Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΝΑΤΙΑ - ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Βουτιά θανάτου για οικοδόμο

Κανένα μέτρο ασφάλειας από τους εργολάβους του «μεγάλου έργου»

Με μια βουτιά θανάτου στο κενό, από σκαλωσιά ύψους 10 και πλέον μέτρων, γράφτηκε χτες ο επίλογος του αγώνα για το μεροκάματο ενός ακόμα οικοδόμου, που έπεσε νεκρός στα 50 του χρόνια, θυσία στο βωμό των υπερκερδών για τις μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες και τους υπεργολάβους.

Πρόκειται για τον Σωκράτη Μπούσκα, από τον Παλιό Πρόδρομο Ημαθίας, ο οποίος εργαζόταν στο εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού στη Λευκόπετρα Ημαθίας και συγκεκριμένα στο συνεργείο που είχε αναλάβει την κατασκευή της σήραγγας 3, στην έξοδο προς Κοζάνη. Χωρίς να υπάρχουν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, ο οικοδόμος εργαζόταν αιωρούμενος με δυο ακόμα αλλοδαπούς συναδέλφους του στο κενό, ενώ πραγματοποιούσε εργασίες ξεκαλουπώματος σε τοιχίο αντιστήριξης της σήραγγας. Γύρω στις 10.30 το πρωί, γλίστρησε πάνω στο μοναδικό μαδέρι στο οποίο πατούσε και χάνοντας την ισορροπία του βρέθηκε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Οι δυο αλλοδαποί συνάδελφοι του νεκρού οικοδόμου εργάζονταν σε συνθήκες μαύρης εργασίας και αμέσως μετά το θανατηφόρο ατύχημα εγκατέλειψαν το χώρο. Μαρτυρίες εργαζομένων στο ίδιο εργοτάξιο αναφέρουν ότι εν αναμονή της Επιθεώρησης Εργασίας και της αστυνομίας, η εργοδοσία έσπευσε να συγκαλύψει τη δολοφονική έλλειψη μέτρων ασφάλειας, εφοδιάζοντας τους εργαζόμενους με κράνη. Οι κινήσεις πανικού ωστόσο δεν μπόρεσαν να κρύψουν το μέγεθος του εγκλήματος, καθώς μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Βέροιας, που επισκέφτηκαν το χώρο με τη συνοδεία της Επιθεώρησης Εργασίας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο η εργοδοσία «έχει μετατρέψει τους οικοδόμους σε ακροβάτες», στέλνοντάς τους σε βέβαιο θάνατο.

Ο 50χρονος οικοδόμος εργαζόταν στο συνεργείο των υπεργολάβων Ματσούκα και Μαμουτόπουλου, οι οποίοι παρέμεναν χτες όλη μέρα εξαφανισμένοι, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη και τη διαδικασία του αυτόφωρου.

«Το νέο έγκλημα στην Εγνατία οδό, το αίμα του νέου νεκρού εργάτη επιβάλλουν την καταδίκη όσων με την εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών καθημερινά δημιουργούν, συντηρούν και οξύνουν τέτοια τραγικά φαινόμενα», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του Κόμματος στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους συναδέλφους του Σωκράτη Μπούσκα. «Σήμερα ο πόνος και η θλίψη των συναδέλφων και φίλων του αδικοχαμένου εργάτη, επιβάλλεται να μεταφραστεί σε συνειδητή αγωνιστική κατεύθυνση για διεκδίκηση των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων», σημειώνει το ΚΚΕ και επισημαίνει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες με τις οποίες βαρύνονται οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «γιατί είναι αυτές που ψήφισαν και υλοποιούν την αντεργατική πολιτική που υποτάσσεται στα συμφέροντα και τα κέρδη της πλουτοκρατίας».

Να σημειωθεί ότι το χτεσινό περιστατικό δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει στα εργοτάξια της Εγνατίας στο νομό. Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, δυο ακόμα αλλοδαποί οικοδόμοι σε γειτονικό εργοτάξιο βρέθηκαν στο κενό, με αποτέλεσμα ο ένας να τραυματιστεί θανάσιμα, μακραίνοντας έτσι τον κατάλογο των σκοτωμένων και σακατεμένων οικοδόμων στα περίφημα «μεγάλα έργα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ