Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Στοχεύουν να ξεπουλήσουν το 49%

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, με στόχο να ανέβει στο 49% το πακέτο μετοχών που θα ελέγχεται από ιδιώτες,  αποφάσισε χτες η  γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ που ελέγχεται από την κυβέρνηση

Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 65 δισεκατομμυρίων δραχμών, εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει χτες η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων εκδίδοντας 29.018.750 νέες μετοχές, με ονομαστική τιμή 500 δραχμές και τιμή διάθεσης 2.250 δραχμές η κάθε μία . Για τους ήδη μετόχους των ΕΛΠΕ, για κάθε 8 μετοχές θα τους παραχωρηθεί μία μετοχή στην τιμή διάθεσης. Με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο 2ο βήμα «μετοχοποίησης» των ΕΛΠΕ προβλέπεται να περάσει το 49% των μετοχών του ομίλου επιχειρήσεων των ΕΛΠΕ (σήμερα το 75% ελέγχεται από το δημόσιο τομέα) στον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Τα 65 δισεκατομμύρια δραχμές που προκύπτουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ θα καλύψουν μέρος της χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος των ΕΛΠΕ, που προβλέπεται να υλοποιηθεί μέχρι το 2004 και θα διατεθούν συνολικά 575 δισεκατομμύρια δραχμές. Στο επενδυτικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας περιλαμβάνει τη μονάδα Πολυπροπυλενίου, εκσυγχρονισμό τμημάτων στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου και της Θεσσαλονίκης, επενδύσεις στα Βαλκάνια και έρευνα για υδρογονάνθρακες με κοινοπραξίες ξένων εταιριών ανά τον κόσμο.

Η διάθεση των μετοχών των ΕΛΠΕ στο επενδυτικό κοινό θα αρχίσει από τα τέλη αυτού του μήνα από τις τράπεζες που έχουν προαγοράσει το σύνολο των μετοχών προς διάθεση, δηλαδή το 25% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Η μετοχοποίηση αυτή είναι η δεύτερη και θα «πιαστεί» η οροφή του 49%.

Επίσης χτες αποφασίστηκε ότι μέχρι τις 30/3/2000 θα πρέπει να έχουν αγοραστεί 2.408.484 μετοχές της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ποσοστό 22,54%, έναντι 35 δισεκατομμυρίων δραχμών . Με την αγορά αυτού του ποσοστού, τα ΕΛΠΕ θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους το 35% της ΔΕΠΑ. Με αυτό το ποσοστό, τα ΕΛΠΕ θα έχουν μεγάλη επιρροή στις δραστηριότητες της ΔΕΠΑ, ενώ στελέχη των ΕΛΠΕ δεν κρύβουν την επιθυμία τους για την εξαγορά και άλλου ποσοστού της ΔΕΠΑ, δηλαδή να «αγγίξουν» το 51%, θέτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη ΔΕΠΑ και πάλι υπό τον έλεγχό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ