Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Φωνή αγανάκτησης για την ακρίβεια

Στη συγκέντρωση και την πικετοφορία που οργάνωσαν χτες στην Αθήνα οι συνταξιουχικές οργανώσεις

«Τις συντάξεις πείνας τις τρώει η ακρίβεια και οι νέοι κυβερνήτες είναι μία από τα ίδια», βροντοφώναξαν χτες οι συνταξιούχοι, σε συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και με την πικετοφορία τους στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας απαίτησαν αυξήσεις στις συντάξεις πείνας. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Οργισμένοι και αγανακτισμένοι οι συνταξιούχοι, βγήκαν στους δρόμους και κατήγγειλαν τις καθημερινές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, τις υπηρεσίες και στα φάρμακα που εξανεμίζουν τις πενιχρές συντάξεις και τους οδηγούν στην ανέχεια, αλλά και την αντισυνταξιουχική πολιτική, η οποία συνεχίζεται από τη νέα κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια σε συναντήσεις με τους βιομηχάνους, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με την προηγούμενη», επισήμανε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ. Η ακρίβεια, όμως, καλπάζει και εξανεμίζει τις συντάξεις, που για 600 χιλιάδες συνταξιούχους κυμαίνονται από 250 έως 500 ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι, τόνισε, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και με τη νέα κυβέρνηση, γιατί δε διαφέρει από την προηγούμενη. Εχουν και οι δύο την ίδια πολιτική που έρχεται κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι με συνθήματα όπως «880 ζητούν τα γηρατεια, ζωή με αξιοπρέπεια και όχι ζητιανιά» και «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία» έκαναν πικετοφορία, ξεκινώντας από την οδό Αθήνας και μέσω των οδών Σταδίου, Πανεπιστημίου κατέληξαν στην Ομόνοια.

Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε τα όσα είπαν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι στο «Ρ», περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που βιώνουν με την ακρίβεια και το πώς παλεύουν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα με τις συντάξεις πείνας.

«Εχω περιορίσει κάθε δραστηριότητα, είπε ο Α. Κωνσταντής συνταξιούχος του ΤΕΒΕ, αφού από τα 513 ευρώ που παίρνω, τα μισά πάνε στα φάρμακα και τα υπόλοιπα για τρόφιμα και λογαριασμούς».

«Με τα 586 ευρώ και τη γυναίκα μου άρρωστη, τόνισε ο Δημήτρης Κούστας, συνταξιούχος του ΤΣΑ, μόνο με τρομερή οικονομία τα καταφέρνω. Μαγειρεύουμε τρεις φορές την εβδομάδα ξηρά τροφή και μόνο την Κυριακή τρώμε κρέας. Μαγειρεύουμε μία φορά και τρώμε τρεις μέρες».

«Παίρνω 500 ευρώ σύνταξη και αν δε βοηθούσαν τα παιδιά μου, δε θα τα έβγαζα πέρα», είπε η Ελένη Κεφαλογιάννη, συνταξιούχος του ΙΚΑ, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση άλλαξε, όχι όμως και η φτωχή ζωή μας».

«Πώς να καταφέρω να τα φέρω βόλτα με 517 ευρώ, τι να πρωτοπληρώσω το ενοίκιο, το ρεύμα, το φαΐ;» αναρωτήθηκε ο Αντρέας Αγγελής συνταξιούχος του ΤΕΒΕ για να πει: «Αναγκάζομαι να κάνω οικονομία με διάφορους τρόπους για να μπορέσω να επιβιώσω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ