ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καλή αρχή ή ... προάγγελος θύελλας;

Με άνοδο 4,7% άρχισαν οι συναλλαγές της οδού Σοφοκλέους. γεγονός που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας ακόμα μεγάλης πτώσης των τιμών

Μάλλον... κακό θα πρέπει να θεωρείται το ξεκίνημα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού η ξέφρενη πορεία του δείκτη από την προηγούμενη Δευτέρα μέχρι χτες το μόνο που μπορεί να προδικάζει είναι μια νέα απότομη κάμψη των τιμών σε διάφορους μετοχικούς τίτλους. Χτες, πρώτη συνεδρίαση της οδού Σοφοκλέους για το 2000, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 4,7%, ενώ η αξία των μετοχικών τίτλων που άλλαξαν χέρια έφτασε τα 286,3 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο Δείκτης περί το μέσον της συνεδρίασης έφτασε να κερδίζει ακόμα και 6,1%, ποσοστό που υποχώρησε, αφού, όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε τάση ρευστοποίησης κερδών και τελικά έκλεισε στις 5.794,85 μονάδες. Συνολικά διακινήθηκαν 314 μετοχικοί τίτλοι, από τους οποίους όλοι, πλην ενός, έκλεισαν με κέρδη. Χαρακτηριστικό της νέας ευφορίας που κάποιοι έχουν καταφέρει να ξαναδημιουργήσουν στο Χρηματιστήριο είναι ότι περίπου 200 μετοχές έκλεισαν με ανεκτέλεστες εντολές για αγορές, ενώ 156 ήταν οι μετοχές που έκλεισαν στο «λίμιτ απ» του +8%.

Την πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο τη συνοδεύουν ποικίλες αναλύσεις και εκτιμήσεις, οι οποίες αυτή τη φορά φαίνεται να κινούνται σε κάπως πιο αντικειμενικά επίπεδα. Ο φόβος των... Ιουδαίων και η μεγάλη πτώση των τιμών τον περασμένο μήνα, που προκάλεσε ζημιά σε χιλιάδες «μικροεπενδυτές», ουσιαστικά έχει αναγκάσει τους διάφορους «αναλυτές» να αποφεύγουν τις μεγαλοστομίες και τις πανηγυρικές προβλέψεις - διαβεβαιώσεις ότι και φέτος ο Γενικός Δείκτης θα ακολουθήσει την περσινή ξέφρενη πορεία.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Στοχεύουν να ξεπουλήσουν το 49%

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, με στόχο να ανέβει στο 49% το πακέτο μετοχών που θα ελέγχεται από ιδιώτες,  αποφάσισε χτες η  γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ που ελέγχεται από την κυβέρνηση

Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 65 δισεκατομμυρίων δραχμών, εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει χτες η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων εκδίδοντας 29.018.750 νέες μετοχές, με ονομαστική τιμή 500 δραχμές και τιμή διάθεσης 2.250 δραχμές η κάθε μία . Για τους ήδη μετόχους των ΕΛΠΕ, για κάθε 8 μετοχές θα τους παραχωρηθεί μία μετοχή στην τιμή διάθεσης. Με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο 2ο βήμα «μετοχοποίησης» των ΕΛΠΕ προβλέπεται να περάσει το 49% των μετοχών του ομίλου επιχειρήσεων των ΕΛΠΕ (σήμερα το 75% ελέγχεται από το δημόσιο τομέα) στον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Τα 65 δισεκατομμύρια δραχμές που προκύπτουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ θα καλύψουν μέρος της χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος των ΕΛΠΕ, που προβλέπεται να υλοποιηθεί μέχρι το 2004 και θα διατεθούν συνολικά 575 δισεκατομμύρια δραχμές. Στο επενδυτικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας περιλαμβάνει τη μονάδα Πολυπροπυλενίου, εκσυγχρονισμό τμημάτων στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου και της Θεσσαλονίκης, επενδύσεις στα Βαλκάνια και έρευνα για υδρογονάνθρακες με κοινοπραξίες ξένων εταιριών ανά τον κόσμο.

Η διάθεση των μετοχών των ΕΛΠΕ στο επενδυτικό κοινό θα αρχίσει από τα τέλη αυτού του μήνα από τις τράπεζες που έχουν προαγοράσει το σύνολο των μετοχών προς διάθεση, δηλαδή το 25% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Η μετοχοποίηση αυτή είναι η δεύτερη και θα «πιαστεί» η οροφή του 49%.

Επίσης χτες αποφασίστηκε ότι μέχρι τις 30/3/2000 θα πρέπει να έχουν αγοραστεί 2.408.484 μετοχές της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ποσοστό 22,54%, έναντι 35 δισεκατομμυρίων δραχμών . Με την αγορά αυτού του ποσοστού, τα ΕΛΠΕ θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους το 35% της ΔΕΠΑ. Με αυτό το ποσοστό, τα ΕΛΠΕ θα έχουν μεγάλη επιρροή στις δραστηριότητες της ΔΕΠΑ, ενώ στελέχη των ΕΛΠΕ δεν κρύβουν την επιθυμία τους για την εξαγορά και άλλου ποσοστού της ΔΕΠΑ, δηλαδή να «αγγίξουν» το 51%, θέτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη ΔΕΠΑ και πάλι υπό τον έλεγχό τους.

Διευκρινίσεις για περιπτώσεις απαλλαγής από φοροπρόστιμα

Τι προβλέπει επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών

Με επείγουσα εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 31 Δεκέμβρη 1999 και κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως υπάρχουν μια σειρά περιπτώσεων φορολογούμενων, οι οποίοι - αν και παραβίασαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις - απαλλάσσονται από την πληρωμή προστίμων που, ανάλογα με την περίπτωση, κυμαίνονται από 40.000 μέχρι και 400.000 δραχμές. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, το πρόστιμο (των 40.000 έως 400.000 δραχμών) επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος παραβαίνει τις υποχρεώσεις του και όχι σε κάθε περίπτωση που υποβάλλει κάποια συμπληρωματική δήλωση.

Με βάση τα παραπάνω, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως αν ο φορολογούμενος υποβάλλει εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για να δηλώσει κάποιο στοιχείο το οποίο παρέλειψε να δηλώσει, αλλά με αυτή την παράλειψή του δεν παραβίασε κάποια φορολογική διάταξη, «δεν επιβάλλεται πρόστιμο, και στην περίπτωση που δεν προκύπτει διαφορά φόρου, για να επιβληθεί πρόσθετος φόρος».

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την πληρωμή προστίμου, είναι αυτές που αφορούν την υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης:

  • Για τέκνο που βαρύνει τον υπόχρεο, αλλά αυτός δεν το είχε αναγράψει στην αρχική του δήλωση.
  • Για εισόδημα απαλλασσόμενο από το φόρο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.
  • Για χρηματικό ποσό που προέρχεται από διάθεση περιουσιακού στοιχείου για κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης.
  • Για έξοδα ιατρικής περίθαλψης.
  • Για διόρθωση της επιφάνειας ακινήτου (αύξηση ή μείωση της επιφάνειας σε τ.μ.), η οποία πρέπει να κυμαίνεται μέσα σε λογικά πλαίσια, κατά την κρίση πάντα του προϊσταμένου ΔΟΥ.

Επίσης, δεν επιβάλλεταιτο πρόστιμο που προβλέπεται από το νόμο 2523/97 για τις περιπτώσεις φορολογουμένων:

  • Οι οποίοι αν και δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αποφασίζουν να υποβάλουν αυτή τη δήλωση εκπρόθεσμα προκειμένου να τύχει της επιστροφής φόρου που δικαιούται.
  • Μισθωτών ή συνταξιούχων, που υποβάλλουν εκπρόθεσμα την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, για εισόδημα που αποκτούν αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες, μέχρι το ποσό για το οποίο δεν προκύπτει φόρος με βάση τις διατάξεις του νόμου 2238/97 (παράγραφος 1 άρθρο 9) καθώς και τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση κύριας κατοικίας για το οποίο δεν προκύπτει φόρος.

Τέλος, αμελείται η βεβαίωση προστίμου, στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, από την οποία προκύπτει η καταβολή ποσού φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) κάτω από 5.000 δραχμές.

Δυσβάσταχτα τα ασφάλιστρα

Ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, με αφορμή  τη νέα αύξηση 8%  στα ασφάλιστρα  του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών

Την ώρα που το εμπόριο διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση του και οι έμποροι προσπαθούν να επιβιώνουν βασιζόμενοι στις δικές τους και μόνο δυνάμεις, το ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) επιβάλλει, με απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ασφαλισμένων κατά 8%, ενώ την ίδια στιγμή οι συντάξεις αποφασίστηκε να αυξηθούν κατά 4%. Τα παραπάνω αναφέρει σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), συμπληρώνοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ είναι «παλιές κληρονομιές» που δεν αντιμετωπίζονται με την υπερβολική αύξηση των ασφαλίστρων και ζητά την παρέμβαση του υπουργού ώστε οι οι αυξήσεις να περιοριστούν στο 4%.

Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι το Νοέμβρη του 1999 οι ασφαλισμένοι έμποροι στο πρώην ΤΑΕ επιβαρύνθηκαν με πρόσθετη αύξηση ασφαλίστρων κατά 60,4% στον κλάδο ασθενείας για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, με την αύξηση του 8% που αποφασίστηκε, οι έμποροι επιβαρύνονται συνολικά με 73,20% σε σχέση με τον Οκτώβρη του 1999.

«Κράτος εν κράτει» η VIRGIN MEGASTORE

Η διοίκηση της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις  για το ωράριο

 

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της γράφει τις δικαστικές αποφάσεις η διοίκηση του καταστήματος VIRGIN στη Θεσσαλονίκη και καταστρατηγώντας κάθε νόμο λειτουργεί Κυριακές και αργίες. Μάλιστα την ημέρα των Χριστουγέννων το κατάστημα VIRGIN MEGASTORE λειτούργησε μέχρι τα μεσάνυχτα, στηριζόμενο στην ειδική απόφαση που έχει εκδώσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου είχε προσφύγει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν μέλη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και παράλληλα αναφέρουν πως σύμφωνα με διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο κατάστημα, η διοίκηση προτίθετο να το λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες ώρες και την Πρωτοχρονιά.

Να σημειωθεί ότι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος είχε εκδώσει απόφαση για κατ' εξαίρεση λειτουργία του εν λόγω καταστήματος σε εφταήμερη βάση μέχρι τα μεσάνυχτα. Ενάντια στην απόφαση του νομάρχη είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το δικαστήριο με απόφασή του στις 20 Δεκέμβρη είχε χαρακτηρίσει παράνομη την απόφαση της Νομαρχίας.

Κανείς όμως δεν ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της απόφασης. Ούτε η Αστυνομία, ούτε η Νομαρχία, ούτε άλλη δημόσια υπηρεσία. Ετσι το κατάστημα εξακολουθεί να λειτουργεί τις Κυριακές και τις γιορτές μέχρι τα μεσάνυχτα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ