ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΛΑΝΑΡΑ
Σε υποχρεωτική άδεια 500 εργάτες

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι. Κλείνουν σήμερα οδικές αρτηρίες, ενώ αύριο διοργανώνουν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης

Από παλιότερη κινητοποίηση για το πρόβλημα της ανεργίας στη Νάουσα

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση για το πρόβλημα της ανεργίας στη Νάουσα
Στους δρόμους της Νάουσας κατεβαίνουν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια του Λαναρά στην πόλη, ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφαση της εργοδοσίας να θέσει από χτες σε υποχρεωτική άδεια όλο το προσωπικό στα τέσσερα κλωστήρια της περιοχής, με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να εφοδιάσει τα εργοστάσια με βαμβάκι λόγω... οικονομικής δυστοκίας.

Η διοίκηση της επιχείρησης ζήτησε από τους 500 εργαζόμενους να φύγουν από τα εργοστάσια και να επιστρέψουν στις 4 Αυγούστου, οπότε και θα εξετάσει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των κλωστηρίων, αν έχει ξεπεραστεί η οικονομική κρίση την οποία επικαλείται.

Η απάντηση των εργαζομένων ήταν άμεση, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα εντείνονταν οι ενδείξεις ότι ο επιχειρηματίας Λαναράς επιζητούσε την κατάλληλη αφορμή για να προχωρήσει σε περιορισμό της δραστηριότητας παραγωγής νήματος στα πλαίσια των γενικότερων αναδιαρθρώσεων που προωθεί στις επιχειρήσεις του κερδοφόρου ομίλου «Κλωνατέξ» και με δεδομένο ότι η εισαγωγή νήματος από χώρες όπως η Τουρκία πολλαπλασιάζουν τα περιθώρια κέρδους για το μεγαλοεπιχειρηματία.

Ηδη μετά το Πάσχα, με όχημα τη δήθεν έλλειψη πρώτης ύλης (βαμβάκι) στην αγορά, προσπάθησε να επιβάλει στους εργαζόμενους κατάτμηση της θερινής άδειας και περικοπές στα ωράριά τους, κινήσεις που συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων και τελικά δεν προχώρησαν.

Αυτή τη φορά, η εργοδοσία επανήλθε αποφασισμένη να ξεμπερδεύει μια και καλή με τα κλωστήρια της Νάουσας, καθώς δε δίνει καμία εγγύηση ότι μετά το τέλος της υποχρεωτικής άδειας τα εργοστάσια θα επαναλειτουργήσουν και δε θα χαθούν οι θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες είναι οι προθέσεις του Λαναρά και για τα υπόλοιπα κλωστήρια του ομίλου στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, τα οποία αυτή την περίοδο επεξεργάζονται τα τελευταία αποθέματα βαμβακιού.

Την ανησυχία τους για τα διαφαινόμενα σχέδια του Λαναρά είχαν εκφράσει οι εργαζόμενοι του ομίλου τόσο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάη στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ΟΕΚΙΔΕ, όσο και στην τοπική σύσκεψη των φορέων που έγιναν πριν από μερικές μέρες στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας.

Χτες το πρωί, μέλη των σωματείων από τα Κλωστήρια Α΄, Β΄, Γ΄ και «Ολυμπιακή» της Νάουσας, σε συνάντησή τους με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα από τις 10 έως τις 11 π.μ. σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Βέροιας - Σκύδρας στο ύψος του εργοστασίου στο Στενίμαχο και της επαρχιακής οδού Νάουσας - Αγίου Νικολάου στο ύψος των κλωστηρίων Β΄. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε και η διοργάνωση συλλαλητηρίου την Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, με προσυγκέντρωση των εργαζομένων στις 10 το πρωί έξω από το ΕΚΝ και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αίτημα να μην κλείσουν τα εργοστάσια, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και να σταματήσει η συνεχόμενη υποβάθμιση της περιοχής.

Οι αποφάσεις έγιναν δεκτές από το σύνολο των εργαζομένων που πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις στα εργοστάσια, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τους χώρους δουλιάς τους όπως επέβαλε η απόφαση της εργοδοσίας.

Οι παχυλές επιδοτήσεις που απολαμβάνει ο Λαναράς από τα κρατικά ταμεία τον έχουν αναδείξει σήμερα στην πρώτη θέση των επιχειρήσεων του κλάδου στα Βαλκάνια, όπου απασχολεί πάνω από 2.500 εργαζόμενους στα εργοστάσιά του. Με τις ευλογίες ωστόσο της κυβέρνησης και σε μια προσπάθεια να διατηρήσει και να αυξήσει την κερδοφορία της «Κλωνατέξ», δε διστάζει να παζαρέψει τις μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας που διατηρεί στα κλωστήρια της Ελλάδας, όπως έκανε πριν από μερικούς μήνες και με την «Τρικολάν», προκαλώντας την πάνδημη αντίδραση των εργαζομένων της Νάουσας, που με τον αγώνα τους έβαλαν και τότε φρένο στα αντεργατικά σχέδιά του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΡΟΟΥΝ ΕΛΑΣ - ΚΑΝ»
Τρίτη βδομάδα σε κινητοποιήσεις

Για τρίτη συνεχή βδομάδα, με τετράωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια, συνεχίζουν με επιμονή και πείσμα τις κινητοποιήσεις τους, οι μεταλλεργάτες στην πολυεθνική εταιρία «ΚΡΟΟΥΝ ΕΛΑΣ - ΚΑΝ» στην Πάτρα και διεκδικούν ικανοποιητική Διμερή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι εργάτες παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και τα αιτήματά τους παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης και εκβιασμού τους από την επιχείρηση για άμεση υπογραφή της σύμβασης με τους δικούς της όρους, εκμεταλλευόμενη την επαίσχυντη ΣΣΕ που υπέγραψε η ΓΣΣΕ με τον ΣΕΒ.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, όπως καταγγέλλει το εργοστασιακό σωματείο σε ανακοίνωσή του, η επιχείρηση προσπάθησε μέσα από πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας (Η «ΗΜΕΡΑ», την Πέμπτη 1η Ιούλη με τίτλο «Κλείνει η ΕΛΑΣ - ΚΑΝ;») να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, αφήνοντας να εννοηθεί πως απογοητευμένη από την αγωνιστική στάση των εργαζομένων προσανατολιζόταν να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα αλλού. Παράλληλα, για να τους εκβιάσει να αποδεχτούν τους όρους της και να τους εκθέσει στην κοινή γνώμη, υποστήριζε πως οι εργαζόμενοι ζητούν υπέρογκες αυξήσεις της τάξης του 9%( για τόσο ...υπέρογκα ποσά μιλά η επιχείρηση!) και ότι ο κάθε εργαζόμενος κοστίζει 35.000 ευρώ περίπου ετησίως.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την επιχείρηση πως τα στοιχεία που παρουσίασε μέσα από το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι ψευδή, καθώς «για τα 35.000 ευρώ που αναφέρεται στο δημοσίευμα, κανείς εργαζόμενος δεν παίρνει τέτοια ποσά, παρά μόνο τα διευθυντικά στελέχη».

Υπογραμμίζουν πως οι εργάτες στην πολυεθνική επιχείρηση (κατασκευάζει κουτάκια αλουμινίου) δουλεύουν μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας: «Με περισσότερο από 100 ντεσιμπέλ θόρυβο και αφόρητη ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες και αντίστοιχα τσουχτερό κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ταυτόχρονα, το περιβάλλον μέσα στο εργοστάσιο είναι επιβαρυμένο από την αιωρούμενη αλουμινόσκονη και τις αναθυμιάσεις χημικών που διοχετεύονται στον αέρα κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών».

Και, τέλος, προειδοποιούν την εργοδοσία ότι «Η αγωνιστικότητά μας δεν πρόκειται να καμφθεί μέσα από τέτοιου είδους μεθοδεύσεις. Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας για την υπογραφή ικανοποιητικής διμερούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ
Μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι του Συντονιστικού Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στο υπουργείο Εσωτερικών, θέτοντας επιτακτικά αιτήματα που αφορούν στην άμεση ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων του κλάδου.

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, τον κ. Ανδρονόπουλο, και απαίτησαν την άμεση μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων χωρίς όρους και την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Ακόμα έθεσαν τα αιτήματα: Διαμόρφωση του κατώτερου μισθού στα 1.100 ευρώ και ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά σύμφωνα με τον κανονισμό του ΙΚΑ. Από τη μεριά τους, ο γενικός γραμματέας απέκλεισε οποιαδήποτε πιθανότητα μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων ενώ, για τα άλλα ζητήματα είπε ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του. Η συνάντηση έληξε με τη Συντονιστική να δηλώνει ότι θα εντείνει τη δράση της για την οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Η παράσταση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης της αγωνιστικής δράσης των ταξικών δυνάμεων ακόμα και κατά την καλοκαιρινή περίοδο και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ και άλλοι πολιτικοί εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου εντείνουν την επίθεσή τους στα δικαιώματα των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια, στηρίζοντας ακόμα και έτσι την αντεργατική πολιτική που ασκείται.

Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ

Εκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλεί σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο νοσοκομείο Σωτηρία, στις 12 το μεσημέρι.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η στελέχωση των Ολυμπιακών Σταθμών Α΄ πρώτων βοηθειών με προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα για τα οποία υπήρξαν πρόσφατες ρυθμίσεις απ' το υπουργείο Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ