Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΛΑΝΑΡΑ
Σε υποχρεωτική άδεια 500 εργάτες

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι. Κλείνουν σήμερα οδικές αρτηρίες, ενώ αύριο διοργανώνουν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης

Από παλιότερη κινητοποίηση για το πρόβλημα της ανεργίας στη Νάουσα

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση για το πρόβλημα της ανεργίας στη Νάουσα
Στους δρόμους της Νάουσας κατεβαίνουν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια του Λαναρά στην πόλη, ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφαση της εργοδοσίας να θέσει από χτες σε υποχρεωτική άδεια όλο το προσωπικό στα τέσσερα κλωστήρια της περιοχής, με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να εφοδιάσει τα εργοστάσια με βαμβάκι λόγω... οικονομικής δυστοκίας.

Η διοίκηση της επιχείρησης ζήτησε από τους 500 εργαζόμενους να φύγουν από τα εργοστάσια και να επιστρέψουν στις 4 Αυγούστου, οπότε και θα εξετάσει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των κλωστηρίων, αν έχει ξεπεραστεί η οικονομική κρίση την οποία επικαλείται.

Η απάντηση των εργαζομένων ήταν άμεση, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα εντείνονταν οι ενδείξεις ότι ο επιχειρηματίας Λαναράς επιζητούσε την κατάλληλη αφορμή για να προχωρήσει σε περιορισμό της δραστηριότητας παραγωγής νήματος στα πλαίσια των γενικότερων αναδιαρθρώσεων που προωθεί στις επιχειρήσεις του κερδοφόρου ομίλου «Κλωνατέξ» και με δεδομένο ότι η εισαγωγή νήματος από χώρες όπως η Τουρκία πολλαπλασιάζουν τα περιθώρια κέρδους για το μεγαλοεπιχειρηματία.

Ηδη μετά το Πάσχα, με όχημα τη δήθεν έλλειψη πρώτης ύλης (βαμβάκι) στην αγορά, προσπάθησε να επιβάλει στους εργαζόμενους κατάτμηση της θερινής άδειας και περικοπές στα ωράριά τους, κινήσεις που συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων και τελικά δεν προχώρησαν.

Αυτή τη φορά, η εργοδοσία επανήλθε αποφασισμένη να ξεμπερδεύει μια και καλή με τα κλωστήρια της Νάουσας, καθώς δε δίνει καμία εγγύηση ότι μετά το τέλος της υποχρεωτικής άδειας τα εργοστάσια θα επαναλειτουργήσουν και δε θα χαθούν οι θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες είναι οι προθέσεις του Λαναρά και για τα υπόλοιπα κλωστήρια του ομίλου στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, τα οποία αυτή την περίοδο επεξεργάζονται τα τελευταία αποθέματα βαμβακιού.

Την ανησυχία τους για τα διαφαινόμενα σχέδια του Λαναρά είχαν εκφράσει οι εργαζόμενοι του ομίλου τόσο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάη στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ΟΕΚΙΔΕ, όσο και στην τοπική σύσκεψη των φορέων που έγιναν πριν από μερικές μέρες στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας.

Χτες το πρωί, μέλη των σωματείων από τα Κλωστήρια Α΄, Β΄, Γ΄ και «Ολυμπιακή» της Νάουσας, σε συνάντησή τους με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα από τις 10 έως τις 11 π.μ. σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Βέροιας - Σκύδρας στο ύψος του εργοστασίου στο Στενίμαχο και της επαρχιακής οδού Νάουσας - Αγίου Νικολάου στο ύψος των κλωστηρίων Β΄. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε και η διοργάνωση συλλαλητηρίου την Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, με προσυγκέντρωση των εργαζομένων στις 10 το πρωί έξω από το ΕΚΝ και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αίτημα να μην κλείσουν τα εργοστάσια, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και να σταματήσει η συνεχόμενη υποβάθμιση της περιοχής.

Οι αποφάσεις έγιναν δεκτές από το σύνολο των εργαζομένων που πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις στα εργοστάσια, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τους χώρους δουλιάς τους όπως επέβαλε η απόφαση της εργοδοσίας.

Οι παχυλές επιδοτήσεις που απολαμβάνει ο Λαναράς από τα κρατικά ταμεία τον έχουν αναδείξει σήμερα στην πρώτη θέση των επιχειρήσεων του κλάδου στα Βαλκάνια, όπου απασχολεί πάνω από 2.500 εργαζόμενους στα εργοστάσιά του. Με τις ευλογίες ωστόσο της κυβέρνησης και σε μια προσπάθεια να διατηρήσει και να αυξήσει την κερδοφορία της «Κλωνατέξ», δε διστάζει να παζαρέψει τις μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας που διατηρεί στα κλωστήρια της Ελλάδας, όπως έκανε πριν από μερικούς μήνες και με την «Τρικολάν», προκαλώντας την πάνδημη αντίδραση των εργαζομένων της Νάουσας, που με τον αγώνα τους έβαλαν και τότε φρένο στα αντεργατικά σχέδιά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ