ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ηχηρό «χαστούκι» στην τρομοκρατία

Ηχηρό «χαστούκι» στις προσπάθειες αυταρχισμού και τρομοκρατίας, έδωσαν χθες οι μαθητές της Πάτρας, με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους στο παμμαθητικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων.

Χιλιάδες μαθητές, αψηφώντας τις απειλές των απουσιών από διευθυντές και κάποιους καθηγητές, από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται στα σχολεία και να προχωρούν με μικρές πορείες προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εκεί, αφού συγκεντρώθηκαν όλα τα σχολεία της πόλης, οι μαθητές, με συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία, ξεκίνησαν την πορεία τους στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την απόφασή τους να συνεχίσουν μέχρι την ακύρωση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Το χθεσινό συλλαλητήριο διακρίθηκε για την αποφασιστικότητα των μαθητών, αλλά και για την ωριμότητα και την αποτελεσματικότητα που είχαν στην περιφρούρησή του από κάθε λογής προβοκατόρικα στοιχεία, που επιχείρησαν να δημιουργήσουν επεισόδια για να αμαυρώσουν τον αγώνα τους.

Στο μεταξύ, νέο κρούσμα αστυνομικής βίας, αυταρχισμού και αισχρού αντικομμουνισμού σημειώθηκε χθες το πρωί στους δρόμους της Πάτρας, όταν περιπολικό της Αμεσης Δράσης σταμάτησε στο δρόμο δύο μέλη της ΚΝΕ. Τα όργανα της «τάξης», των οποίων τα διακριτικά νούμερα είναι 252300 και 231154, υποχρέωσαν τους δύο νέους σε εξακρίβωση στοιχείων και σωματική έρευνα, ενώ τους κατάσχεσαν το έντυπο υλικό που κρατούσαν. Οταν οι νεολαίοι τους ρώτησαν με ποιο δικαίωμα τους υποβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία, εκείνοι κυνικά απάντησαν πως είναι ύποπτοι, επειδή είναι μέλη της ΚΝΕ και «υποκινητές των μαθητικών κινητοποιήσεων»! Με την ψευτομαγκιά που χαρακτηρίζει όσους καλύπτονται πίσω από τη στολή τους, πρόσθεσαν πως ο αυταρχισμός είναι «δικαίωμά» τους. Το περιστατικό αυτό, καθώς και άλλες περιπτώσεις βίας των αστυνομικών απέναντι σε μαθητές κατήγγειλαν χθες, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στελέχη της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ . Πρόσθεσαν πως οι μαθητές, από τη μία, υφίστανται αυτή τη βίαιη συμπεριφορά από εισαγγελείς και αστυνομικούς και, από την άλλη, δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς για απουσίες από αρκετούς διευθυντές και καθηγητές. Επίσης, κατήγγειλαν την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάτρας, η οποία, σε ανακοίνωσή της, κατηγόρησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ ότι, τάχα, δυναμίτισαν και ματαίωσαν σύσκεψη γονέων και κηδεμόνων. Τα στελέχη της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ τόνισαν πως η ηγεσία της Ενωσης Γονέων λειτουργεί ουσιαστικά σαν παραμάγαζο της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, καθώς τα περισσότερα μέλη της Ενωσης είναι στελέχη της ΝΕ ΠΑΣΟΚ και έχουν μετατρέψει την Ενωση Γονέων σε βήμα στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, εκδίδοντας ανακοινώσεις με τις οποίες χαρακτηρίζουν τις καταλήψεις «παράνομες» και επιτίθενται εναντίον οποιουδήποτε χώρου αγωνίζεται εναντίον των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Αυτό ακριβώς προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της πλειοψηφίας των γονέων, οι οποίοι αποχώρησαν από τη σύσκεψη, καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς εγκάθετους. Τα στελέχη της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ τόνισαν, τέλος, πως ο αντικομμουνισμός δεν πρόκειται να περάσει, όπως δε θα περάσουν και οι προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών, γιατί το λαϊκό κίνημα δεν τρομοκρατείται. Πρόσθεσαν πως η κυβέρνηση έχει υποστεί βαριά ήττα από το κίνημα που αχρήστευσε εισαγγελείς και ΜΑΤ και πως αυτό το κίνημα που αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική δεν κάμπτεται και, τελικά, θα την ανατρέψει.

Μεγαλειώδης ήταν η μαθητική συγκέντρωση στο Αίγιο με τη συμμετοχή μαθητών από όλα τα σχολεία της πόλης.

Στην Κεφαλονιά, η απάντηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην τρομοκρατία που επιχειρήθηκε με τη σύλληψη δύο εκπαιδευτικών, ήταν το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο που είδε το Αργοστόλι. Καθολική ήταν η συμμετοχή των μαθητών, των καθηγητών και πολλών εργαζόμενων. Αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση την Κυριακή το απόγευμα έξω από τη Νομαρχία, όπου θα συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο και νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το θάρρος της νιότης διαδήλωσε στους δρόμους

Μαχητικά συλλητήρια στα Τρίκαλα, στο Βόλο, στη Λάρισα και την Καρδίτσα

Μαζικές και δυναμικές μαθητικές κινητοποιήσεις στα Τρίκαλα, στο Βόλο, στη Λάρισα και την Καρδίτσα ήταν μια ακόμα απάντηση των μαθητών της Θεσσαλίας στην κυβερνητική επιχείρηση να τους τρομοκρατήσει με τους εισαγγελείς και τους χωροφύλακες, για να τους αφήσει αμόρφωτους και να διώξει πολλούς απ' τα σχολεία.

Πάνω από 2.000 μαθητές - ένα «ποτάμι» της νιότης - διαδήλωσαν στα Τρίκαλα. Μικροί «χείμαρροι» ξεκίνησαν απ' τα σχολεία και συνέκλιναν σ' ένα τεράστιο «ποτάμι» που ξεχύθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κι ύστερα ακολούθησε μια τεράστια, μια συγκλονιστική πορεία στους δρόμους. Μια πορεία οργής για το άδικο και πίστης στη νίκη, που κατέληξε έξω από τα Δικαστήρια, για να καταγγελθεί το όργιο αστυνομικής και δικαστικής τρομοκράτησης των μαθητών και να δηλωθεί η αποφασιστικότητα των 15χρονων και 16χρονων παιδιών να παλέψουν, μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και όλο τον ελληνικό λαό για το δίκιο και το μέλλον τους.

Στην πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν οι μαθητές του Βόλου, που έχουν καταπλήξει όλη την Ελλάδα για τη μαχητικότητά τους και την επιμονή τους στον αγώνα, κι ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης προς τη Νομαρχία. Οι μαθητές απέκλεισαν συμβολικά τους δρόμους για να δηλώσουν πως δεν τρομοκρατούνται και δε θα κάνουν πίσω ούτε μπροστά στο νόμο των παράνομων απαγορεύσεων που μετατρέπει τα σχολειά σε «μαθητοφυλακές» και τους δρόμους της πόλης σε τόπους εξορμήσεων των εισαγγελέων, των αστυνομικών και των χαφιέδων, για τη σύλληψη 15χρονων παιδιών, μόνο και μόνο επειδή αγωνίζονται για μια καλύτερη παιδεία. Και στο Βόλο οι «κρατικοί λειτουργοί» δείχνουν έναν «υπερβάλλοντα ζήλο» στην υλοποίηση του «καθήκοντός» τους, καθώς οι συλλήψεις μαθητών σ' όλο αυτό το διάστημα ήταν πολλές.

Στη Λάρισα οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο παλιό Κτηνιατρείο και με προπομπούς τους μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν την πορεία προς τη Νομαρχία. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, προκαλούσαν τον ενθουσιασμό των Λαρισαίων, που τους παρακολουθούσαν με καμάρι να διαδηλώνουν την απόφασή τους να παλέψουν, να συγκρουστούν και να νικήσουν.

Με πορείες, που ξεκίνησαν απ' τα σχολεία και άλλα σημεία της πόλης, έφτασαν στην κεντρική πλατεία οι μαθητές της Καρδίτσας. Εκεί τα συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης δονούσαν την ατμόσφαιρα και στα πρόσωπα των μαθητών έβλεπες το θάρρος της νιότης ν' αντιστέκεται στον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό υπουργό, στον βλοσυρό εισαγγελέα και τον βίαιο αστυνομικό, για να υπερασπίσει την αξιοπρέπεια του νέου ανθρώπου, το δικαίωμα στη μόρφωση, αλλά και τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Δυναμικό «παρών» σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Στους δρόμους του αγώνα και χτες ξεχύθηκε η μαθητική ορμή, ενάντια στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και την αντιδραστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. «Τίποτε, τίποτε δε μας σταματά, αυτοί οι νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά», διατράνωσαν οι μαθητές σε Χαλκίδα και Λιβαδειά με μαζικά και γεμάτα παλμό συλλαλητήρια. Αλλού, όπως στη Λαμία οι διευθυντές του 1ου, 3ου Λυκείου και ΤΕΕ, διάλεξαν την ημέρα για εκδρομή.

Η απάντηση, όμως, των μαθητών, που μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, εκφράζεται με το σύνθημα «ό,τι και να κάνει κυβέρνηση - εισαγγελέας, το στόμα δε θα κλείσει της νεολαίας».

Στη Χαλκίδα, όπου έγινε η μεγαλύτερη συγκέντρωση, συμμετείχαν μαθητές από τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο Λυκεία, 1ο, 2ο ΤΕΕ, 3ο και 6ο Γυμνασία . Μαζί με καθηγητές, δασκάλους, γονείς, στο δρόμο προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας και από κει στη γέφυρα του Ευρίπου, όπου έγινε καθιστική διαμαρτυρία μισής ώρας.

Την ίδια ώρα οι μαθητές του 1ου, 2ου, Λυκείου, του 1ου, 3ου Γυμνασίου και των ΤΕΕ διαδήλωναν από την πλατεία Ζαππείου της Λιβαδειάς και πορεύονταν προς τη Νομαρχία. Η αστυνομία, σε ρόλο «κυβερνητικού ιμάντα» αντί να διευκολύνει την πορεία των μαθητών, άφησε να εξελιχθεί επεισόδιο με «αγανακτισμένους» οδηγούς, για να παρέμβει και να συλλάβει δύο μαθητές που στην συνέχεια άφησε ελεύθερους.

Στη Λαμία το σχέδιο των κυβερνητικών εγκάθετων για την αντιμετώπιση του μαθητικού ξεσπάσματος, πρόβλεπε... εκδρομή. Ετσι τέσσερα σχολεία που οι μαθητές τους θεωρήθηκαν πρωτοπόροι στις κινητοποιήσεις, οδηγήθηκαν ν' απολαύσουν... τη φύση.

Με την ίδια αγωνιστικότητα κινητοποιούνται καθημερινά και οι μαθητές των Λυκείων σε Αλιβέρι, Κύμη και Γούβες. Οπου παρεμβαίνει εισαγγελέας και απειλεί, οι μαθητές κάνουν αποχή.

Τζάμπα το μεροκάματο...

Συνέβη και πάλι χτες. Μόνο που αυτή τη φορά δεν τους βγήκε. Ισως ήρθε ο καιρός το «σπουδαστικό» της Ασφάλειας να αλλάξει μεθόδους. Γιατί πλέον δεν είναι μόνο οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί αναγνωρισμένες, είναι και τα φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιεί τόσο πολύ κραγμένα, που είναι αδύνατο να θολώσουν τα νερά, ακόμα κι αν καταφεύγουν, όπως χτες, σε κοκκινόμαυρες σημαίες για να πείσουν πως είναι αναρχικοί! Τζάμπα το μεροκάματο. Οχι για τα 30-40 πιτσιρίκια τα ποτισμένα με τόσο αντικομμουνισμό, που η μόνη αντιμετώπισή τους ίσως πρέπει να είναι το «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι»... Τζάμπα το μεροκάματο για κείνους τους τύπους που μαζεύονται σε διάφορες στοές πριν από κάθε διαδήλωση για τις οδηγίες της τελευταίας στιγμής. Μισή με μία ώρα πριν ξαμοληθούν να το παίξουν «ηγέτες».

***

Τους είδαμε και χτες. Αρκετή ώρα πριν τη διαδήλωση. Οι κινήσεις τους δεν είχαν καμιά σχέση με «οργισμένα νιάτα». Ηταν κινήσεις προβοκατόρων. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία. Ηταν πολύ συγκεκριμένη η επιλογή. Την ώρα που το μαθητικό κίνημα ορθώνει το ανάστημά του στον κυβερνητικό αυταρχισμό και συνεχίζει - παρόλη την εισαγγελική τρομοκρατία, την προσπάθεια σπίλωσης των αγώνων του και τον τηλε-αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης - να αγωνίζεται για πραγματική δημόσια και δωρεάν Παιδεία, εμφανίστηκαν και πάλι χτες τα «παιδιά» για να πουν στους μαθητές ότι «ένας είναι ο εχθρός, ο κομμουνισμός»!

Τζάμπα μεροκάματα σπαταλάτε κύριε Τσουκάτε. Οι ομάδες των αναρχο-χαφιέδων που στείλατε χτες στη διαδήλωση ήταν τόσο ξεδιάντροπες στη δράση τους που δεν επέτρεψαν ούτε καν σ' αυτούς τους στημένους από τα πριν με τις κάμερες στα «ευαίσθητα σημεία» να τους δικαιολογήσουν. Κάτι πήγαν να ψελλίσουν ότι «η περιφρούρηση της ΚΝΕ επιτέθηκε στα παιδιά», αλλά κι αυτό το έκοψαν γρήγορα. Ηταν τόσο χοντρός ο τρόπος που είχαν στηθεί από νωρίς έξω από το «Ρεξ» και μετά στα Χαυτεία, που δεν άφηνε περιθώρια για παραμύθιασμα κανενός. Επειτα ήταν κι εκείνες οι κραυγές τους, που προσπαθούσαν να πείσουν τους μαθητές πως για τα δεινά τους δε φταίει η κυβερνητική πολιτική αλλά οι Κνίτες!

***

Ας προσέχατε κύριε Τσουκάτε, ή όπως αλλιώς σας λένε, εσάς κύριε που βαυκαλίζεστε, όπως και οι προκάτοχοί σας, πως το λαϊκό κίνημα δεν έχει αντιστάσεις, δεν παίρνει τα μέτρα του...

Τα «παλικάρια» που στείλατε χτες να το παίξουν «αναρχικοί» έπαιξαν κι έχασαν. Η απομόνωσή τους από τον όγκο της πορείας ήταν περίπου αυτονόητη εξαρχής. Ισως γι' αυτό όταν πλέον έφτασαν στο «Οφθαλμιατρείο» αποχώρησαν με ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μόνο την ήττα.

Τι να κάνουμε; Ετσι είναι η ζωή. Η αστική εξουσία θα χρησιμοποιεί τα δικά της εργαλεία και το λαϊκό κίνημα τα δικά του...


Θ. Λ.


Εκδρομή αφιερωμένη στο Δημοκρατικό Στρατό

Εκδρομή στα Μάρμαρα Φθιώτιδας, διοργανώνει την Κυριακή 19/12, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, που θα είναι αφιερωμένη στον αγώνα του ΔΣΕ και στον διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, καπετάν Διαμαντή. Τα πούλμαν για τα Μάρμαρα θα ξεκινήσουν στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος και τηλέφωνο για δηλώσεις συμμετοχών είναι το 52.82.548.


ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Συλλήψεις και... , προσαγωγές για εξακρίβωση

Συλλήψεις, προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων και εξευτελιστικοί δημόσιοι έλεγχοι είναι ορισμένες μόνο από τις μεθόδους που καθημερινά επιστρατεύει το κράτος της «υποδειγματικής δημοκρατίας» - έτσι το χαρακτήρισε ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος - προκειμένου να σπάσει το διαρκώς κλιμακούμενο αγωνιστικό κίνημα των μαθητών και στις πόλεις της Μακεδονίας - Θράκης .

Στην Αλεξανδρούπολη, το βράδυ της Τετάρτης, αστυνομικοί συνέλαβαν 3 μαθητές επειδή είχαν επιβιβαστεί πάνω σε δίκυκλα «παπάκια» που βρίσκονταν έξω από το σχολείο τους και δε φορούσαν κράνος, ενώ στα Γιαννιτσά, χτες, ασφαλίτες πραγματοποίησαν σωματικό έλεγχο σε δύο στελέχη του ΝΣ Πέλλας της ΚΝΕ , που παρακολουθούσαν τη μαθητική πορεία. Παράλληλα συνεχίστηκε και η γνωστή μέθοδος των αποβολών σε σχολεία της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης.

Στην Αλεξανδρούπολη, τρεις μαθητές της Γ` Λυκείου που βρίσκονταν έξω από το πρώην πολυκλαδικό Λύκειο, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, συνελήφθησαν. Την ώρα που ετοιμάζονταν να φύγουν οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον ένα, επειδή δε φορούσε κράνος, τον δεύτερο γιατί δεν είχε μαζί του το δίπλωμα και τον τρίτο γιατί διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη των συμμαθητών του. Στο πλευρό των συλληφθέντων βρέθηκαν αμέσως οι συμμαθητές τους, που πραγματοποίησαν μαζική πορεία και συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα. Οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο μετά από παράσταση διαμαρτυρίας του αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ, της προέδρου της Ομοσπονδίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αλεξανδρούπολης και των γονιών τους. Στην ίδια πόλη λίγες μέρες πριν, όπως καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Τ. Βλησσίδης, εισαγγελέας ανάγκασε καθηγητή να κάνει μάθημα σε άδεια αίθουσα, προκειμένου να βάλει απουσίες στους μαθητές που πραγματοποιούσαν αποχή.

Στα Γιαννιτσά χτες ασφαλίτες έκαναν σωματικό έλεγχο σε 2 στελέχη του ΝΣ Πέλλας, που ακολουθούσαν την πορεία που πραγματοποιούσαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου στην πόλη. Οπως δηλώνει ο ένας εκ των δυο Σ. Αποστολίδης, βρισκόταν στο τέλος της πορείας όταν δύο ασφαλίτες από τα αυτοκίνητα και με προκλητικό ύφος τους ζήτησαν τις ταυτότητές τους. Στη συνέχεια τους επέβαλαν να αδειάσουν όσα μετέφεραν πάνω τους προκειμένου να τα ελέγξουν, ακόμη και τον καπνό για τα τσιγάρα.

Με ανακοίνωσή του το ΝΣ Πέλλας της ΚΝΕ καταγγέλλει την προσπάθεια της Ασφάλειας και της Αστυνομίας να τρομοκρατήσει τους μαθητές. Δηλώνει πως «ο ελληνικός λαός το δικαίωμα να διαδηλώνει το έχει κατακτήσει με αγώνες και κανένας κατασταλτικός μηχανισμός δε θα μπορέσει να σταματήσει τους αγώνες για καλύτερη μόρφωση, για δουλιά. Οι κομμουνιστές δε φοβήθηκαν ποτέ στα 80 χρόνια ιστορίας του ΚΚΕ, δε θα φοβηθούν ούτε και τώρα».

Στη Θεσσαλονίκη χτες ο διευθυντής του 1ου ΕΛ Θεοχάρης Χατζημιχάλης, ο οποίος συνεχώς απειλεί τους συνδικαλιστές μαθητές πως θα τους αφήσει στάσιμους, απέβαλε μαθητή που καλούσε τους συμμαθητές του να κατέβουν στο συλλαλητήριο. Στο 27ο ΕΛ τους μαθητές που είχαν αποφασίσει να κάνουν κατάληψη τους περίμεναν στην είσοδο του κτιρίου 5 περιπολικά, ενώ την ίδια ώρα σε Γυμνάσιο της πόλης «αγανακτισμένος» γονέας έσπαγε παράθυρο του σχολείου, θέλοντας να σταματήσει την κατάληψη του κτιρίου. Οι μαθητές απάντησαν με πορεία και αποχή από τα μαθήματά τους.

Και στα νησιά η μαθητική αντίσταση

Στους δρόμους βρέθηκαν χθες οι μαθητές στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, διεκδικώντας, όπως και οι συμμαθητές τους σ' ολόκληρη τη χώρα, κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα, μαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία και στο Ηράκλειο Κρήτης, που ξεκίνησε από το 3ο Λύκειο στην οδό Δημοκρατίας, στις 11 το πρωί και πέρασε έπειτα στις κεντρικές λεωφόρους της πόλης. Η μεγάλη προσέλευση των μαθητών, καθώς και ο παλμός της πορείας ήρθαν να απαντήσουν στο καθεστώς της αστυνομοκρατίας και ποινικοποίησης των αγώνων, που έχει επιβληθεί και στα σχολεία της περιοχής.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι πριν απ' τη διεξαγωγή της πορείας, αστυνομικές δυνάμεις που συνόδευαν τον εισαγγελέα παρενέβησαν στο 3ο Γυμνάσιο, που τελούσε υπό κατάληψη, συλλαμβάνοντας δυο μαθητές και χτυπώντας άλλους. Κάτω από την έντονη διαμαρτυρία των υπόλοιπων μαθητών και ενός καθηγητή του σχολείου, οι δυο μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν, προχτές Τετάρτη και χτες Πέμπτη, στο Ρέθυμνο. Και τις δύο μέρες, οι μαθητές έκαναν μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών, από το Δημαρχείο της πόλης μέχρι τη Νομαρχία. Να σημειωθεί ότι όλα τα λύκεια του Ρεθύμνου τελούν υπό κατάληψη ή βρίσκονται σε αποχή, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν από εισαγγελέα και αστυνομία, οι οποίοι προχώρησαν πριν δύο μέρες στο σπάσιμο λουκέτων.

Στα νησιά του Αιγαίου

Μαζικά συμμετείχαν οι μαθητές στα συλλαλητήρια που έγιναν χτες στα νησιά του Αιγαίου, όπου έκλεισαν τα σχολεία τους και βγήκαν στους δρόμους. Συλλαλητήρια έγιναν χτες στη Ρόδο, όπου έμειναν κλειστά τέσσερα σχολεία και στην Πάρο, όπου τα κλειστά σχολεία χτες ήταν δύο. Μαζικά ήταν τα συλλαλητήρια στη Μυτιλήνη, όπου οχτώ σχολεία έμειναν κλειστά, στη Λήμνο, όπου έμειναν κλειστά τρία σχολεία, στη Χίο και τη Σάμο, όπου τρία και πέντε σχολεία έμειναν κλειστά, αντίστοιχα. Στην Ικαρία, πορεία έγινε στον Αγιο Κήρυκο με τη συμμετοχή μαθητών από τις Ράχες και τον Εύδηλο, ενώ πέντε σχολεία έμειναν κλειστά.

Στην Κέρκυρα

Μεγαλειώδη κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές της Κέρκυρας για να καταδικάσουν το όργιο τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η κυβέρνηση. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το συγκρότημα των Γενικών Λυκείων και με πορεία στους δρόμους κατέληξαν στη Νομαρχία. Η απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κέρκυρας, η οποία υιοθετήθηκε από τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων, με συντριπτική πλειοψηφία, είναι η συνέχιση του αγώνα με τη μορφή των μαζικών αποχών, όσο ο εισαγγελέας και οι αστυνομικές δυνάμεις κρατούν τα σχολεία «ανοιχτά» επί 24ώρου βάσεως.

Συμπαραστάτες στον αγώνα τους οι μαθητές έχουν και τους γονείς τους. Η Ενωση Γονέων και τα Δ.Σ. Γονέων και Κηδεμόνων όλων των Λυκείων και Γυμνασίων με ψήφισμά τους καταδικάζουν ομόφωνα την παρέμβαση εισαγγελέων στα σχολεία, που είναι επικίνδυνη και πυροδοτεί απρόβλεπτες συνέπειες στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Χαιρετίσματα στον ... εισαγγελέα

«Γεια σου κύριε εισαγγελέα με τον υπουργό παρέα, τα σχολεία μας τα κλείνεις, τα ναρκωτικά τα αφήνεις». Με ανεπανάληπτο παλμό και χιούμορ ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους οι μαθητές των απογευματινών και νυχτερινών σχολείων Αθήνας και Πειραιά, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού τους συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και πορεύτηκαν προς το υπουργείο Παιδείας. Κύριο αίτημά τους να μην εφαρμοστούν οι εκπαιδευτικοί νόμοι «που μας διχοτομούν».

Η πορεία ανέβηκε την Ακαδημίας με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Οι μαθητές απ' όλες τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Παιδείας. Η πορεία έφτασε στην πλατεία Συντάγματος. Το σύνθημα «πέφτει»: «Δώστε λεφτά για την παιδεία σβήσε το δέντρο να πάρουμε βιβλία».

Οταν η πορεία καταλήγει λίγο πιο πάνω από το υπουργείο Παιδείας συγκροτείται 7μελής επιτροπή που θα δώσει το ψήφισμα στο υπουργείο. Ομως και αυτή τη φορά το ψήφισμα το παρέλαβε ο κυρ - Γιάννης, ο θυρωρός του υπουργείου που πάντα υποδέχεται τους νυχτερινούς μαθητές.

Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες μέρες. Συνέχισαν όμως να φωνάζουν, να δηλώνουν, να υπενθυμίζουν ότι ο αγώνας τους δε θα σταματήσει αν δε δικαιωθεί, γιατί «τίποτε, τίποτε δε μας σταματά, το δίκιο μας θα πάρουμε με τον τσαμπουκά»...

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αποχές και πορείες

Μαζική και δυναμική πορεία έκαναν χτες οι μαθητές στις μεγάλες πόλεις της Ανατολικής Πελοποννήσου, όπου πολλά σχολεία και χτες παρέμειναν κλειστά.

Μαθητές από σχολεία της Καλαμάτας και της Μεσσήνης συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Καλαμάτας, στην πλατεία 23ης Μάρτη στην Καλαμάτα και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οι μαθητές από τα ΤΕΕ της πόλης έκαναν προσυγκέντρωση στα σχολεία τους και με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης.

Πορεία μαθητών έγινε και στην Κυπαρισσία. Στην Τρίπολη, οι μαθητές κάνοντας αποχή από τα μαθήματά τους, πραγματοποίησαν πορεία από τα Δικαστήρια της πόλης μέχρι τον ΟΣΕ. Κλειστά ήταν χτες όλα τα σχολεία της Σπάρτης καθώς οι μαθητές πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ