ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Πολιτική κάλυψη σε αντιδημοκρατικά μέτρα!

Νόμιμη... η παράνομη δράση των εταιριών «σεκιούριτι» στο Μετρό, υποστήριξε ο Γιώργος Βουλγαράκης

Το ...νόμιμο χαρακτήρα της σύμβασης της εταιρίας «Αττικό Μετρό», με την εταιρία ιδιωτικής ασφάλισης «Ερμής», με βάση την οποία - και κατά δήλωση των αρμοδίων - «σεκιουριτάδες» θα μπορούν να προβαίνουν ακόμη και σε συλλήψεις υπόπτων στο αττικό μετρό έσπευσε χτες να υπερασπιστεί στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη!

Προσπερνώντας ως ...λεπτομέρεια την ανάθεση σε ιδιώτες τέτοιου είδους παράνομων «καθηκόντων», ο υπουργός σημείωσε ότι «η ιδιωτική εταιρία λειτουργεί με βάση το νόμο» και «έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας», ενώ «έχει εγκριθεί πλήρως η διαδικασία λειτουργίας της». Πρόσθεσε ότι «έχει συνάψει σύμβαση με την "Αττικό Μετρό"», ενώ «το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει επιπροσθέτως δικό του σύστημα ελέγχου. Υπάρχουν πεζές περιπολίες και ειδικά ωράρια». Επίσης, ανέφερε ότι «αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις απαιτούν μια ιδιαίτερη φύλαξη και αντιμετώπιση», αφού «θα μπουν μέσα στον Ολυμπιακό Σχεδιασμό».

«Υπερασπίζεστε τη λειτουργία μιας εταιρίας, θέμα στο οποίο εγώ δεν αναφέρθηκα», επισήμανε, παίρνοντας το λόγο η Λιάνα Κανέλλη και εκφράζοντας την έκπληξή της για τη στάση του αρμόδιου υπουργού. Οπως τόνισε, οι αρμόδιοι για τη σύμβαση έχουν δηλώσει πως «τα μέλη της εταιρίας θα συλλαμβάνουν και θα το αντιμετωπίσουμε ως παρανομία στα δικαστήρια», αναρωτώμενοι αν «προβλέπεται πουθενά χωρίς κατά νόμο εξουσιοδότηση να συλλαμβάνουν και να παρακολουθούν πολίτες» και αν «υπάρχει νόμος που να λέει ότι εταιρία σεκιουριτάδων κάνει έλεγχο ταυτότητας»! Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στη λειτουργία τέτοιων εταιριών.

Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και το σχόλιο της δευτερολογίας του Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος σημείωσε ότι «το έργο της Αστυνομίας είναι να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες. Οχι να κάνει το ρόλο του φρουρού σε 100άδες στόχους», όπου «απασχολεί πάνω από 3.000 άτομα για τη φύλαξη που ούτε οι μισοί θα έπρεπε να είναι», τονίζοντας ότι τέτοιους ρόλους πρέπει να αναλαμβάνουν οι ιδιωτικές εταιρίες.

Να ξεσκεπαστούν τα αμερικανικά σχέδια

Ανακοίνωση της ΠΕΔΥΕ για την ίδρυση του αμερικανικού - ελληνικού κέντρου τεχνών στο Χαλάνδρι

«Ο λαός της Αθήνας δεν έχει ανάγκη τη χορηγία των Αμερικανών, τα βαμμένα στο αίμα των λαών δολάριά τους. Οι λαοί στενάζουν κάτω από το ζυγό της "νέας τάξης". Είναι πρόκληση και ύβρις για την αντίστασή τους η ανεμπόδιστη προώθηση των "πολιτιστικών πρωτοβουλιών" από τους ιμπεριαλιστές».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) με ανακοίνωσή της, εκφράζοντας την αγανάκτησή της στην προσπάθεια της αμερικάνικης πρεσβείας να δείξει ένα άλλο πρόσωπο, ιδρύοντας το «Αμερικάνικο - Ελληνικό Κέντρο Τεχνών», στο Χαλάνδρι, με επίτιμο πρόεδρο τον Αμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλερ.

Συγκεκριμένα, με προκάλυμμα ιδιώτες - από το σχολείο της αμερικάνικης παροικίας στην Αθήνα - και τις χορηγίες τους, προχώρησαν στην ίδρυση του Κέντρου. «Σκοπός - σύμφωνα με τους δικούς τους ισχυρισμούς - η "ανάπτυξη και προβολή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, η προώθηση νέων καλλιτεχνών..." κλπ. Ο πραγματικός σκοπός - στόχος, ο εξωραϊσμός του απάνθρωπου προσώπου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, η άμβλυνση του αντιιμπεριαλιστικού πνεύματος του ελληνικού λαού, η εξοικείωση με τους εκπροσώπους του. Οι ιμπεριαλιστές, με επικεφαλής - "πρωτοπόρο" σήμερα τις ΗΠΑ, είναι εκτεθειμένοι. Μέσα σ' αυτόν τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων όμως διάλεξαν - στην Ελλάδα, στην Αθήνα πιο συγκεκριμένα - να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο, φιλικό στον άνθρωπο, τα γράμματα και τις τέχνες», επισημαίνει η ΠΕΔΥΕ στην ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι Επιτροπές Ειρήνης Αγ. Παρασκευής και Χαλανδρίου, της ΠΕΔΥΕ έδωσαν μια πρώτη απάντηση στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, κατά την έναρξη των «πολιτιστικών εκδηλώσεων» την Παρασκευή 14 Μάη. Με πορεία από την πλατεία Αγ. Παρασκευής μέχρι το κέντρο αυτό διατράνωσαν την αντίθεσή τους με κεντρικό σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι είστε ανεπιθύμητοι».

Η ΠΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης τόσο στη συγκεκριμένη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας να ξεσκεπάσουν τα αμερικανικά σχέδια και επιδιώξεις, να φράξουν το δρόμο σε ανάλογες ενέργειες, όπου και όποτε εμφανιστούν.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Αλυτα τα προβλήματα του προσωπικού

Μακριά από τη λύση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, κινούνται οι διατάξεις σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα (άδειες, μεταθέσεις κ.ά.) που εμπλέκονται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και τη συμμετοχή των Σωμάτων Ασφαλείας σε αυτούς.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας. Μάλιστα, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών έχουν επιστρατευτεί ακόμα και οι δόκιμοι αστυφύλακες, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία μέριμνα ως προς το πώς θα πληρωθούν. Ενώ οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αρνούνται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, εντούτοις τους επιστρατεύουν για την Ολυμπιάδα, αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν μέχρι και 56 ώρες την εβδομάδα με αμοιβές που είναι πολύ κατώτερες από τις προβλεπόμενες και συνθήκες εργασίας άθλιες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι θα διαμένουν ακόμα και σε κοντέινερς.

Στο σημείο αυτό ο Δ. Τσιόγκας εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ με τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας όπως γίνεται με την Ολυμπιάδα, ενώ ζήτησε και την αλλαγή του καθεστώτος των κρίσεων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Αναφερόμενος στην τρομοϋστερία που αναπτύσσεται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, κατήγγειλε τόσο τη σημερινή όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Αγώνων. Τόνισε συγκεκριμένα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάλεσαν αυτούς που εμπλέκονται σε βρώμικους πολέμους ανά τον κόσμο και τώρα φοβούνται τα διάφορα αντίποινα.

Με το νομοσχέδιο αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η έναρξη της έκδοσης διαβατηρίων από την Αστυνομία αντί των νομαρχιών και με την ευκαιρία ο Δ. Τσιόγκας ζήτησε να παραμείνει η έκδοση στις νομαρχίες και να μην πάει στην Αστυνομία, όπως έντονα ζητάνε οι Αμερικανοί.

«Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά»

«Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι για μια κοινωνία για ελεύθερα ναρκωτικά». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε προχτές το βράδυ με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Περάματος και του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων και η ανταπόκριση των μαζικών φορέων και των πολιτών ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ, γιατρός, Νίκος Μπουντούρογλου. Ο ομιλητής με στοιχεία που παρουσίασε και ανέλυσε, απέδειξε ότι τα όσα έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και έχουν εξαγγελθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, ως καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, είναι «εκτός τόπου και χρόνου καθώς δεν παίρνουν υπόψη τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα». Αποκρύβουν ότι μία από αυτές τις αιτίες είναι η ανεργία που καλπάζει ιδιαίτερα στη νεολαία και βέβαια η διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, η ενημέρωση της οικογένειας, τα πρότυπα και οι αξίες που «πλασάρονται» συνολικά από το σημερινό κοινωνικό περιβάλλον και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Ν. Μπουντούρογλου ξεκαθάρισε ότι η χορήγηση της μεθαδόνης ως μέθοδος απεξάρτησης είναι το λιγότερο αποτυχημένη, καθώς αποτελεί μία ακόμα ναρκωτική ουσία και τάχθηκε υπέρ των «στεγνών» προγραμμάτων. Καταδίκασε το διαχωρισμό των «σκληρών» και «μαλακών» ναρκωτικών και τη «ναρκοκουλτούρα» και κάλεσε το λαό του Περάματος σε επαγρύπνηση, αλλά και αγώνα για την καταπολέμηση ακριβώς των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος, που πηγάζουν από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του ΕΣΥΝ, ο πρόεδρος του Παραρτήματος του ΕΣΥΝ Περάματος Γιάννης Θωίδης, ενώ παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος, επικεφαλής των δημοτικών Κινήσεων, αντιπροσωπείες από Συλλόγους Γονέων, εκπαιδευτικοί και πολλοί άλλοι.

ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Θα καταβληθεί Ολυμπιακό επίδομα;

Η καταβολή επιδόματος σε όσους εργαζόμενους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι το θέμα Ερώτησης, που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Στο κείμενο της Ερώτησης υπογραμμίζεται: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η κυβέρνηση προτίθεται να χορηγήσει Ολυμπιακό επίδομα στο σύνολο των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας για την εργασία που θα παρέχουν για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έχουν τεθεί και οι Ενοπλες Δυνάμεις σε τετράμηνη υψηλή επιφυλακή (υπερωριακή εργασία, στέρηση αδειών) και θα συμμετάσχουν άμεσα με χιλιάδες άνδρες και έμμεσα με το σύνολο του προσωπικού τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, εάν αληθεύουν οι παραπάνω πληροφορίες και, αν ναι, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να χορηγήσει το επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις που θα απασχοληθούν (υπερωριακή εργασία, στέρηση αδείας) για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ