ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Φωνή αγανάκτησης για την ακρίβεια

Στη συγκέντρωση και την πικετοφορία που οργάνωσαν χτες στην Αθήνα οι συνταξιουχικές οργανώσεις

«Τις συντάξεις πείνας τις τρώει η ακρίβεια και οι νέοι κυβερνήτες είναι μία από τα ίδια», βροντοφώναξαν χτες οι συνταξιούχοι, σε συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και με την πικετοφορία τους στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας απαίτησαν αυξήσεις στις συντάξεις πείνας. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Οργισμένοι και αγανακτισμένοι οι συνταξιούχοι, βγήκαν στους δρόμους και κατήγγειλαν τις καθημερινές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, τις υπηρεσίες και στα φάρμακα που εξανεμίζουν τις πενιχρές συντάξεις και τους οδηγούν στην ανέχεια, αλλά και την αντισυνταξιουχική πολιτική, η οποία συνεχίζεται από τη νέα κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια σε συναντήσεις με τους βιομηχάνους, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με την προηγούμενη», επισήμανε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ. Η ακρίβεια, όμως, καλπάζει και εξανεμίζει τις συντάξεις, που για 600 χιλιάδες συνταξιούχους κυμαίνονται από 250 έως 500 ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι, τόνισε, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και με τη νέα κυβέρνηση, γιατί δε διαφέρει από την προηγούμενη. Εχουν και οι δύο την ίδια πολιτική που έρχεται κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι με συνθήματα όπως «880 ζητούν τα γηρατεια, ζωή με αξιοπρέπεια και όχι ζητιανιά» και «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία» έκαναν πικετοφορία, ξεκινώντας από την οδό Αθήνας και μέσω των οδών Σταδίου, Πανεπιστημίου κατέληξαν στην Ομόνοια.

Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε τα όσα είπαν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι στο «Ρ», περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που βιώνουν με την ακρίβεια και το πώς παλεύουν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα με τις συντάξεις πείνας.

«Εχω περιορίσει κάθε δραστηριότητα, είπε ο Α. Κωνσταντής συνταξιούχος του ΤΕΒΕ, αφού από τα 513 ευρώ που παίρνω, τα μισά πάνε στα φάρμακα και τα υπόλοιπα για τρόφιμα και λογαριασμούς».

«Με τα 586 ευρώ και τη γυναίκα μου άρρωστη, τόνισε ο Δημήτρης Κούστας, συνταξιούχος του ΤΣΑ, μόνο με τρομερή οικονομία τα καταφέρνω. Μαγειρεύουμε τρεις φορές την εβδομάδα ξηρά τροφή και μόνο την Κυριακή τρώμε κρέας. Μαγειρεύουμε μία φορά και τρώμε τρεις μέρες».

«Παίρνω 500 ευρώ σύνταξη και αν δε βοηθούσαν τα παιδιά μου, δε θα τα έβγαζα πέρα», είπε η Ελένη Κεφαλογιάννη, συνταξιούχος του ΙΚΑ, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση άλλαξε, όχι όμως και η φτωχή ζωή μας».

«Πώς να καταφέρω να τα φέρω βόλτα με 517 ευρώ, τι να πρωτοπληρώσω το ενοίκιο, το ρεύμα, το φαΐ;» αναρωτήθηκε ο Αντρέας Αγγελής συνταξιούχος του ΤΕΒΕ για να πει: «Αναγκάζομαι να κάνω οικονομία με διάφορους τρόπους για να μπορέσω να επιβιώσω».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Σταθερή δουλιά για όλους

Συλλαλητήριο και συναυλία σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 7 το απόγευμα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα οι συμβασιούχοι από διάφορους κλάδους, απαιτώντας την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) και το δικαίωμά τους στη μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 7 μ.μ., όπου και θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

Της σημερινής συγκέντρωσης προηγήθηκε η χτεσινή πανελλαδική 24ωρη απεργία των συμβασιούχων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ με τη στήριξη των μόνιμων που έκαναν στάσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμβασιούχοι στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες του Δημοσίου και της Ερευνας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Σήμερα οι συμβασιούχοι του νομού Καρδίτσας κάνουν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 8 το απόγευμα

Οι συμβασιούχοι όλων των κλάδων στις 3 Ιούνη προχωρούν σε πανελλαδική 24ωρη απεργία με τα παραπάνω αιτήματα. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια χειραγώγησης των συμβασιούχων από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η απεργία θα γίνει σύμφωνα με αυτά που ζητάει η ΟΚΕ, τα οποία όμως έρχονται σε αντίθεση με τα αιτήματα των συμβασιούχων.

Το ΠΔ των εξαιρέσεων και των αποκλεισμών....

Το σχέδιο ΠΔ που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο έχει στείλει από την περασμένη Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ελεγχθεί είναι το ίδιο, πέρα από μικρές διαφοροποιήσεις, και διατηρεί τον αντεργατικό του χαρακτήρα. Οι προϋποθέσεις - εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση της ΝΔ διαιωνίζουν το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας, αφού αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το κριτήριο των λεγόμενων «πάγιων και διαρκών» αναγκών που συνοδεύεται από το εξαιρετικά αόριστο όρο «δημόσιο συμφέρον» και τα οποία δίνουν τη δυνατότητα αυθαίρετων κρίσεων από τα αρμόδια όργανα. Ακόμα και τα πολλαπλά επίπεδα κρίσεων από μόνα τους συνιστούν ένα συνεχές φιλτράρισμα αποκλεισμών. Οσο για τις δημοτικές επιχειρήσεις φθάνει μόνο να πούμε ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα γίνουν μονιμοποιήσεις, αν δε δοθούν από το κράτος τα ανάλογα κονδύλια και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να τα δώσει!

  • Παρέμβαση δήθεν υπέρ των συμβασιούχων έκανε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος στο ΣτΕ, λες και δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που έφτιαξε και γιγάντωσε το στρατό των χιλιάδων εργαζόμενων ομήρων. Η παρέμβασή του κινήθηκε στα πλαίσια των θέσεων της ΟΚΕ που δεν αμφισβητεί την ουσία του ΠΔ το οποίο αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία συμβασιούχων και απλώς επιδιώκει μια μικρή διεύρυνση των όρων του.
ΓΣΕΕ
«Κόκκινο» σε πορείες - κινητοποιήσεις

Με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ταφόπλακα στις εργατικές κινητοποιήσεις και στις πορείες εργαζομένων στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με πρόσχημα την τέλεσή τους, είναι διατεθειμένη να βάλει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, μετά τη συνάντησή του χτες με την δήμαρχο Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί, ώστε να μη γίνουν πορείες εργαζομένων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε κοινή γραμμή με την δήμαρχο, περιέβαλε τους Ολυμπιακούς Αγώνες των πολυεθνικών με το γνωστό «εθνοκεντρικό» μανδύα, επανέλαβε τις γνωστές διακηρύξεις περί «εθνικής πρόκλησης» και για το «μεγάλο στοίχημα δεκαετιών».

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, «αν η ΓΣΕΕ θα συνεργαστεί, ώστε να αποφευχτούν οι πορείες κατά τη διάρκεια των ΟΑ», ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε ορθά - κοφτά: «Και αυτό»..!

Δηλαδή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις τις μέρες των Αγώνων! Να υπενθυμίσουμε σ' αυτό το σημείο πως και η Ντ. Μπακογιάννη είχε εκφράσει αντίστοιχες απόψεις πριν από λίγες μέρες, ζητώντας - ουσιαστικά - την απαγόρευση των κινητοποιήσεων τις μέρες των Αγώνων...

Κατά τα άλλα, μετά τη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της ΓΣΕΕ, η Ντ. Μπακογιάννη ανέδειξε για μια ακόμη φορά το νέο ρόλο που προετοιμάζει για την Αυτοδιοίκηση, αφού ζήτησε από την ηγεσία της Συνομοσπονδίας «κοινές δράσεις για να διευκολύνουμε τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι η εξεύρεση εργασίας». Παράλληλα, προανήγγειλε, ακόμη στενότερη συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, η οποία θα κορυφωθεί μετά τους ΟΑ.

Και βέβαια, όπως πάντα σε τέτοιες συναντήσεις, όπου συμμετέχουν οι θιασώτες του «εθνικού στόχου», έλειπαν τα προβλήματα των εργαζομένων της πόλης, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί η ΓΣΕΕ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά, στις δυσβάστακτες συνθήκες όπου εργάζονται στους κλάδους που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς, στα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στις κατασκευές των Ολυμπιακών έργων, στην εντατικοποίηση και υπερεκμετάλλευση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στο εμπόριο και στις υπηρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ