ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν»

Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ αναφορικά με το «σχέδιο Ανάν» και τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Ανάν, σε όλες του τις εκδοχές, είναι ένα εκβιαστικό σχέδιο που οδηγεί στη διάλυση της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί, με δικό τους Σύνταγμα, ιθαγένεια, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, οδηγεί δηλαδή στην πραγματική διχοτόμηση του νησιού. Παράλληλα, δημιουργεί ένα τρίτο, δήθεν κοινό κράτος του οποίου το Σύνταγμα και οι νόμοι δε θα υπερισχύουν των Συνταγμάτων και των νόμων των δύο κρατών. Πρόκειται για ένα κράτος-παρωδία, χωρίς κατοίκους, χωρίς κυριαρχία, χωρίς στρατό, του οποίου οι θεσμοί κατασκευάστηκαν στα πρότυπα της αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα. Με το δικαίωμα "βέτο" που έχει η μειοψηφία σε όλα τα επίπεδα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, με το διορισμό ξένων πολιτών σε θεσμούς-κλειδιά (Ανώτατο Δικαστήριο, Κεντρική Τράπεζα, Συμβούλιο Περιουσίας), με τη συνέχιση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων που οδήγησε στην τουρκική εισβολή, με την εσαεί διαιώνιση του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων στο νησί, καταλύεται κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας ακόμη και η έννοια της αστικής αντιπροσωπευτικής-έμμεσης δημοκρατίας. Δημιουργείται δηλαδή ένα προτεκτοράτο υπό διαρκή ομηρία, του οποίου η μόνη λειτουργικότητα είναι η άνωθεν επιβολή αποφάσεων από τη νέα τάξη πραγμάτων. Ενα προτεκτοράτο όπου όλοι (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία, NATO, ΟΗΕ) θα έχουν στρατιωτικές δυνάμεις. Ολοι εκτός από τους Κύπριους. Ενα προτεκτοράτο που θα είναι θηλιά στο λαιμό των εργατικών τάξεων του νησιού.

Η καταψήφιση του σχεδίου Ανάν είναι σήμερα η μόνη δυνατή απάντηση του κυπριακού λαού. Ενα βροντερό ΟΧΙ στα δημοψηφίσματα της 24ης Απρίλη θα είναι:

  • Επιβεβαίωση ότι όλοι οι Κύπριοι επιθυμούν να ζήσουν ενωμένοι και ειρηνικά σε ένα κράτος χωρίς ξένους στρατούς, σε ένα κράτος όπου οι ίδιοι θα αποφασίζουν για το μέλλον τους
  • Πράξη αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς της Βοσνίας, του Κοσόβου, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, όλων των λαών που στενάζουν κάτω από την κυριαρχία των ίδιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Οι υπέρμαχοι του σχεδίου Ανάν επικαλούνται τη σύνεση, το ρεαλισμό και τη λογική και εγκαλούν όσους έχουν διαφορετική άποψη ότι χρησιμοποιούν μόνο το συναίσθημα. Δε διστάζουν, όμως, να χρησιμοποιούν ένα από τα ακραία ανθρώπινα συναισθήματα. Τον φόβο. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κυπριακό λαό για να πει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Πρωτοστατούν βέβαια οι βασικοί υπεύθυνοι για την εξέλιξη αυτή, το ΠΑΣΟΚ, με αιχμή του δόρατος τον Κ. Σημίτη, τον Γ. Παπανδρέου και το σύνολο της ηγετικής του ομάδος. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είχε συμφωνήσει σε όλα τα στάδια, υποχωρεί συνεχώς στις πιέσεις και οδηγείται κι αυτή στην πλήρη αποδοχή του σχεδίου. Και οι δυο τους κρύβουν ότι η επιλογή της προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ για να βρεθεί μια δίκαιη λύση, απέτυχε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.

Η Κομμουνιστική Ανανέωση:

- Καλεί όλους τους Κυπρίους, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, να ψηφίσουν ΟΧΙ στα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν.

- Καλεί όλους τους Ελληνες και το ελληνικό εργατικό κίνημα να συμπαρασταθούν στον αγώνα των Κυπρίων που δέχονται πιέσεις και εκφοβισμούς για να αποδεχτούν να γίνουν προτεκτοράτο.

- Συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου, μαζικού μετώπου για να ακουστεί και στη χωρά μας ένα βροντερό ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν και να προωθηθεί η μόνη δίκαιη λύση.

Η μόνη λύση είναι μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, αποστρατικοποιημένη Κύπρος, με σεβασμό, κατοχύρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, χωρίς προστάτιδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Μεγάλη Παρασκευή

Η Αγία και μεγάλη Παρασκευή γύρω από το νεκρό σώμα του μάρτυρα της Κύπρου Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ωρα πρώτη, Ψαλμός Β: Παρέστησαν οι βασιλείς της γης και οι άρχοντες συνήχθησαν επί τω αυτώ κατά του Γρηγόρη Αυξεντίου. Διαρρήξομεν τους δεσμούς αυτών και απορρίψομεν αφ' ημών τον ζυγόν αυτών.

Ψαλμός ΚΑ': Οτι εκύκλωσάν με κύνες πολλοί [...] ώρυξαν χείρας μου και πόδας μου, εξηρίθμησαν πάντα τα οστά μου.

Δόξα. Τροπάριον. Ηχος α': Σταυρωθέντος σου, Γρηγόρη Αυξεντίου, ανηρέθη η τυρρανίς, επατήθη η δύναμις του εχθρού.

Ψαλμός ΑΑ': Δίκασον, Γρηγόρη Αυξεντίου, τους αδικούντας με, πολέμησον τους πολεμούντας με. Επιλαβού όπλου και θυρεού και ανάστηθι εις την βοήθειάν μου. Εκχεον ρομφαίαν και σύγκλεισον εξ εναντίας των καταδιωκόντων με.[...] Αποστραφήτωσαν εις τα οπίσω και καταισχυνθήτωσαν οι λογιζόμενοί μοι κακά. Γενηθήτωσαν ωσεί χνους κατά πρόσωπον ανέμου και Γρηγόρης Αυξεντίου εκθλίβων αυτούς.

Αδελφέ μου Γρηγόρη Αυξεντίου, τώρα οι Εγγλέζοι δεν πυροβολούν στο κεφάλι με την πρώτη. Τώρα σε ζυγίζουν, και το χειρότερο, σε ταυτίζουν με τον κάθε Γιωργάκη και τον κάθε Κωστάκη. Τώρα η πραγματικότητα εκπορεύεται από διπλωμάτες, τεχνικούς της εξουσίας, που παίζουν στα δάχτυλα το θέαμα. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, οι πλασιέ των Αγγλων και των Αμερικάνων ετοιμάζουν το «ναι» σαν έναν θρίαμβο. Αυτές τις στιγμές μετράμε την αξιοπρέπειά μας. Κοιτάμε το χρόνο μόνο όπως εμείς γνωρίζουμε και βλέπουμε ότι το ρολόι έχει σταματήσει στις 2 Μαρτίου 1957, στο όρος Τρόοδος, μέσα σε μια σπηλιά, κοντά στη Μονή Μαχαίρα.

Είσαι στο βάθος της σπηλιάς και εξακολουθείς να φωνάζεις. Τ' ακούμε όλα, Γρηγόρη, και να 'σαι σίγουρος πως μαζί συνεχίζουμε.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Ψηφίσματα για την Κύπρο

Την πλήρη συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό, στον αγώνα που κάνει για ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Ν. Θεσσαλονίκης.

Συμμερίζεται και συμφωνεί απόλυτα με την αγωνιστική και καθαρή, διά στόματος προέδρου της Κύπρου, απόφαση, για ένα βροντερό ΟΧΙ στο επερχόμενο δημοψήφισμα για το αμερικανόπνευστο και απαράδεκτο πέμπτο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν.

Καταδικάζει απερίφραστα όλες τις πιέσεις και απειλές που ασκούνται στην κυπριακή ηγεσία και το λαό της Κύπρου και διακατέχεται από έντονη αγανάκτηση για τις κυνικές και απαράδεκτες συστάσεις και απειλές που εκτοξεύονται σε αγαστή σύμπνοια και συντονισμό από ΗΠΑ και ΕΕ.

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται, ότι σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η παρουσία στην Κύπρο επίσημης αντιπροσωπείας των ελληνικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και το ρόλο τους για την άσκηση πίεσης υπέρ του ΝΑΙ.

Σε απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης υπογραμμίζονται τα παρακάτω:

«Ποια εξήγηση δίνουν στο γιατί 30 χρόνια δεν μπόρεσαν οι αυτόκλητοι "προστάτες" να βρουν λύση και τώρα παρουσιάζουν τελεσίδικα σχέδιο 9.000 σελίδων, πάνω στο οποίο θα αποφασίσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ, αν εγκρίνουν το 5ο σχέδιο Ανάν. Τι έγιναν τα ψηφίσματα 30 ετών κύριε Ανάν; Τι χρειάζονται 20 κιλά χαρτί για να προτείνετε: Αποστρατικοποίηση της Κύπρου, ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση των πολιτών της Κύπρου, ίσα δικαιώματα. Αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, θα έχουμε Κύπρο ενωμένη, αποστρατικοποιημένη, ελεύθερη από επεμβάσεις, με δημοκρατία, ισοπολιτεία και με δυνατότητα επίλυσης των τυχόν διαφορών τους, χωρίς σκοτεινούς μεσολαβητές που ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα».

Αντιδράσεις από Τουρκοκύπριους

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς, σχολιάζοντας το διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου, δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα μαζί του, ότι το σχέδιο επιβλήθηκε και δεν έτυχε διαπραγμάτευσης.

Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε επίσης πως «αν το σχέδιο Ανάν προστάτευε το κράτος μας τότε δε θα λέγαμε όχι».

Σε δηλώσεις του χτες στα Κατεχόμενα ο κ. Ντενκτάς παρομοίασε τη δημιουργία ενός κράτους με τη γέννηση ενός παιδιού, λέγοντας πως «οι πόνοι και το αίμα της μάνας που θα φέρει στον κόσμο το παιδί της είναι οι πόνοι και το αίμα που δίνονται στις μάχες για δημιουργία ενός κράτους».

Αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε «πως πρέπει να κινηθούμε έχοντας υπόψη ποιοι είμαστε και τι είμαστε». Επιπρόσθετα ανέφερε πως «θα μπούμε στην ΕΕ όχι συρόμενοι πίσω από τους Ελληνοκύπριους αλλά περήφανα περπατώντας».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστήριξε ότι, στο διάγγελμα του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, παρουσίασε παράξενη και λυπηρή ομοιότητα με το ΟΧΙ που διατυπώνει και ο Ντενκτάς.

Μιλώντας κατά την αναχώρησή του για την Κωνσταντινούπολη για μονοήμερη επίσκεψη, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι οι άνθρωποι που έπρεπε να επιλύσουν το Κυπριακό, άρχισαν εκστρατεία για τη συνέχισή του.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι οι δύο κοινότητες θα πουν τελικά ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν.

Πρόσθεσε ότι οι εκστρατείες πρέπει να είναι ειρηνικές, αναφέροντας ότι γίνονται όλες οι ετοιμασίες για το δημοψήφισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ