ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
Σελ. /28
Περί προόδου και συντήρησης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προοδευτικό είναι οτιδήποτε νέο - ή οτιδήποτε φαίνεται νέο - αρκεί να βοηθά και να επιταχύνει τις προωθούμενες ήδη καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Συντηρητικό είναι οτιδήποτε αντιστέκεται στις αντιδραστικές αυτές αλλαγές, οτιδήποτε μένει «περιχαρακωμένο στις αναχρονιστικές αντιλήψεις, περί λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων». Και, βέβαια, δε μιλάμε για οποιαδήποτε πολιτική πρόταση, η οποία βγαίνει έξω από τα πλαίσια του «μονοδρόμου» της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου και των «νόμων της αγοράς». Αυτή είναι άκρως συντηρητική, αν όχι και τίποτε χειρότερο...

Οι παραπάνω αντιλήψεις δεν είναι καινούριες. Αρκετά χρόνια τώρα αποτελούν τα ιδεολογικο-πολιτικά θεμέλια του Τ. Μπλερ και του Γκ. Σρέντερ και το όχημα προώθησης των αντιλαϊκών πολιτικών και αντεργατικών μέτρων των αντίστοιχων κυβερνήσεων. Μια γεύση τους έχουμε, ήδη, πάρει και στην Ελλάδα, με την πολιτική «εκσυγχρονισμού» των κυβερνήσεων Σημίτη.

Στην προεκλογική περίοδο οι αντιλήψεις αυτές εμφανίστηκαν - με τον έναν ή άλλο τρόπο - από τον Γ. Παπανδρέου και ορισμένους στενούς συνεργάτες του, όπως η κ. Διαμαντοπούλου. Αποτέλεσαν, επίσης, την κύρια βάση της συνεργασίας και σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ με τους Μάνο - Ανδριανόπουλο - Ανδρουλάκη - Δαμανάκη. Κι απ' ό,τι φαίνεται, στην επόμενη περίοδο, θα αποτελέσουν το ιδεολογικό όχημα της παραπέρα μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ στη «μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη».

Ομολογίες...

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ ή στις τέτοιες διαστάσεις της, κατά τον Ι. Κ. Πρετεντέρη. Πρώτον, η υπόθεση «Πόρτο Καρράς» και ο χειρισμός της, γιατί νομιμοποίησε τη μομφή της διαφθοράς. Δεύτερον, η διεύρυνση στους Μάνο - Ανδριανόπουλο, γιατί νομιμοποίησε «τη βασική κριτική που δεχόταν από τ' αριστερά του». Τρίτον, επειδή «οργάνωσε και ένα φιλικό ντιμπέιτ μεταξύ όλων, μήπως και οι ψηφοφόροι δεν έχουν πιάσει το υπονοούμενο "ότι όλοι ίδιοι είμαστε"».

Κι αφού σημειώσει όλα τα παραπάνω, κλείνει το σημείωμά του με τα εξής: «Από τη στιγμή που οι εκλογές είναι ένα δίλημμα, τη στιγμή των εκλογών το ΠΑΣΟΚ είχε καταργήσει εμπράκτως όλα τα διλήμματα που παραδοσιακά του επέτρεπαν να κερδίζει τις εκλογές. Ισως είχε χάσει ούτως ή άλλως. Είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο. Αλλά το βέβαιο είναι ότι, ακόμη κι έτσι, θα είχε χάσει διαφορετικά».

Κατά τ' άλλα, οι εκλογές είναι η «γιορτή της δημοκρατίας», όπου ο κυρίαρχος λαός εκφράζει ελεύθερα και αβίαστα τη θέλησή του... Στην προεκλογική περίοδο τα κόμματα και, πρωτίστως, η εκάστοτε κυβέρνηση κάνουν τον απολογισμό τους και παρουσιάζουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους... Τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης φροντίζουν για την ουσιαστική και ολόπλευρη ενημέρωση των πολιτών κλπ., κλπ...

ΣΥΝ... αντιπολιτευόμενος

Ο Συνασπισμός έδωσε χτες ένα πρώτο δείγμα γραφής του πώς εννοεί την «εποικοδομητική και προγραμματική αντιπολίτευση» που θα ασκήσει. Σε ανακοίνωσή του για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, επί της ουσίας της έδωσε περίοδο χάριτος, λέγοντας - σαν να μην είναι δεδομένο και στον πλέον αδαή το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ασκήσει η ΝΔ - πως «η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της»! Και αφού μπήκε στον κόπο να εκδώσει ανακοίνωση, σωστό θα ήταν αυτή να εμπεριέχει και μια αντιπολιτευτική νότα. Ετσι, εστίασε στο «πολυπληθές» του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο ερμήνευσε ως «μια πρώτη ένδειξη υποχωρητικότητας στις πιέσεις και τις απαιτήσεις των κομματικών στελεχών και διάθεσης διατήρησης ισορροπιών». Ακόμα όμως κι εδώ ο ΣΥΝ μετρίασε την κριτική του συμπληρώνοντας «και τα δύο αυτά στοιχεία, εάν τελικώς επιβεβαιωθούν, δεν είναι θετικά».

Ας το πάρουν χαμπάρι

Οτι η βλακεία είναι ανίκητη, είναι γνωστό και παλιό. Δεν παύει, ωστόσο, να ενοχλεί η επανάληψη μιας βλακώδους άποψης, όταν μάλιστα αυτοί που την εκφέρουν θέλουν να τους αναγνωριστεί και κάποια στοιχειώδης ευφυία. Κι αν μεν πρόκειται για τύπους σαν τον Χατζησωκράτη του ΣΥΝ, τα πράγματα είναι απλά. Ξέρεις πως όταν χαρακτηρίζει «αυτιστικό» το ΚΚΕ, το κάνει απλά την ώρα που κοιτάζει τον καθρέφτη. Οταν, όμως, τον ίδιο χαρακτηρισμό τον υπογράφει ο Β. Μουλόπουλος του συγκροτήματος Λαμπράκη και αξιώνει να του το αναγνωρίσεις ως εξυπνάδα ενός πρώην μαοϊκού, τότε δεν μπορείς παρά να απαντήσεις «άντε ρε πάγαινε και συ και το ΠΑΣΟΚ σου». Αντε μπράβο. Γιατί, είναι άλλο πράγμα να επιδιώκεις να τσουβαλιάσεις τους πάντες υπό τη σκέπη ενός τέτοιου ή άλλου ΠΑΣΟΚ, θεμιτό, θεμιτότατο στην πολιτική, κι άλλο, άμα δε σου κάθεται η δουλιά, να ξερνάς τον εμετό σου και να αξιώνεις από πάνω να καταπιούν οι αναγνώστες το ξέρασμα. Υπάρχουν μερικά όρια και στον αντικομμουνισμό. Ας το πάρουν χαμπάρι και στο συγκρότημα: Το ΚΚΕ στο τσεπάκι δεν το βάζουν! Οσο για τους χαρακτηρισμούς, τους ανήκουν αυτούσιοι.


Ιδιος σκοπός

Αλλος μαέστρος

άλλη ορχήστρα,

μα μένει ίδια

η παρτιτούρα

κι έτσι κι οι νέοι

οι μουζικάντες

θα παιανίζουν

τράκες και «κούρα»!

***

Αλλοι θα παίζουν

όργανα πλέον, βιόλα,

τρομπόνι μπάσο κιθάρα,

μα ο σκοπός τους

θα 'ναι ολόιδιος

μ' αυτόν που βάραγε

κι η πρώην φάρα!

***

Αλλος μαέστρος,

άλλη ορχήστρα,

μα παραμένουν

οι φάλτσες νότες

πείνα, ακρίβεια

για τους εργάτες

κι απελπισία

για τους αγρότες!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στους αγώνες να συναντηθούμε

Από την Κυριακή το βράδυ, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν σε τηλεοπτικές εκπομπές, μπροστά στη νίκη της ΝΔ έκλιναν τη λέξη «συναίνεση» σε όλες τις πτώσεις, σκιαγραφώντας, εκτός των άλλων, και το είδος της «αντιπολίτευσης» που θα ασκήσουν. Ο ελληνικός λαός έλαβε εγκαίρως το μήνυμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να «υπονομεύσει» ουσιαστικά την πολιτική που θα ασκήσει η ΝΔ, απλά γιατί θα είναι συνέχεια της πολιτικής που το ίδιο εφάρμοζε επί χρόνια. Ο λαός ας μην περιμένει αντιπολίτευση από θέσεις φιλολαϊκές. Η αντιλαϊκότητα της πολιτικής και των δύο είναι δεδομένη και μόνη τους έγνοια αυτή την ώρα είναι η απρόσκοπτη άσκησή της.

Ασχετα, όμως, από το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, γεννάται το ερώτημα τι θα πράξουν οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι αγωνιστές που ακόμα παραμένουν ως ψηφοφόροι του. Αναδεικνύεται επιτακτική η ανάγκη απ' όλους αυτούς να μη δοθεί καμία περίοδος χάριτος στη νέα κυβέρνηση. Να επιδείξουν ανυπακοή στα κελεύσματα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για συναίνεση και να απαγκιστρωθούν από απατηλές υποσχέσεις. Αλλωστε, οι όποιες προσδοκίες θα διαψευστούν οικτρά και σε λαϊκά στρώματα που ακολουθούν τη ΝΔ. Μπροστά μας, άμεσα, θα βρούμε τις νέες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί η αρπαγή κατακτήσεων, η διαμόρφωση όλων εκείνων των όρων που οδηγούν στην αύξηση της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, στην ακόμα πιο ενεργητική συμμετοχή της Ελλάδας στην πολιτική του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, με τις παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων, συλλογικών και ατομικών. Δεν πρόκειται για «καταστροφολογία», πρόκειται για δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εταίροι του δικομματισμού στα πλαίσια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, πρόκειται για τα ίδια τα κυβερνητικά τους προγράμματα.

Οι αγωνιστές που επένδυσαν στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη ΝΔ τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο, πολύ γρήγορα θα κατανοήσουν πως «άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Ολοι αυτοί όμως αποτελούν ένα κρίσιμο μέγεθος. Μπορούν με τη στάση τους μετεκλογικά να κάνουν αυτό που δεν έκαναν στην κάλπη, να καθορίσουν τις εξελίξεις υπέρ τους. Μπορούν να αποτρέψουν, να εμποδίσουν, να θέσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Με τη συσπείρωσή τους στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, αν πάρουν την απόφαση τώρα να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα και της αντίστασης σ' αυτή την πολιτική και της διεκδίκησης των υπερώριμων αιτημάτων τους. Αν κάνουν δική τους την υπόθεση της συγκρότησης μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας, ενός μετώπου που με τη δύναμη της λαϊκής ενότητας θα υπερασπίζει αποτελεσματικά δικαιώματα, θα αποσπά κατακτήσεις και θα ανοίγει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία. Το ΚΚΕ τους καλεί όλους να συναντηθούν με τους κομμουνιστές στο δρόμο της πάλης γιατί κοινά είναι τα προβλήματα, κοινή η αιτία που τα προκαλεί, ένας ο τρόπος αντιμετώπισής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ