ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα το κρατούμενο η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Οι δηλώσεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της παράδοσης και παραλαβής της κυβερνητικής εξουσίας, μαρτυρούν την πρόθεση της κυβέρνησης Καραμανλή να συνεχίσει την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ που εφάρμοζαν μέχρι τις 7 Μάρτη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα ψέματα τελείωσαν. Οι μονομάχοι του δικομματισμού - που, μέχρι την παραμονή των εκλογών, προσπαθούσαν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι οι διαφορές ανάμεσα στις θέσεις που πρεσβεύουν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, κινούνται μεταξύ «φωτός» (αυτό είναι το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ) και του «σκότους» (αυτή είναι η επάρατος «δεξιά») και πως οι πολιτικές ανάμεσα στα δύο κόμματα απέχουν παρασάγγας - πέταξαν τις μάσκες. Αυτοαποκαλύφθηκαν, με τις δηλώσεις του τύπου «κράτα με να σε κρατώ, ν' ανεβούμε στο βουνό», που αντάλλαξαν κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής παράδοσης και παραλαβής της κυβερνητικής εξουσίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ξεκαθάρισε αυτό που είχε διαμηνύσει και προεκλογικά ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια οικονομική πολιτική που εφάρμοζαν μέχρι τις 7 Μάρτη οι κυβερνήσεις του «παλιού» και του «νέου» ΠΑΣΟΚ. Το νέο στοιχείο είναι η διευκρίνιση που έκανε ο Κ. Καραμανλής, μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός, ότι η «γαλάζια» πολιτική λιτότητας θα εφαρμοστεί με «σεμνότητα», «διαφάνεια» και άλλες μικροπαραλλαγές, προφανώς για να ξεχωρίζει κάπως, σε σχέση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της, η απερχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόσο με τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη όσο και των απερχόμενων υπουργών, διαβεβαίωσαν δημόσια τη νέα κυβέρνηση ότι θα στηρίξουν το έργο της για την εκπλήρωση των «εθνικών» στόχων στην οικονομία (όπως έχουν καθοριστεί από τις Βρυξέλλες με τα προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης), στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην επίλυση του Κυπριακού (όπως έχει δρομολογηθεί με το «σχέδιο Ανάν») κλπ.

Πολύ εύστοχα το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Μάρτη, σημείωνε πως:

  • «Το πέρασμα της διακυβέρνησης στη ΝΔ δε συνιστά πολιτική αλλαγή, αλλά εναλλαγή στη διαχείριση της πολιτικής υπέρ της πλουτοκρατίας» και πως «η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί αμείωτη, καθώς η ΝΔ διαθέτει σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων και αναγκών του λαού που έχουν αυξηθεί και οξυνθεί τα τελευταία χρόνια».
  • «Το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση δε θέλει και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αντιπολιτευτικού πόλου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων», καθώς «πέρα και ανεξάρτητα από τον ανταγωνισμό του με τη ΝΔ, είναι δεσμευμένο και διατεθειμένο να συναινέσει σε όλες τις στρατηγικές επιλογές της νέας κυβέρνησης στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις».

Τις παραπάνω εκτιμήσεις του ΚΚΕ, ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι δημόσιες δεσμεύσεις για «συνεργασία» και «αλληλοστήριξη», που αντάλλαξαν μεταξύ τους τόσο οι νέοι υπουργοί της ΝΔ κατά την τελετή παραλαβής και παράδοσης των χαρτοφυλακίων. Αποκαλυπτικά των προθέσεων της ΝΔ, να συνεχίσει την επιβολή της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής - η οποία χαράσσεται στις Βρυξέλλες - που εφάρμοζε μέχρι την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ, είναι και τα όσα είπαν δημόσια την Τετάρτη (στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Οικονομίας), ο απερχόμενος υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ν. Χριστοδουλάκης και ο νέος υπουργός της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης, αφού δήλωσε περήφανος για τα επιτεύγματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ (επικαλέστηκε τις «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό, στον εκσυγχρονισμό των αγορών αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις κλπ.), δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς θα στηρίξουμε θετικά και εποικοδομητικά το θετικό και εποικοδομητικό έργο της νέας κυβέρνησης. Αλλά θα αντιπαραθέσουμε και επιχειρήματα σε προσπάθειες, οι οποίες θα θεωρήσουμε, εάν είναι, ότι ξεφεύγουν από το στόχο της ισχυροποίησης της απασχόλησης και της σύγκλισης».

Από την πλευρά του, ο Γ. Αλογοσκούφης, παραλαμβάνοντας το υπουργείο δήλωσε πως αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα «με την πίστη ότι η ελληνική οικονομία και η κοινωνία έχουν μεγάλες δυνατότητες (...) και πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την προώθηση μιας πιο ισχυρής οικονομίας, ενός πιο αποτελεσματικού κράτους και μιας πιο δίκαιης κοινωνίας». Υποσχέθηκε να εφαρμόσει μια πολιτική που «θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική» και δήλωσε πως «κεντρικός στόχος» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ «είναι η αύξηση της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η ανεργία που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας».

Οταν, όμως, χρειάστηκε να αναφερθεί στα μέτρα και τις πολιτικές, με τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιδιώξει να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι (ανεργία, ακρίβεια, κοινωνική ανισότητα, κλπ.), ο Γ. Αλογοσκούφης, είπε: «Στόχος της πολιτικής μας, είναι οι συναινετικές μεταρρυθμίσεις και όχι οι κοινωνικές συγκρούσεις». Στην ουσία, αποκάλυψε πως η ΝΔ, θα επιδιώξει την επίλυση των προβλημάτων της ...«καθημερινότητας» και της κοινωνικής ανισότητας, με την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε και το ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική, που δοκιμάστηκε και αποδείχτηκε πλήρως αναποτελεσματική για το λαό αλλά αποτελεσματικότατη για το μεγάλο κεφάλαιο. Στα πλαίσια αυτά, προανήγγειλε και νέα μέτρα (φορολογικά, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.), τα οποία θα συμβάλουν - μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας -στην αύξηση της απασχόλησης (άρα μείωση της ανεργίας) και την επίλυση άλλων λαϊκών προβλημάτων.

Μια μέρα, μετά, την περασμένη Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση κάλεσε σε σύσκεψη για αύριο Δευτέρα τους «κοινωνικούς εταίρους» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ.), προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα «των εργασιακών σχέσεων»... Οι εργαζόμενοι καλούνται σε επαγρύπνηση. Κι αυτό, γιατί οι κυβερνώντες - είτε αυτοί είναι του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ - όταν συγκαλούν τους κοινωνικούς εταίρους σε «κοινωνικό διάλογο» για τις εργασιακές σχέσεις, εννοούν ότι επιδιώκουν τη θεσμοθέτηση νέων αντεργατικών μέτρων με τη συναίνεση των ίδιων των εργαζομένων, που προσπαθούν να τους μυήσουν στη λογική του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω».


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Αλλοθι για νέα αντεργατικά μέτρα, η ΕΕ

Προετοιμάζοντας το έδαφος, για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, ο νέος υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, έκανε λόγο για «δημοσιονομική απογραφή». Αφήνοντας να εννοηθεί, πως το ΠΑΣΟΚ εξωράιζε την κατάσταση της οικονομίας, σε ορισμένους τομείς, ο Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε: «Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στη δημοσιονομική απογραφή που θα γίνει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια απογραφή που θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια στους λογαριασμούς του Δημοσίου, θα αποκαταστήσει την αλήθεια αναφορικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη, ώστε να ξέρουμε πού βρισκόμαστε».

Προδικάζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα της απογραφής, είπε πως «το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα εξακολουθούν να απειλούν την οικονομία» και σκιαγραφώντας τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ, διατύπωσε την άποψη πως «απαιτείται μια πολιτική που θα αντιμετωπίσει την κυβερνητική σπατάλη, θα ανακόψει τον υψηλό ρυθμό αύξησης των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου και θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο και λιγότερο σπάταλο κράτος».

Με απλά λόγια, τα περί «σπάταλου κράτους» δε σημαίνουν τίποτ' άλλο παρά ότι έρχονται και νέες περικοπές στις δαπάνες του κράτους ή κρατικών υπηρεσιών (νοσοκομεία, λοιποί κοινωνικοί φορείς) με το επιχείρημα «νοικοκυρέματος» των δημόσιων οικονομικών ή κάποιο άλλο επιχείρημα που θα εφεύρει το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης. Προανήγγειλε επίσης, τη μείωση των συντελεστών φορολογίας των κερδών, μια «νέα διαρθρωτική πολιτική» (ιδιωτικοποιήσεις κλπ) καθώς και «συναινετική βελτίωση της λειτουργίας στην αγορά εργασίας» με στόχο -υποτίθεται- τη μείωση της ανεργίας, αλλά και την αντιμετώπιση άλλων λαϊκών προβλημάτων, μέσα από την ενίσχυση του ανταγωνισμού και του ρόλου του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Εννοείται, ότι πριν την οριστικοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων για τα νέα μέτρα που απαιτούν νομοθετική ή άλλη κυβερνητική ρύθμιση (φοροελαφρύνσεις, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, και άλλα μέτρα για το μεγάλο κεφάλαιο), οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα θα κληθούν σύντομα να πληρώνουν τις αυξήσεις στις τιμές διαφόρων ειδών και υπηρεσιών (ασφάλιστρα, τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) που είχαν «παγώσει» - με συμφωνίες κυρίων κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εκπροσώπων διαφόρων κλάδων - μέχρι και τις εκλογές. Βλέπετε, η «απελευθερωμένη αγορά», επιτρέπει στις κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές. Καθώς η προεκλογική περίοδος έληξε - με τα γνωστά αποτελέσματα - θα «ξεπαγώσουν» οι τιμές σε μια σειρά είδη και υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα της «απελευθερωμένης αγοράς» και του «λιγότερου κράτους».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η μάνα (Ν)ΙΚΑΡΙΑ το κόκκινο νησί

Ιούλιος 1947. Εμφυλιοπολεμικό το κράτος και υπουργός... Δημόσιας Τάξης ο Ναπολέων Ζέρβας!

Κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες, τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού σε μιαν... εθνική επιχείρηση, μας κατάπιαν στο σκοτεινό κύτος. Ενδιάμεσος σταθμός η κατάξερη και άνυδρη Ψυττάλεια, όπου η δίψα έφτασε στα ακραία όρια και σε παραληρηματικές καταστάσεις.

Κατά το ξημέρωμα της άλλης μέρας, τα αρματαγωγά μας ξέβρασαν στις γρανιτοκροκάλες του Αγίου Κηρύκου της Ικαριάς. Μερικές χιλιάδες κομμουνιστές και αντιστασιακοί αγωνιστές «μοιραστήκαμε» στον Αγιο, στον Εύδηλο, στις Ράχες και τα μικροχώρια του κόκκινου νησιού.

Αυτές τις μέρες, το νησί, επιβεβαίωσε την αγωνιστική του ταυτότητα.

Ο Αγιος Κήρυκος, ο Εύδηλος, οι Ράχες και άλλες περιοχές, αναδείχτηκαν στην πρώτη γραμμή της κόκκινης ψήφου.

Καταγράψαμε με συγκίνηση, από τα επίσημα αποτελέσματα:

ΡΑΧΕΣ: Ε.Τ. 5/6: Τριάντα εφτά (37,03%)

ΕΥΔΗΛΟΣ: Ε.Τ. 6/10: Τριάντα έξι (35,97%)

ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ: Ε.Τ. 9./10: Είκοσι εννέα (29,05)

Με την Ικαριά μας συνδέει βιωματική σχέση και κυριολεκτικά δεσμοί αίματος. Οταν, για παράδειγμα, μαυροσκούφηδες χωροφύλακες ήρθαν στο νησί, σε μια επιδρομική επιχείρηση για να σπάσουν το φρόνημα. Οταν το απόσπασμα αυτό έμπαινε τις νυχτερινές ώρες στα καταλύματά μας και ξυλοφόρτωνε άγρια, οι Ικαριώτισσες και τα παιδιά τους έβγαιναν στα παράθυρα και ξεσήκωναν τους κατοίκους για την προστασία μας, την οποία υπερασπίστηκαν δυναμικά, λίγο αργότερα, οι άντρες του νησιού.

Μια Ικαριώτισσα, η Σώσα Μπερνή - Πλακίδα που διαφεύγοντας τους διωγμούς έφτασε με την οικογένειά της στο Κογκό, γράφει:

Εμένα μ' έβαλ' η ζωή αριστερά του τοίχου/ γι' αυτό χίλια εμπόδια έμελλε να μου τύχουν./ Το μέλλον διαγράφεται πιο σκούρο κι από μαύρο/ και σ' άλλην χώρα γύρεψα/ την τύχη μου για να βρω.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Κοινωνικό κράτος ή κοινωνικό ερείπιο;

Από τον Σπύρο Γκάρο, που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, πήραμε το παρακάτω ρεπορτάζ, που αναφέρεται σε ορισμένες πλευρές της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης», η οποία ήδη τέθηκε σε εφαρμογή στη Γερμανία και αφορά στους ανέργους και τους συνταξιούχους. Ο «Ρ» δημοσιεύει το σχετικό κείμενο, επειδή οι σχετικές ρυθμίσεις μπορεί να αφορούν στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά, όπως δείχνει η πείρα των τελευταίων χρόνων, κάθε αντιλαϊκό μέτρο που επιβάλλεται σε κάποια χώρα της ζώνης του ευρώ, σύντομα υιοθετείται και από τις άλλες χώρες - μέλη.

Κάποτε στην πατρίδα μας, μετά τον πόλεμο, μικρά παιδιά ακόμα, τρέχαμε στη γειτονιά να διασκεδάσουμε στο θέατρο σκιών με τον Καραγκιόζη. Η σκηνή μάς παρουσίαζε πάντοτε στα δεξιά το Σεράι του Βεζίρη στολισμένο μεγαλοπρεπές και αριστερά την περίφημη Παράγκα του Καραγκιόζη, ετοιμόρροπη να σωριαστεί στο πρώτο αεράκι. Τώρα γιατί ο καραγκιοζοπαίχτης έβαζε το Σεράι δεξιά και την Παράγκα αριστερά, αφήνω να το κρίνει ο αναγνώστης...

Το βέβαιο είναι ότι οι εργαζόμενοι με τη ροή του χρόνου βαδίζουμε δυστυχώς από το κακό στο χειρότερο... Σύμφωνα με τις νέες περικοπές που τέθηκαν σε εφαρμογή φέτος, το «κοινωνικό κράτος» μετατρέπεται σε ένα ερείπιο... Μια Παράγκα, όπως αυτή του Καραγκιόζη...

Η καταιγίδα της παγκοσμιοποίησης σαρώνει τα πάντα. Ηδη, προ πολλού, έχει ξεκινήσει μια άνιση μάχη μεταξύ κεφαλαίου και εργαζομένων... Στη Γερμανία υπάρχουν, ήδη, πάνω από 6 εκατ. άνεργοι και όχι 4,5 εκατ. που μας παρουσιάζει κάθε τόσο το Ομοσπονδιακό Γραφείο. Οι νέες μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις 19 του περασμένου Δεκέμβρη αφορούν άμεσα στους ανέργους, αλλά και τα 19,5 εκατ. συνταξιούχους. Εμμεσα και σε όλους αυτούς που πρόκειται να μείνουν άνεργοι ή να συνταξιοδοτηθούν. Σε όλους αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς, οι ανάπηροι, όλοι αυτοί που χρειάζονται φάρμακα, θεραπεία και περίθαλψη. Με τις κρατήσεις και τις περικοπές, θα καλυφτεί το έλλειμμα που υπάρχει στα κοινωνικά ταμεία. Οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι για όλα φταίνε οι άνεργοι που δε θέλουν να εργαστούν και οι συνταξιούχοι που δε θέλουν να πεθάνουν.... Βέβαια, αυτό δεν το λένε ανοιχτά, αλλά προβάλλουν το δημογραφικό πρόβλημα.... Το μεγάλο παραμύθι...

Γενικά από φέτος, το 2004, και στα επόμενα χρόνια θα εφαρμοστούν στο χώρο της Εργασίας οι ακόλουθες μεταρρυθμίσεις:

Για την ανεργία
  • Ο χρόνος στο Ταμείο Ανεργίας, μετά από μεταβατική περίοδο μέχρι το Φλεβάρη του 2006, περιορίζεται στους 12 μήνες. Για τους άνεργους ηλικίας άνω των 55 ετών, στους 18 μήνες (για τους ήδη επιδοτούμενους από το Ταμείο Ανεργίας δεν ισχύει η ρύθμιση).
  • Το βοήθημα ανεργίας από το 2005 θα συμψηφιστεί στο ύψος του κοινωνικού βοηθήματος και θα ονομάζεται βοήθημα ανεργίας ΙΙ.
  • Αυτοί που είναι μακροχρόνιοι άνεργοι θα πρέπει να αναλαμβάνουν οποιαδήποτε εργασία τους προσφέρεται.
  • Η προστασία των εργαζομένων από απόλυση θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 άτομα (μέχρι τώρα ήταν 5 άτομα).
Για τις συντάξεις
  • Φέτος δεν πρόκειται να δοθεί αύξηση στις συντάξεις, ενώ το ύψος της εισφοράς παραμένει στο 19,5%.
  • Επιπλέον, στους νέους συνταξιούχους από τον Απρίλη του 2004 θα εμβάζεται η σύνταξή τους, όχι όπως μέχρι σήμερα στις αρχές, αλλά στο τέλος του μηνός.
  • Από τον Απρίλη οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν πλήρη εισφορά για την περίθαλψη, δηλαδή το 1,7% (μέχρι σήμερα ήταν το ήμισυ).
  • Στη Σύνταξη Ρίστερ (Riester - Rente), η εισφορά θα αρχίζει από τη δεύτερη κλίμακα και όχι όπως μέχρι τώρα από την πρώτη. Δηλαδή, όχι με το 1%, αλλά με το 2% του ακαθάριστου εισοδήματος.
  • Οσοι λαμβάνουν επιπλέον σύνταξη εργοστασιακή, θα πληρώνουν από αυτήν την πλήρη εισφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή το 13,5 - 14,5 % περίπου (μέχρι τώρα πλήρωναν το ήμισυ).

Χρήματα για διατροφή παιδιού θα λαμβάνουν μόνον οι γονείς που το εισόδημά τους είναι μέχρι 30.000 ευρώ καθαρά το χρόνο, ενώ μέχρι σήμερα ήταν 51.000 ευρώ.

Για τον τομέα της Υγείας

Από φέτος, οι ασφαλισμένοι υπόκεινται σε διάφορες επιβαρύνσεις και συγκεκριμένα:

  • Από το 2005 δε θα καλύπτονται οι διάφορες οδοντιατρικές εργασίες και ο ασφαλισμένος θα οφείλει να κλείνει ιδιωτική ασφάλιση για τις οδοντιατρικές εργασίες.
  • Από το 2006 ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται την πλήρη εισφορά του 0,5%.
  • Καταργούνται οι καλύψεις για φυσικοθεραπείες. Στο εξής, οι ασφαλισμένοι θα επιβαρύνονται με 10%, ενώ συμπληρωματικά θα πληρώνουν 10 ευρώ για κάθε συνταγή.
  • Για επισκέψεις σε γιατρό ή οδοντογιατρό, ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται για κάθε τρίμηνο με 10 ευρώ. Οταν η εντολή για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό προέρχεται από τον οικογενειακό γιατρό, δε χρειάζεται να πληρώσει στον ειδικό γιατρό επιπλέον 10 ευρώ.
  • Στο νοσοκομείο, η πληρωμή είναι 10 ευρώ ημερησίως για 28 τουλάχιστον μέρες το χρόνο, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε για 14 μέρες.
  • Για τα φάρμακα η επιβάρυνση θα είναι 10% για κάθε φάρμακο, τουλάχιστον 5 ευρώ, το υψηλότερο 10 ευρώ.
  • Τα φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού πληρώνονται πλήρως από τον ασφαλισμένο.
  • Τα όρια για τις επιπλέον επιβαρύνσεις: Είναι το 2% του ακαθάριστου εισοδήματος (για χρόνιες ασθένειες 1% τοις εκατό).

Τέλος, θα καταργηθούν το επίδομα κηδείας, το βοήθημα για γυαλιά (εξαιρούνται τα παιδιά, οι ανήλικοι και οι βαριά ανάπηροι στην όραση). Καταργείται, επίσης, η χορήγηση των εξόδων μεταφοράς για νοσοκομειακή περίθαλψη.


Σπύρος ΓΚΑΡΟΣ
Συνδικαλιστής – ΔημοσιογράφοςΓΕΡΜΑΝΙΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ