ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκατόμβη...

Ιρακινοί αστυνομικοί ενώνονται με τους αντάρτες -διαδηλωτές ενάντια στην κατοχή στη Βασόρα

Associated Press

Ιρακινοί αστυνομικοί ενώνονται με τους αντάρτες -διαδηλωτές ενάντια στην κατοχή στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Μακελειό... Πιθανότατα δεν υπάρχει λέξη που να μπορεί να περιγράψει την κατάσταση στη Νατζάφ, την ιερή πόλη των σιιτών στο νότιο Ιράκ. Για όγδοη μέρα, χτες, σιίτες μαχητές και κατοχικές δυνάμεις συγκρούονταν με αμείωτη ένταση. Εκατόμβες θυμάτων αναφέρονται, όχι μόνο στη Νατζάφ, αλλά και σε όλες τις σιιτικές πόλεις του νότου. Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και ο αριθμός τους διπλασιάστηκε χτες το μεσημέρι, ενόψει μιας «τελικής επίθεσης».

Αεροσκάφη και ελικόπτερα σφυροκοπούσαν, χτες, ανηλεώς και χωρίς σταματημό τις θέσεις των σιιτών μαχητών του Μουκτάντα Σαντρ πέριξ του αρχαίου κοιμητηρίου και του ιερού μαυσωλείου του Ιμάμη Αλί, στη Νατζάφ. Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ με τηλεβόες καλούσαν όλη την ημέρα τους κατοίκους που δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους να μείνουν σε αυτά μέχρι το τέλος των μαχών.

Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι βομβαρδίστηκε η γειτονιά γύρω από το σπίτι του Μουκτάντα Σαντρ και λίγο αργότερα ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν σε αυτό. Δεν αποσαφηνίστηκε πού βρισκόταν ο ίδιος ο νεαρός σιίτης ηγέτης, που φερόταν να είναι στο μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί. Το πρωί, ο δοτός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, κάλεσε, εκ νέου, τους σιίτες μαχητές να καταθέσουν τα όπλα και να φύγουν από την ιερή πόλη, προειδοποιώντας ότι θα «συνθλιβούν τα εγκληματικά στοιχεία».

Associated Press

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αλάουι, Φάλαχ αλ Νακίμπ, δήλωνε ότι οι μάχες στη Νατζάφ «είναι ένας πόλεμος ικανός να καταστρέψει το Ιράκ» και συμπλήρωνε ότι πρόκειται για «συνωμοσία κατά του ιρακινού λαού, αφού πολλοί συλληφθέντες δε μιλούν καν την αραβική γλώσσα». Ο ίδιος μίλησε για τουλάχιστον 1.200 συλληφθέντες στη Νατζάφ. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Νατζάφ παραιτήθηκε, χτες, διαμαρτυρόμενος για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, ο Ιρακινός πρωθυπουργός επέμενε ότι «η επίθεση θα γίνει» επαναλαμβάνοντας ότι «στους ιερούς τόπους θα εισέλθουν μόνο Ιρακινοί στρατιώτες και όχι Αμερικανοί».

Οργή στις μουσουλμανικές χώρες

Οι διαβεβαιώσεις του δε φαίνεται να καταλαγιάζουν την οργή που έχει αρχίσει να βράζει στον αραβικό κόσμο. Χτες, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, προειδοποίησε για «απρόβλεπτα επικίνδυνες συνέπειες αν παραβιαστούν οι ιεροί τόποι» και ζήτησε «να τερματιστούν άμεσα οι μάχες και να αρχίσει διάλογος». Μια σειρά από αραβικές μουσουλμανικές ηγεσίες (Αίγυπτος, Ιράν) εξέφρασαν βαθιά δυσαρέσκεια για τη στάση της ιρακινής δοτής κυβέρνησης, που επέτρεψε στους Αμερικανούς να αναλάβουν δράση.

Από το Λίβανο, ο Μεγάλος Αγιατολάχ των σιιτών Λιβανέζων, Μουχάμαντ Χουσεΐν Φαντλάλα, εξαπέλυσε μύδρους κατά του Αλάουι. Ο Μεγάλος Αγιατολάχ των Ιρακινών σιιτών, Αλί αλ Σιστάνι, με ανακοίνωσή του, εκφράζει βαθιά θλίψη και καλεί να γίνουν σεβαστοί οι ιεροί τόποι.

Εκατόμβες θυμάτων

Ενώ η Νατζάφ φλεγόταν, κυριολεκτικά, οι μάχες μαίνονταν και σε άλλες σιιτικές πόλεις, όπως η Κουτ, η Αμάρα, η Ντουανίγια. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, μόνο το τελευταίο 24ωρο, στις μάχες αυτές σκοτώθηκαν 165 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 600. Μία από τις μεγαλύτερες σφαγές έγινε στην Κουτ, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας αμερικανικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τις θέσεις των σιιτών μαχητών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 75 άνθρωποι και να τραυματιστούν 165 μέσα σε λίγη ώρα.

Εξαιρετικά τεταμένη ήταν η κατάσταση και στη Βασόρα, όπου χθες σκοτώθηκε 1 Βρετανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος, από έκρηξη βόμβας. Την ίδια ώρα, χιλιάδες σιίτες διαδήλωναν στο κέντρο της πόλης εξοργισμένοι από το μακελειό της Νατζάφ, ενώ οι βρετανικές δυνάμεις βρίσκονταν σε επιφυλακή. Χτες, οι σιίτες μαχητές επανέλαβαν τις απειλές τους να ανατινάξουν πετρελαιαγωγούς στο νότο, επηρεάζοντας την, ήδη, αύξουσα πορεία των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως στο ρεκόρ των τελευταίων 21 χρόνων, των 45,45 δολαρίων το βαρέλι.

Διαδήλωση σιιτών πραγματοποιήθηκε και στη Βαγδάτη, ενώ σε περιοχές δυτικά του Τίγρη, όπου δεν κατοικούν σιίτες, σημειώνονταν εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών, προκαλώντας την ανησυχία των κατοχικών δυνάμεων ότι η εξέγερση της Νατζάφ εξαπλώνεται και στο βορρά. Δυτικά της Βαγδάτης, στην επαρχία αλ Ανμπάρ, 2 πεζοναύτες σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν από πτώση ελικοπτέρου. Τέλος στη Μοσούλη, 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών σε αστυνομικό τμήμα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι σεισμοί, τα δυστυχήματα και... η «Αλ Κάιντα»!

ΑΓΚΥΡΑ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εκτός του σειρί των τραγικών σιδηροδρομικών δυστυχημάτων και οι σεισμοί εξακολουθούν να πλήττουν την Τουρκία. Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Σίβριτσε, στην επαρχία Ελαζίνγκ, σύμφωνα εκπρόσωπο του σεισμολογικού ινστιτούτου Καντιλί, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ από τη δόνηση υπέστησαν ζημιές αρκετά σπίτια, δημόσια κτίρια και ένα τέμενος.

Εν τω μεταξύ, 8 νεκροί και 88 τραυματίες είναι ο τελικός απολογισμός της σύγκρουσης δύο αμαξοστοιχιών την Τετάρτη, που ήταν η τρίτη σιδηροδρομική τραγωδία, που συγκλόνισε την Τουρκία, μετά από τα πολύνεκρα δυστυχήματα στις 22 και 25 Ιουλίου, που κόστισαν τη ζωή σε 37 και 15 ανθρώπους, αντίστοιχα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αρχών, το τραγικό δυστύχημα συνέβη, γιατί η μία από τις αμαξοστοιχίες παραβίασε φωτεινό σηματοδότη και η υπερταχεία Αγκυρας - Κωνσταντινούπολης, στην οποία επέβαιναν 170 άτομα, προσέκρουσε σε τρένο, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη - Ανταπαζαρί.

Εντούτοις οι αμφιβολίες ως προς τα πραγματικά αίτια κυριαρχούν, αφού οι καταθέσεις των μαρτύρων αποκαλύπτουν ότι το τρένο που παραβίασε το φωτεινό σηματοδότη, ουσιαστικά δεν το παραβίασε, αλλά ήταν πράσινο και έγινε ξαφνικά κόκκινο, όταν περνούσε το τρένο από το σημείο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκπροσώπους των συνδικάτων των εργαζομένων στις αμαξοστοιχίες, υπεύθυνα για το ατύχημα είναι τα παλαιωμένα φανάρια και η έλλειψη συστήματος αυτόματης ελάττωσης της ταχύτητας στα τρένα.

Σε διαφορετικό επίπεδο, η υπόθεση επιθέσεις της Τρίτης, όλο και εμπλέκεται... Η κουρδική πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις σε ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, «Γεράκια Ελευθερίας του Κουρδιστάν» απείλησε με προκήρυξή της - που έχει το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω του πρακτορείου της Μεσοποταμίας με έδρα τη Γερμανία - να εξαπολύσει επιθέσεις σε βάρος ξένων τουριστών στην Τουρκία, καθώς πλησιάζει η ημέρα της 20ής επετείου της ένοπλης εξέγερσής τους και κάλεσε επίσης αυτούς που επενδύουν στην Τουρκία, ντόπιους και ξένους, και αυτούς που επωφελούνται του πολέμου κατά των Κούρδων, ν' αποσυρθούν και ν' αναστείλουν τις επενδύσεις τους.

Τέλος, σε ακόμη 5 συλλήψεις «μελών της Αλ Κάιντα», ανάμεσά τους και δύο ακόμη Τούρκων, μέσα στις τελευταίες 48 ώρες προχώρησε το Πακιστάν. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα αφότου οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν πως ο Μπιν Λάντεν έχει καλέσει τους οπαδούς του να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Πακιστάν.

ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ
Ξεκινά η νέα επέμβαση των Αυστραλών...

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Επέμβαση στην Παπούα Νέα Γουινέα ξεκινούν αυτή τη βδομάδα οι Αυστραλοί στο όνομα της «επαναφοράς τάξης και νόμου». Το νέο ιμπεριαλιστικό εγχείρημα της Αυστραλίας στον Ειρηνικό είναι το τρίτο του είδους που γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια, μετά τις πρώτες «πειραματικές» επεμβάσεις στα Νησιά Φίτζι και τα Νησιά του Σολομώντα.

Τη Δευτέρα, αναχωρούν για την Παπούα Νέα Γουινέα οι πρώτοι από την ομάδα των 230 Αυστραλών αστυνομικών και άλλων 60 γραφειοκρατών που μεταβαίνουν στη μικρή νησιωτική χώρα (με πλούσιο ορυκτό πλούτο) για να «εξαφανίσουν έγκλημα, διαφθορά και κακοδιαχείριση». Επικεφαλής της αποστολής των Αυστραλών αστυνομικών θα είναι ο ομοσπονδιακός πράκτορας Μπάρι Τέρνερ, που βρίσκεται από χτες στην πρωτεύουσα της Παπούα Νέα Γουινέα, Πορτ Μορεσμπάι, για να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο επέμβασης που (κατά τους Αυστραλούς) υπολογίζεται να αναπτυχθεί λεπτομερώς τους επόμενους τρεις μήνες και να ολοκληρωθεί ως το... 2009.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ έχουν ανακοινώσει πως το πενταετές σχέδιο επέμβασης στην Παπούα Νέα Γουινέα (με πληθυσμό άνω των 5.200.000 κατοίκων), που έχει κοστολογηθεί με ποσό ύψους 640 εκατομμυρίων δολαρίων, εμπεριέχει πολύ περισσότερους κινδύνους από το (μικρότερων διαστάσεων) ιμπεριαλιστικό εγχείρημα στα Νησιά Σολομώντα (πληθυσμό όχι πάνω από 500.000 άτομα). Μεταξύ άλλων, η εκεί επέμβαση των Αυστραλών θα θέσει στο στόχαστρο και το αυτονομιστικό κίνημα (Ελεύθερο Μπούγκενβιλ) που δρα χρόνια στην περιοχή, σε μία προσπάθεια να καθαρίσουν το τοπίο για χάρη μεγάλων Αυστραλιανών εταιριών εκμετάλλευσης πετρελαίου και χρυσού. Αλλωστε ο τεράστιος πλούτος της Παπούα Νέα Γουινέα κάθε άλλο παρά μυστικός είναι. Γεωλόγοι και όχι μόνο, τη χαρακτηρίζουν πολύ συχνά σαν... ένα «βουνό χρυσάφι που πλέει σε μία θάλασσα πετρελαίου»!

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μικρές εκρήξεις

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Δύο εκρήξεις μικρής ισχύος πραγματοποιήθηκαν χτες στη βόρεια Ισπανία χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές. Η πρώτη σημειώθηκε στην πόλη Χιχόν και η δεύτερη στη γειτονική πόλη Σανταντέρ.

Η έκρηξη έγινε μία ημέρα μετά την απόφαση της αστυνομίας να εκκενωθούν 5 μεσογειακές ακτές της Ισπανίας μετά από τις πιθανολογούμενες απειλές από τη βασκική οργάνωση ΕΤΑ.

ΙΤΑΛΙΑ
Γενική ανησυχία

ΡΩΜΗ.--

Πιθανή θεωρεί η πλειοψηφία των Ιταλών (σε ποσοστό 56% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση) την εκδήλωση «τρομοκρατικής επίθεσης» κατά της χώρας τους μετά τις 15 Αυγούστου, ημερομηνία που λήγει το σχετικό τελεσίγραφο της οργάνωσης «Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς Αλ Μάσρι» που υποτίθεται ότι έχει σχέση με την «Αλ Κάιντα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη οργάνωση επανέλαβε μόλις προχτές, μέσω ιστοσελίδας, ότι θα πραγματοποιήσει επίθεση ανάλογη με εκείνη της 11ης Σεπτέμβρη, αν η ιταλική κυβέρνηση δε διατάξει την αποχώρηση των στρατιωτών της από το Ιράκ.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Επικίνδυνη έξαρση

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων της Νότιας Οσετίας και Γεωργιανών στρατιωτών στο έδαφος της Ν. Οσετίας, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της Τιφλίδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι νεκροί είναι όλοι Γεωργιανοί στρατιώτες.

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι αμέσως μετά τα γεγονότα έκανε λόγο για κίνδυνο «εθνικιστικών εκκαθαρίσεων» και «ανθρωπιστικής καταστροφής» που απειλεί τους Γεωργιανούς της Νότιας Οσετίας, ενώ εμμέσως κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να εμπλέξει την περιοχή σε «ένα μεγάλο πόλεμο».

Από την πλευρά της πάντως η Μόσχα απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και πρότεινε τη διενέργεια έκτακτων συνομιλιών στην πρωτεύουσα της ανεξάρτητης επαρχίας, Τσχινβάλι. Την πρόταση χαιρέτισε ο πρόεδρος της επαρχίας Εντουαρντ Κακόιτι, ενώ θετική ήταν και η Τιφλίδα.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Αντιδράσεις θρησκευτικών ηγεσιών προκαλεί η απόφαση του Λονδίνου

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ.--

Η Σύνοδος των Επισκόπων Γαλλίας και το Βατικανό ανακοίνωσαν χτες πως αντιτίθενται στην απόφαση της βρετανικής αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας για τη χορήγηση άδειας σε ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Νιουκάστλ, για την κλωνοποίηση βλαστοκυττάρων ανθρωπίνων εμβρύων.

«Πέρασαν τα εσκαμμένα όρια. Ο κίνδυνος είναι πολύ, πολύ σοβαρός για το μέλλον της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Στάνισλας Λαλάν, εκπρόσωπος της Συνόδου Επισκόπων Γαλλίας, προσθέτοντας με νόημα πως «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα»...

Εμφανής επικριτής της απόφασης της Βρετανίας να δώσει «πράσινο φως» στην κλωνοποίηση βλαστοκυττάρων ανθρωπίνων εμβρύων εμφανίστηκε χτες και η Καθολική Εκκλησία. Κύριο άρθρο της εφημερίδας του Βατικανού «Ομπσερβατόρε Ρομάνο» ανέφερε πως η εξέλιξη αφορά «μία ακόμη αδιαφανή προσπάθεια ερευνητών που κρύβεται πίσω από τη μαγική λέξη "θεραπευτικός"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ