιδιοκτησίας» στη συγκεκριμένη εταιρία, η οποία για να προλάβει εύλογες αντιδράσεις έσπευσε χτες να ανακοινώσει πως από την καταβολή χρημάτων θα εξαιρεθούν δημόσια και πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα...

Για την ιστορία, αποκλειστικά δικαιώματα «ευρεσιτεχνίας» για το γονίδιο BRCA2 έχει για όλη την επικράτεια των ΗΠΑ η εταιρία «Myriad Genetics».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ