ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αρχισε η δύσκολη διαδικασία ανοικοδόμησης
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Παντού η εικόνα της καταστροφής

Associated Press

Παντού η εικόνα της καταστροφής
Η χώρα άρχισε από χθες να μετρά τις πληγές της και να προσπαθεί να τις γιάνει. Ο στόχος της ανοικοδόμησης είναι πολύ απλά ένας στόχος «μεγάλου βεληνεκούς» για την κυριολεκτικά ισοπεδωμένη από τις πρόσφατες πλημμύρες και τις δολοφονικές κατολισθήσεις, κεντρική και βόρεια περιοχή της Βενεζουέλας, καθώς και τα παράλιά της, στην Καραϊβική, τη στιγμή που η διεθνής βοήθεια αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της, έστω και δειλά.

Ηδη, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απελευθέρωσε ποσά ύψους 775 εκατομμυρίων δολαρίων για τις επισκευές των οδικών αρτηριών και δρόμων, των ηλεκτρικών σταθμών και του δικτύου ύδρευσης, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές, καθώς πολλά μίλια των δικτύων έχουν θαφτεί κάτω ακόμη και από 7 μέτρα λάσπη, όπως στην περίπτωση της πολιτείας Βάργκας, η οποία υπέστη και τις πιο καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών και των κατολισθήσεων.

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφτάνει, αλλά και οι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού έκαναν χθες εκ νέου έκκληση, καθώς, όπως δήλωσαν, οι ανάγκες για προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού είναι τεράστιες και άμεσες, καθώς και φαρμάκων, προκειμένου να θωρακιστούν οι κάτοικοι κατά των επιδημιών που ελλοχεύουν, και ακόμη άσβεστο, προκειμένου να καλυφθούν οι περιοχές, όπου εικάζεται ότι υπάρχουν θαμμένα δεκάδες ή εκατοντάδες πτώματα.

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποστείλει άμεσα βοήθεια στη Βενεζουέλα, προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης της χώρας που επλήγη από σφοδρές πλημμύρες και κατολισθήσεις την περασμένη βδομάδα.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ εγκρίθηκε ομόφωνα και απευθύνεται, τόσο στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, όσο και στα 188 κράτη - μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ σκοπεύει να συντονίσει τις ενέργειες, που θα καταβάλουν οι δικές του υπηρεσίες - όπως η «Γιούνισεφ», η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων - με αυτές των άλλων οργανισμών και των κρατών.

Στο μεταξύ, 6.400 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έχουν αναπτυχθεί στην πολιτεία Βάργκας, η οποία μετρά εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους, προκειμένου να επιτηρούν τα πληγέντα σπίτια και να προστατεύουν τους κατοίκους από τυχόν κρούσματα λεηλασίας. Επίσης μηχανικοί του Στρατού κατέφθασαν στην περιοχή, προκειμένου να την καθαρίσουν με τεράστιους γερανούς και να ανοίξουν τους δρόμους και να αρχίσουν τάχιστα οι εργασίες επισκευής.

«Οταν αρχίσουν οι εργασίες επισκευής, τα πτώματα θα έρθουν στην επιφάνεια», θα τονίσει ο Αλεχάντρο Τζέιμς, Αμερικανός επιστήμονας, ειδικός στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και θα προσθέσει δυσοίωνα ότι «τα περισσότερα από τα πτώματα θα έχουν ήδη αποσυντεθεί και πρέπει να επιδείξουν πολλή προσοχή για να μη μολυνθεί το υδρευτικό σύστημα».

ΙΤΑΛΙΑ
Χωρίς προβλήματα αναμενόταν να λήξει η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης
ΡΩΜΗ.-

Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής διεκδικούσε, αργά χτες το βράδυ, η νέα κυβέρνηση του Μάσιμο ντ' Αλέμα, η οποία αφού ορκίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, κέρδισε, έστω και με δυσκολίες, την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας. Με ανάλογες δυσκολίες, αλλά χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, αναμενόταν να λήξει και η συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου το νέο κυβερνητικό σχήμα του Ιταλού πρωθυπουργού διεκδικούσε, τουλάχιστον, την ψήφο 316 από τους 630 βουλευτές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, η νέα κυβέρνηση εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας με 177 ψήφους υπέρ, 100 κατά και τέσσερις γερουσιαστές απόντες. Η νέα κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές ως πιο ομογενής, πιο «ξεκάθαρα κεντροαριστερή» από την κυβέρνηση που παραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο. Εντούτοις, τόσο οι πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσιογραφικοί κύκλοι όσο και η αντιπολίτευση εκτιμούν ως ιδιαίτερα ευάλωτο και αδύναμο το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις 17 ψήφων.

Η απουσία του UPR του Φραντσέσκο Κοσίγκα (και των 6 βουλευτών του) από το νέο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται ότι θα λύσει, κατά πολύ, τα «χέρια» του Μάσιμο ντ' Αλέμα καθώς θα λείπουν οι συχνές διαφωνίες, τα «βέτο» και οι κόντρες που οδήγησαν και στην κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η αποχώρηση του Κοσίγκα οδήγησε εκτός κυβέρνησης τόσο τους Σοσιαλιστές του Μποσέλι (9 βουλευτές) όσο και τους Ρεπουμπλικάνους (2 βουλευτές), καθώς τα τρία κόμματα έχουν σχηματίσει το συνασπισμό του «Τριφυλλιού».

Τη νέα κυβέρνηση υποστηρίζουν επτά κόμματα: Οι Δημοκράτες της Αριστεράς, το Λαϊκό Κόμμα, οι Δημοκρατικοί του Ρομάνο Πρόντι, η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών, οι Πράσινοι, οι Ιταλοί Κομμουνιστές του Αρμάντο Κοσούτα, η Ιταλική Ανανέωση και 2 ανεξάρτητοι βουλευτές. Στα υπουργεία - κλειδιά παραμένουν ο Τζουλιάνο Αμάτο (υπουργείο Εθνικής Οικονομίας), ο Βιντσέντσο Βίσκο (υπουργείο Οικονομικών), ο Λαμπέρτο Ντίνι (υπουργείο Εξωτερικών). Το υπουργείο Αμυνας αναλαμβάνει ο Σέρτζιο Ματαρέλα του Λαϊκού Κόμματος, το υπουργείο Εσωτερικών ο Εντσο Βιάνκο των Δημοκρατών, το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η Πατρίσια Τόγια, το υπουργείο βιομηχανίας ο Ενρίκο Λέτα και το υπουργείο που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Αγκάτσιο Λογιέρο.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Εκατοντάδες» σώθηκαν την τελευταία στιγμή

ΜΑΝΙΛΑ.- Εκατοντάδες άνθρωποι διασώθηκαν τελικά από το ναυάγιο ενός φέρι που μετέφερε 650 ανθρώπους, εκτελώντας εσωτερικό δρομολόγιο των Φιλιππίνων. Το φέρι, που ονομαζόταν «MV Asia South Korea», με 606 επιβάτες και 52 άτομα πλήρωμα, βυθίστηκε στο νησί Μπανταγιάν, 500 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 591 επιβάτες διασώθηκαν, εννέα είναι επιβεβαιωμένα νεκροί και αρκετές δεκάδες (περίπου 60 επιβάτες) παραμένουν αγνοούμενοι.

Το ταξίδι που εκτελούσε το φέρι διαρκεί κανονικά 12 ώρες.

Τρία πολεμικά του ναυτικού των Φιλιππίνων και μια ομάδα μικρότερων πλοίων συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους.

Ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν ένας φοιτητής από το Νεπάλ, ο οποίος πήγαινε διακοπές μαζί με δώδεκα συμφοιτητές του. Εχασε την επαφή μαζί τους όταν το φέρι βυθίστηκε.

Δεν υπήρξε επίσημη εκτίμηση για το πώς συνέβη το ατύχημα, το οποίο σύμφωνα με την ακτοφυλακή έγινε στις πέντε το πρωί τοπική ώρα, αλλά ο καιρός ήταν πολύ άσχημος, με ομίχλη και ισχυρούς ανέμους. Μια εκδοχή, κατά την ακτοφυλακή, είναι ότι ένα τεράστιο κύμα «αναποδογύρισε» το πλοίο. Αλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «έκρηξη» πριν τη βύθιση του πλοίου.

Το φέρι είχε 27 χρόνια υπηρεσίας και είχε ναυπηγηθεί στην Ιαπωνία.

Συχνά τα ναυτικά δυστυχήματα στις Φιλιππίνες

Ο κατάλογος των τραγωδιών τα τελευταία χρόνια είναι μακροσκελής και τα θύματα των δυστυχημάτων πολυάριθμα.

1987: Το «Dona Paz» συγκρούεται με πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο, 4.000 νεκροί.

1988: Το «Dona Marilyn» βυθίζεται, 300 νεκροί.

1994: Το φέρι «Cebu City»συγκρούεται με δεξαμενόπλοιο, 140 νεκροί ή χαμένοι.

1995: Φωτιά ξεσπά στο «Kimelody Cristy», 31 νεκροί.

1996: Το «Gretchen I» βυθίζεται, 50 νεκροί.

1998: Το «Princess of the Orient» βυθίζεται έξω από τη Μανίλα, 51 άνθρωποι νεκροί.

1999: Τρεις νεκροί σε φωτιά του «MV Rosario II».

ΣΟΥΔΑΝ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αποκατάσταση συνεργασίας και σχέσεων
ΚΑΪΡΟ.-

Την ύπαρξη βελτίωσης στις σχέσεις των χωρών τους, η οποία δεν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί «πλήρης εξομάλυνση», διαπίστωσαν σε κοινό ανακοινωθέν τους ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και ο Πρόεδρος του Σουδάν, στρατηγός Ομάρ αλ Μπεσίρ, ο οποίος ολοκλήρωσε χτες το απόγευμα την επίσημη επίσκεψή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Μετά από πολύωρες συνομιλίες, οι δύο άνδρες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στους δημοσιογράφους, ανακοίνωσαν ότι θα επαναληφθούν ομαλά οι διπλωματικές τους σχέσεις με την επιστροφή του Αιγύπτιου πρεσβευτή στο Χαρτούμ. Οι Μουμπάρακ και αλ Μπεσίρ ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα εντείνουν τις επαφές τους, προκειμένου να διευθετήσουν και το ζήτημα της μεθοριακής ζώνης του Χαλαΐμπ, που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, μιας περιοχής που διεκδικούν και οι 2 χώρες από το 1956, οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε το Σουδάν.

Οι σχέσεις Αιγύπτου - Σουδάν είναι, ιδιαίτερα, τεταμένες από το 1989, οπότε ο στρατηγός αλ Μπεσίρ κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα και επέβαλε ισλαμιστικό καθεστώς στη χώρα. Η ένταση κορυφώθηκε μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1995 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, και της οποίας η ευθύνη αποδόθηκε σε οργανώσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών, οι οποίες υποστηρίζονται και ενισχύονται από το Σουδάν, όπως ισχυριζόταν μέχρι πρότινος το Κάιρο. Εκτοτε, η Αίγυπτος εκπροσωπείται στο Χαρτούμ μόνο με επίσημο επιτετραμμένο, ενώ το Σουδάν διατηρεί την πρεσβεία του στο Κάιρο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αρση ασυλίας για τον Χέλμουτ Κολ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Προς την άρση της βουλευτικής ασυλίας φαίνεται να βαδίζει η Εισαγγελία της Βόννης, αφού ανακοίνωσε επισήμως ότι πρόκειται να διατάξει έρευνα κατά του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, αναφορικά με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και να ζητήσει την άρση της ασυλίας, γράφει η «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Εισαγγελία της Βόννης αναμένεται να διατάξει έρευνα για παράβαση καθήκοντος εναντίον του Κολ και αναμένεται να ζητήσει «προκαταβολικά στις αρχές της επόμενης βδομάδας» από τον πρόεδρο της Μπούντεστανγκ, σοσιαλδημοκράτη Βόλφγκανγκ Θίερς, να προχωρήσει στην άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην καγκελάριου, σημειώνει η εφημερίδα. Πάντως, ο Χέλμουτ Κολ ομολόγησε την περασμένη βδομάδα ότι ότι ενώ βρισκόταν στην εξουσία χρησιμοποιούσε ένα σύστημα μυστικών τραπεζικών λογαριασμών, μέσω των οποίων εισέπραττε δωρεές υπέρ της κυβερνώσας τότε Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ