ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ
Κανόνια και φέσια σε έξαρση

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση αυξάνεται η αξία και τα τεμάχια των διαμαρτυρημένων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα αποδείχνονται οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν στη σύντμηση του χρόνου παραμονής στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία». Και αυτό γιατί τα κανόνια και τα φέσια όχι μόνο παραμένουν στην ημερήσια διάταξη των συναλλαγών, αλλά όπως φανερώνουν τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, αυξάνονται και πληθαίνουν με αμείωτη ένταση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε καθημερινή βάση σκάνε κανόνια αξίας 3,5 εκατ. ευρώ. Οι δείκτες ασφυξίας, όπως απεικονίζονται στις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές, δείχνουν τη διογκούμενη κατάσταση δυσπραγίας, η οποία οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες έξω από το πεδίο του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού.

Από τα στοιχεία της εταιρίας «Τειρεσίας», που αφορούν στο επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2004, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 513,5 εκατ. ευρώ από 456,3 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο του 2003. Η ποσοστιαία αύξηση φτάνει σε 12,5%. Σε αριθμό τεμαχίων οι «διαμαρτυρημένες επιταγές» έφτασαν στις 48.555 από 46.590 πέρσι. Δηλαδή, σε καθημερινή βάση διαμαρτύρονται περί τις 289 επιταγές.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους έφτασε στα 93,5 εκατ. ευρώ (87,3 εκατ. πέρσι) με αύξηση πάνω από 7%. Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν τα 73.725 ή σε ημερήσια βάση στα 421 τεμάχια. Το γεγονός αυτό φανερώνει και τη μεγάλη οικονομική στενότητα των λαϊκών νοικοκυριών στην αποπληρωμή των δόσεων για τα αγαθά που αγόρασαν.
  • Συνολικά τα κανόνια και τα φέσια έφτασαν στο αστρονομικό ποσό των 607 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι στο 12μηνο του 2004 θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Σε καθημερινή βάση σκάνε κανόνια αξίας αξίας 3,5 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των διμαρτυρημένων τεμαχίων έφτασε ήδη στα 122.280, δηλαδή σε καθημερινή βάση διαμαρτύρονται περί τα 700 τεμάχια.
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τα σχέδια απελευθέρωσης του φυσικού αερίου

Με την κατάθεση δύο προτάσεων, μία για το συνολικό καθεστώς λειτουργίας - και απελευθέρωσης ουσιαστικά - της αγοράς του φυσικού αερίου και μία σχετικά με τη διαχείριση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εκπληρώνει το δικό της σκέλος υποχρεώσεων στο πλαίσιο της πολιτικής που αποβλέπει στη διευκόλυνση της εισβολής του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της ενέργειας.

Ιδιαίτερα αναλυτική είναι η πρόταση της ΡΑΕ για το φυσικό αέριο, παρ' όλο που ο χρονικός ορίζοντας για την απελευθέρωση της αγοράς και συνακόλουθα τη λειτουργία της με το νέο καθεστώς τοποθετείται τρία με τέσσερα χρόνια μακριά. Μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση για διάσπαση της ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 για το σχέδιο νόμου αναφέρεται: «Εντός πέντε μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ (ΕΠΑ ΑΕ) ιδρύει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2166/1993 (ΦΕΚ Α' 137) τρεις νέες ανώνυμες εταιρίες, οι οποίες έχουν ονομαστικές μετοχές, λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος και του κ.ν. 2190/1920». Εκτιμάται ότι η πρόταση αυτή, εφόσον γίνει δεκτή αλλάζει και τα δεδομένα της υφιστάμενης διαπραγμάτευσης για την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ στην ισπανική «Γκαζ Νατουράλ».

Η κατάθεση της πρότασης για τον «Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας», αφορά τις συμβάσεις συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, την παρακολούθηση και την εποπτεία του συστήματος, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εμπλεκομένων στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, το κόστος και την καλύψη του, καθώς και μια σειρά ακόμη από λεπτομέρειες για την όλη λειτουργία του συστήματος, π.χ. σε διάφορες έκτακτες περιστάσεις, για την επίλυση διαφορών, τα αποθέματα κλπ.

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Στα σκαριά νέα επίθεση

Επιμένει και προωθεί η κυβέρνηση τα σχέδιά της για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου

«Διακριτικά» αλλά σταθερά, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες ανατροπές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τις πάγιες απαιτήσεις των πολυεθνικών του λιανικού εμπορίου και των ντόπιων μεγαλεμπόρων. Τα κυβερνητικά σχέδια επιβεβαιώνονται και από ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ έχει προηγηθεί η «πρωτοβουλία» του υπουργείου Τουρισμού να ζητήσει από τις Νομαρχίες να κατονομάσουν τις λεγόμενες «τουριστικές περιοχές» στην επικράτειά τους, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε αυτές.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι η μεταολυμπιακή εφόρμηση της κυβέρνησης έχει «υψηλούς στόχους» και αφορά πολλούς τομείς, παρά τα δημοσιεύματα των ημερών που κάνουν λόγο για υιοθέτηση «χαμηλών τόνων» από την κυβέρνηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας φαίνεται αυτή τη φορά να ξεκινά από το θέμα των τουριστικών περιοχών, αλλά δε θα σταματήσει σ' αυτές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νομοθετική παρέμβαση που προετοιμάζεται θα έχει να κάνει και με το εύρος του ωραρίου, αλλά και με τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα ο νόμος για λειτουργία λιγότερες ώρες από τα ανώτερα όρια. Με απλά λόγια, θα αλλάξουν τα δεδομένα και για το ποιος και πώς εγκρίνει σήμερα τα ωράρια σε κάθε νομό.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου βρίσκονται σε μόνιμη βάση οι αργίες και η Κυριακή. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι μικροί ΕΒΕ αντιμετωπίζουν ήδη σημαντική πίεση λόγω του απαράδεκτου ωραρίου που ισχύει σήμερα, ωστόσο η κατάσταση θα χειροτερέψει εάν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για πλήρη ασυδοσία. Σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έχουν παράλληλα οι ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, καθώς αντιμετωπίζουν εχθρικά τη θέση για μείωση του ωραρίου.

ΛΑΡΙΣΑ
Σπάνια εισαγόμενη ασθένεια στο βαμβάκι

Σπάνια ασθένεια, που συναντάται μόνο στην αμερικανική ήπειρο, εντόπισε σε καλλιέργεια βαμβακιού στο Δασοχώρι, το εργαστήριο φυτοπροστασίας του ΤΕΙ Λάρισας.

Πρόκειται για το «φυματότριχο» σηψιρριζία του βαμβακιού, που απειλεί με πλήρη καταστροφή καλλιέργειες και για την αντιμετώπιση του οποίου συνιστάται η επιβολή καραντίνας, αφού είναι αδύνατη με χημικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία του δεν έχει αναφερθεί στην Ευρώπη. Πιθανολογείται, δε, ότι η ασθένεια εισήλθε ως μόλυσμα σε εισαχθέν φυτικό υλικό ή σε χώμα.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους καλλιεργητές της Χίου

Ερώτηση για τα προβλήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών του Νομού Χίου κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Γιάννης Πατσιλινάκος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την οποία συνεχίζει και η σημερινή της ΝΔ, είναι οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών του Νομού Χίου να βρίσκονται σε δεινή θέση. Η έλλειψη μέτρων για την ουσιαστική ενίσχυση της καλλιέργειας, οι μικρές αποζημιώσεις ανά δέντρο για τις ζημιές από την κακοκαιρία που δόθηκαν, και μάλιστα όχι σε όλους τους καλλιεργητές, αλλά και η μη καταβολή της προβλεπόμενης προκαταβολής, είναι μερικές από τις αιτίες της παραπέρα επιδείνωσης του εισοδήματος των εσπεριδοκαλλιεργητών του νησιού».

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ζήτημα για το αν και πώς θα στηριχτεί η καλλιέργεια και θα ενισχυθεί το εισόδημα των εσπεριδοκαλλιεργητών της Χίου. Συγκεκριμένα, ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

- Προτίθεται η κυβέρνηση να αποζημιώσει όλους τους καλλιεργητές του νησιού που έπαθαν ζημιά και να αυξήσει τις τιμές αποζημίωσης ανά δέντρο που δίνει ο ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι οι σημερινές είναι μικρότερες από τις μέσες τιμές που υπήρχαν την προηγούμενη περίοδο και δεν επαρκούν για να καλυφθεί η καταστροφή και τα υπέρογκα έξοδα στήριξης της παραδοσιακής αυτής καλλιέργειας;

- Γιατί μέχρι σήμερα δε δόθηκε η προβλεπόμενη προκαταβολή και τι μέτρα θα πάρει για την άμεση καταβολή της σε όλους τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών του νησιού που έπαθαν ζημιά;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ