ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ
Να σταθούμε στο πλευρό τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους απεργούς πείνας

Την αλληλεγγύη του στους χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλο, μετέχουν στην απεργία πείνας που άρχισε την Κυριακή με βασικό αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους στις ισραηλινές φυλακές, εκφράζει με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, το ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους 8.000 Παλαιστίνιους αγωνιστές κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ και ιδιαίτερα στους 1.500 απεργούς πείνας που διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, χωρίς απαγγελία κατηγορίας, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο και τις οικογένειές τους, σε συνθήκες ίδιες με αυτές του Γκουαντάναμο και τα κάτεργα του Ιράκ. Με τη στάση και τις ενέργειές της η κυβέρνηση του Ισραήλ οδηγεί σε σίγουρο θάνατο τους Παλαιστίνιους αγωνιστές, αφού ρητά δηλώνει ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει ακόμα και αν αυτοί χάσουν τη ζωή τους.

Εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων, καταπατώντας για άλλη μια φορά όλες τις διεθνείς συνθήκες, αγνοώντας την καταδίκη για το "τείχος του αίσχους" και περιφρονώντας τη διεθνή κατακραυγή για τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις δολοφονίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρά σε μια νέα κλιμάκωση της πολιτικής της.

Συνυπεύθυνες για τη νέα αυτή πρόκληση είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις διάφορων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, που όχι μόνο δεν προχωρούν σε καμία ενέργεια αλλά ανέχονται και ενθαρρύνουν με τη στάση τους τις πράξεις αυτές.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό και όσους επικαλούνται τα "Ολυμπιακά Ιδεώδη" να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των απεργών πείνας και όλο το λαό της Παλαιστίνης για τον τερματισμό της κατοχής και την εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέσεις και παζάρια στη Νατζάφ

Κατοχικές δυνάμεις στη Νατζάφ

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις στη Νατζάφ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Με δύο ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού έφθασε, αργά χτες, στη Νατζάφ, η οκταμελής αντιπροσωπεία της Ιρακινής Εθνικής Συνέλευσης, με στόχο, όπως διευκρινιζόταν, να αποκατασταθεί η ηρεμία. Παρ' όλα αυτά, ώρες νωρίτερα, είχαν ξαναρχίσει οι συγκρούσεις στην πόλη, με επίκεντρο το μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί και το αρχαίο νεκροταφείο, όπου έχουν οχυρωθεί οι μαχητές του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, επαναλάμβανε ότι «οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν ενίσχυσαν τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στον κόσμο και απελευθέρωσαν εκατομμύρια ανθρώπους».

Να αφοπλιστούν οι μαχητές του, να αποχωρήσουν από το ιερό τέμενος του Ιμάμη Αλί, να διαλυθεί ο «στρατός του Μεχντί» και να μετατραπεί σε πολιτική οργάνωση, αναμένεται να ζητήσουν από τον Μουκτάντα Σαντρ οι 8 αντιπρόσωποι της Ιρακινής Εθνικής Συνέλευσης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο Σέικ Χουσεΐν αλ Σαντρ, μακρινός συγγενής του νεαρού σιίτη ηγέτη αλλά και στενός συνεργάτης των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων.

Στενοί συνεργάτες του Μουκτάντα Σαντρ δήλωναν ότι δεν υπάρχει αντίρρηση όσον αφορά στην προοπτική δημιουργίας πολιτικής οργάνωσης και στην επίτευξη εκεχειρίας στη Νατζάφ. Ξεκαθάριζαν, όμως, ότι δεν τίθεται θέμα κατάθεσης των όπλων όσο οι Αμερικανοί κατακτητές βρίσκονται στη Νατζάφ και όσο οι ιεροί τόποι του Ιράκ δεν ελέγχονται από τις θρησκευτικές αρχές της χώρας.

«Δε θα αφήσουμε κανέναν να επιβάλει το δικό του νόμο» δήλωνε, από την πλευρά του, ο δοτός Πρόεδρος της χώρας, Γκάζι αλ Γιαουάρ, από την Αγκυρα. Ο αλ Γιαουάρ, σε μια ακόμη προσπάθεια να αποκαταστήσει το πληγέν κύρος της δοτής ιρακινής ηγεσίας, υποστήριζε ότι «στόχος είναι να χυθεί όσο το δυνατόν λιγότερο ιρακινό αίμα, αλλά δε θέλουμε παυσίπονα αλλά πραγματική θεραπεία».

Συγκρούσεις

Το αίμα, πάντως, συνεχίζει να χύνεται σε αρκετές πόλεις του Ιράκ. Στη Νατζάφ χτες, από τις συγκρούσεις που άρχισαν και πάλι το μεσημέρι, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 15, ενώ τα αμερικανικά τανκς περικύκλωσαν και πάλι όλη την παλιά πόλη. Το «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε μήνυμα μασκοφόρων ενόπλων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν, τα ξημερώματα, 1 Ιρακινό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών.

Νωρίτερα το πρωί, στη Βαγδάτη από επίθεση με όλμους που έγινε σε αστυνομικό τμήμα κοντά στο ξενοδοχείο «Αλ Ρασίντ» σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων 2 παιδιά, και τραυματίστηκαν 42. Το απόγευμα, στα ανατολικά της πόλης, περιπολία του αμερικανικού στρατού έπεσε σε ενέδρα ανταρτών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Αμερικανός στρατιώτες και να τραυματιστούν αρκετοί.

Στη Νασιρίγια, σε συγκρούσεις σιιτών μαχητών και Ιταλών καραμπινιέρων τραυματίστηκαν 3 καραμπινιέροι. Στο Ραμάντι, από πυρά αγνώστων σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αξιωματικός της αστυνομίας και τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί. Τέλος, στο Μπάλαντ, το απόγευμα, συνετρίβη, χωρίς να ανακοινωθούν τα αίτια, ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, τύπου «MQ 1 Predator».

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ - ΡΟΥΑΝΤΑ
Απειλούν με εισβολή στη ΛΔ Κονγκό...

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ - ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Με εισβολή στη ΛΔ Κονγκό, μεμονωμένα ή από κοινού, απείλησαν χτες ο υπουργός Αμυνας του Μπουρούντι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις σφαγές της 13ης Αυγούστου, που εξαπέλυσαν ένοπλες οργανώσεις κατά 160 προσφύγων της φυλής των Τούτσι. Εάν οι αξιωματούχοι πραγματοποιήσουν τις απειλές, τότε, δε θα αργήσει να τυλιχτεί στο πέπλο νέου εφιαλτικού πολέμου όλη η ευρύτερη περιοχή. Οπως ακριβώς είχε συμβεί το 1998 με τις εισβολές των στρατών Ρουάντας - Μπουρούντι στη ΛΔ Κονγκό και την εμπλοκή άλλων τεσσάρων αφρικανικών χωρών...

Ο Κογκολέζος υπουργός Αμυνας Ζαν Πιερ Οντεκάνε, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές και τις αιτιάσεις για «συνεργασία» ανδρών του κογκολέζικου στρατού με Μπουρουντιανούς αντάρτες όσον αφορά στη σφαγή του καταυλισμού στην Γκατούμπα, περιορίστηκε να δηλώσει πως «μία εισβολή των στρατών Μπουρούντι και Ρουάντας στη ΛΔ Κονγκό δε θα έδινε λύση στο πρόβλημα, αλλά θα προκαλούσε μεγαλύτερους κινδύνους».

Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πρότεινε, σε χτεσινές δηλώσεις του, το διπλασιασμό της αποστολής κυανοκράνων στη ΛΔ Κονγκό από 10.500 σε περίπου 23.900, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο εκδήλωσης δεύτερου μέρους στον περιφερειακό αφρικανικό πόλεμο της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών που προκάλεσε μέσα σε πέντε χρόνια το θάνατο άνω των 3.500.000 ανθρώπων. Ο Ανάν συνέστησε επιπλέον «ανασχεδιασμό» της αποστολής των κυανοκράνων με δικαίωμα χρήσης πυρός στο όνομα της προστασίας προσφύγων και λοιπών αμάχων, αλλά και 24ωρες περιπολίες κυανοκράνων στις ασταθείς περιοχές (ως επί το πλείστον) του ανατολικού και βορειοδυτικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε κλοιό η Νάμπλους

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αυστηρά αποκλεισμένη παρέμεινε, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η Νάμπλους ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλλει και απαγόρευση της κυκλοφορίας. Επισήμως, ο ισραηλινός στρατός αναζητά ένα εργοστάσιο κατασκευής ρουκετών. Ουσιαστικά, μέχρι στιγμής, αυτό που έχει «επιτύχει» είναι να σκοτώσει έναν 10χρονο Παλαιστίνιο, ο οποίος έτρωγε στο κεφαλόσκαλο του σπιτιού του.

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά νεαρών Παλαιστινίων που τους λιθοβολούσαν. Σε ανάλογο περιστατικό σε άλλο σημείο της πόλης, τραυματίστηκαν 6 νεαροί Παλαιστίνιοι.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδινε την έγκρισή του για να προκηρυχτεί μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου της ανέγερσης 1.000 νέων κατοικιών στους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωνε ότι «οι νέες κατοικίες θα χτιστούν εντός των σημερινών ορίων των εποικισμών, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ». Εντονα αντέδρασε η Παλαιστινιακή Αρχή, διά στόματος του διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, ο οποίος μίλησε για περιφρόνηση του «οδικού χάρτη» και κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ