Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
12ωρη νυχτερινή ευρωβάρδια

Οι κάτοικοι της Κοινότητας Μαγγανίτη «κράτησαν» τον μοναδικό αγροτικό γιατρό, που τον στέλνουν, λόγω «αυξημένων αναγκών», να εφημερεύσει στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου

«Τα ασθενοφόρα είναι σαράβαλα και οι οδηγοί δε φτάνουν», καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Κηρύκου

Eurokinissi

«Τα ασθενοφόρα είναι σαράβαλα και οι οδηγοί δε φτάνουν», καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Κηρύκου
Με δωδεκάωρες νυχτερινές βάρδιες των οδηγών στα ασθενοφόρα και απίστευτες εντολές για την κάλυψη των εφημεριών των γιατρών προσπαθούν οι υπεύθυνοι να καλύψουν τα τεράστια κενά για την κάλυψη των οποίων δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στην Ικαρία και τους Φούρνους.

Στο νοσοκομείο υπάρχουν μόνο τέσσερις οδηγοί, που δε φτάνουν να καλύψουν τα δυο ασθενοφόρα του νοσοκομείου σε 24ωρη βάση και με τη χορήγηση των απαραίτητων ρεπό στους οδηγούς. Ηδη, όπως αναφέρει το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Κηρύκου, χρωστούν στους οδηγούς 135 ρεπό και παρ' όλα αυτά οι οδηγοί δέχτηκαν να κάνουν οχτάωρα για να διευκολύνουν το πρόγραμμα. Ομως και πάλι τα κενά δεν καλύπτονται και η διοικητής του νοσοκομείου Β. Μπαλάσκα βρήκε τη λύση στο Προεδρικό Διάταγμα 88/13.5.1999, που προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104 της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και επιτρέπει τη δωδεκάωρη εργασία. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγός ασθενοφόρου καλείται να δουλέψει μέχρι και είκοσι ώρες τη μέρα, όπως καταγγέλλει το σωματείο, ενώ ορισμένες απ' τις 12ωρες βάρδιες είναι νυχτερινές.

«Κράτησαν» το γιατρό τους

Με τη δυναμική κινητοποίηση οι κάτοικοι του χωριού Μαγγανίτη -ανήκει στο Δήμο Ευδήλου - το περασμένο Σάββατο «κράτησαν» στο χωριό τους τον μοναδικό αγροτικό γιατρό, που η διοίκηση του νοσοκομείου Αγίου Κηρύκου τον έστειλε για να εφημερεύσει στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, λόγω των «αυξημένων αναγκών» της περιόδου.

Με βάση την απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Αγίου Κηρύκου οι αγροτικοί γιατροί στο Μαγγανίτη, στο Καρκινάγρι και στις Ράχες θα πρέπει να κάνουν εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου δυο Σαββατοκύριακα του Ιούλη για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες. Ηδη όμως οι ανάγκες στο Μαγγανίτη έχουν τριπλασιαστεί και η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα άφηνε ακάλυπτο το χωριό για 48 ώρες.

Ετσι οι κάτοικοι το περασμένο Σάββατο «απέκλεισαν» στο χωριό τον αγροτικό γιατρό Χρήστο Σταματιάδη και δεν του επέτρεψαν να μεταβεί στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου. Ο γιατρός επικοινώνησε με τη διοικητή του νοσοκομείου Β. Μπαλάσκα για την αντίδραση των κατοίκων και πήρε εντολή να βρεθεί στη νέα θέση του.

Ωστόσο, όμως, οι κάτοικοι επέμεναν και ο γιατρός ενημέρωσε την Αστυνομία, που ήρθε για να «διευκολύνει» την κατάσταση, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με την αντίθεση των κατοίκων για τη μετακίνηση του γιατρού. Τελικά, με παρέμβαση του περιφερειάρχη κ. Τσίφτη, ο γιατρός παρέμενε στη θέση του το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά εκκρεμεί η εκτέλεση της εντολής για τις 17 και 18 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ