ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2004
Σελ. /28
Ούτε θέλει, ούτε μπορεί

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καζάνι που βράζει είναι το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν λιγοστά πράγματα έρχονται στη δημοσιότητα. Το γεγονός δεν οφείλεται, κυρίως, στη βαριά εκλογική ήττα, όπως θα υπέθετε ο καθένας. Αναμφισβήτητα, έχει κι αυτή τη θέση της στις -κατά κύριο λόγο - «υπόγειες» και παρασκηνιακές συζητήσεις, διαξιφισμούς, κόντρες και «μαχαιρώματα». Το κύριο ζήτημα των διαμαχών, όμως, αφορά στην ανασύνταξη και παραπέρα αναμόρφωση του μετεκλογικού ΠΑΣΟΚ. Και, βέβαια, στην όλη διαμάχη παίρνουν μέρος - ο καθένας με τον δικό του τρόπο - διάφοροι παράγοντες, πλευρές και συμφέροντα. Ορισμένοι «σπρώχνουν» στην κατεύθυνση της συνέχισης των «ρήξεων και των ανατροπών» και στη διαμόρφωση της «μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης», όπου οι απόψεις των κ.κ. Ανδριανόπουλου και Μάνου θα δίνουν το βασικό στίγμα. Κι απ' ό,τι φαίνεται, αυτή είναι η άποψη και της - υπό τον Γ. Παπανδρέου - ηγετικής ομάδας. Αλλοι θέλουν τη «νεκρανάσταση» ενός «λαϊκού και κοινωνικού» ΠΑΣΟΚ, ανάλογου της περιόδου 1990 - '93, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν διαδήλωνε κατά των ιδιωτικοποιήσεων και μόλις έγινε κυβέρνηση έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Κι άλλοι επιχειρούν να κάνουν την άλφα ή βήτα σύνθεση των προαναφερομένων δρόμων.

Βέβαια, είναι νωρίς ακόμη, να προβλέψουμε ποια κατεύθυνση θα κυριαρχήσει. Ετσι κι αλλιώς, όμως, και οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ ότι «το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση δε θέλει και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αντιπολιτευτικού πόλου, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων».

Κοστίζουν πανάκριβα οι καθυστερήσεις

Μπορεί οι σημερινοί κυβερνώντες, τελικά, να ρίξουν τις ευθύνες στους προηγούμενους. Μπορεί, επίσης, να έχουν σε μεγάλο βαθμό δίκιο, για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η ουσία, όμως, δεν αλλάζει. Και αυτή λέει ότι στο επόμενο πεντάμηνο και μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων θα πληρώσουμε πανάκριβα όλες τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις. Και δεν είναι λίγες...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο της Μαραθώνιας Διαδρομής. Η προηγούμενη ανάδοχος εταιρία είχε κηρύξει προεκλογικά πτώχευση και άφησε το έργο «ορφανό». Η καινούρια, που το ανέλαβε, υποσχέθηκε μεν ότι θα το παραδώσει εγκαίρως, αλλά θα πληρώσουμε 34% περισσότερα. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός πως και οι τέσσερις εταιρίες, που συμμετείχαν στο σχετικό διαγωνισμό, έδωσαν αρνητικές εκπτώσεις για το έργο. Ολες, δηλαδή, ζήτησαν περισσότερα χρήματα από το αντίστοιχο ποσό του προϋπολογισμού...

Τα ίδια Παντελάκη μου...

Ακόμα δεν ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ και η πρώτη της κίνηση ήταν να διαβεβαιώσει πως όλα θα πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί. Μόλις προχτές, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο και, αμέσως μετά, δήλωσε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να υπάρξει «βιώσιμη λύση» στο Κυπριακό βάσει του «σχεδίου Ανάν». Το τελευταίο, όμως, δεν οδηγεί σε βιώσιμη και, ακόμη περισσότερο, σε μια δίκαιη λύση και απόλυτα δικαιολογημένα το απορρίπτει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων - όπως δείχνουν οι σχετικές δημοσκοπήσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει, από την πρώτη κιόλας μέρα, πως στα κεντρικά ζητήματα δεν έχει κανένα σκοπό να διαφοροποιηθεί σε σχέση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Και ο λαός πρέπει από σήμερα να αντιδράσει. Κανένα περιθώριο στη νέα κυβέρνηση, η οποία το μόνο που θα κάνει θα είναι να ακολουθήσει την πολιτική που έχουν ήδη χαράξει Βρυξέλλες και ΝΑΤΟ και την οποία πιστά ακολουθούσαν οι προκάτοχοί της.

Εχουν δυο βδομάδες διορία

«Στις 8 Μάρτη, όταν η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση, τα χρήματα της επιδότησης του ελαιολάδου στο σύνολο της παραγωγής θα καταβληθούν την αμέσως επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Αυτά και άλλα παρόμοια έλεγε ο Θεόφιλος Βασιλείου, βουλευτής της ΝΔ στην Αχαΐα, ενώπιον των αγωνιζόμενων αγροτών της Αιγιάλειας και συγκεκριμένα στις 19 Γενάρη του 2004, όταν οι τελευταίοι βρίσκονταν στις επάλξεις του αγώνα με αιχμή την καταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου. Στο ίδιο μήκος κύματος - στις δηλώσεις τους στο Αίγιο - βρίσκονταν και οι βουλευτές της ΝΔ, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Αμυνας σήμερα και ο Νίκος Νικολόπουλος.

Eπειδή,όμως, οι πάντες σ' αυτή τη χώρα γνωρίζουν πως η απόσταση ανάμεσα στα λόγια και την πράξη είναι συνήθως μεγάλη, οι αγρότες της περιοχής εξήγγειλαν νέο συλλαλητήριο για τις 31 Μάρτη, στο Αίγιο. Η νέα κυβέρνηση και, ιδιαίτερα, όσοι υπόσχονταν ότι το πρόβλημα θα λυθεί «την αμέσως επόμενη μέρα», έχουν μπροστά τους δυο ολόκληρες βδομάδες, να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.


Ενοχος ένοχον ου ποιεί...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ για τους ενόχους των επιθέσεων της Μαδρίτης ακόμη και ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, αφού η καθεμιά θέλει να υποδείξει τους δικούς της ενόχους. Εκεί που όλοι συμφωνούν είναι σε μέτρα που θα κάνουν την Ευρώπη να μοιάζει ακόμη περισσότερο με στρατόπεδο.

ΔΕΝ ΠΡΟΦΤΑΣΕ καν να το... ανακοινώσει το αίτημα εμπλοκής των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην ασφάλεια της Ολυμπιάδας η κυβέρνηση και ο Γιώργος Παπανδρέου πρόλαβε να... συναινέσει στην εξέλιξη!

Οχι απλά κάνουν «υπεύθυνη» αντιπολίτευση οι άνθρωποι, αλλά και με... ταχύτατα αντανακλαστικά, ιδίως στα θέματα που αφορούν τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται. Οπότε κι ο Καραμανλής μπορεί να... κοιμάται ήσυχος για το μέλλον.

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ φυσικά, γιατί όσο κι αν το θέλουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, στους κατοίκους αυτής της χώρας καθόλου δεν αρέσει να τους «περιπολούν», να τους «περιφρουρούν» και να τους ελέγχουν Αμερικανοί.

Κι ας έχουμε υπόψη μας ότι αυτά είναι... όσα ανακοινώνονται. Ποιος ξέρει τι άλλα δίκτυα έχουν στήσει οι ΗΠΑ στη χώρα, αφού το νέο αντιτρομοκρατικό δόγμα κάθε άλλο παρά ευνοεί την πληροφόρηση.

ΜΑΛΛΟΝ χλιαρή η υποτιθέμενη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου στα όσα «σέρνουν» στον Κώστα Σημίτη στελέχη και εφημερίδες του ΠΑΣΟΚ. Ούτε λίγο ούτε πολύ τον έχουν χρήσει ως τον μόνο υπεύθυνο για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πάντως, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις σχετικές δηλώσεις του, διαφώνησε στη... μεθοδολογία μάλλον, παρά στην ουσία. Οπως είπε, δε θέλει «εξιλαστήρια θύματα», γιατί έτσι δε βγαίνουν σωστά συμπεράσματα.

Μια φορά... κακό δε φαίνεται να του κάνει του Γιώργου Παπανδρέου η όλη υπόθεση. Και αυτή συμβάλλει όπως και... τόσοι άλλοι στο να βγει πεντακάθαρος και να μην επωμιστεί τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλά τα ερωτήματα για τη Μαδρίτη

Ποιος κερδίζει; Ισως, όχι μια χίλια τα εκατό υπόθεση εργασίας, αλλά αρκετά ασφαλής τρόπος σκέψης, όταν οι πραγματικές πληροφορίες περνούν με δυσκολία από τα «σημεία ελέγχου» συγκρουόμενων ίσως σκοπιμοτήτων. Πολλά τα ερωτήματα...

Ηταν χτύπημα της ΕΤΑ; Μα, η ΕΤΑ «χάνει», έρχεται αυθόρμητα η απάντηση. Φορτώνεται ένα μαζικό τυφλό χτύπημα, που στοίχισε τη ζωή δεκάδων αθώων. Χάνει δυνατότητες «συμμαχιών» μέσα στην ισπανική κοινή γνώμη, σε μια εποχή, μάλιστα, που τις χρειάζεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με δεδομένο και το γεγονός ότι η πολιτική της πτέρυγα, το «Ερι Μπατασούνα», έχει τεθεί εκτός νόμου. Δε συνήθιζε, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να κάνει τέτοια χτυπήματα. Χτυπούσε κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρώην στελέχη του δικτάτορα Φράνκο κλπ. Πάντα προειδοποιούσε πριν εκδηλωθεί η επίθεσή της. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει αναλάβει καμιά ευθύνη, πράγμα που επίσης δε συνηθίζει. Ακόμα και αν τώρα κάποια μικροομάδα ισχυριστεί πως έδρασε για λογαριασμό της ΕΤΑ, η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο πονηρή... Αρα, ερωτηματικό εδώ.

Η «Αλ Κάιντα»; Ποια είναι η «Αλ Κάιντα»; Ξέρουμε, γι' αυτήν και τη «δράση» της, ό,τι μας έχουν πει οι υποτιθέμενοι τωρινοί εχθροί της. Ταυτόχρονα, έχει αποδειχτεί πως είναι βγαλμένη μέσα από τα σπλάχνα τους και «νανουρισμένη» από τους ίδιους, μέχρι τουλάχιστον να ανδρωθεί. Ολα τα χτυπήματα, που της έχουν αποδοθεί από τρίτους, έχουν γίνει αφορμές για πολέμους και τις πιο σκληρές δολοφονικές ιμπεριαλιστικές επιθέσεις ενάντια σε λαούς (Αφγανιστάν, Ιράκ). Ταυτόχρονα, έδωσε και δίνει άλλοθι για συνολική επίθεση ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και προσπάθεια στριμώγματος οποιουδήποτε αντιστέκεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Σαν το «πασπαρτού» του ιμπεριαλισμού, έρχεται και του ξεκλειδώνει δυνατότητες εκεί που έχουν δυσκολίες...

Με το σενάριο ΕΤΑ, κερδίζει το κόμμα της κυβέρνησης Αθνάρ παραμονή των εκλογών. Με το σενάριο «Αλ Κάιντα», χάνει κάποιες εντυπώσεις (έφερε τον πόλεμο του Ιράκ μέσα στην καρδιά της Μαδρίτης με τη συμμετοχή του στην κατοχή), κερδίζει κάποιες άλλες (ο κίνδυνος ήταν, τάχα, πάντα υπαρκτός για όλους, άρα δικαιολογημένη η συμμετοχή...).

Οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού κερδίζουν. Οι παρατρεχάμενοι του Μπους και του Μπλερ μοιάζουν να ρουφούν την εξέλιξη, όπως τραβάει το νερό το πολύ ξερό χώμα. Μάλιστα, καθόλου τυχαία και ίσως και με άλλες σκοπιμότητες πίσω από το κεφάλι, δεν αφήνουν την κυβέρνηση Αθνάρ να «κάνει παιχνίδι» τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές με το σενάριο μόνο της ΕΤΑ και με κάθε τρόπο σπρώχνουν, στην κυριολεξία, την εκδοχή «Αλ Κάιντα»... Από κοντά και οι άλλοι Eυρωπαίοι του εκμεταλλευτικού συστήματος, που βρήκαν άλλη μιαν αφορμή, να τρομάξουν τους λαούς και να τους βάλουν να καταπιούν, σε συνθήκες μαζικού τρόμου, τα ακόμα πιο αντιλαϊκά τους μέτρα.

Οι λαοί, αν φοβηθούν, γίνονται ευάλωτοι και υποτάσσονται πιο εύκολα. Για να μην είναι στους χαμένους, χρειάζεται καθαρή συλλογική σκέψη και συντονισμένη δράση ενάντια σε όλους αυτούς που εξαντλούν αδίστακτα κάθε εγκληματικό μέσο για να τους υποτάξουν.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ