ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Χτυπά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία

Τελείωσε προχτές η διαδικασία εξέτασης του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ενέκρινε τη συνταγματικότητά του, χωρίς οι παρατηρήσεις του να επιφέρουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Το τέλος της διαδικασίας αποτέλεσε αφορμή για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί και με τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, να ξεκινήσουν ένα νέο στημένο «καυγά» για τον αριθμό των συμβασιούχων τους οποίους μονιμοποιεί το ΠΔ.

Ενας «καυγάς» που στόχο έχει να κτίσει τα «φιλεργατικά προσωπεία» τους, αλλά και να αποκρύψει ότι έτσι ή αλλιώς το ΠΔ στερεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων. Ακόμα, να κρύψει ότι οι στρατιές των χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο δημιουργήθηκαν και διατηρήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ότι η ΝΔ συνεχίζει ακριβώς την ίδια αντεργατική πολιτική, αναπαράγοντας το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας τους.

Κατ' αρχήν, το ΠΔ εξαιρεί πολλές κατηγορίες συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (προγράμματα κατάρτισης, φύλαξη σχολείων, βοήθεια στο Σπίτι κ.ά.). Αλλά και από τις κατηγορίες που περιλαμβάνει εξαιρεί τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων. Αυτό το επιτυγχάνει με θέσπιση μια σειράς όρων που το πλήθος και το είδος τους είναι τέτοιο, ώστε να πρέπει ο συμβασιούχος να περάσει από «σαράντα κύματα», προκειμένου η σύμβασή του να μετατραπεί από ορισμένου σε αορίστου.

ICON

Οι βασικοί όροι είναι οι εξής: Ο συμβασιούχος πρέπει να έχει συνολική χρονική διάρκεια διαδοχικών συμβάσεων τουλάχιστον 24 μήνες ανεξαρτήτως αριθμού ανανεώσεων των συμβάσεών του, ή 18 μήνες μέσα στο 24μηνο από την αρχική σύμβαση με τρεις τουλάχιστον ανανεώσεις πέραν της αρχικής. Η σύμβαση πρέπει να είναι ενεργός το πολύ μέχρι τρεις μήνες πριν την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος (όσο καθυστερεί η έναρξη της ισχύος του τόσο περισσότεροι αποκλείονται). Το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις συμβάσεις δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 3 μήνες (αποκλείονται χιλιάδες συμβασιούχοι που οι συμβάσεις τους ανανεώνονται ύστερα από τέσσερις μήνες). Οι διαδοχικές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν συναφθεί και εκτελεστεί στον ίδιο εργοδότη, με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας, με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα. Το αντικείμενο της σύμβασης πρέπει να αφορά σε δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται ως «πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Ταυτόχρονα, το ΠΔ διατηρεί το θεσμό των εκτάκτων και, μάλιστα, με ακόμα χειρότερους όρους για τους μελλοντικούς συμβασιούχους. Προβλέπει ότι όσοι από εδώ και πέρα προσληφθούν ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου μόλις συμπληρώνουν 24 μήνες θα πετιούνται στο δρόμο. Πρόκειται, λοιπόν, για ΠΔ που προωθεί και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς ομηρίας, με στόχο την εξυπηρέτηση των ψηφοθηρικών και άλλων πολιτικών αναγκών της εκάστοτε κυβέρνησης και των οικονομικών και λειτουργικών αναγκών του αστικού κράτους.

Η «οδύσσεια» των συμβασιούχων δεν τελειώνει εδώ. Ακολουθεί η παραπομπή στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο ή άλλο αντίστοιχο όργανο ή στο Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο για τις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, για να κριθεί εάν πληρούν τους όρους. Κατόπιν θα δώσει την τελική κρίση του και το ΑΣΕΠ. Μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και οκτώ μήνες!

Ετσι, η κυβέρνηση επικαλούμενη νομικίστικα προσχήματα και θέτοντας ψευτοδιλήμματα περί παγίων ή μη αναγκών (σε αυτή την προσπάθειά της είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ) δημιουργεί ένα Προεδρικό Διάταγμα που όπως πολύ εύστοχα έχουν αποκαλέσει οι συμβασιούχοι είναι «Διάταγμα των αποκλεισμών και των εξαιρέσεων» και στην ουσία χτυπά το αναφαίρετο δικαίωμα για μόνιμη, σταθερή και πλήρους δικαιωμάτων εργασία για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μια εξέλιξη για την οποία τεράστιες ευθύνες έχουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες παρά τις ψευτοαγωνιστικές τους κραυγές δέχτηκαν το αντεργατικό περιεχόμενο του ΠΔ. Απέναντι σε όλα αυτά είναι ανάγκη πλέον να γίνει κατανοητό από όλους τους εργαζόμενους ότι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την επίλυση του προβλήματος είναι η συντονισμένη δράση τους και η ανάπτυξη δυναμικών ταξικών αγώνων.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Το χρονικό της εξαπάτησης και του εμπαιγμού

Η πρωτοσέλιδη
Η πρωτοσέλιδη "δέσμευση" για μονιμοποίηση 250.000 συμβασιούχων
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Οι συμβάσεις των κάθε είδους συμβασιούχων, εργασίας και έργου, συμβάσεις οι οποίες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας, θα μετατραπούν σε συμβάσεις αόριστου χρόνου. Πρέπει, επιτέλους, να δοθεί ένα τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς πολιτικής ομηρίας χιλιάδων συμπολιτών μας. Πρέπει να υπάρξει μόνιμη και δίκαιη λύση του προβλήματος». Κατηγορηματικός και σαφής ο Κ. Καραμανλής, τρεις μόλις μέρες πριν από τις εκλογές, στις 4 Μάρτη δηλαδή, σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των συμβασιούχων του δημόσιου τομέα, δεν άφηνε περιθώρια «αμφισβήτησης των προθέσεών» του: Αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, το πρόβλημα των συμβασιούχων θα λυθεί κατά τρόπο «μόνιμο και δίκαιο»!

Το ίδιο κιόλας βράδυ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» (στον Στ. Θεοδωράκη), έθετε μόνος του το θέμα, κάνοντας λόγο για 250.000 ανθρώπους. Ιδού το χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Θέλω να σας πω και κάτι ακόμα. Εμείς βγήκαμε πρώτοι και είπαμε να λήξει επιτέλους η εκκρεμότητα με αυτούς τους 250.000 ανθρώπους, συμβασιούχους. Και να κάνουμε κάτι, να τους απαλλάξουμε από την ομηρία, από μια μικροκομματική, μικροπολιτική ομηρία, στην οποία τους κρατάει τόσα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εγώ δεν το λέω δημαγωγικά και να σας το αποδείξω. Πρώτα απ' όλα θα εφαρμόσουμε αυτό που λέει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οταν καλύπτουν οι άνθρωποι αυτοί πραγματικές και πάγιες ανάγκες, πώς τους έχεις σε εκκρεμότητα χρόνια και χρόνια; Είναι αδιανόητο αυτό, είναι τεράστιο κοινωνικό και ανθρώπινο πρόβλημα.

- ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ομηρία.

- Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ομηρία. Αλλά για να σας αποδείξω του λόγου το αληθές, περί μη διακρίσεων και διαχωρισμών, οι άνθρωποι αυτοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία, όχι στη μεγάλη, στη σχεδόν συντριπτική πλειοψηφία, απασχολούνται σε αυτές τις θέσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Δε με ενδιαφέρει αυτό κ. Θεοδωράκη, καθόλου δε με ενδιαφέρει αυτό».

Το μεγαλύτερο ποσοστό...

Το προηγούμενο βράδυ σε συνέντευξή του στο «Alter» ρωτήθηκε από τον Ν. Ευαγγελάτο: «Πόσοι απ' αυτούς (σ.σ. τους 250.000 εργαζόμενους) καλύπτουν πάγιες ανάγκες». Απάντηση: Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.: «Δεν είμαι τώρα έτοιμος να σας πω, αλλά φαντάζομαι το μεγαλύτερο ποσοστό. Από κει και πέρα, εάν υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, θα μπορέσουμε να βρούμε άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα αυξημένη μοριοδότηση, ώστε να ξεκινούν από μία θέση ευνοϊκή, στους επόμενους διαγωνισμούς. Εκείνο που θέλω να σας πω, είναι το εξής. Πρέπει να μάθουμε ότι πρέπει να γίνουμε μια ευνομούμενη κοινωνία. Δεν μπορεί να μεταχειριζόμαστε στην Ελλάδα του 2004, του 21ου αιώνα, πρακτικές που πηγαίνουν πίσω στην εποχή του Βούλγαρη ή του Τσουμπέ. Και δεύτερον, να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει και μία κοινωνική ευαισθησία, δεν μπορούμε να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές».

Προπαραμονή εκλογών (5.3.2004) σε συνέντευξή του στον ALPHA (Γ. Αυτιάς), ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωνε: «Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι επί χρόνια υπάρχουν άνθρωποι - χτες τους είδα μάλιστα, ήρθαν και συζητήσαμε - που ταλαιπωρούνται περισσότερο από 12-15 χρόνια. Είναι ασύλληπτο αυτό».

- Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ετσι όπως το λέτε είναι.

- Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα, λοιπόν, προσβλητικής μεταχείρισης ανθρώπινων ζωών. Υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα, πονηρό αυτό, πολιτικής ομηρίας...

- Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τελειώνει αυτό το πρόβλημα;

- Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Πρέπει να τελειώνει.

- Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το τελειώνει. Δε θα υπάρχουν πια συμβασιούχοι.

- Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να σας πω γιατί. Πέραν της πολιτικής ομηρίας, που θυμίζει τις εποχές του Βούλγαρη και του Τσουμπέ, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Οτι τελικά καταρρακώνει την αξιοπρέπεια ανθρώπων.

Τόσο γρήγορα τα «ξέχασε» όλα αυτά ο Κ. Καραμανλής;


Π. Κ.

ΚΚΕ
Σταθερή και πλήρης δικαιωμάτων εργασία για όλους

Οι εξελίξεις που αφορούν τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ όταν με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ στις 7 Απρίλη 2004 επεσήμανε: «η εξουσία και η οικονομία, που εκφράζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική που υπηρετεί την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην πλήρη - σταθερή εργασία. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την πολύχρονη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από τις αντεργατικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ταυτόχρονα, προβάλλει το δρόμο του αγώνα ως το μόνο μέσο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τόνιζε πως «ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά, κατά της ανεργίας και των απολύσεων, είναι συνδεδεμένος με την πορεία του αγώνα για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές». Στην ίδια ανακοίνωση κατήγγειλε την επιχείρηση αποπροσανατολισμού από αυτά τα κόμματα και το ΣΥΝ που καλλιεργούσαν ψεύτικες προσδοκίες επικαλούμενα ότι η κοινοτική Οδηγία 70/1999 τάχα αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Και αποκάλυπτε τον αντεργατικό χαρακτήρα των κριτηρίων του Προεδρικού Διατάγματος διαπιστώνοντας ότι «υπηρετεί τη διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης».

Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΚΚΕ

Μακριά από αυταπάτες το ΚΚΕ κάνει σαφές ότι «διεκδικεί πλήρη - σταθερή εργασία για όλους, με εργασιακά - ασφαλιστικά - μισθολογικά δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες». Ειδικά για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στους ΟΤΑ, στον ιδιωτικό τομέα, το ΚΚΕ «διεκδικεί την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου». Θέση που αντιστοιχεί στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΚΚΕ για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και μορφών απασχόλησης, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, ανάπτυξη πολιτιστικών, κοινωνικών υπηρεσιών, υποδομών που θα υπηρετούν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Για τους απολυμένους και τους εκτάκτους στους δήμους, το ΚΚΕ διεκδικεί:

  • Χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους μισθούς των εργαζομένων και την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών. Αμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Οι δήμοι να παρέχουν επαρκείς και δωρεάν υπηρεσίες, να είναι επανδρωμένοι με επαρκές εργατικό δυναμικό για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και η επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΟΤΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΑΕΙ - ΤΕΙ
Σύσκεψη για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλιά

Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές καλούν τα Συντονιστικά Εργαζομένων στους ΟΤΑ, τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους και ΑΕΙ - ΤΕΙ, στη σύσκεψη που οργανώνουν την Πέμπτη 15 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα (αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), για να «δοθεί νέα δυναμική συνέχεια στο συντονισμένο αγώνα των εκτάκτων συμβασιούχων κάθε μορφής» για τη διεκδίκηση μόνιμης, σταθερής και πλήρους δικαιωμάτων εργασίας για όλους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα

Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους χιλιάδες συμβασιούχους, που επιβεβαιώνεται μετά και την επικύρωση του ΠΔ από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Ακόμα, καταδικάζει τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ ΟΤΑ, που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική και «συνειδητά αρνούνται να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων».

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, τονίζει το Συντονιστικό, που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κρίνουν ότι τώρα θα πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στον αγώνα των συμβασιούχων, διεκδικώντας: Αμεση απόσυρση του ΠΔ. Μονιμοποίηση των εκτάκτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, προσλήψεις μόνο μονίμων και άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων κ.ά. Τέλος, το Συντονιστικό καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν ακόμα περισσότερο στα Σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα, να παραμερίσουν τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές και να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα που εκφράζεται μέσα από το ΠΑΜΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διάβημα σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού, στις 10 το πρωί, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ για τις εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων που έγιναν και θα γίνουν τις επόμενες μέρες, παρότι πριν λίγο καιρό η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Φ. Πετραλιά είχε δεσμευτεί προφορικά να ανανεώσει τις συμβάσεις. Η παράσταση θα γίνει στις 10 το πρωί.

Η Γραμματεία, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία αντίθετα με ό,τι είχε υποσχεθεί προεκλογικά πετά τους συμβασιούχους στο δρόμο, συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Η Γραμματεία διεκδικεί: Να σταματήσουν οι απολύσεις των συμβασιούχων, να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι, να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.

Η πρώτη δυναμική αντίδραση των συμβασιούχων στο υπουργείο αυτό εκδηλώθηκε χτες με συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν κυρίως συμβασιούχοι που απολύθηκαν ή απολύονται αυτές τις μέρες. Ομως, για άλλη μια φορά, έγιναν αντικείμενο εμπαιγμού από την υπουργό που τους ξαναϋποσχέθηκε ότι θα ανανεώσει τις συμβάσεις όσων απολύθηκαν ή απολύονται για περίπου ενάμιση μήνα ακόμα. Φυσικά, δε λύνεται το πρόβλημα και πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις των συμβασιούχων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ