ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Νέοι κόμβοι - παλιά ταλαιπωρία...

Με ανισόπεδους κόμβους δε λύνεται τελικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αθήνα, παρά μόνο με συνδυασμό μέτρων και έργων και κυρίως με την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα και χτες, στη Λεωφόρο Κηφισίας, όπου παρά την παράδοση στην κυκλοφορία του κόμβου στο Φάρο του Ψυχικού - είναι ο 6ος ανισόπεδος κόμβος που λειτουργεί κατά μήκος της λεωφόρου - το μποτιλιάρισμα κατά τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής δεν αποφεύχθηκε!

Την παράδοση του κόμβου, ο οποίος στοίχισε 15 εκατ. ευρώ (5,2 δισ. δρχ. περίπου), έκανε την Κυριακή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος δήλωσε ότι για λόγους οικονομίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα κατασκευαστεί μόνον ο ένας από τους δύο άλλους κόμβους που είχαν ανακοινωθεί επί της Κηφισίας, δηλαδή αυτός στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας, ενώ ματαιώνεται η κατασκευή αυτού στο ύψος της Φιλοθέης. «Οταν μπορέσουμε κάποτε ως χώρα να κάνουμε τέτοιους κόμβους, όπως της Φιλοθέης - δήλωσε - θα τον κάνουμε. Τώρα όμως, έχουμε άλλες προτεραιότητες, άλλες ανάγκες και επιτέλους πρέπει να δούμε λίγο και την περιφέρεια, να κάνουμε και εκεί κάποια έργα»...

Στο μεταξύ, την ...Πυθία «έπαιξε» ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, όσον αφορά στην αύξηση των διοδίων στην Αττική Οδό, μετά την παράδοση και των τελευταίων τμημάτων της, που προσδιορίζεται στο τέλος Ιούνη. «Θα το δούμε. Θα το εξετάσουμε, είπε. Μπορεί να μειωθούν, μπορεί και να αυξηθούν»!.. Σημειώνουμε ότι με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τους κατασκευαστές, αυτοί έχουν δικαίωμα να ανεβάσουν την τιμή των διοδίων στα 3 ευρώ, από 2 που ισχύει τώρα, μόλις ολοκληρωθούν τα έργα.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Γ. Σουφλιάς, κατά τη διάρκεια παράδοσης την Κυριακή του ανισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος αντικατέστησε τη γνωστή γέφυρα της ταλαιπωρίας.

Στο Ν. Κόσμο το Τραμ

Μέχρι το Νέο Κόσμο και όχι στο Σύνταγμα θα «φτάνει» τελικά το τραμ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να περικοπεί τμήμα του δικτύου στη Γλυφάδα.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να μη λειτουργήσει τελικά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το τμήμα από το Σύνταγμα μέχρι το Νέο Κόσμο. Σύμφωνα με στελέχη της «Τραμ ΑΕ», η απόφαση αυτή πάρθηκε για να αποφευχθούν κυκλοφοριακά προβλήματα, δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη η Βασ. Ολγας θα μετατραπεί σε πεζόδρομο, λόγω προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Σιγή ιχθύος» για την αμερικανική παρέμβαση

«Σιγήν ιχθύος» τήρησε, χτες το απόγευμα, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, αναφορικά με την ωμή παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο αποκάλυψε ο «Ρ». Το θέμα έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική πρεσβεία είχε συγκαλέσει σε σύσκεψη φορείς (μεταξύ των οποίων το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος Αθηναίων) με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οπως τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, «τα σκουπίδια είναι χρυσάφι» αφού κρύβονται πολλά δισ. πίσω απ' αυτά. Διερωτήθηκε, επίσης, «ποιος πήρε την απόφαση να συμμετάσχει ο δήμος σε μια τέτοια σύσκεψη, τι ήταν αυτό που συζητήθηκε, με ποιο δικαίωμα η αμερικανική πρεσβεία καλεί σε ...εθνικό διάλογο και, εν τέλει, ποιος δίνει το δικαίωμα στον κ. Μίλερ να συγκαλεί τέτοιου είδους συσκέψεις;».

Σε αυτά τα ερωτήματα η διοίκηση θεώρησε σκόπιμο να μην απαντήσει. Μάλιστα, ενώ απάντησε σε μια σειρά άλλων ερωτημάτων, στο συγκεκριμένο «κώφευσε». Το ερώτημα πάντως είναι, μήπως τελικά ορισμένα πράγματα είναι τόσο προφανή που δε χρειάζονται απαντήσεις;

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε λειτουργία οι κάμερες της Τροχαίας

Σε λειτουργία τέθηκαν από χες οι κάμερες της τροχαίας στις λεωφορειολωρίδες των οδών Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως και Βασ. Ολγας στη Θεσσαλονίκη που τοποθετήθηκαν με πρόσχημα την αστυνόμευση ώστε να αποφεύγεται η είσοδος άλλων οχημάτων και να διευκολύνεται έτσι η γρήγορη διέλευση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ.

Οπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας, οι κάμερες θα «απαθανατίζουν» σε φιλμ τους παραβάτες οδηγούς και στη συνέχεια θα αποστέλλεται στο σπίτι η φωτογραφία με την κλήση και το πρόστιμο των 80 ευρώ. Το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στους λεωφορειόδρομους θα ισχύει τις εργάσιμες ημέρες από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Για την εφαρμογή του μέτρου διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στις φορτοεκφορτώσεις και οι ιδιοκτήτες ταξί οι οποίοι μάλιστα απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ολοκληρώθηκε η άσκηση Ολυμπιακής ασφάλειας

Ολοκληρώθηκε προχτές στο Λαγονήσι η άσκηση Ολυμπιακής ασφάλειας «OLYMPIC GUARDIAN II». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ελληνική και η αμερικανική πλευρά συζήτησαν το θέμα της αποστολής 400 Αμερικανών, ειδικών στην αντιτρομοκρατία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πρόταση αυτή επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα πάντα με «ΤΑ ΝΕΑ», καθώς από πλευράς ΗΠΑ γίνεται λόγος για παρουσία 400 αστυνομικών - κομάντος για την κάλυψη εξειδικευμένων επιχειρησιακών απαιτήσεων. Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη επαρκή αστυνομική παρουσία στην Ελλάδα του FBI και της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πάντως, οι Αμερικανοί φαίνονται έτοιμοι να έχουν την παραπάνω δύναμη, είτε σε αεροπλανοφόρο είτε σε γειτονική χώρα, ενώ η ΝΑΤΟική μονάδα αντιμετώπισης ραδιοβιολογικών και χημικών απειλών θα έρθει από την Τσεχία στην Αυλώνα ή τη Χαλκίδα.

Σε ό,τι αφορά την άσκηση «OLYMPIC GUARDIAN II», συμμετείχαν 300 άτομα, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των χωρών της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας και του ΝΑΤΟ.

Καθιζήσεις από το ψιλόβροχο...

Μια βροχούλα ήταν αρκετή για να προκληθούν μεγάλες καθιζήσεις σε τρεις δρόμους στην Κυψέλη, την Κηφισιά και το Μενίδι. Συγκεκριμένα, τρία παρκαρισμένα αυτοκίνητα βρέθηκαν σε χαντάκι, το οποίο προκλήθηκε από καθίζηση του οδοστρώματος δίπλα σε έργα που γίνονταν στην οδό Δοϊράνης στην Κυψέλη, ενώ λίγο πιο κάτω, στην οδό Δροσοπούλου 136-140, υποχώρησε η άσφαλτος. Επίσης, παρόμοια περιστατικά συνέβησαν στην οδό Καρπενησίου 22, στο Μενίδι, όπου και εγκλωβίστηκε ένα ακόμα αυτοκίνητο, καθώς και στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Μπενάκη στην Κηφισιά.

Πιέσεις για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Ετοιμη να υποκύψει στις ισχυρές πιέσεις που ασκούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στο επίμαχο θέμα της απόστασης που πρέπει να είναι εγκαταστημένες οι κεραίες από σχολεία, νοσοκομεία κλπ., φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Αν. Νεράντζη, ο οποίος είπε ότι θα επανεξεταστεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει τα 300 μέτρα ως ελάχιστη απόσταση για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από σχολικά και νοσοκομειακά κτίρια.

Στο νομοσχέδιο αυτό είχαν αντιταχθεί σφόδρα οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζοντας ότι αν ισχύσει αυτό το μέτρο, τότε δε θα είναι εφικτή η λειτουργία του δικτύου.

Προθεσμία για τις άδειες των μεταναστών

Στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας πρέπει να σπεύσουν οι μετανάστες προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους στη χώρα. Θυμίζουμε ότι η σχετική προθεσμία κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών λήγει στις 30 Ιούνη, μετά από σχετική παράταση που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, με τροπολογία στη Βουλή.

Η τροπολογία αφορά συγκεκριμένα αλλοδαπούς των οποίων οι άδειες διαμονής είχαν παραταθεί μέχρι τις 30 του Ιούνη 2003, ή έληγαν μετά την παραπάνω ημερομηνία, ή θα λήξουν μέχρι τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι μετανάστες καταβάλλουν και ένα παράβολο ύψους 146,73 ευρώ. Θυμίζουμε ότι για την εκπλήρωση των προβλεπόμενων ασφαλιστικών υποχρεώσεων των αλλοδαπών, αρκεί η ασφαλιστική κάλυψη 150 ημερών, για το διάστημα από 1/7/2003 έως 30/6/2004. Οσοι δεν πληρούν την παραπάνω προϋπόθεση, μπορούν να καταβάλουν οι ίδιοι τις εισφορές που απαιτούνται για μεικτή ασφάλιση μέχρι τη συμπλήρωση 150 ημερών, στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, εφάπαξ και χωρίς προσαυξήσεις.

Συνεχίζεται η δίκη της «ΡΙΚΟΜΕΞ»

Με τις καταθέσεις δύο υπαλλήλων της Πολεοδομίας οι οποίοι μη γνωρίζοντας κάτι συγκεκριμένο για την υπόθεση, αρκέστηκαν στο να αναφερθούν γενικά για τη λειτουργία της υπηρεσίας τους, συνεχίστηκε χτες στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο η δίκη των μηχανικών που κατηγορούνται για την κατάρρευση του εργοστασίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ» στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999.

Χτες ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Συρμακέζης, ο μόνος από τους ειδικούς που έχει εκδώσει πόρισμα, επί πληρωμή από τη «ΡΙΚΟΜΕΞ», στο οποίο υποστηρίζει ότι μοναδικός υπεύθυνος για την κατάρρευση είναι ο σεισμός. Τελικά όμως δεν προσήλθε, σε τηλεγράφημα δε, που έστειλε στο δικαστήριο, ανέφερε ότι υποχρεώσεις του τον αναγκάζουν να βρίσκεται όλη αυτή τη βδομάδα στη Λάρισα. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με καταθέσεις άλλων μαρτύρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ