ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Με το ένα τρίτο του προσωπικού
  • Από τις 3.200 οργανικές θέσεις στη Νομαρχία είναι καλυμμένες μόνο οι 1.200, αφού οι κυβερνήσεις αρνούνται τις προσλήψεις
  • Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή του Κόμματος Ελπ. Παντελάκη

Τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και κτιριακές υποδομές που αντιμετωπίζει o Κεντρικός Τομέας της Διεύθυνσης Υγιεινής και Πρόνοιας της Νομαρχίας Αθήνας διαπίστωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που περιόδευσε χτες στις υπηρεσίες με επικεφαλής τη βουλευτή του κόμματος Ελπίδα Παντελάκη και ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συναντήσεις με εργαζόμενους και επισκέπτες, με τον αντινομάρχη Λεωνίδα Ανωμερίτη, υπεύθυνο για ζητήματα Πρόνοιας και τη διευθύντρια Πρόνοιας Μ. Μαραγκάκη.

Στον Κεντρικό Τομέα της Διεύθυνσης Υγιεινής και Πρόνοιας της Νομαρχίας Αθήνας μεταφέρθηκε η ευθύνη για μια σειρά υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς όμως τους απαραίτητους πόρους και το ανάλογο προσωπικό. Ετσι την ώρα της περιοδείας υπήρχε - όπως γίνεται καθημερινά - το αδιαχώρητο έξω απ' τα γραφεία.

Η Νομαρχία είναι υπεύθυνη για 35.000 επιδοτούμενους αναπήρους, για αιτήματα εθελούσιων υιοθεσιών, προσωρινής στήριξης εκτάκτων καταστάσεων στην οικογένεια ή άλλα έκτακτα γεγονότα, αλλά και για την εποπτεία της λειτουργίας των ιδρυμάτων Πρόνοιας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Νομαρχίας Αθηνών.

Στον Κεντρικό Τομέα, που είναι υπεύθυνος για 17.000 επιδοτούμενους αναπήρους, όλα αυτά πρέπει να γίνουν από 35 μόνιμους υπαλλήλους και δύο συμβασιούχους, εκ των οποίων οι 12 είναι κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον το διπλάσιο προσωπικό. Η μοναδική θέση ψυχολόγου είναι κενή. Σε αυτές τις συνθήκες, ούτε στήριξη της οικογένειας μπορεί να γίνει, ούτε ουσιαστικός έλεγχος στα διάφορα ιδρύματα Πρόνοιας. Πέρα από τα άλλα, το κτίριο είναι ανεπαρκές, αφού οι εργαζόμενοι είναι στοιβαγμένοι ακόμα και τέσσερις, σε γραφεία που μετά βίας χωρούν δυο εργαζόμενους, κι αυτό ενώ χρειάζεται να υπάρχει προσωπική επικοινωνία και διακριτικότητα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι προσερχόμενοι.

Απ' την πλευρά του, ο Λ. Ανωμερίτης τόνισε ότι από τις 3.200 οργανικές θέσεις στη Νομαρχία είναι καλυμμένες μόνο οι 1.200, αφού οι κυβερνήσεις αρνούνται τις προσλήψεις. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Διεύθυνση Υγιεινής, όπου υπάρχουν ελάχιστοι γιατροί και επόπτες υγείας.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑμΕΑ
Αμεση δημοσιοποίηση της «Επικοινωνίας»

Στη διαιώνιση των οικονομικών προβλημάτων του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «Επικοινωνία», που αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζόμενούς του και να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά του έξοδα, οδηγούν οι επιλογές της διοίκησής του, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Μόλις προχτές οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας από τις 26 Μάρτη 2004, πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους για τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη και το δώρο του Πάσχα με δανεικά χρήματα που εξασφάλισε η διοίκηση της «Επικοινωνίας» από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και το ΚΕΑΤ. Οι υποσχέσεις του υφυπουργού Υγείας, Γ. Κωνσταντόπουλου, για τη χορήγηση 70.000 ευρώ - χρήματα που εξασφαλίζουν τη λειτουργία μόνο μέχρι το τέλος Απρίλη 2004, οπότε και θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα - παρέμεναν, απλώς υποσχέσεις.

Και αυτές οι εξελίξεις, προεξοφλούν ότι θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα και μάλιστα πολύ γρήγορα, με δεδομένο ότι το υπουργείο διατίθεται απλώς να κάνει «μικρές ενέσεις» χρηματοδότησης στο Κέντρο, για να λειτουργήσει μέχρι το Σεπτέμβρη.

Την άμεση δημοσιοποίηση της «Επικοινωνίας», του μοναδικού στη χώρα Κέντρου Ειδικής Αγωγής για πολυανάπηρα παιδιά με βάση την τυφλότητα, ζητεί με ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΚ ΑμΕΑ).

«Τα προβλήματα "της Επικοινωνίας" - τονίζει - είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη και της ΝΔ στο χώρο της πρόνοιας. Η πορεία της Επικοινωνίας ήταν προδιαγεγραμμένη από την ίδρυσή της, αφού συστάθηκε με τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας - ΝΠΙΔ, φορτώνοντας την όλη λειτουργία του κέντρου στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εισφορά των γονέων και κηδεμόνων, στον εθελοντισμό, στη φιλανθρωπία και την επαιτεία».

Η ΕΣΚ ΑμΕΑ εκφράζει τη στήριξή της στους αγώνες των εργαζομένων της «Επικοινωνίας» για τη δημοσιοποίησή της και καλεί τους ανάπηρους, τους γονείς και κηδεμόνες, τους συνδικαλιστές του χώρου να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του αναπηρικού κινήματος και να διεκδικήσουν:

  • Αμεση δημοσιοποίηση της «Επικοινωνίας» με χρηματοδότηση 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργίας της.
  • Μόνιμο προσωπικό, που να καλύπτει τις ανάγκες και μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων.
  • Ιδρυση όλων των απαιτούμενων ανάλογων δημοσίων δομών ημερήσιας ή κλειστής λειτουργίας για τα 2.000 πολυανάπηρα παιδιά με βάση την τυφλότητα.
  • Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν. Το κόστος λειτουργίας να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δικαίωση εργαζομένων και καταδίκη εργοδότη

Τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσε ο εργοδότης τους, Αθ. Στάμου, πήραν οι εργαζόμενες του συνεργείου καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας, ύστερα από προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Οι εργαζόμενες, όμως, που εργάζονταν σε συνεργεία ιδιοκτησίας του ίδιου στα ΤΕΙ Ηπείρου, δεν πήραν τα χρήματα που τους χρωστούσε. Ο εργολάβος του συνεργείου καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση και του επιβλήθηκε πρόστιμο.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

Τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που αντιμετωπίζει το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στο Βαθύ Χαλκίδας, διαπίστωσε ο Μ. Καμακάρης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ) και της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε εκεί χτες.

Στις συναντήσεις που είχε ο Μ. Καμακάρης με τον πρόεδρο του θεραπευτηρίου και τους εργαζόμενους ενημερώθηκε ότι νοσηλεύονται σ' αυτό 92 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους βαριά περιστατικά νοητικής υστέρησης. Παρά τις αυξημένες ανάγκες των περιθαλπόμενων, ο ήδη αναχρονιστικός οργανισμός ποτέ δεν πλήρωσε τις θέσεις του προσωπικού και έτσι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, τόσο σε νοσηλευτές, όσο και σε επιστημονικό προσωπικό (υπάρχουν μόνο 2 φυσιοθεραπευτές, 2 εργοθεραπευτές, ένας ψυχίατρος και μια κοινωνική λειτουργός). Ελλείψεις υπάρχουν και στην καθαριότητα, αφού υπάρχει μόνο μια καθαρίστρια για όλο το κτίριο.

Το θεραπευτήριο, αν και Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ενταγμένο στο αρμόδιο Περιφερειακό Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ), εξασφαλίζει τα λειτουργικά του έξοδα από τα νοσήλια που καταβάλλονται απ' τα ασφαλιστικά ταμείων των περιθαλπόμενων, αλλά και από δωρεές.

Η λογική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας είναι η συρρίκνωση των υπαρχουσών δημόσιων δομών, γι' αυτό και ακολουθείται η πολιτική της συνεχούς περικοπής των κονδυλίων για τη λειτουργία τους, τόνισε απ' την πλευρά του ο Μ. Καμακάρης και κάλεσε τους εργαζόμενους, με την ενότητα και τον αγώνα τους, να διεκδικήσουν προσλήψεις και λειτουργία του θεραπευτηρίου, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διευκρίνιση

Στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» και στο δημοσίευμα «Υποκριτική η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών» ο ηλεκτρικός δαίμων του τυπογραφείου «έφαγε» στην κυριολεξία τον επίλογο του ρεπορτάζ.

Στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών πρότεινε ψήφισμα με το οποίο θα καταγγέλλεται το «σχέδιο Ανάν» και το οποίο απορρίφθηκε. Ο ηλεκτρονικός δαίμων «έφαγε» την επόμενη φράση που ανέφερε ότι το ΔΣ του ΙΣΑ ενέκρινε τελικά ψήφισμα που απέχει παρασάγγας απ' την πρόταση της ΔΗΠΑΚ Γιατρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ