ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Από φόρους και τέλη τα έσοδα

Στο απυρόβλητο η κυβερνητική πολιτική

Σε κοινωνούς της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής μετατρέπονται οι 3 μεγάλοι δήμοι της χώρας (και όχι μόνο), καθώς το βάρος των προϋπολογισμών που ψήφισαν καλούνται και πάλι να σηκώσουν οι ίδιοι οι δημότες. Μακριά από κάθε ενοχλητική για την κυβέρνηση διεκδίκηση - όπως η απαίτηση να δοθούν στην Τ.Α. τα 1,2 τρισ. δρχ. που της χρωστούν - οι Δήμοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, προϋπολογίζουν να εισπράξουν έσοδα το 2000 που κατά κύριο λόγο θα προέρχονται από την επιβολή ανταποδοτικών τελών, τη σύναψη δανείων ή τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

Την ίδια ώρα, η οικονομική αδυναμία που έχει οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική το σύνολο των ΟΤΑ της χώρας, αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις άλλοθι για μείωση των κοινωνικών δαπανών ή των έργων που έχουν ανάγκη οι γειτονιές των πόλεων κυρίως. Μάλιστα, οι παραπάνω υπηρεσίες πολλές φορές ερμηνεύονται ως «σπατάλη» στο λεγόμενο «νοικοκύρεμα» που πρέπει να κάνουν οι Δήμοι.

Αποκαλυπτικός στο πώς νοείται αυτό το «νοικοκύρεμα» ήταν ο δήμαρχος Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ενέταξε στα θετικά του έτους που φεύγει την αύξηση των ιδίων πόρων και των ανταποδοτικών τελών του δήμου. Και δήλωσε πως έτσι θα συνεχίσει και το 2000... Γιατί; Οχι για τους δημότες, αλλά για να «αποτελέσει η Αθήνα την πρόσοψη της χώρας, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων»...

Σχολιάζοντας από την πλευρά της «Συμπαράταξης» ο Λεων. Αυδής το έργο που έχει γίνει στην πόλη - δηλαδή τα σιντριβάνια και τους παραδοσιακούς φανοστάτες - σημείωσε πως «άλλη πόλη δεν είναι τα βεγγαλικά ή τα κάγκελα. Αλλά το ήθος που ασκείται σε αυτήν», κάνοντας επίσης λόγο για κομπορρημοσύνη της Δημοτικής Αρχής. Αναφερόμενος στα οικονομικά του δήμου, υπογράμμισε πως το πρόβλημα που παρουσιάζεται, οφείλεται στην οικονομική ασφυξία που δημιουργεί η πολιτική της κεντρικής διοίκησης, η οποία δεν περιορίζεται στη μετακύληση εξόδων και στη μείωση των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά φτάνει και στην αυθαίρετη και ευθεία αρπαγή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο σημείο, αυτό υπενθύμισε πως η κεντρική διοίκηση χρωστάει στο Δήμο Αθήνας 100 δισ. και κατήγγειλε το δήμαρχο πως ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ την προηγούμενη 4ετία, αντί να διεκδικήσει το ποσό των 1,2 τρισ. δρχ. που χρωστά συνολικά η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση, προσέφερε 10 δισ. για το πρόγραμμα σύγκλισης προς την κεντρική διοίκηση, κατόπιν δικής του εισήγησης στο συνέδριο του οργάνου. Αυτή η εισφορά, συνέχισε ο Λ. Αυδής, παγιώθηκε και έχει φτάσει στα 50 δισ. δρχ. Η λογική του προϋπολογισμού, τόνισε, είναι «πάρτε από τους δημότες και χρησιμοποιήστε τα για να λειτουργήσει ο δήμος».

Από την πλευρά του ο Δ. Μπέης στην ομιλία του ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει τα χρήματα που χρωστούν οι κυβερνήσεις τόσο στο Δήμο Αθήνας όσο και στην Αυτοδιοίκηση γενικότερα. Η απάντηση του δημάρχου ήταν πως «δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουμε το δήμο και να βγαίνουμε στους δρόμους και στις πλατείες».

Για κακοδιαχείριση και αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών πόρων κατηγόρησε το δήμαρχο η παράταξη «Πρωτεύουσα Δύναμη» της Μ. Δαμανάκη, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ευθύνες της κυβέρνησης για το αδιέξοδο που οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο «διά ταύτα» του προϋπολογισμού, αυτό που καταγράφεται είναι πως χωρίς ουσιαστικά έργα θα μείνουν και φέτος οι δημότες Αθήνας, την ώρα μάλιστα που η «επιδρομή» της Δημοτικής Αρχής στην τσέπη τους αυξάνει συνεχώς. Χαρακτηριστικό είναι πως τόσο στον προϋπολογισμό, όσο και στο τεχνικό πρόγραμμα του νέου έτους - που συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο αργά χθες το βράδυ - δεν υπάρχει απαρίθμηση συγκεκριμένων έργων για το 2000, ενώ όσα πραγματοποιηθούν, θα χρηματοδοτηθούν είτε από τους δημότες και τρίτους ή θα καλυφθούν από δάνεια. Οι μεν δημότες, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν, οι δε τρίτοι μέσα από τα χρήματα που έτσι και αλλιώς, θα έδιναν, όπως ο ΟΣΚ για τα σχολικά κτίρια.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αύξηση φορολογίας, πενιχρά ποσά για κοινωνικές δαπάνες

Η αύξηση της φορολογίας σε βάρος των δημοτών, τα πενιχρά ποσά για τις κοινωνικές, αλλά και τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, που αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τον καταστροφικό σεισμό, κονδύλια για την τσιμεντοποίηση (!) των λιγοστών χώρων πρασίνου, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που δίνουν το στίγμα του προϋπολογισμού για το 2000 του Δήμου Πειραιά.

Ο προϋπολογισμός, που παρουσίασε ο δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο πειραιώτικος λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δημοτική αρχή, που αποτελεί έναν επιπλέον φορομπηχτικό μηχανισμό, ένα ακόμα στήριγμα της σκληρής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Είναι ενδεικτικό, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, ότι θα επιβληθεί στους Πειραιώτες φορολογία ακόμα και για τα λεγόμενα τοπικά έργα. Ακόμη, ενώ ο δήμος διεκδικούσε 1 δισ. δραχμές από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για τις ανάγκες των σχολείων τώρα στον προϋπολογισμό εμφανίζεται το ποσό των 200 εκατομμυρίων δραχμών! Επίσης, προωθείται η τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων της «υπεραγοράς» και του «Μικρολίμανου». Ο Παναγιώτης Σαλπέας, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση» στη διάρκεια της συζήτησης επισήμανε: «Πρόκειται για προϋπολογισμό κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλουν μια δημοτική αρχή διαχειριστή. Διαπιστώνεται ότι δεν έχει διεκδικητικό χαρακτήρα. Δε συζητάει καν για τα όσα οφείλει η εκάστοτε κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτελούν χρήματα του φορολογικού λαού. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια ΤΑ που θα προβάλλει και θα διεκδικεί τα προβλήματα των δημοτών που θα αποτελεί κύτταρο της δημοκρατίας».

Ο Κώστας Τζατζάνης δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης υπογράμμισε: «Η επιπλέον φορολόγηση των δημοτών σε συνδυασμό με τη μη διεκδίκηση και η μετατροπή της Δημοτικής Αρχής σε επιχείρηση σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στοιχεία που αποτελούν τη γενική θεώρηση του προϋπολογισμού μας αναγκάζει να τον καταψηφίσουμε».

ΝΙΚΑΙΑ
Προϋπολογισμός... «επιχειρηματιών»

Προϋπολογισμό πλήρη ενσωματωμένο στις αντιλαϊκές κυβερνητικές κατευθύνσεις, με περικοπή των κοινωνικών δαπανών και ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, ψήφισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της Νίκαιας την Τετάρτη.

Η δημοτική αρχή προχωρά στην ίδρυση δημοτικής επιχείρησης παροχής κοινωνικών υπηρεσιών μετατρέποντας και αυτόν τον ευαίσθητο τομέα σε αντικείμενο «συναλλαγών» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πιστή στη λογική του δήμου - επιχειρηματία. Μάλιστα προϋπολογίζει για αυτό το σκοπό το ποσό των 300 εκατομμυρίων, όταν η «Δημοκρατική Ενότητα» κατήγγειλε πως η ήδη υπάρχουσα δημοτική επιχείρηση «ΔΕΤΕΟΠΑΝ» έχει περίπου 300 εκατομμύρια χρέη, ανάμεσα στα οποία και δεκάδες εκατομμύρια μισθών σε πρώην συμβασιούχους. Εξάλλου, τα 31 δισεκατομμύρια συνολικού ποσού του προϋπολογισμού μόνο σκεπτικισμό μπορούν να προκαλέσουν, όταν πέρυσι είχαν προϋπολογιστεί έκτακτα έσοδα ύψους 17 δισεκατομμυρίων και εισπράχθηκαν μέχρι 31/10/99 μόλις 1,8 δισεκατομμύρια. Γεγονός που δεν εμπόδισε τη δημοτική αρχή να προϋπολογίζει για το 2000, έκτακτα έσοδα 25 δισεκατομμυρίων.

Η επικεφαλής της «ΔΕ» Βέρα Νικολαΐδου, καταψηφίζοντας για λογαριασμό της παράταξης τον προϋπολογισμό, τόνισε πως αυτός βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την αντιλαϊκή αντίληψη που διαπερνάει και τον κρατικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του, όχι μόνο τυπικά, όπως η δημιουργία επιχειρήσεων, αλλά και από το «παράθυρο» όπως στην περίπτωση της υπηρεσίας καθαριότητας που δίνει τη δουλιά σε ιδιώτες και μάλιστα με υλικοτεχνική υποδομή του δήμου. Κατήγγειλε επίσης τη δημοτική αρχή ότι αποποιείται, ουσιαστικά, τα χρήματα που ανήκουν στον νικαιώτικο λαό μέσω των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων για την ΤΑ, αφού δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα για τη διεκδίκησή τους, τη στιγμή που ο δήμος, όπως υπογράμμισε, είναι υποθηκευμένος και καταχρεωμένος. Γεγονός που δεν τον εμποδίζει να προϋπολογίζει κι άλλα εκατοντάδες εκατομμύρια για το νέο δημαρχείο και για δημόσιες σχέσεις. Τέλος ζήτησε τη διεκδίκηση των παρακρατηθέντων με άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες, να υπάρχει διαφάνεια στην επιχορήγηση των συλλόγων της πόλης και άμεση συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ για τα οικονομικά του δήμου. Τον προϋπολογισμό καταψήφισε και η τρίτη παράταξη της μειοψηφίας.

Η ενημέρωση για το «μιλένιουμ» τους μάρανε

Μέγα θέμα ενημέρωσης προέκυψε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Σύμβουλοι της πλειοψηφίας διαπληκτίζονταν με συμβούλους της κ. Δαμανάκη για το αν θα έπρεπε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων στην Ακρόπολη. Ωσπου αναγκάστηκε να πάρει το λόγο ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Λ. Αυδής για να επισημάνει ότι υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα που δε γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Και θύμισε χαρακτηριστικά ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση στο ερώτημα γιατί βυτιοφόρα του Δήμου κατάβρεχαν Κούρδους στην πλατεία έξω από το Δημαρχείο. Ο Λ. Αυδής αναφερόμενος στο θέμα των εορταστικών εκδηλώσεων, πρότεινε μέσα στους εορταστικούς πανηγυρισμούς να ζητηθεί συγγνώμη από το Δημοτικό Συμβούλιο προς τα θύματα του φασίστα Καζάκου, γιατί το έγκλημα αυτό έγινε μέσα στην πόλη μας και οι αλλοδαποί κείτονται ακόμα στα νοσοκομεία, ορισμένοι απ' αυτούς μάλιστα ανάπηροι για την υπόλοιπη ζωή τους.

Δυστυχώς, φωνή «Λέοντος» εν τη ερήμω...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν σήμερα λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων στον κόμβο της Ακρόπολης και στην πλατεία Συντάγματος, ανακοίνωσε χτες η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων από τις εφτά το βραδύ της Παρασκευής, μέχρι να τελειώσουν οι εκδηλώσεις υποδοχής του 2000 που διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Αθηναίων ως εξής: στην πλατεία Συντάγματος και στις οδούς Καραγιώργη Σερβίας, Ερμού, Μητροπόλεως, Φιλελλήνων, Πανεπιστημίου, Αμαλίας, Ακαδημίας και Σταδίου. Επίσης στον κόμβο της Ακρόπολης, στην πλατεία Ασωμάτων και στις οδούς Αποστόλου Παύλου, Διονυσίου Αρεοπαγίτη, Ρ.Γκάλι, Χατζηχρήστου, Αμαλίας, Ασωμάτων και Ερμού.

Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θα επικρατήσουν και εφόσον παραστεί ανάγκη, η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερο βάθος στους παραπάνω δρόμους.

Για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να αποφύγουν τη στάθμευση και την κίνησή τους στην περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος και τον κόμβο της Ακρόπολης τις ώρες των εκδηλώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ