Κυριακή 14 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινωνικό κράτος ή κοινωνικό ερείπιο;

Από τον Σπύρο Γκάρο, που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, πήραμε το παρακάτω ρεπορτάζ, που αναφέρεται σε ορισμένες πλευρές της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης», η οποία ήδη τέθηκε σε εφαρμογή στη Γερμανία και αφορά στους ανέργους και τους συνταξιούχους. Ο «Ρ» δημοσιεύει το σχετικό κείμενο, επειδή οι σχετικές ρυθμίσεις μπορεί να αφορούν στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά, όπως δείχνει η πείρα των τελευταίων χρόνων, κάθε αντιλαϊκό μέτρο που επιβάλλεται σε κάποια χώρα της ζώνης του ευρώ, σύντομα υιοθετείται και από τις άλλες χώρες - μέλη.

Κάποτε στην πατρίδα μας, μετά τον πόλεμο, μικρά παιδιά ακόμα, τρέχαμε στη γειτονιά να διασκεδάσουμε στο θέατρο σκιών με τον Καραγκιόζη. Η σκηνή μάς παρουσίαζε πάντοτε στα δεξιά το Σεράι του Βεζίρη στολισμένο μεγαλοπρεπές και αριστερά την περίφημη Παράγκα του Καραγκιόζη, ετοιμόρροπη να σωριαστεί στο πρώτο αεράκι. Τώρα γιατί ο καραγκιοζοπαίχτης έβαζε το Σεράι δεξιά και την Παράγκα αριστερά, αφήνω να το κρίνει ο αναγνώστης...

Το βέβαιο είναι ότι οι εργαζόμενοι με τη ροή του χρόνου βαδίζουμε δυστυχώς από το κακό στο χειρότερο... Σύμφωνα με τις νέες περικοπές που τέθηκαν σε εφαρμογή φέτος, το «κοινωνικό κράτος» μετατρέπεται σε ένα ερείπιο... Μια Παράγκα, όπως αυτή του Καραγκιόζη...

Η καταιγίδα της παγκοσμιοποίησης σαρώνει τα πάντα. Ηδη, προ πολλού, έχει ξεκινήσει μια άνιση μάχη μεταξύ κεφαλαίου και εργαζομένων... Στη Γερμανία υπάρχουν, ήδη, πάνω από 6 εκατ. άνεργοι και όχι 4,5 εκατ. που μας παρουσιάζει κάθε τόσο το Ομοσπονδιακό Γραφείο. Οι νέες μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις 19 του περασμένου Δεκέμβρη αφορούν άμεσα στους ανέργους, αλλά και τα 19,5 εκατ. συνταξιούχους. Εμμεσα και σε όλους αυτούς που πρόκειται να μείνουν άνεργοι ή να συνταξιοδοτηθούν. Σε όλους αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς, οι ανάπηροι, όλοι αυτοί που χρειάζονται φάρμακα, θεραπεία και περίθαλψη. Με τις κρατήσεις και τις περικοπές, θα καλυφτεί το έλλειμμα που υπάρχει στα κοινωνικά ταμεία. Οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι για όλα φταίνε οι άνεργοι που δε θέλουν να εργαστούν και οι συνταξιούχοι που δε θέλουν να πεθάνουν.... Βέβαια, αυτό δεν το λένε ανοιχτά, αλλά προβάλλουν το δημογραφικό πρόβλημα.... Το μεγάλο παραμύθι...

Γενικά από φέτος, το 2004, και στα επόμενα χρόνια θα εφαρμοστούν στο χώρο της Εργασίας οι ακόλουθες μεταρρυθμίσεις:

Για την ανεργία
  • Ο χρόνος στο Ταμείο Ανεργίας, μετά από μεταβατική περίοδο μέχρι το Φλεβάρη του 2006, περιορίζεται στους 12 μήνες. Για τους άνεργους ηλικίας άνω των 55 ετών, στους 18 μήνες (για τους ήδη επιδοτούμενους από το Ταμείο Ανεργίας δεν ισχύει η ρύθμιση).
  • Το βοήθημα ανεργίας από το 2005 θα συμψηφιστεί στο ύψος του κοινωνικού βοηθήματος και θα ονομάζεται βοήθημα ανεργίας ΙΙ.
  • Αυτοί που είναι μακροχρόνιοι άνεργοι θα πρέπει να αναλαμβάνουν οποιαδήποτε εργασία τους προσφέρεται.
  • Η προστασία των εργαζομένων από απόλυση θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 άτομα (μέχρι τώρα ήταν 5 άτομα).
Για τις συντάξεις
  • Φέτος δεν πρόκειται να δοθεί αύξηση στις συντάξεις, ενώ το ύψος της εισφοράς παραμένει στο 19,5%.
  • Επιπλέον, στους νέους συνταξιούχους από τον Απρίλη του 2004 θα εμβάζεται η σύνταξή τους, όχι όπως μέχρι σήμερα στις αρχές, αλλά στο τέλος του μηνός.
  • Από τον Απρίλη οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν πλήρη εισφορά για την περίθαλψη, δηλαδή το 1,7% (μέχρι σήμερα ήταν το ήμισυ).
  • Στη Σύνταξη Ρίστερ (Riester - Rente), η εισφορά θα αρχίζει από τη δεύτερη κλίμακα και όχι όπως μέχρι τώρα από την πρώτη. Δηλαδή, όχι με το 1%, αλλά με το 2% του ακαθάριστου εισοδήματος.
  • Οσοι λαμβάνουν επιπλέον σύνταξη εργοστασιακή, θα πληρώνουν από αυτήν την πλήρη εισφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή το 13,5 - 14,5 % περίπου (μέχρι τώρα πλήρωναν το ήμισυ).

Χρήματα για διατροφή παιδιού θα λαμβάνουν μόνον οι γονείς που το εισόδημά τους είναι μέχρι 30.000 ευρώ καθαρά το χρόνο, ενώ μέχρι σήμερα ήταν 51.000 ευρώ.

Για τον τομέα της Υγείας

Από φέτος, οι ασφαλισμένοι υπόκεινται σε διάφορες επιβαρύνσεις και συγκεκριμένα:

  • Από το 2005 δε θα καλύπτονται οι διάφορες οδοντιατρικές εργασίες και ο ασφαλισμένος θα οφείλει να κλείνει ιδιωτική ασφάλιση για τις οδοντιατρικές εργασίες.
  • Από το 2006 ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται την πλήρη εισφορά του 0,5%.
  • Καταργούνται οι καλύψεις για φυσικοθεραπείες. Στο εξής, οι ασφαλισμένοι θα επιβαρύνονται με 10%, ενώ συμπληρωματικά θα πληρώνουν 10 ευρώ για κάθε συνταγή.
  • Για επισκέψεις σε γιατρό ή οδοντογιατρό, ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται για κάθε τρίμηνο με 10 ευρώ. Οταν η εντολή για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό προέρχεται από τον οικογενειακό γιατρό, δε χρειάζεται να πληρώσει στον ειδικό γιατρό επιπλέον 10 ευρώ.
  • Στο νοσοκομείο, η πληρωμή είναι 10 ευρώ ημερησίως για 28 τουλάχιστον μέρες το χρόνο, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε για 14 μέρες.
  • Για τα φάρμακα η επιβάρυνση θα είναι 10% για κάθε φάρμακο, τουλάχιστον 5 ευρώ, το υψηλότερο 10 ευρώ.
  • Τα φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού πληρώνονται πλήρως από τον ασφαλισμένο.
  • Τα όρια για τις επιπλέον επιβαρύνσεις: Είναι το 2% του ακαθάριστου εισοδήματος (για χρόνιες ασθένειες 1% τοις εκατό).

Τέλος, θα καταργηθούν το επίδομα κηδείας, το βοήθημα για γυαλιά (εξαιρούνται τα παιδιά, οι ανήλικοι και οι βαριά ανάπηροι στην όραση). Καταργείται, επίσης, η χορήγηση των εξόδων μεταφοράς για νοσοκομειακή περίθαλψη.


Σπύρος ΓΚΑΡΟΣ
Συνδικαλιστής – ΔημοσιογράφοςΓΕΡΜΑΝΙΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ