Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλιμακώνουν τον κοινό αγώνα οι εργαζόμενοι στον Τύπο

Νέα 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Ιούλη στις εφημερίδες. Σήμερα οι δεύτερες συναντήσεις της ΕΣΗΕΑ με τους εργοδότες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για τις νέες συμβάσεις

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην ανυποχώρητη και αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών, που επιχειρούν για άλλη μια χρονιά να πετύχουν την υπογραφή νέων ΣΣΕ με αυξήσεις - ψίχουλα και χωρίς καμιά άλλη λύση στα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που συσσωρεύονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια οι εκδότες πετύχαιναν τους στόχους τους, καθώς οι συμβιβασμένες και συναινετικές ηγεσίες της ΕΣΗΕΑ, που αποτελεί το μεγαλύτερο σωματείο του χώρου, τους έδιναν αυτήν τη δυνατότητα.

Προχτές Δευτέρα έγινε με απόλυτη επιτυχία (δεν κυκλοφόρησε καμία εφημερίδα) η 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει οι συνεργαζόμενες ενώσεις στο χώρο του Τύπου (Ενώσεις Συντακτών Εφημερίδων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Ενωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου, Ενώσεις Προσωπικού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Ενωση Τεχνικών Ημερήσιου Περιοδικού Τύπου Αθήνας, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας και οι Ενώσεις Εφημεριδοπωλών Αθήνας και Πειραιά).

Χτες συνεδρίασε η ξανά η Διασωματειακή Επιτροπή και αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέα κοινή 48ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη 13 και Τετάρτη 14 Ιούλη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση υπογραφή των ΣΣΕ για το 2004, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και μέτρα κατά της ανεργίας. Η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΙΗΕΑ) επιμένει στην απαράδεκτη θέση για διετή σύμβαση με αυξήσεις όμοιες με αυτές που αποδέχτηκε η συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων. Μάλιστα, στις σημερινές εφημερίδες δημοσιεύεται ανακοίνωση της ΕΙΗΕΑ, με την οποία στρέφεται κατά των εργαζόμενων, κατηγορώντας τους για δήθεν παράλογα αιτήματα (ο «Ρ» γι' αυτόν το λόγο δε δημοσιεύει αυτήν την ανακοίνωση). Ομως οι εκδότες, επιλέγοντας να απαντήσουν μόνο στην ΕΣΗΕΑ και αποσιωπώντας το γεγονός ότι η απεργία κηρύχτηκε από όλες τις Ενώσεις, ομολογούν ότι αυτό που τους φοβίζει περισσότερο είναι ο κοινός αγώνας των Ενώσεων.

Ομως, εκτός από τους εκδότες, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την τακτική και πρακτική των δυνάμεων της συναίνεσης και του συμβιβασμού, όπως αυτές εκφράζονται στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Που από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να υπονομεύσουν και να καταργήσουν στην πράξη το συντονισμό δράσης όλων των Ενώσεων και τη Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα η ΕΣΗΕΑ έχει ζητήσει διαδοχικές συναντήσεις με τις εργοδοτικές ενώσεις των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών (ΕΙΡΑ και ΕΙΤΗΣΕΕ) για τις ΣΣΕ του 2004. Αν ανταποκριθούν οι εργοδότες, οι συναντήσεις αυτές θα είναι οι δεύτερες. Από την εξέλιξη θα κριθεί αν η ΕΣΗΕΑ θα κηρύξει απεργία και στους σταθμούς.

«Μονόδρομος ο ενωμένος αγώνας»

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα. Αυτός ο αγώνας δε γίνεται για τους λίγους που έχουν τις πολλές θέσεις και τους παχυλούς μισθούς, αλλά κυρίως για τους νέους», είπε ο Μανώλης Μαθιουδάκης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συγκέντρωσης που έγινε έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Ενώ ο Νίκος Καραντηνός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, υπογράμμισε: «Να μείνουμε αδιάλλακτοι και ενωμένοι, διεκδικώντας συμβάσεις αξιοπρέπειας, συμβάσεις ζωής και όχι πείνας. Να μείνουμε μακριά από τους εργολάβους της ενημέρωσης και τους πολυθεσίτες. Το ψωμί το δικό μας είναι στα χέρια μας. Δε θα σταματήσουμε, αν δε νικήσουμε».

«Δεν υπάρχει άλλη λύση, ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση των εργοδοτών είναι μονόδρομος», σημείωσε ο Δημήτρης Χαρός, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. «Δεν προκαλέσαμε εμείς αυτή την απεργία, αλλά οι ίδιοι οι εργοδότες» είπε ο Παναγιώτης Ξηρογιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των προέδρων της Ενωσης Τεχνικών Ημερησίου Περιοδικού Τύπου Αθηνών Στέλιου Κωνσταντινίδη και της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Γιάννη Πλαχούρη, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν ενωμένοι και δυναμικά τον αγώνα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στον Τύπο εξέφρασαν με επιστολές τους η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ