ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
«Ειδική εργολαβία» για να βρεθούν τα σχέδια!

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε χτες η κατάθεση του πανεπιστημιακού Μιλτιάδη Χρονόπουλου στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο όπου δικάζονται οι κατηγορούμενοι μηχανικοί για την κατάρρευση, στο σεισμό της 7ης του Σεπτέμβρη 1999, του κτιρίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ».

Ο μάρτυρας, που είναι μέλος της επιτροπής διερεύνησης των καταρρεύσεων κτιρίων στο συγκεκριμένο σεισμό, απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης, είπε ότι ο αποθανών μηχανικός Μιχάλης Τσάσης, αδελφός του επίσης θανόντα ιδιοκτήτη του εργοστασίου Γεράσιμου Τσάση, μιλώντας με μέλη της επιτροπής είχε πάρει πάνω του όλη την ευθύνη για τη μελέτη και επίβλεψη της κατασκευής του εργοστασίου, κωλυσιεργούσε όμως και τελικά δεν έφερε κανένα από τα έγγραφα και τα σχέδια που του ζητήθηκαν επανειλημμένα. Τα όποια σχέδια η επιτροπή τα βρήκε πολύ αργότερα στα υπόγεια της Πολεοδομίας. «Ειδική εργολαβία χρειάστηκε που θα φρίξετε αν σας πω πόσο στοίχισε στον ελληνικό λαό για να βρεθούν κάποια σχέδια», είπε ο μάρτυρας.

Απαντώντας εξάλλου στο αν κάποιος κέρδισε από τη μη εφαρμογή των αρχικών σχεδίων, ο Μ. Χρονόπουλος είπε ότι κέρδος οπωσδήποτε έχουν ο εργολάβος και ο ιδιοκτήτης, όχι όμως ο μηχανικός του κτιρίου. Να σημειωθεί πάντως ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταξύ των εμπλεκόμενων μηχανικών τον πρώτο λόγο είχε ο αδελφός του ιδιοκτήτη. Σε άλλη ερώτηση του συνηγόρου του Αδαμάντιου Βασιλάκη για το αν πιστεύει ότι μπορεί να θεωρηθεί για οποιονδήποτε λόγο υπεύθυνος ένας μηχανικός που έκανε μια μελέτη για τη διαμόρφωση ενός χώρου που ήδη υπήρχε και μετά αυτός ο μηχανικός δεν είχε καμία συμμετοχή στην εφαρμογή ή όχι της μελέτης του, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Η κατάθεση του Μ. Χρονόπουλου αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή.

ΝΤ. ΟΣΒΑΛΝΤ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Τα είδε όλα πράσινα...

Ολα... πράσινα τα είδε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντ. Οσβαλντ, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τον τελευταίο έλεγχο του κλιμακίου των αρμόδιων εμπειρογνωμόνων, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του για την πορεία της προετοιμασίας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα παραδοθούν εγκαίρως», δήλωσε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ολίσθηση του στεγάστρου Καλατράβα λέγοντας ότι αυτό «αποτελεί μια πρόκληση τεχνικής φύσης. Είναι το σύμβολο της ικανότητας της Ελλάδας να πετυχαίνει τέτοια έργα». Βέβαια, ο Ελβετός «αθάνατος» δε θα μπορούσε παρά να είναι ικανοποιημένος, αφού το συγκεκριμένο έργο επιβλήθηκε από τη Λωζάνη για να αποκομίσουν ορισμένοι τεράστια οικονομικά οφέλη.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής είπε ακόμα ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ίδιοι εντατικοί ρυθμοί προετοιμασίας, αφού «πάντοτε υπάρχουν απροσδόκητες δυσκολίες». Ακόμα, ανέφερε ότι έως τις 28 Μάη θα έχει παραδοθεί όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός των συστημάτων ασφαλείας που θα τοποθετηθούν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Μιλώντας για την ταξιδιωτική σύσταση της Αυστραλίας, ο Ντ. Οσβαλντ δήλωσε την απογοήτευσή του και έκανε λόγο για έλλειψη επικοινωνίας. Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις εκρήξεις στην Καλλιθέα, σημείωσε ότι δεν έγιναν σε Ολυμπιακή περιοχή και πρόσθεσε: «είναι σημαντικό να κάνουμε διαχωρισμό τρομοκρατικών ενεργειών και εκρήξεων. Αυτό το γεγονός μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Αθήνα 2004 Γ. Αγγελοπούλου - θριαμβολογώντας και πάλι για την έκταση της αστυνομοκρατίας, αλλά και το υπέρογκο κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι - δήλωσε για την ασφάλεια των αγώνων ότι «καμιά Οργανωτική Επιτροπή και κυβέρνηση δε θα έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του Ολυμπιακού Χωριού, του συνόλου των εγκαταστάσεων και της ίδιας της πόλης που φιλοξενεί τους Αγώνες».

Απόφαση έκδοσης Τούρκου αγωνιστή στη Γερμανία

Το δρόμο για την έκδοση στη Γερμανία του Τούρκου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ άνοιξε με τη χτεσινή απόφασή του το Συμβούλιο Εφετών Κομοτηνής, κάνοντας δεκτή τη σχετική αίτηση των γερμανικών αρχών. Στο πανευρωπαϊκό «κυνήγι τρομοκρατών», στο οποίο συμμετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση, ο Σινάν χαρακτηρίζεται από τις γερμανικές αρχές ως «τρομοκράτης», αλλά στην πραγματικότητα διώκεται για την αντιιμπεριαλιστική και αντιφασιστική δράση του.

Οι συνήγοροί του υπέβαλαν έφεση, η οποία θα εκδικαστεί από το 2ο Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο τελικά θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες, αν ο Σινάν Μποσκούρτ θα εκδοθεί ή όχι. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται και η μεταφορά του από τις φυλακές Κομοτηνής, στην Αθήνα.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυτήν την απόφαση και απαιτεί να ακυρωθεί αμέσως και να μην εκδοθεί ο Τούρκος αγωνιστής. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η απόφαση αυτή είναι ενταγμένη στις κατευθύνσεις της Κομισιόν να απλώσει ένα μαύρο σύννεφο τρομοκρατίας και αυταρχισμού σε βάρος των εργαζόμενων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή είναι η δημοκρατία τους! Ο χαρακτηρισμός σαν "τρομοκράτη" του κάθε εργαζόμενου που δε σκύβει το κεφάλι στις απαιτήσεις των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Του κάθε εργαζόμενου που θα διεκδικεί τα δικαιώματά του. Η απόφαση αυτή έρχεται να αποκαλύψει για μια ακόμη φορά ότι τα όσα λέγονται για ...ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι λόγια χωρίς ουσία.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που έφτιαξε για τη χώρα μας τους νόμους και τις διατάξεις κατά τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η ΝΔ που τις εφαρμόζει και τις ενισχύει, έχουν πελώριες ευθύνες.

Απαιτούμε τώρα, αμέσως, να ακυρωθεί η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) δικαστική απόφαση και να μην εκδοθεί ο Τούρκος αγωνιστής».

Αναζητά οικογένεια

Οικογένεια που θα προσφέρει, μέσω της υιοθεσίας ή της αναδοχής, στο μικρό Στέφανο αγάπη και ασφάλεια, αναζητά το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα».

Ο Στέφανος είναι ένα όμορφο μελαχρινό αγοράκι 3,5 ετών, που πάσχει από συγγενή καταρράκτη, για τον οποίο υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση και συγγενές γλαύκωμα, που ελέγχεται και είναι υπό ιατρική παρακολούθηση. Εχει καλή σωματική ανάπτυξη και φυσιολογικό νοητικό δυναμικό και χρειάζεται άμεσα ένα σταθερό και ζεστό οικογενειακό περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν κατά τις εργάσιμες μέρες, πρωινές ώρες με την κ. Ε. Ψαρρά στα τηλέφωνα 210.2627.155 και 210.2621.911 και με την κ. Μάνδηλα στα τηλέφωνα 210.2621.911 και 210.2611.181.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΗ
Κινητοποίηση κατά της εγκατάστασης

Σε παγκινητοποίηση και μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 13 Μάη στις 7.30 μ.μ. στο Πάρκο Γέφυρας στην Πολίχνη, με αίτημα να μην εγκατασταθεί ο υποσταθμός της ΔΕΗ στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και τα στρατόπεδα να γίνουν ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής, καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της περιοχής η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πολίχνης.

Κάτοικοι και φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να συντονίσουν τη δράση τους, αντιδρούν αγωνιστικά στην παραπέρα υποβάθμιση της περιοχής και την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Επιβάρυνση που θα επέλθει με την υλοποίηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης για εγκατάσταση υποσταθμού υπερύψηλης τάσης της ΔΕΗ στο Στρατόπεδο του «Παύλου Μελά» και την οικοπεδοποίηση του 34% του στρατοπέδου «Καρατάσου».

Οπως καταγγέλλουν με σχετική ανακοίνωσή τους, «η εγκατάσταση του υποσταθμού της ΔΕΗ και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα εκπέμπει, δίπλα στα σπίτια μας και τα σχολεία, μαζί με τις εναέριες γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ που διασχίζουν την περιοχή από τα Μετέωρα μέχρι τους Ανθόκηπους και τον Εύοσμο, είναι επικίνδυνα για τη ζωή μας και τη δημόσια υγεία».

Λύση υποσχέθηκε το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, στους 3.000 συνιδιοκτήτες γης του χώρου που απαλλοτριώθηκε για την κατασκευή του Ολυμπιακού χωριού. Θυμίζουμε ότι, πέντε χρόνια μετά την απαλλοτρίωση, οι συνιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί.

Συγκεκριμένα, χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υφυπουργού Γ. Γιακουμάτου με τους βουλευτές του Νομού Αττικής, στην οποία υποσχέθηκε να κατατεθεί άμεσα τροπολογία στη Βουλή και οι συνδικαιούχοι θα αποζημιωθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ