ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Διπλό φονικό στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Δυο εργάτες «έσκασαν» από διαρροή διοξειδίου του άνθρακα, προχτές Δευτέρα στο πλοίο «Ελέφαντας». Το νέο έγκλημα καταγγέλλουν τα σωματεία της Ζώνης και το ΚΚΕ

Το πλοίο «ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ», όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο εργάτες
Το πλοίο «ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ», όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο εργάτες
Θρηνεί και πάλι η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη! Δύο ακόμα εργαζόμενοι, προχτές Δευτέρα, αντί για το μεροκάματο βρήκαν τραγικό θάνατο. Ο τάφος τους «ανοίχτηκε» μέσα στο χωματάδικο πλοίο «ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ» (πρώην «ΚΑΒΟΝΗΣΙ») που είναι ανελκυσμένο στο καρνάγιο ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ. «Εσκασαν» από ασφυξία μέσα στο «τιμονάκι» (πρυμναίος χώρος όπου βρίσκεται ο μηχανισμός του τιμονιού του πλοίου), λόγω διαρροής διοξειδίου του άνθρακα (CO2)! Και το τραγικό είναι ότι έγιναν αντιληπτοί από το φύλακα του πλοίου, από τον ήχο των κινητών τους τηλεφώνων, στα οποία τους καλούσαν οι συγγενείς τους.

Νεκροί αυτή τη φορά, στο βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας και απληστίας, είναι ο 43χρονος Μιχάλης Ζηλωτής και ο 29χρονος Μανώλης Κυπραίος. Οι δυο τους είχαν σταλεί από την εταιρία πυροσβεστικών μέσων «Eurosave», στην οποία εργάζονταν, για να ελέγξουν το σύστημα πυρόσβεσης του πλοίου. Για την ακρίβεια να ελέγξουν τις φιάλες διοξειδίου του άνθρακα, που ήταν τοποθετημένες στο «τιμονάκι».

Ο σχετικός χώρος είναι πολύ περιορισμένος, ίσα που χωρούσε και τους δύο, ενώ η πόρτα ανοίγει προς τα μέσα. Κοινώς, είναι ακατάλληλος για την τοποθέτηση πυροσβεστικών μέσων. Οι κανόνες ασφαλείας προβλέπουν ότι το σημείο όπου θα βρίσκονται οι φιάλες θα πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και ιδιαίτερα ασφαλής. Ομως, το συγκεκριμένο πλοίο είναι 40 ετών, μετασκευασμένο και σχετική πρόβλεψη από τον πλοιοκτήτη του, Σαβγιολάκη, δεν έγινε.

Ελεγχο διενήργησαν χτες το πρωί στον τόπο του εγκλήματος, η 6μελής Επιτροπή Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία, δύο πραγματογνώμονες διορισμένοι από τον εισαγγελέα και οι επιθεωρητές του ΚΕΠΕΚ. «Κατά τη διάρκεια του ελέγχου των φιαλών -ειπώθηκε- δύο από αυτές έπεσαν, εγκλωβίζοντας τους δύο εργαζόμενους, αφού η πόρτα άνοιγε προς τα μέσα και ταυτόχρονα άρχισε η διαρροή του αερίου, από κάποια βαλβίδα»...

Επιπλέον, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για καθαρό έγκλημα, είναι ότι η εταιρία, παραβιάζοντας τη νομοθεσία, όχι μόνο δεν είχε πάρει σχετική άδεια από το Λιμεναρχείο για την εκτέλεση αυτών των άκρως επικίνδυνων εργασιών, αλλά ούτε καν είχε ενημερώσει για την επιβίβαση των εργαζομένων στο καράβι! Επίσης, δεν υπήρχε επίβλεψη των εργασιών αυτών από ειδικούς, όπως από τεχνικό Ασφαλείας, που τον προσλαμβάνει ο κύριος του έργου, δηλαδή ο εφοπλιστής. Μάλιστα, ο ένας από τους νεκρούς, ο Μανώλης Κυπραίος, στάλθηκε εκεί αν και δε διέθετε τα κατάλληλα προσόντα (πιστοποιητικά κλπ).

Οι δύο εργαζόμενοι εντοπίστηκαν νεκροί γύρω στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας, από τον φύλακα του πλοίου, ενώ είχαν ανέβει στο πλοίο περίπου στις 2 μ.μ. Τους «ανακάλυψε», ύστερα από τόσες ώρες, από τον ήχο των κινητών τους τηλεφώνων, καθώς τους αναζητούσαν οι συνάδελφοί τους και οι οικογένειές τους. Μέχρι και χτες το βράδυ ο υπεύθυνος της εταιρίας «Eurosave» κ. Γκόνος ήταν εξαφανισμένος, προκειμένου να αποφύγει την αυτόφωρο διαδικασία.

«Σκοτώνουν» τη Ζώνη

Στον τόπο του φονικού βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος, ο οποίος επισήμανε: «Ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας των εργατών είναι η κυβερνητική πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια και φονικό όπλο οι διοικήσεις του ΟΛΠ, που όλα αυτά τα χρόνια συρρικνώνουν τη Ζώνη». Επισήμανε ότι η Ζώνη εξακολουθεί να υπάρχει χάρη στο μεράκι και την τεχνογνωσία των εργαζομένων, αφού εδώ και 30 χρόνια δεν έχει δοθεί βοήθεια στην παραγωγική διαδικασία και τόνισε ότι η πολιτική αυτή μπορεί να αντιστραφεί αν «στους δυναμικούς αγώνες των εργαζομένων συμπαραταχτούν οι επαγγελματοβιοτέχνες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι μαζικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά».

Τα Σωματεία της Ζώνης με ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι «το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης έρχεται να προστεθεί στις "επιτυχίες" της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, που υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την απασχόληση των εργαζομένων με βάση την ειδικότητά τους και οπλίζει το χέρι της εργοδοσίας». Οι ευθύνες της κυβέρνησης, του ΥΕΝ και του ΟΛΠ, τονίζεται, είναι τεράστιες καθώς, προκειμένου να συρρικνώσουν τη Ζώνη, την υποβαθμίζουν, μετατρέποντάς την ταυτόχρονα σε ξέφραγο αμπέλι και ρίχνουν τους εργαζόμενους στην ανεργία, καθιστώντας τους εύκολα θύματα.

Οι ελεγκτικές αρχές υπολειτουργούν, καταγγέλλουν τα σωματεία. Το μητρώο, που προβλέπει την αφαίρεση των αδειών από τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν το νόμο, παραμένει ανενεργό, ενώ οι διωκτικές αρχές με διάφορα τερτίπια αφήνουν ατιμώρητους τους υπεύθυνους και καταδικάζουν μόνο τους εργατικούς αγώνες. Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους σε αγώνα για να επιβάλουν πολιτική υποδομής και ανάπτυξης για τη Ζώνη, που θα σέβεται και θα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

ΚΟΠ
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Με ανακοίνωσή της για το διπλό φονικό στη Ζώνη, η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Αλλοι δύο εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης νεκροί! Σκοτώθηκαν χτες (σ.σ. προχτές) για να προστεθούν στη "μαύρη" λίστα των εργατικών εγκλημάτων που έχουν ανοίξει η ανταγωνιστικότητα, η εντατικοποίηση, η ασύδοτη δράση εφοπλιστών και επιχειρηματιών για την παραπέρα αύξηση των κερδών τους.

Το νέο διπλό φονικό στη Ζώνη έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, όμως η πολιτική συρρίκνωσης και διάλυσης της Ζώνης, που τροφοδοτεί και τα εγκλήματα σε βάρος των εργατών παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες και αναδεικνύεται σε ηθικό και πολιτικό αυτουργό. Οχι μόνο δεν προχώρησε στην υλοποίηση των προεκλογικών της υποσχέσεων, οι οποίες μάλιστα αποτελούσαν και... προσωπικές δεσμεύσεις του σημερινού πρωθυπουργού, αλλά, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΕΝ, δε μετακινείται ούτε χιλιοστό από την καταστροφική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος της Ν/Ζώνης.

Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων της Ζώνης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Καλεί τους εργαζόμενους με τον αγώνα τους να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

ΕΓΝΑΤΙΑ - ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Βουτιά θανάτου για οικοδόμο

Κανένα μέτρο ασφάλειας από τους εργολάβους του «μεγάλου έργου»

Με μια βουτιά θανάτου στο κενό, από σκαλωσιά ύψους 10 και πλέον μέτρων, γράφτηκε χτες ο επίλογος του αγώνα για το μεροκάματο ενός ακόμα οικοδόμου, που έπεσε νεκρός στα 50 του χρόνια, θυσία στο βωμό των υπερκερδών για τις μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες και τους υπεργολάβους.

Πρόκειται για τον Σωκράτη Μπούσκα, από τον Παλιό Πρόδρομο Ημαθίας, ο οποίος εργαζόταν στο εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού στη Λευκόπετρα Ημαθίας και συγκεκριμένα στο συνεργείο που είχε αναλάβει την κατασκευή της σήραγγας 3, στην έξοδο προς Κοζάνη. Χωρίς να υπάρχουν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, ο οικοδόμος εργαζόταν αιωρούμενος με δυο ακόμα αλλοδαπούς συναδέλφους του στο κενό, ενώ πραγματοποιούσε εργασίες ξεκαλουπώματος σε τοιχίο αντιστήριξης της σήραγγας. Γύρω στις 10.30 το πρωί, γλίστρησε πάνω στο μοναδικό μαδέρι στο οποίο πατούσε και χάνοντας την ισορροπία του βρέθηκε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Οι δυο αλλοδαποί συνάδελφοι του νεκρού οικοδόμου εργάζονταν σε συνθήκες μαύρης εργασίας και αμέσως μετά το θανατηφόρο ατύχημα εγκατέλειψαν το χώρο. Μαρτυρίες εργαζομένων στο ίδιο εργοτάξιο αναφέρουν ότι εν αναμονή της Επιθεώρησης Εργασίας και της αστυνομίας, η εργοδοσία έσπευσε να συγκαλύψει τη δολοφονική έλλειψη μέτρων ασφάλειας, εφοδιάζοντας τους εργαζόμενους με κράνη. Οι κινήσεις πανικού ωστόσο δεν μπόρεσαν να κρύψουν το μέγεθος του εγκλήματος, καθώς μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Βέροιας, που επισκέφτηκαν το χώρο με τη συνοδεία της Επιθεώρησης Εργασίας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο η εργοδοσία «έχει μετατρέψει τους οικοδόμους σε ακροβάτες», στέλνοντάς τους σε βέβαιο θάνατο.

Ο 50χρονος οικοδόμος εργαζόταν στο συνεργείο των υπεργολάβων Ματσούκα και Μαμουτόπουλου, οι οποίοι παρέμεναν χτες όλη μέρα εξαφανισμένοι, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη και τη διαδικασία του αυτόφωρου.

«Το νέο έγκλημα στην Εγνατία οδό, το αίμα του νέου νεκρού εργάτη επιβάλλουν την καταδίκη όσων με την εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών καθημερινά δημιουργούν, συντηρούν και οξύνουν τέτοια τραγικά φαινόμενα», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του Κόμματος στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους συναδέλφους του Σωκράτη Μπούσκα. «Σήμερα ο πόνος και η θλίψη των συναδέλφων και φίλων του αδικοχαμένου εργάτη, επιβάλλεται να μεταφραστεί σε συνειδητή αγωνιστική κατεύθυνση για διεκδίκηση των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων», σημειώνει το ΚΚΕ και επισημαίνει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες με τις οποίες βαρύνονται οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «γιατί είναι αυτές που ψήφισαν και υλοποιούν την αντεργατική πολιτική που υποτάσσεται στα συμφέροντα και τα κέρδη της πλουτοκρατίας».

Να σημειωθεί ότι το χτεσινό περιστατικό δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει στα εργοτάξια της Εγνατίας στο νομό. Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, δυο ακόμα αλλοδαποί οικοδόμοι σε γειτονικό εργοτάξιο βρέθηκαν στο κενό, με αποτέλεσμα ο ένας να τραυματιστεί θανάσιμα, μακραίνοντας έτσι τον κατάλογο των σκοτωμένων και σακατεμένων οικοδόμων στα περίφημα «μεγάλα έργα».

Οχι άλλο αίμα εργατών!

Βροντοφώναξαν οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης, καταδικάζοντας το νέο διπλό έγκλημα. Σήμερα η 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΕΚΠ

«Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών», «Οχι άλλα "θα" από τα υπουργεία, θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία»!

Τα συνθήματα αυτά αντήχησαν χτες το απόγευμα ξανά και ξανά στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Τα βροντοφώναζαν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στη διάρκεια της μαχητικής τους διαδήλωσης, που, αν και προγραμματισμένη από μέρες, αποτέλεσε ταυτόχρονα και την πρώτη αγωνιστική τους απάντηση στο νέο έγκλημα που συντελέστηκε στη Ζώνη προχτές, όταν δύο συνάδελφοί τους «έσκασαν» σαν τα ποντίκια μέσα σε επισκευαζόμενο πλοίο από την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Σήμερα, οι εργατοτεχνίτες θα επανέλθουν ακόμα πιο αποφασιστικά, καθώς τα Σωματεία έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, στα πλαίσια της οποίας θα γίνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η χτεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση που έγινε στο ΕΚ Πειραιά, όπου ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης τόνισε ότι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της Ζώνης και το χτύπημα της ανεργίας αποτελεί υπόθεση ζωής για τους εργαζόμενους. Η διαλυτική πολιτική, που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος της Ζώνης, αφήνει πλήρως ανεξέλεγκτη την εργοδοσία, ακόμα και να σκοτώνει εργάτες για τα κέρδη της.

... και δύο τραυματίες

Αλλο ένα εργατικό ατύχημα, με δύο τραυματίες αλλοδαπούς εργάτες στον κατασκευαστικό τομέα σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας, σε ανακατασκευή νεοκλασικού κτιρίου επί των οδών Κορίνθου και Ζαΐμη.

Ο τραυματισμός του ενός εργάτη προήλθε από πτώση από σκαλωσιά ύψους τεσσάρων περίπου μέτρων, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του και να τραυματιστεί σε άλλα σημεία του σώματός του, ενώ ο συνάδελφός του στην προσπάθεια να αποτελέσει το «δίχτυ» προστασίας του και να τον συγκρατήσει από την πτώση για να μην σκοτωθεί, τραυματίστηκε στο κεφάλι και στο κορμί.

Μάλιστα, πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, με παρέμβασή του είχε σταματήσει τις εργασίες στο συγκεκριμένο κτίριο, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και της παραβίασης του ωραρίου εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας καταγγέλλει τόσο τις κατασκευαστικές εταιρίες για την επιβολή πλήρους εργασιακής ασυδοσίας στις κατασκευές, όσο και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες που επιτρέπουν με την απραξία τους τη διαιώνιση αυτής της άθλιας κατάστασης και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σε πολλά εργοτάξια της πόλης πρέπει να είναι κανείς ακροβάτης για να δουλέψει. Η κατάσταση με την έλλειψη των μέτρων ασφάλειας και την παραβίαση του ωραρίου εργασίας στην Πάτρα έχει εξελιχθεί σε μόνιμο βραχνά για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στις κατασκευές. Φαίνεται ότι στην πόλη ορισμένοι που ασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα τυγχάνουν ασυλίας».

ΠΑΜΕ
Στο βωμό του κέρδους

Σε δήλωσή του, ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνει: «Καταγγέλλουμε το νέο έγκλημα στη Ν/Ζ του Περάματος, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του κέρδους. Εργοδότες και κυβέρνηση είναι υπεύθυνοι και γι' αυτές τις δολοφονίες. Το ΠΑΜΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τους καλούμε να δυναμώσουν τους αγώνες τους για την υπεράσπιση της ζωής και της ασφάλειάς τους».

Νεκρός στον ΟΣΕ

Αλλο ένα νέο παλικάρι, μόλις 21 ετών, πλήρωσε χτες με τη ζωή του την έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Ο Νικόλαος Καραμήτρος, κάτοικος Λιβαδειάς, εργαζόταν ως μέλος τοπογραφικού συνεργείου στην εταιρία ΑΝΥSΜΑ, που εκτελούσε τοπογραφικές εργασίες για λογαριασμό της ΓΑΙΟΣΕ - θυγατρική του ΟΣΕ - στη γραμμή μεταξύ Θηβών και Λιβαδειάς, στην περιοχή Αλίαρτος. Χτες το πρωί στις 7.45, κατά τη διάρκεια της εργασίας του, διερχόμενη αμαξοστοιχία τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε θανάσιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ