ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Τρομοημερίδα με αμερικάνικη πατέντα

Ανακοίνωση - καταγγελία της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων

Τρομοημερίδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνένοχων των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, διοργανώνουν στις 8 Ιούλη στα Χανιά οι αμερικανοΝΑΤΟικοί. Ο «φορέας» που ανέλαβε να διευκολύνει τους ιμπεριαλιστές τρομοκράτες των λαών στην προσπάθειά τους να εξωραΐσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο Ροταριανός Ομιλος Χανίων διοργανώνοντας... Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την πάταξη της τρομοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στο κοσμικό κέντρο «Flamingo Road» στα Λενταριανά.

Τα θέματα της Συνδιάσκεψης θα είναι, ο σχεδιασμός στον οποίο έχουν προβεί διάφορα κράτη για την πάταξη της τρομοκρατίας, η έρευνα που έχει αναπτυχθεί από διάφορα πανεπιστήμια στο αντικείμενο της τρομοκρατίας και η αντιμετώπιση ενδεχόμενου βιοχημικού πολέμου (αναφορά στη λεγόμενη βιολογική τρομοκρατία).

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Thomas K. Yazdgerdi, α' γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν πρεσβευτές διαφόρων χωρών, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι εκκλησιών κ.ά. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές, ο γραμματέας της αερικάνικης πρεσβείας θα αναπτύξει την πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της τρομοκρατίας, εν ολίγοις, δηλαδή... θα μας κάνει μάθημα πως τα λαϊκά κινήματα είναι τρομοκράτες και θα πρέπει να τα εξολοθρεύουμε.

Πρόκειται για μια ακόμα προκλητική προσπάθεια, των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών για να «ξεπλύνουν» το βρώμικο ρόλο τους. Να πείσουν το χανιώτικο λαό ότι οι πραγματικοί παγκόσμιοι τρομοκράτες που αιματοκυλούν τους λαούς του πλανήτη δεν είναι οι ίδιοι αλλά κάποιοι άλλοι. Ομως, φαίνεται, πως για μια ακόμη φορά σχεδιάζουν χωρίς τον «ξενοδόχο», που λέει και ο λαός μας. Κι αυτό καθώς η ενέργεια αυτή ξεσηκώνει έντονες αντιδράσεις στο χανιώτικο λαό ο οποίος δε φαίνεται διατεθειμένος να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μάλιστα ο ροταριανός όμιλος, γνωρίζοντας πολύ καλά την αντίθεση του χανιώτικου λαού, έφθασε στο σημείο να προκηρύσσει και ποιητικό διαγωνισμό για την «Επικράτηση της Ειρήνης ανά την υφήλιο και την πάταξη της τρομοκρατίας», ζητώντας από τους συμμετέχοντες να κάνουν χρήση ψευδώνυμου, απαραιτήτως, μην τους πάρουν χαμπάρι, προφανώς...

Με σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καταγγέλλει ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί πρόκληση στα αντιιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά, φιλειρηνικά αισθήματα του χανιώτικου λαού και της νεολαίας. Αγνοεί τους μαζικούς λαϊκούς αγώνες που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο νομό ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Αφρική, κ.ά., ενάντια στην παρουσία των Αμερικανο - ΝΑΤΟικών και των βάσεών τους στον τόπο μας».

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, καλεί το λαό και τη νεολαία των Χανίων για μια ακόμη φορά να ανακηρύξουν ανεπιθύμητους στα Χανιά τους εκπροσώπους των παγκόσμιων τρομοκρατών. «Να είναι σίγουροι οι διοργανωτές της εκδήλωσης ότι το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα του νομούς μας - τονίζουν στην ανακοίνωση - θα δώσει τη δική του απάντηση στη νέα πρόκληση».

ΠΑΤΡΑ
Να αποκρούσουμε το αντιδραστικό νομοσχέδιο

Τη δική τους απάντηση, ενάντια στο νέο «τρομονόμο» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν εργαζόμενοι, αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχοι, στην Πάτρα χτες το βράδυ.

Ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, πλήθος μαζικών φορέων και κοινωνικών οργανώσεων της πόλης, μεταξύ αυτών της Συσπείρωσης για τα Λαϊκά Δικαιώματα και Ελευθερίες, της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, Εργατικών Σωματείων, διαδήλωσε δυναμικά την αντίθεσή του, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα «Στα χαρτιά θα μείνει ο "τρομονόμος", ο αγώνας είναι του λαού ο δρόμος», «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί».

Λίγο νωρίτερα, στην πλατεία Τριών Συμμάχων, όπου έγινε η συγκέντρωση, μίλησαν ο Αντρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αχαΐας και ο Βασίλης Ασπρούλιας, δικηγόρος, εκ μέρους της Συσπείρωσης για τα Λαϊκά Δικαιώματα και Ελευθερίες, ο οποίος αφού επισήμανε την αρμονική συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για την προώθηση των «τρομονομοθετημάτων», οι οποίοι βάλλουν ουσιαστικά εναντίον των λαϊκών αγώνων, υπογράμμισε πως η εσπευσμένη ψήφιση του νέου «τρομονόμου» και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης αποτελεί ένα προωθημένο βήμα στην αλυσίδα των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων και των κατασταλτικών μέτρων που λαμβάνονται με συστηματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Και καταλήγοντας τόνισε: «Απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση ολόκληρου του λαού για να αποκρούσουμε το αντιδραστικό αυτό νομοθέτημα που βάζει στο στόχαστρο τις λαϊκές ελευθερίες».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ, η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι», αντιπροσωπείες του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, του Συλλόγου Επιστημονικού και Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, του σωματείου «ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ».

Επίσης, χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη Ζάκυνθο, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο (ΕΚΖ), όπου μίλησαν ο Στέλιος Μποζίκης, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Αρκαδίων και ο Διονύσιος Συγούρος, πρόεδρος του ΕΚΖ.

ΧΑΛΚΙΔΑ - ΛΑΜΙΑ
Πάρτε το πίσω

«Να αποσυρθούν, τώρα, το ευρωένταλμα σύλληψης και παράδοσης και ο "ευρωτρομονόμος". Να καταργηθεί ο "τρομονόμος" του 2001». Με αυτό το σύνθημα διατράνωσαν την απαίτησή τους οι εργαζόμενοι και η νεολαία, χτες το βράδυ από τον πεζόδρομο της πλατείας Αγοράς στη Χαλκίδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη του Πανεργατικού Μετώπου, της Επιτροπής Ειρήνης Χαλκίδας και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη. Την ίδια ώρα, η συγκέντρωση στο Κέντρο Νεότητας της Λαμίας έστελνε το μήνυμα ότι «ο τρομονόμος δε θα περάσει, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Το τρομοέκτρωμα που ετοίμασε το ΠΑΣΟΚ και έφερε σε νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, καταδικάστηκε σε Εύβοια και Φθιώτιδα. «Οι λαοί, τόνισε ο Βαγγέλης Σταματούκος εκ μέρους των διοργανωτών της συγκέντρωσης, με τον ξεσηκωμό τους απέναντι στην πολιτική της "νέας τάξης", δείχνουν ότι έχουν τη δύναμη να σταθούν φραγμός στις αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές πολιτικές».

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της Φθιώτιδας σε κοινούς αγώνες για την απόκρουση της νέας αντιδημοκρατικής επίθεσης αλλά και για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ανάλογων των σημερινών απαιτήσεων, απηύθυνε από τη συγκέντρωση της Λαμίας ο Χρήστος Φουσέκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λαμίας. Η υπόσχεση; Ο αγώνας συνεχίζεται μέσα κι έξω από τη Βουλή, ώσπου να καταργηθεί το τρομονομοσχέδιο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Δε θα εφαρμοστεί

«Κάμερες, "τρομονόμοι", ηλεκτρονικοί χαφιέδες στέλνουν στο απόσπασμα τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών για να προσθέσει, αναφερόμενο στο νέο «τρομονομοσχέδιο» της κυβέρνησης της ΝΔ, «δε θα επιτρέψουμε να ψηφιστεί, δε θα εφαρμοστεί».

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Εκδήλωση κατά της τρομοκρατίας

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού καλεί σήμερα Τετάρτη 23/6/04 στις 7.30 μμ σε εκδήλωση που διοργανώνει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού με θέμα: «Τρομοκρατία το άλλοθι του πολέμου».

Ομιλητές: Τσώλης Αλέξης, συνδικαλιστής και Βρεττός Αγγελος, νομικός, μέλη της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Οι μπόμπιρες της πόλης θα ζωγραφίσουν με χρώμα πώς θα ήθελαν τη γειτονιά τους, την πόλη τους και, στο τέλος, θα δοθεί αναμνηστικό της εκδήλωσης.

Αντίθετο το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Την κατηγορηματική της αντίθεση, καθώς και των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, σε κάθε προσπάθεια περιορισμού και καταπάτησης των κατοχυρωμένων συνδικαλιστικών, πολιτικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της προώθησης ενιαίων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων για ποινικά ή άλλα αδικήματα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του «τρομονόμου Νο2».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ