Κυριακή 14 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα το κρατούμενο η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Οι δηλώσεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της παράδοσης και παραλαβής της κυβερνητικής εξουσίας, μαρτυρούν την πρόθεση της κυβέρνησης Καραμανλή να συνεχίσει την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ που εφάρμοζαν μέχρι τις 7 Μάρτη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα ψέματα τελείωσαν. Οι μονομάχοι του δικομματισμού - που, μέχρι την παραμονή των εκλογών, προσπαθούσαν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι οι διαφορές ανάμεσα στις θέσεις που πρεσβεύουν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, κινούνται μεταξύ «φωτός» (αυτό είναι το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ) και του «σκότους» (αυτή είναι η επάρατος «δεξιά») και πως οι πολιτικές ανάμεσα στα δύο κόμματα απέχουν παρασάγγας - πέταξαν τις μάσκες. Αυτοαποκαλύφθηκαν, με τις δηλώσεις του τύπου «κράτα με να σε κρατώ, ν' ανεβούμε στο βουνό», που αντάλλαξαν κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής παράδοσης και παραλαβής της κυβερνητικής εξουσίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ξεκαθάρισε αυτό που είχε διαμηνύσει και προεκλογικά ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια οικονομική πολιτική που εφάρμοζαν μέχρι τις 7 Μάρτη οι κυβερνήσεις του «παλιού» και του «νέου» ΠΑΣΟΚ. Το νέο στοιχείο είναι η διευκρίνιση που έκανε ο Κ. Καραμανλής, μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός, ότι η «γαλάζια» πολιτική λιτότητας θα εφαρμοστεί με «σεμνότητα», «διαφάνεια» και άλλες μικροπαραλλαγές, προφανώς για να ξεχωρίζει κάπως, σε σχέση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της, η απερχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόσο με τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη όσο και των απερχόμενων υπουργών, διαβεβαίωσαν δημόσια τη νέα κυβέρνηση ότι θα στηρίξουν το έργο της για την εκπλήρωση των «εθνικών» στόχων στην οικονομία (όπως έχουν καθοριστεί από τις Βρυξέλλες με τα προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης), στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην επίλυση του Κυπριακού (όπως έχει δρομολογηθεί με το «σχέδιο Ανάν») κλπ.

Πολύ εύστοχα το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Μάρτη, σημείωνε πως:

  • «Το πέρασμα της διακυβέρνησης στη ΝΔ δε συνιστά πολιτική αλλαγή, αλλά εναλλαγή στη διαχείριση της πολιτικής υπέρ της πλουτοκρατίας» και πως «η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί αμείωτη, καθώς η ΝΔ διαθέτει σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων και αναγκών του λαού που έχουν αυξηθεί και οξυνθεί τα τελευταία χρόνια».
  • «Το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση δε θέλει και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αντιπολιτευτικού πόλου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων», καθώς «πέρα και ανεξάρτητα από τον ανταγωνισμό του με τη ΝΔ, είναι δεσμευμένο και διατεθειμένο να συναινέσει σε όλες τις στρατηγικές επιλογές της νέας κυβέρνησης στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις».

Τις παραπάνω εκτιμήσεις του ΚΚΕ, ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι δημόσιες δεσμεύσεις για «συνεργασία» και «αλληλοστήριξη», που αντάλλαξαν μεταξύ τους τόσο οι νέοι υπουργοί της ΝΔ κατά την τελετή παραλαβής και παράδοσης των χαρτοφυλακίων. Αποκαλυπτικά των προθέσεων της ΝΔ, να συνεχίσει την επιβολή της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής - η οποία χαράσσεται στις Βρυξέλλες - που εφάρμοζε μέχρι την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ, είναι και τα όσα είπαν δημόσια την Τετάρτη (στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Οικονομίας), ο απερχόμενος υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ν. Χριστοδουλάκης και ο νέος υπουργός της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης, αφού δήλωσε περήφανος για τα επιτεύγματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ (επικαλέστηκε τις «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό, στον εκσυγχρονισμό των αγορών αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις κλπ.), δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς θα στηρίξουμε θετικά και εποικοδομητικά το θετικό και εποικοδομητικό έργο της νέας κυβέρνησης. Αλλά θα αντιπαραθέσουμε και επιχειρήματα σε προσπάθειες, οι οποίες θα θεωρήσουμε, εάν είναι, ότι ξεφεύγουν από το στόχο της ισχυροποίησης της απασχόλησης και της σύγκλισης».

Από την πλευρά του, ο Γ. Αλογοσκούφης, παραλαμβάνοντας το υπουργείο δήλωσε πως αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα «με την πίστη ότι η ελληνική οικονομία και η κοινωνία έχουν μεγάλες δυνατότητες (...) και πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την προώθηση μιας πιο ισχυρής οικονομίας, ενός πιο αποτελεσματικού κράτους και μιας πιο δίκαιης κοινωνίας». Υποσχέθηκε να εφαρμόσει μια πολιτική που «θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική» και δήλωσε πως «κεντρικός στόχος» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ «είναι η αύξηση της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η ανεργία που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας».

Οταν, όμως, χρειάστηκε να αναφερθεί στα μέτρα και τις πολιτικές, με τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιδιώξει να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι (ανεργία, ακρίβεια, κοινωνική ανισότητα, κλπ.), ο Γ. Αλογοσκούφης, είπε: «Στόχος της πολιτικής μας, είναι οι συναινετικές μεταρρυθμίσεις και όχι οι κοινωνικές συγκρούσεις». Στην ουσία, αποκάλυψε πως η ΝΔ, θα επιδιώξει την επίλυση των προβλημάτων της ...«καθημερινότητας» και της κοινωνικής ανισότητας, με την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε και το ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική, που δοκιμάστηκε και αποδείχτηκε πλήρως αναποτελεσματική για το λαό αλλά αποτελεσματικότατη για το μεγάλο κεφάλαιο. Στα πλαίσια αυτά, προανήγγειλε και νέα μέτρα (φορολογικά, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.), τα οποία θα συμβάλουν - μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας -στην αύξηση της απασχόλησης (άρα μείωση της ανεργίας) και την επίλυση άλλων λαϊκών προβλημάτων.

Μια μέρα, μετά, την περασμένη Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση κάλεσε σε σύσκεψη για αύριο Δευτέρα τους «κοινωνικούς εταίρους» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ.), προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα «των εργασιακών σχέσεων»... Οι εργαζόμενοι καλούνται σε επαγρύπνηση. Κι αυτό, γιατί οι κυβερνώντες - είτε αυτοί είναι του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ - όταν συγκαλούν τους κοινωνικούς εταίρους σε «κοινωνικό διάλογο» για τις εργασιακές σχέσεις, εννοούν ότι επιδιώκουν τη θεσμοθέτηση νέων αντεργατικών μέτρων με τη συναίνεση των ίδιων των εργαζομένων, που προσπαθούν να τους μυήσουν στη λογική του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω».


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ