ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Επιταχύνεται η διάλυση

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την εταιρία που θα «τιτλοποιήσει» τις απαιτήσεις του Ιδρύματος

Προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρίας που θα αναλάβει την πρώτη φάση «τιτλοποίησης» των απαιτήσεων του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές, με την κατάθεση της σχετικής προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προς δημοσίευση. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει στο δρόμο της υλοποίησης και η τρίτη «εκσυγχρονιστική» απόφαση της κυβέρνησης σε βάρος του ΙΚΑ και του κοινωνικού του χαρακτήρα. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούλη η ανάθεση στην «ALPHA Αστικά Ακίνητα» (όμιλος Κωστόπουλου) της διαχείρισης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ, αλλά και η απόφαση τον περασμένο Οκτώβρη, για δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) που ανέλαβε εν λευκώ να διαχειρίζεται την κινητή περιουσία του Ιδρύματος και να την «παίζει» στο χρηματιστήριο.

Οι απαιτήσεις του ΙΚΑ από ανείσπραχτες ασφαλιστικές εισφορές τόσο από τους ιδιώτες, όσο και από το δημόσιο, ξεπερνούν σήμερα το 1,5 τρισ. δραχμές. Αυτές τις απαιτήσεις θα αναλάβει να... εκτιμήσει η ιδιωτική εταιρία και να τις ταξινομήσει σε ασφαλείς και σε επισφαλείς. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριο, ο οποίος έχει αναλάβει «εργολαβικά» τη διάλυση του Ιδρύματος, τα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ θεωρούνται ασφαλείς απαιτήσεις και άρα θα εισπραχτούν, ενώ του ιδιωτικού τομέα «είναι κατά 40% επισφαλείς», αφήνοντας να εννοηθεί πως δε θα εισπραχτούν ποτέ. Στη συνέχεια οι ασφαλείς απαιτήσεις ή μέρος τους θα «τιτλοποιηθούν», θα εκδοθεί δηλαδή ομολογιακό δάνειο, τα χρήματα από το οποίο θα δοθούν στην ΑΕΔΑΚ για να τα διαχειριστεί και αυτά στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η εταιρία που θα προσληφθεί θα αναλάβει την αξιολόγηση των απαιτήσεων και τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου με βάση το οποίο θα γίνει η «τιτλοποίηση». Θα ακολουθήσει δεύτερος διαγωνισμός για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρίας που θα πραγματοποιήσει την «τιτλοποίηση».

Ανάμεσα στους όρους του διαγωνισμού, αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δώσουν «πληροφοριακά στοιχεία από τα οποία να τεκμηριώνεται η εμπειρία τους σε παρόμοια έργα στην Ευρώπη». Με τον τρόπο αυτό «φωτογραφίζεται» συγκεκριμένη ξένη εταιρία, αφού η μοναδική περίπτωση «τιτλοποίησης» ασφαλιστικών απαιτήσεων στην Ευρώπη, είναι αυτή του ασφαλιστικού οργανισμού της Ιταλίας INPS πριν μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με τους - τυπικούς - όρους του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 27 Γενάρη. Στη συνέχεια επιτροπή αξιολόγησης, που θα οριστεί από το ΙΚΑ, θα προεπιλέξει από 3 ως 7 υποψήφιες εταιρίες, οι οποίες θα παραλάβουν από το ΙΚΑ συμπληρωματικό φάκελο στοιχείων και μέσα σε προθεσμία 15 ημερών θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους. Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις και η επιτροπή αξιολόγησης του ΙΚΑ θα κάνει την τελική επιλογή της αναδόχου εταιρίας. Η όλη διαδικασία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φλεβάρη. Μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού, η ανάδοχος εταιρία θα πρέπει να παραδώσει τη μελέτη σε χρονικό διάστημα που δε θα υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οχι στην εργοδοτική ασυδοσία

Καταγγελίες του Συλλόγου για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε διάφορα καταστήματα

Την ασυδοσία των εργοδοτών ντόπιων και ξένων, που σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση στοχεύουν στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος στο εμπόριο, καταγγέλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο του εμπορίου είναι τραγικές. «Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη τώρα την περίοδο των εορτών. Με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του καταναλωτή παραβιάζονται ακόμα και τα τελευταία εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Η εργοδοσία μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων.

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ο σύλλογος επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι αυτές τις μέρες είναι φυλακισμένοι στα καταστήματα παρά την προσπάθεια να εμφανιστεί η πολυτέλεια των βιτρινών και το πόσο καλά περνάνε». «Δεν υπάρχουν ωράρια, εξαναγκάζονται σε ωράρια εξαντλητικά μέχρι τις δέκα το βράδυ και όποιος αρνηθεί (ΦΩΚΑΣ) το τίμημα είναι η απόλυση». Ο σύλλογος καταγγέλει τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΤΛΑΝΤΙΚ (Αποστόλου), την ΥΒΟΝΝΗ και άλλα καταστήματα, συμπληρώνοντας ότι: «Σ' αυτήν την προσπάθεια έχουν την στήριξη της κυβέρνησης που σφυρίζει στο σκοπό του κέρδους εξυμνώντας τα καλά της οικονομίας της αγοράς και του χρηματιστηρίου».

Οι εμποροϋπάλληλοι δηλώνουν ότι: «Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν απαρατήρητες. Θα αγωνιστούμε για την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων που αφορούν το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις».

Υπογράφτηκε η σύμβαση των δημοσιογράφων

Αυξήσεις 5% στους μισθούς των συντακτών των ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών, προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας, που υπογράφτηκε μεταξύ ΕΣΗΕΑ και της Ενωσης των ιδιοκτητών (ΕΙΕΑ). Η ισχύς της σύμβασης ορίζεται από 1/10/1999 έως 31/12/2000.

Σύμφωνα με την ίδια συμφωνία, τα θεσμικά αιτήματα του κλάδου παραπέμπονται σε νέα συλλογική διαπραγμάτευση και, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, «όσα από αυτά γίνουν αποδεκτά, θα περιληφθούν σε συμπληρωματική ΣΣΕ ή ιδιωτική συμφωνία». Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2000.

Επίσης υπογράφτηκε πρωτόκολλο, με το οποίο επαναβεβαιώνονται όσα ισχύουν για τις ημέρες και το χρόνο έκδοσης των εφημερίδων, καθώς και οι αμοιβές για την παροχή εργασίας στο 7ο φύλλο. Τέλος, οι δυο ενώσεις ανέλαβαν την υποχρέωση να καταλήξουν και να υπογράψουν κείμενο, στο οποίο θα διατυπώνονται «ορισμένες βασικές δεοντολογικές αρχές, που θα διέπουν την άσκηση της δημοσιογραφίας. Οι αρχές αυτές, κοινώς αποδεκτές, θα δεσμεύσουν και τα δυο συμβαλλόμενα μέρη».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αγωνιστικά και το νέο χρόνο

Το σωματείο εύχεται μια καλύτερη χρονιά, αλλά και αγωνιστική

«Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Δε θα σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε». Αυτό το αγωνιστικό μήνυμα στέλνει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του προς τους συνταξιούχους όλης της χώρας, ενόψει της νέας χρονιάς και της συνάντησης που θα έχουν με τον πρωθυπουργό στις 13 του Γενάρη.

Στο μήνυμά τους, οι συνταξιούχοι του νομού, εύχονται «το 2000 να είναι χρόνος ειρήνης και αδελφοσύνης των λαών. Χωρίς πολέμους και βομβαρδισμούς. Να λύνονται τα όποια προβλήματα με ισότιμο διάλογο. Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι λαοί, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους».

Ταυτόχρονα, το Σωματείο Συνταξιούχων κάνει τον απολογισμό του, σημειώνοντας ότι στο χρόνο που πέρασε, έδωσε πολλές μάχες για την επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων, για καλύτερη περίθαλψη, ανθρώπινες συντάξεις, για τη μη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Ο χρόνος που πέρασε σημαδεύτηκε από γεγονότα απανθρωπιάς και βαρβαρότητας. Οι ισχυροί του κόσμου Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και οι "πολιτισμένοι" Ευρωπαίοι έχουν στόχο να αφαιρέσουν όλες τις κατακτήσεις των λαών. Βομβαρδίζουν όποιον αντιστέκεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία, κάνουν εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας και προς όφελος των πλουτοκρατών».

Λιγοστοί άνεργοι ανταποκρίθηκαν στη συγκέντρωση και πορεία που προκήρυξαν, για χθες το απόγευμα, τα συνδικαλιστικά τμήματα του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ, της ΑΚΟΑ, η «Αυτόνομη Παρέμβαση», η «Ταξική Ενότητα Ιδιωτικών Υπαλλήλων» κ.ά. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τη Σοφοκλέους και έφτασαν στο Σύνταγμα, όπου παρέμειναν για 15 λεπτά κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ