ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αντιτρομοκρατικός» πυρετός στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Να εκμεταλλευτεί το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη για να δώσει ώθηση στα σχέδια για «αντιτρομοκρατική» θωράκιση της ΕΕ επιχειρεί η Κομισιόν, καθώς και κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ρ. Πρόντι έφτασε στο σημείο να προτείνει το διορισμό ειδικού επιτρόπου με αποκλειστική ενασχόληση τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»(!), ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών ζητά την ίδρυση ...μιας CIA για την ΕΕ, ενώ την Παρασκευή συγκαλείται εκτάκτως η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για την πολιτική τους κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της περασμένης βδομάδας στη Μαδρίτη, δήλωσε χτες εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ.

«Είναι μια έκτακτη σύνοδος για να προετοιμαστούν οι συνομιλίες» που θα έχουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 25 και 26 του Μάρτη. Σημειώνεται ότι αυτός που επέμενε ιδιαίτερα ήταν ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών σε ένα «πάρα πολύ συγκεκριμένο» σχέδιο δράσης κατά της τρομοκρατίας. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορισμού ειδικού επιτρόπου κατά της τρομοκρατίας. Η ΕΕ ενδέχεται να διορίσει έναν ειδικό επίτροπο με αρμοδιότητες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μετά τις αιματηρές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε χτες ο Ρ. Πρόντι.

Προτάσεις για ανάληψη αυστηρότερων μέτρων από την ΕΕ ενδέχεται να κυριαρχήσουν στην τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 του Μάρτη. «Πρέπει να συζητήσουμε για τη στρατηγική (σε θέματα ασφαλείας) και θα το κάνουμε στη σύνοδο κορυφής της άλλης εβδομάδας», ανέφερε ο Πρόντι προς τους δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση όπου τηρήθηκε τρίλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων. «Ο επίτροπος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μπορεί να είναι τμήμα της στρατηγικής αυτής», πρόσθεσε.

Πηγή της ΕΕ είπε πως την ιδέα για διορισμό ενός ανώτερου αξιωματούχου που θα συντονίζει το έργο των θεσμών της ΕΕ στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας διατύπωσε ο Χαβιέ Σολάνα, επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Ενας άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως η Επιτροπή θέλει ο συγκεκριμένος επίτροπος να είναι μέλος της Κομισιόν, παρότι υπάρχει ο Αντόνιο Βιτορίνο, αρμόδιος σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, στα οποία περιλαμβάνονται τα θέματα ασφαλείας και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ, την πρόταση για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κάτι σαν ευρωCΙΑ(!), που είχε κάνει πρόσφατα και είχε απορριφθεί από τους κοινοτικούς ομολόγους του, επανέφερε χτες στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Ερνστ Στράσερ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ε. Στράσερ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι κάποια «νήσος των μακαρίων, αλλά στόχος επιθέσεων τρομοκρατών» και ως εκ τούτου είναι αναγκαίες μεγαλύτερες επενδύσεις σε μια δικτύωση των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ε. Στράσερ πρότεινε μια «πλατφόρμα πληροφοριών και ανάλυσης» με τη χρησιμοποίηση ήδη υπαρχόντων θεσμών όπως η «Γιουροπόλ», στης οποίας την έδρα στη Χάγη θα μπορούσε να εγκατασταθεί, σε μια πρώτη φάση, αυτή η νέα «πλατφόρμα», που κατ' αρχάς θα ασχολούνταν αποκλειστικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Καλλιεργούν κλίμα τρομοϋστερίας

Κλίμα τρομοϋστερίας καλλιεργεί μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού Τύπου, επισείοντας τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, ειδικά της «Λερναίας Υδρας» που αποτελεί η αλ Κάιντα, ενώ ο ισπανικός Τύπος αναζητά στη στάση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ την «τιμωρία» του Λαϊκού Κόμματος και ο αμερικανικός κάνει λόγο για «πλήγμα σε βάρος του Μπους». Η ΕΕ, γράφει κυρίως ο βρετανικός και ο γερμανικός Τύπος, αναζητούν «συνεκτική πολιτική» έναντι της τρομοκρατίας...

Η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» γράφει ότι «η απειλή της τρομοκρατίας είναι γενικευμένη [...] η ισλαμική τρομοκρατία κατά της Ισπανίας δεν είναι ένα "ισπανικό πρόβλημα" που μπορούν να αποφύγουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι». Και η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» τονίζει ότι η επίθεση είχε στόχο «την ανοιχτή και μονίμως ευάλωτη νότια πτέρυγα της ΕΕ».

Η «Die Welt» υπογραμμίζει ότι η έλλειψη «συνεκτικής και λειτουργικής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής» θα «πρέπει να ανησυχήσει» τους Γερμανούς. «Και η Γερμανία έχει εδώ και καιρό αναφερθεί ως στόχος της αλ-Κάιντα, ειδικά λόγω της ανάμειξής της στο Αφγανιστάν», επισημαίνει η «Ντι Βελτ».

Στους ίδιους απειλητικούς τόνους η γαλλική «Liberation» τονίζει ότι η αντίθεση της Γαλλίας στον πόλεμο στο Ιράκ δεν καθιστά τη χώρα «άνοση» σε τρομοκρατικές επιθέσεις. «Η Γαλλία», γράφει, «θα έσφαλλε πάρα πολύ αν πίστευε ότι είναι ασφαλής από τα τρένα του θανάτου».

Η βρετανική «Guardian» επισημαίνει σε δικό της κύριο άρθρο ότι η αναμενόμενη εντός ημερών «συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, υπεύθυνων για τις εθνικές αστυνομίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας [...] θα δώσει εντολές για πιο στέρεες προτάσεις στην Ευρώπη» κατά της «τρομοκρατίας».

Η «The Times», όπως και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου βρετανικού Τύπου, στέκεται στα «ενισχυμένα αντιτρομοκρατικά μέτρα» ειδικά στο σύστημα συγκοινωνιών του Λονδίνου, καθώς το Λονδίνο αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πιο στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον και οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών θεωρούν ότι «αναμένεται τρομοκρατικό πλήγμα» στη χώρα.

Ανάλογο κλίμα καλλιεργούν η «Daily Telegraph» και άλλα καθημερινά φύλλα ευρείας κυκλοφορίας, με χαρακτηριστικό ένα άρθρο της «Independent» που τιτλοφορείται «Πόσο ασφαλής είναι τώρα η Βρετανία;» και προχωρά σε σειρά εκτιμήσεων για δυνητικούς «τρομοκρατικούς στόχους».

Η «Ιντιπέντεντ», σε άλλο ρεπορτάζ της, εκτιμά ότι το μακελειό της Μαδρίτης συνδέεται «απευθείας» με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Η «Financial Times» καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες «να ξανασκεφθούν την ασφάλεια» και προειδοποιεί για «συνέπειες στην οικονομική ανάνηψη» της ΕΕ, ενώ ανταποκρίσεις οικονομικού ενδιαφέροντος από πρακτορεία και ΜΜΕ στέκονται στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Η αμερικανική «Christian Science Monitor», σε ρεπορτάζ της, επισημαίνει πάντως τις προειδοποιήσεις ειδικών περί την «τρομοκρατία» ότι ακόμη και εάν ο Οσάμα μπιν Λάντεν συλληφθεί στο Αφγανιστάν, όχι μόνο «δε θα απαλείψει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας για τη Δύση», αλλά επιπλέον «θα επισύρει πιθανότατα πλήγματα αντεκδίκησης».

ΣΑΜΟΣ
Στο Αυτόφωρο με συνοπτικές διαδικασίες

Πληθαίνουν ανησυχητικά τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, προχτές για τρίτη φορά συνελήφθη ο γραμματέας της Οργάνωσης Σάμου της ΚΝΕ και οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε δίκη, όπου φυσικά κρίθηκε αθώος λόγω «νομικής πλάνης» και αφέθηκε ελεύθερος.

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι της Σάμου τον σταμάτησαν αστυνομικοί για σωματικό έλεγχο, επικαλούμενοι τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας με αφορμή το μακελειό στη Μαδρίτη. Ο συλληφθείς όπως του ζητήθηκε επέδειξε την αστυνομική του ταυτότητα, δήλωσε την κομματική του ιδιότητα και δέχτηκε να ακολουθήσει τους άντρες της Λιμενικής Αστυνομίας. Στο αίτημά του να του επιτραπεί να επικοινωνήσει με κάποιον γνωστό του ή δικηγόρο ώστε να είναι παρών ως μάρτυρας κατά τον έλεγχο, βρέθηκε αντιμέτωπος με βία. Κρατήθηκε επί 2,5 ώρες στο τμήμα, με χειροπέδες και χωρίς να του επιτρέπεται καμιά επικοινωνία. Τελικά, με την κατηγορία της απείθειας τον οδήγησαν σε αυτόφωρο δικαστική διαδικασία, απ' την οποία φυσικά αφέθηκε ελεύθερος.

Το γεγονός καταγγέλλει με δριμύτητα η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ τονίζοντας ότι «εδώ οδηγεί η πολιτική της καταστολής, η υπακοή των κυβερνήσεων στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών, η προθυμία των υπουργών Δημόσιας Τάξης και η διαπαιδαγώγηση των σωμάτων ασφαλείας να αντιμετωπίζουν το λαό σαν εχθρό».

Παρακάτω σημειώνει πως η επιλογή του προσώπου και του χρόνου δεν ήταν τυχαία, αλλά η εξέλιξη αυτή αποτελεί «προειδοποίηση για το νεολαιίστικο και το λαϊκό κίνημα». Η ΝΕ Σάμου καταγγέλλει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για πρακτικές που περιορίζουν τις δημοκρατικές λαϊκές ελευθερίες. Καταγγέλλει ακόμα την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας για αντιδημοκρατική νοοτροπία και καλεί το λαό της Σάμου να συσπειρωθεί και να αναπτύξει μαζί με τους κομμουνιστές τους αγώνες για την υπεράσπιση των δημοκρατικών λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Κορυφώνεται η «Ασπίς του Ηρακλέους»

Σήμερα και αύριο κορυφώνεται το πρώτο μέρος της ελληνοαμερικανικής άσκησης ολυμπιακής ασφάλειας «Ασπίς του Ηρακλέους», στην οποία παίρνουν μέρος πάνω από 400 Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων. Από την Πέμπτη θα προστεθούν και... ειδικοί από τη Μ. Βρετανία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και τον Καναδά, όπως και παρατηρητές από τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Τα σενάρια της άσκησης δεν έχουν γίνει επίσημα γνωστά. Κατά πληροφορίες δοκιμάζεται ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικής επίθεσης, επίθεσης τρομοκρατών σε ολυμπιακή εγκατάσταση, επίθεσης σε ξενοδοχείο, αεροπειρατεία, προβλήματα στις επικοινωνίες, επιθέσεις σε υποδομές κοινής ωφέλειας, αντιμετώπιση διαδηλώσεων έξω από ξένες πρεσβείες, παρακολουθήσεις και συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες. Την πρώτη μέρα της άσκησης είχε παρακολουθήσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, αφού η αμερικανική πρεσβεία αποτελεί και το «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τις ελληνικές αρχές.

Εξάλλου χτες το απόγευμα ο διοικητής του 6ου στόλου των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Χάρι Ούλριχ, πραγματοποίησε επίσκεψη στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, με την... απαραίτητη συνοδεία του Αμερικανού πρέσβη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ